Sunt copiii nostri ...mai altfel?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:
citat din mesajul lui b.nica

Elvi,ai dreptate si te asigur ca la tv stau maxim 1,2 h pe zi;pot sa recunosc greseala ca ma ajut de el atunci cand nu vor sa manance.
Ma joc cu ei, avem jucarii cu diverse forme geometrice colorate si care se pun in fante corespunzatoare,carti,jucarii muzicale si muzica la radiocssetofon.
Pe tabla magnetica daca desenez o litera sau o cifra le recunosc imediat f. amuzati si dupa aceea se tin dupa mine sa continuu.Indiferent ce incerc sa desenez altceva cu intrebarea ce este asta nu le trezeste interesul in aceeasi masura.

Nu stiu daca te ajuta in vreun fel dar zic si eu din experienta :)
Interesul pentru un anume lucru tine la fi-mea maxim 3 luni. Apoi schimba obiectul interesului.
Asta se intampla de pe la 2 ani. Primul interes manifestat a fost fata de soare, luna, stele. Dupa ce a aflat probabil cat i-a fost suficient ei a trecut la altceva.
Am trecut prin multe "sfere de interes" de cele mai diverse: dinozauri, moarte, religie, matematica, sex (cum ajunge samanta de la tati in burta lui mami, mai exact), sateliti etc.
In mod normal la o schimbare de sfera de interes schimba cu totul subiectul. Adica 2-3 luni e preocupata de aparitia bebelusilor apoi alte 2-3 luni de satelitii naturali si artificiali.
Pe mine si in ziua de azi schimbarile ma iau prin surprindere si acum sunt la faza la care nu mai pot raspunde din cunostintele proprii, ma documentez inainte ...
Monica a vorbit tarziu si brusc. Adica spunea cam 10-20 de cuvinte, fara a le lega intre ele pe la 2 ani si 2 luni. S-a trezit pur si simplu intr-o dimineata vorbind in propozitii. A vorbit scricat inca vreo 2 luni, apoi a inceput tirul intrebarilor "de ce, unde, cum?" care nu s-a oprit nici in ziua de azi (face 6 ani in cateva zile).
Nu voi uita niciodata prima ei intrebare logica si coerenta, pe la 2 ani si 5 luni "Mami, de ce arde soarele?"

Eu nu sunt pentru renuntarea totala la tv ci doar pentru selectarea atenta a programelor vizionate ... Nu vad de ce e rau ca fi-mea la 6 ani se uita 30 min la un documentar de pe animal planet ....
Cand nu e nimic bun la tv punem un film la PC.

Nu mi se pare un copil "altfel" - e un copil normal poate putin cam prea calma, prea calculata pentru varsta ei. Mi-ar fi placut sa alerge mai mult .....
Este foarte diferita de mine, eu am fost o "baietoasa", alergam, ma urcam in copaci .... Fi-mea se joaca linistita pe o banca sau sta de vorba cu cineva ....
Nu poti pune pe toata lumea intr-un tipar. Nu exista "reguli general valabile" - la 6 ani se joaca cu mingea - uite ca Monicai nu-i place - asta e - n-o sa fie fotbalist cand o fi mare

Sorana si Monica (5 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Citat:
Nu poti pune pe toata lumea intr-un tipar. Nu exista "reguli general valabile" - la 6 ani se joaca cu mingea - uite ca Monicai nu-i place - asta e - n-o sa fie fotbalist cand o fi mare

Sorana si Monica (5 ani)

Sorana fiimiu cand un copilas i-a spus ca nu este barbat ca nu vrea sa joace fotbal, i-a raspuns ca "Nu la toti barbatii le place fotbalul!".

Si Adi a vorbit tarziu...la 2 ani jumatate, direct in propozitii...

Eu am un superactiv, dar cu catarat in pomi, role, bicicleta...de fapt si acum ca trece in clasa a II-a...prefer sa merg cu el cu rolele (mi-am luat si eu ) decat temele. Asta nu inseamna ca nu comunicam tot timpul...In timp ce ne dam cu rolele imi povesteste ce-a facut peste zi, asa faceam si asta iarna la patinoar...ii mergea gurita si patinam si ne simtem bine...se forma vocabularul.

Cred ca este mai buna relatia directa...
Spre exemplu de cate ori ii faceam baie ii explicam cum este cu forta lui Arhimede, asa ca asta vara cand l-am pus la mare sa ia o piatra de pe fundul apei, a spus ca nu poate ca-l impinge forta lui Arhimede.

In locul jocurilor pe calculator/TV emisiuni educative am preferat exemplele din natura...si avem atatea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Cu cat va citesc mai mult cu atat ma simt mai linistita!
Cu tabla desigur am inceput sa scriu cuvinte imediat ce mi-am dat seama ca recunosc toate literele;citeau literele dar la sfarsit nu realizau ca formeaza un cuvant simplu cum ar fi numele lui sau al fratiorului lui.
Au niste cuvinte preferate;un ex. este floare,daca le vad desenate pe o carte sau le vad in gradina, le recunosc si spun:floare.Din pacate nu sunt multe cuvinte asemenea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lorenyy spune:

Off topic:

Cu cateva luni in urma chiar imi facea placere ca Degetica sa fie in preajma mea cand faceam baie,(dus)dar mai nou,sincer,imi este atat de jena...Fiind singure acasa in mai toate serile,ma vad nevoita sa o iau cu mine la baie,de cateva ori chiar a fost binevenita sa faca baita cu mamii,dar mai nou vrea sa-mi atinga sanii,imi arata ca si eu am .... ca si ea,daca sunt la toaleta normal,vrea sa ma atinga,cateodata ma abtin sa folosesc baia cu orele...Oare sunt exagerata??

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pitzinuca spune:

lorenvy-profita de aceste momente si explica-i pe cel mai natural ton din lume ce vrea sa afle. spune-i pe bune.

b

"Fericirea nu are valoare daca nu e impartasita."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gazzella spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lorenyy

Off topic:

Cu cateva luni in urma chiar imi facea placere ca Degetica sa fie in preajma mea cand faceam baie,(dus)dar mai nou,sincer,imi este atat de jena...Fiind singure acasa in mai toate serile,ma vad nevoita sa o iau cu mine la baie,de cateva ori chiar a fost binevenita sa faca baita cu mamii,dar mai nou vrea sa-mi atinga sanii,imi arata ca si eu am .... ca si ea,daca sunt la toaleta normal,vrea sa ma atinga,cateodata ma abtin sa folosesc baia cu orele...Oare sunt exagerata??

am citit ca are 20 de luni fetita
a mea inca zice "tzatzu mio", deci nu-i al meu, ii al ei
de atins nu se discuta, il atinge, pitziga usor si mangaie in acelasi timp
la baie merge dimineata, merg si eu ca ea se uita in baie cu zecile de minute "io citeste" , si-si citeste din carticele, adica numeste diverse obiecte, animale, actiuni
o singura problema am, ei nu-i place sa o spal pe cap si a transferat asta si la mine, daca ma vede ca ma spal pe cap incepe sa planga tare rau
deci ma spal noaptea, cand nu ma vede
dar de ce te deranjeaza sa te vada goala?
dar ai mei nu fac caz ca ma vad goala, in casa imblu sumar imbracat, la baie ii luam de mici cu mine, deci le e norma
n-au nicio curiozitate
s-au nascut goi, si acum stau pe canapea si-si citesc unul altuia goi si nu manifesta niciodata o curiozitate, cum sa spun,...asa intensa
deci eu acum daca as putea, vezi tu la tine, as lasa-o sa ma vada, i-as explica asa cum explici dintr-un atlas, in fine, i-as oferi o lectie de anatomie pe masura interesului ei
eu sunt sau eram destul de pudica de felul meu, dar consider ca corpul uman nu e ceva rusinos si ma controlez, nu trebuie sa devina nici vulgar, e doar frumos
la inceput era ciudat, acum traiesc cu naturalete situatia

Felix (3 ani si 9 luni) Bendis (1 an si 9 luni)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lorenyy spune:

Fetelor,nu exagerez cu absolut nimic,nu fabulez ptr ca nu-mi sta in caracter,dar dupa legile americane in cazul ca apari gol in fata copilului,propriului tau copil esti pedepsit ptr "expunere indecenta" si de aici incepe marea nebunie.Nici eu nu am crezut,am intrebat ieri in stanga si in dreapta cunoscutii,majoritatea americani,bineinteles ca li s-a parut mai mult decat iesit din comun,ca eu imi permit sa-mi iau copilul in baie ptr orice fel de necesitate,mi s-a aruncat in fata ca nu am nici un fel de scuza,in momentul cand am inceput sa le explic faptul ca fetita se culca tarziu,ca se trezeste cateodata din 5 in 5 minutele,etc etc.
Am urmarit aseara un film"Snap Decision",m-am ingrozit,sincer.Cred ca in romaneste s-ar traduce Decizie prompta,ar trebui sa-l urmariti,si-mi veti da oarecum dreptate.
Chiar astept in continuare comentariile voastre.
Va sarut dulce!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabriella1 spune:

B.nica, tu stii ca io n-am copii dar uite,iti pot spune ceva din ce am vazut.In urma cui vreo 5 ani ,parintii mei au "crescut" zi de zi -fara noapte- un baietel(parintii se duceau la servici,bunicii erau departe).La vremea aceea copilasul avea in jur de 1,7 ani.Vorbea ffffffff putin,daca dorea ceva ,o lua pe mama sau pe tata de mana ,ii ducea la locul cu pricina si le arata.Si nu deschidea gurita,nu auzeai un sunet,o litera,nimic! Faceau,bietii,ai mei,km in fiecare zi.Seara cadeau ca de pe frontul de razboi.Acum copilasul vorbeste absolut tot ce vrei si te intrebi disperat "oare mai tace vreodata?" Daca ar putea sa stea toata ziua numai la pc , a invatat sa citeasca nimeni nu-si explica cum, stie engleza mai ceva ca noi astia batrani, si sa nu ma intrebati de unde si cum ,ca nici intr-un caz nu de la parintii mei, numara fara numar ,daca nu-l opresti turuie si apoi zice "sa stii ca mai am pana la infinit" .
Cred ca nu-i nimic iesit din comun la copiii tai,asa sunt ei, te felicit si sa-ti traiasca !

Gabriela

"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simti in siguranta cu niste persoane, fara a trebui sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:
citat din mesajul lui b.nica

Cu cat va citesc mai mult cu atat ma simt mai linistita!
Cu tabla desigur am inceput sa scriu cuvinte imediat ce mi-am dat seama ca recunosc toate literele;citeau literele dar la sfarsit nu realizau ca formeaza un cuvant simplu cum ar fi numele lui sau al fratiorului lui.
Au niste cuvinte preferate;un ex. este floare,daca le vad desenate pe o carte sau le vad in gradina, le recunosc si spun:floare.Din pacate nu sunt multe cuvinte asemenea.

Probabil ai copii inteligenti. Ai mare grija sa nu cazi in capcana de a le cere prea mult. Adica normal ca ei iti cauta aprobarea, daca fac ceva ce tie iti place, ii lauzi, etc. Dar daca le ceri prea mult si ei nu pot face (inca) sa nu cumva sa-i certi. Eu ii mai zic Monicai chestii de gen "asta e foarte greu, si pentru mine e greu, incercam impreuna" atunci cand e depasita de problema .... Nu de alta dar (fi-mea cel putin) se blocheaza cand da peste ceva ce o depaseste si incepe sa se smiorcaie gen "nu pot, nu stiu, etc". Singura solutie la mine e sa o iau usor, sa facem impreuna si sa tin minte ca asta inca nu poate ....
Si ceea ce a spus Filofteia e foarte adevarat - observand lucrurile din jur e cel mai usor sa le trezesti interesul. Asa cum ziceai si tu - sunt interesati de floare - normal - o vad, o miros ...
Arata-le seara luna, arata-le curcubeul - da-le explicatii pe loc atunci cand descopera singuri lucruri noi.
Si inarmeaza-te cu multa rabdare. Merita efortul

Sorana si Monica (5 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Sunt ultimul om care ar incearca sa isi scoata copiii in evidenta prin aparenta unor comportamente deosebite!
Doresc din tot sufletul ca sa cultivam anumite aptitudini pe care le manifesta copiii nostri.
Daca au afinitati pt. muzica cum au copiii mei,sa le dam muzica buna si mai ales aceea care este pe placul lor;din experienta mea pot sa va spun ca ar asculta muzica non-stop si preferintele lor sunt pt. muzica clasica si le mai plac anumite melodii ritmate moderne!
Probabil unii copii sunt fascinati de culori si cred ca trebuiesc incurajati sa deseneze.
Daca au atractie pt. litere si cifre indiferent de limba in care sunt prezentate,nu cred ca exagerez incurajandu-i!Pt. ca au vizionat in engleza filmuletele cu alfabetul si numaratoarea,le-am oferit aceste filme vazand reactia lor, acum stiu alfabetul,adica recunosc literele le spun si in engleza dar si in romana la fel si cifrele.Am mai spus, nu am insistat in mod deosebit cu aceste filmulete dar ei erau f.incantati cand le puneam.
Nu am deschis acest topic ca sa-mi laud copiii sau ca sa ma ingrijorez ca sunt ciudati, ci ca sa lamuresc afinitatile pe care le manifesta acestia si daca este bine sa le oferim mediul confortabil lor chiar daca poate este exagerat pt. varsta lor.
Consider ca daca cultivam anumite afinitati manifestate de la cele mai mici varste putem sa dezvoltam ce este mai bun in copilul nostru.
Ma intristeaza lipsa comentariilor unor persoane avizate.

Mergi la inceput