Italian dandelions (= frunze de papadie)? Retete?
Raspunsuri - Pagina 2
ML spune:
Citat: |
citat din mesajul lui daniela_b Intr-adevar e rucola, mie imi place mult si o folosesc ( cruda) tocmai pentru gustul amarui care contrabalanseaza alte gusturi dintr-un preparat servit alaturi. Dupa parerea mea, asta e si ideea, sa fie amara ca sa "anihileze " o "iuteala", o "acreala" sau o "dulceata", in exces. Cel mai des o asortez brinzei ( pentru totdeauna marea mea preferata!) cu rosii cherry. Mare lucru in plus nu am de zis, dar pentru ca mi-a sarit in ochi ca, pe tine, la uleiul de masline, tot amareala te deranjeaza, cu scuzele de rigoare ca o sa fiu off topic si o sa folosesc demult banala wikipedia ( pe alocuri, nu chiar cea mai buna sursa...) te indemn sa citesti aici ca sa ne lamurim un pic ( foarte pic, mic pic) cum e cu "gusturile" ( si de ce nu "se discuta" ele ). http://en.wikipedia.org/wiki/Taste Probabil, gustul tau ( gustul bazindu-se pe "un" chemoreceptor, in strinsa legatura cu activitatea din creierul care preia informatia, o prelucreaza apoi transmite o "reactie" catre limba, in acest caz) este "setat", genetic vorbind, sa detecteze gusturile amare ca fiind si mai amare ...de aceea cred ca esti foarte selectiva, simti pe limba cel mai usor amar ca fiind ceva mai amar sau foarte amar. Nu stiu sa-ti explic ce inseamna asta ( adica as sti dar trebuie sa mai caut materiale sa te lamuresc, discutia ar deveni larga-larga si doar de principiu, nimic stiintific ...totusi sintem "la bucatarie") dar de insemnat, inseamna ceva dar mai ales are legatura cu capacitatea extraordinara a omului -dar nu numai, si animalele mai putin evoluate se bazeaza, chiar si mai si, pe chemoreceptori- de a detecta cu ajutorul nasului si al limbii diverse substante care ii pot face sau nu, bine sau rau. Nu cred ca ti-am adus cine stie ce informatii iluminatoare in context DAR: exista o teorie conform careia atunci cind mirosul si gustul iti "spun" ca un aliment, o substanta, un lichid, orice ne-am pregati sa consumam sau sa folosim ( de pilda o crema) nu e chiar in regula ( nu ne place, nu ne dam in vint dupa ea, n-am prea minca-o) chiar si daca informatiile din exterior ne-ar zice altminteri, e mai bine sa ne bazam pe propriile simturi. Se pare, ca organismul nostru ne "vorbeste" cu ajutorul simturilor, ne spune ce e bine de facut si ce nu. Nu stiu daca m-ai inteles dar sper ca ti-am fost de ajutor, oricit de putin! Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii |
Ha, ha, stai ca m-ai facut sa-mi aduc aminte de L. de Funes in "Piciorus sau aripioara".
Ei, in primavara am cules din padure niste frunze de papadie si le-am mancat cu ulei si zeama de lamaie. Nu mi s-au parut asa de neplacute ca astea. Dar vezi, erau tinere. Crista are dreptate, nu trebuia sa le las pana acum in gradina...
Take joy! (poze)
ML spune:
Crista, n-au floare. Cicoarea creste salbatica pe aici pe marginea drumurilor, dar nu cred sa fie. Seamana insa destul de bine cu rucola din poza Roxanei, dar nu sunt asa inguste si crestate (poate pt. ca au imbatranit...?, nici nu mai tin minte cum aratau in primavara).
Uite, am sa le fierb, cum spuneti si voi si le rastorn peste spaghete. Pun si ardei iute.
Roxana, Crista multumesc si pt. pizza/tarta!!!
Mai, mai ce ma faceam cu ele, daca nu va intrebam?
Pentru toate un , abia astept sa vad ce iese!!!
Take joy! (poze)
crista-s spune:
Floricele au facut la mine aici prin luna iunie. Oricum cele care cresc spontan sunt diverse fata de cele sadite special care cresc mai mari cu frunze mai bogate si cred ca nici nu fac flori asa de repede ...
cert este ca am sapat pe google si am gasit asta :
http://www.yankeegardener.com/seeds/cicoria-catal-lg.html
care mi-a intarit convingerea ca este vorba de cicoare...
Si pt ca rucola are un gust nu atit de amar cit de intepator, specific, nu o poti incurca cu papadia in timp ce frunzele de cicoare au guist de papadie dar mai putin amaruie...
aici cu frunzele alea care cresc mai in mijlocul buchetului si care sunt mai delicate si culoarea lor este vernil spre albicios, taiate in lungime pe fibra ca niste mici bastonase , puse in apa rece cu gheata se rasucesc usor ca niste zulufi.. scurse din apa uscate si condimentate sunt servite sub forma de salata specifica pe la Roma . Apreciata tocmai pt gustul amar.
Frunzele pregatite asa ca pt paste se pot puen si pe o bucata de piine prajita / bruschetta ...
Odata cu ele la fiert poti pune si un cartof taiat in bucati pe care apoi sa il strivesti in tigaie cind le vei "imprieteni" cu uleiul,usturoiul si ardeiul iute ...cartoful o sa le lege putin in plus le mai indulceste.
ML spune:
Citat: |
citat din mesajul lui crista-s ... Frunzele pregatite asa ca pt paste se pot puen si pe o bucata de piine prajita / bruschetta ... Odata cu ele la fiert poti pune si un cartof taiat in bucati pe care apoi sa il strivesti in tigaie cind le vei "imprieteni" cu uleiul,usturoiul si ardeiul iute ...cartoful o sa le lege putin in plus le mai indulceste. |
Yummy, ce bunataturi!
Parca n-ar fi cicoare, am sa le fac o poza in gradina zilele astea, asa de curiozitate, sa stiu ce mananc...
Take joy! (poze)
crista-s spune:
Poza din primul tau mesaj seamana cu cele de care zic eu... o sa fac si eu o poza ca mai am inca in frigider si azi dc atita am vorbit de ele am mincat chiar paste cu cicoare
crista-s spune:
am sosit cu 2 poze ... cicoarea mea e cam ofilita caci zace de citeva zile in frigider
www.albumdefamilie.ro/pics/1220216400/2881_500.jpg" target="_blank">1 poza
si
www.albumdefamilie.ro/pics/1220216400/2880_500.jpg" target="_blank"> 2poza
ML spune:
Sa nu le stergi, nu-mi dau seama pana nu ma uit cu atentie si la ce am eu. Zilele astea culeg si le gatesc/pozez.
Take joy! (poze)
principe spune:
crista,
Dupa mine,tu in amandoua pozele ai rucola,cicoria are tulpina mult mai lunga,creste inalta.
Mata Emma lupta iar cu cancerul
http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?i
crista-s spune:
Principe sunt lungi poate nu se vede in poza trebuia sa imi pozez si o mina linga ele ... deci astea au peste 25 cm. In ambele poze este aceeasi legatura/snop de cicoare ( cicoria) cumparat de la supermarket deci nu este planta salbatica.
Rucola este asa cum spui tu cu frunze mici. Oricum gustul nu poate fii confundat rucola este unica poate cicoarea cu papadia sa semene, eu papadie nu am mincat niciodata si toata lume mi-a zis ca este extrem de amara ( poate si pt ca in Ro o mai culegeau si dupa ce inflorise si deci logic era batrina si mai amara).
Unica problema pt ML este dupa mine dc ea are plantele astea spontane, crescute ca balariile sau le-a semanat din plicuri... caci dc sunt spontane si cicoarea ca si rucola au frunze micute care cresc insa in mod divers ( acum vorbesc din amintiri de cind in iunie mergeam la riu si ma asezam pe cite o rucola salbatica ). Rucola spontana /slbatica are toate frunzele la baza, pe pamint, si din mijloc creste un fir de tulpina subtirica cu o floricica mica galbena si poate mai ae niste frunzulite mici si ratacite pe aceasta tulpina dar majoritatea sunt la baza. Cicoarea salbatica are majoritatea frunzelor pe tulpina mai groasa si desul de puternica pe care cresc si florile in lateral, flori de culoare bleo ..
Ml sa le faci poze si in gradina la ale tale...
ps
cred ca ne dam doctoratul in cicori pina la urma