Sunt copiii nostri ...mai altfel?
Raspunsuri - Pagina 5
ruxij spune:
1. Sunt destul de multi copii care stiu/stiau cifrele si literele la 2 ani, nu e ceva chiar deosebit.
2. In general copiii vorbesc (in propozitii) dupa sau in jurul varstei de 2 ani.
3. Personal nu sunt de acord cu teoria cu televizorul e extrem de rau. In exces e rau, cu moderatie n-are nimic. Si fi-miu se uita la TV la Dora sau Blues Clues (cele din America stiu de astea) inainte de doi ani. Are 6 ani jumate si e bine merci, a vorbit destul de devreme in propozitii (la 1 an si 8 luni).
4. Nu's motive de ingrijorare in cazurile discutate. Cred ca tindem sa ne analizam prea mult copiii si sa despicam firul in patru.
b.nica spune:
ruxij multumesc de raspuns dar trebuie sa recunosti ca sunt si multe prejudecati.
Eu incerc sa ma conduc dupa preferintele lor;adica, daca vad ca se arata f. interesati de un anumit lucru il ofer pana cand vad ca interesul dispare.
Desigur ca mi-am atras multe reprosuri cand printe putinele cuvinte pe care le spun cand au dat de motanul casei au spus cat;cu florile am rezolvat ca spun ceva intre flower si flori dar este interesant ca retin numai anumite cuvinte.
Ce nu inteleg este ca desi le citesc povesti,vorbesc f. mult cu ei,numai filmuletele BE ii invata cate ceva,desi nu le urmaresc mai mult de 1-2 filmulete pe zi.
monica70 spune:
B.nica cred ca ai niste copii perfect normali.E super ca ii pasioneza ceva atat de tare incat au invatat singurei literele si cifrele chiar daca inca nu vorbesc prea multe.
Si pe fetita mea o apucase pe la un an si 9 luni o pasiune brusca fatza de un puzzle cu litere,il facea si de 30 de ori pe zi Prima oara a facut chiar "senzatie" cu filmuletul unde completa de zor fiecare litera la locul ei.A tinut-o pasiunea asta cred ca vreo trei luni,dupa care a lasat-o mai moale.In perioada aia chiar invatzase din mers cateva din litere,le stia mai bine pe O,A,M iar la Q ii zicea "ATU' O" (= alt O) si la W ... "ATU M" I le mai aminteam uneori cand le punea ,care ce litera e,dar asta doar cand eram eu cu ea (eu lucrez de cand avea ea 3 luni si cam rar eram impreuna).
Am uitat sa precizez ca ea a inceput sa vorbeasca devreme,pe la un an si 4 luni zicea cca 100 de cuvinte - evident mai mult de jumatate pocite,iar de pe la un an si 8 luni a luat-o binisor cu propozitiile.Nu stiu daca are importanta dar eu nu i-am pus absolut nici un film educativ pe DVD (destula galagie facea ea ),nu a fost atrasa si nici acum nu e de TV,nici de desene animate.Se mai uita cu placere doar la Alba ca zapada si Cartea Junglei - primele filme ce i le-am pus pe DVD,dar nu are rabdare sa se uite nici acum la aproape 3 ani la ele decat partial sau in timp ce se ocupa de alte cele prin casa.
Ai dreptate sa ii incurajezi sa faca ceea ce le place.A mea nici acum nu a invatat de exemplu cifrele (exceptie zero,unu si doi),desi stie numara sau face "matematica" pana la trei.Dar pe la doi ani a fost super interesata de ... formele geometrice,astfel ca le-a invatat in doar o zi pe toate si pasiunea asta a tinut-o vreo doua luni ,timp in care imi arata triunghiuri in modelele de pe covor,cercuri pe pulovarul nu stiu cui etc. Nu o mai intereseaza momentan literele sa zicem,dar stie o multime de poezii (prima a zis-o pana nu implinise doi ani,dar pocit de mureai de ras).O sa vezi ca o sa le treaca pasiunea asta si o sa ii apuce alta
MONI SI www.dropshots.com/DIA1#date/2008" target="_blank">DIANA NAZDRAVANA (01.01.2006)
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=44e27bc599b84137e848b4" target="_blank"> PRIMII DOI ANI
"Scrie ca sa nu pierzi florile gandului tau, pe care, altfel le ia vantul !"- N. Iorga
www.versuri-si-creatii.ro/poezii/e/serghei-esenin-7zuduho/focul-vanat-7zudpho.html" target="_blank"> www.youtube.com/watch?v=weJ4a5cKGZ4" target="_blank">
monica70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui b.nica Ce nu inteleg este ca desi le citesc povesti,vorbesc f. mult cu ei,numai filmuletele BE ii invata cate ceva,desi nu le urmaresc mai mult de 1-2 filmulete pe zi. |
Fii sigura ca nu e asa! Totul din jur ii invata muult mai multe decat iti imaginezi! Doar ca nevorbind inca ,nu iti dai tu seama cate lucruri stiu deja! Fetita mea pe la doi ani m-am trezit ca pomenea de intamplari de cand inca nu putea vorbi!
MONI SI www.dropshots.com/DIA1#date/2008" target="_blank">DIANA NAZDRAVANA (01.01.2006)
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=44e27bc599b84137e848b4" target="_blank"> PRIMII DOI ANI
"Scrie ca sa nu pierzi florile gandului tau, pe care, altfel le ia vantul !"- N. Iorga
www.versuri-si-creatii.ro/poezii/e/serghei-esenin-7zuduho/focul-vanat-7zudpho.html" target="_blank"> www.youtube.com/watch?v=weJ4a5cKGZ4" target="_blank">
b.nica spune:
Monica ,eu continuu sa cred ca preferintele sunt legate de afinitatile lor si dace le oferim ce vor ei progreseaza mai usor.