Italian dandelions (= frunze de papadie)? Retete?
Asa le numesc americanii, nu am idee daca si italienii au auzit de ele .
Desi nu sunt frunze de papadie, ca aspect seamana cu ele (crestate si lungi, poate mai mari); la fel ca gust - sunt amare.
Am gasit pe Net o singura reteta care m-a tentat (in tigaie cu ulei, puse apoi peste spaghete si amestecate cu nuci, usturoi pisat si parmezan).
Vreau sa va intreb daca ati incercat sa faceti si altceva mai... "mancabil" cu ele.
Si aici o poza:
http://www.johnnyseeds.com/images/catalog/category/category_538.jpg
Take joy! (poze)
Raspunsuri
principe spune:
in salate asortate unde pui mai multe tipuri de salata,spanac,papadie,berro.
Mata Emma lupta iar cu cancerul
http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?i
ML spune:
Da' mai..., cum sa scap de amareala?1 Am facut o singura data salata numai cu ele si am fost singura din casa, care le-am atins.
Take joy! (poze)
principe spune:
pai nu ai cum sa scapi de amareala de aceea se asorteaza cu alte tipuri de verdeturi ca sa combini savoruri.
uite,eu fac o reteta de radichio(salata acea care este vinetie si creata care la fel este amara)o pun la macerat cateva ore sau de pe o zi pe alta intr-un amestec de soya sos cu ulei si otet balsamic...in functie de cu ce o vei asorta ii poti pune si miere.
ai putea sa faci si salata tropicala cu papadie, mango sau mandarine,nuci copte,si(sunculita tostata..dar stiu ca nu servesti grasimi)pus pe deasupra sos din: miere,otet balsamic,mustar de dijon..
reteta asta eu o fac cu andive ...dar de ce nu ar merge si cu papadie..tot amaruie este?
Mata Emma lupta iar cu cancerul
http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?i
Adela99 spune:
de amareala nu poti scapa de tot, da' un pic daca tai nervurile mai mari care contin amareala, sau daca le pui in apa caldutza inainte de folosire. daca pui si sare in apa caldutza scapi si mai mult de amareala. da' de fapt amareala aia din nerv ii cea folositoare. asa ca incearca cu apa caldutza.
cum zice si principe amesteca cu alte sorturi de salata, feta, masline, felii de portocale, ridichi, ceapa, ridichi, rosii, ardei. si ulei si otet balsamic. chiar si curry.
roxanaz spune:
e www.epochtimes.de/pics/2008/03/14/xxl/2008-03-14-xxl--S13_3sp_RucolaSchatten_43351_pb_Kopie.jpg" target="_blank">rucola si e excelenta in salate, pe pizza, asortata cu prosciutto crudo si cu branzeturi albastre + nuci, in paste cu creveti sau rosii mici, cherry, cu mozarella, etc.
gustul amarui e cel care ii da savoarea. in general se gatesc cat mai putin pentru ca sunt apreciate asa proaspete.
Roxana
daniela_b spune:
Intr-adevar e rucola, mie imi place mult si o folosesc ( cruda) tocmai pentru gustul amarui care contrabalanseaza alte gusturi dintr-un preparat servit alaturi. Dupa parerea mea, asta e si ideea, sa fie amara ca sa "anihileze " o "iuteala", o "acreala" sau o "dulceata", in exces.
Cel mai des o asortez brinzei ( pentru totdeauna marea mea preferata!) cu rosii cherry.
Mare lucru in plus nu am de zis, dar pentru ca mi-a sarit in ochi ca, pe tine, la uleiul de masline, tot amareala te deranjeaza, cu scuzele de rigoare ca o sa fiu off topic si o sa folosesc demult banala wikipedia ( pe alocuri, nu chiar cea mai buna sursa...) te indemn sa citesti aici ca sa ne lamurim un pic ( foarte pic, mic pic) cum e cu "gusturile" ( si de ce nu "se discuta" ele ).
http://en.wikipedia.org/wiki/Taste
Probabil, gustul tau ( gustul bazindu-se pe "un" chemoreceptor, in strinsa legatura cu activitatea din creierul care preia informatia, o prelucreaza apoi transmite o "reactie" catre limba, in acest caz) este "setat", genetic vorbind, sa detecteze gusturile amare ca fiind si mai amare ...de aceea cred ca esti foarte selectiva, simti pe limba cel mai usor amar ca fiind ceva mai amar sau foarte amar.
Nu stiu sa-ti explic ce inseamna asta ( adica as sti dar trebuie sa mai caut materiale sa te lamuresc, discutia ar deveni larga-larga si doar de principiu, nimic stiintific ...totusi sintem "la bucatarie") dar de insemnat, inseamna ceva dar mai ales are legatura cu capacitatea extraordinara a omului -dar nu numai, si animalele mai putin evoluate se bazeaza, chiar si mai si, pe chemoreceptori- de a detecta cu ajutorul nasului si al limbii diverse substante care ii pot face sau nu, bine sau rau.
Nu cred ca ti-am adus cine stie ce informatii iluminatoare in context DAR: exista o teorie conform careia atunci cind mirosul si gustul iti "spun" ca un aliment, o substanta, un lichid, orice ne-am pregati sa consumam sau sa folosim ( de pilda o crema) nu e chiar in regula ( nu ne place, nu ne dam in vint dupa ea, n-am prea minca-o) chiar si daca informatiile din exterior ne-ar zice altminteri, e mai bine sa ne bazam pe propriile simturi. Se pare, ca organismul nostru ne "vorbeste" cu ajutorul simturilor, ne spune ce e bine de facut si ce nu.
Nu stiu daca m-ai inteles dar sper ca ti-am fost de ajutor, oricit de putin!
Pastreaza-ti inima calma in timpul actiunii
ML spune:
Multumesc dragelor. Revin cu cititul raspunsurilor pe indelete si mai scriu. Hai, incerc sa fac pace cu "amareala", aveti dreptate.
Mai e ceva... le-am lasat prea mult nefolosite in gradina si acum s-au facut prea aspre, nu mai sunt fragede. Si de asta ma gandeam sa le gatesc cumva, poate se mai inmoaie...
Ce ziceti?
Take joy! (poze)
crista-s spune:
Eu cred ca de fapt italian dandelions este cicoarea .. daca spui ca le ai in gradina stii si ce fel de floare fac: dc e o flaore mai maricica si albastra, un bleo frumos e cicoare dc a facut floricele mici si galbene e rucola .
in cazul in care este vorba de cicoare atunci scapi de gustul amarui prin fierbere sau coacere.
Era mai bine sa nu le lasi sa imbatrineasca in gradina caci sunt tot mai amare cu cit sunt mai batrine, cele tinere sunt mai putin amarui ..
frunmzele spalate si taiate in bucati de 2 cm sa zicem le arunci in oala cu apa sarata clocotita . Le lasi sa fiarba si poti face cu ele :
- paste
cicoarea fiarta o scoti cu paleta cu gaurele si o arunci in tigaia cu putin ulei de masline si un catel de usturoi intreg si doar strivit. Le amesteci putin dar nu le prajesti doar cit sa se amestece gusturile si rastorni peste si pastele fierte si scurse ...citeva secunde si e gata .. Poti rade direct in farfurie niste parmezan sau ricotta sarata ( din cea uscata ) sau nu mai pui nimic..
In ulei dc vrei poti pune si putin ardei iute ..
- tarta sau chiar pizza calzone
ori tarta ( pie) cu umplutura de frunze fierte si scurse exact cum ai face cu spanac ...
ori pizza calzone cu umplutura pragatita la fel ca in reteta de paste ...
pierd mult din amareala dc sunt fierte.
www.reteteculinare.ro/index.php?mpage=dictionar" target="_blank">Dictionar Culinar Multilingv
ML spune:
Citat: |
citat din mesajul lui principe ai putea sa faci si salata tropicala cu papadie, mango sau mandarine,nuci copte,si(sunculita tostata..dar stiu ca nu servesti grasimi)pus pe deasupra sos din: miere,otet balsamic,mustar de dijon.. reteta asta eu o fac cu andive ...dar de ce nu ar merge si cu papadie..tot amaruie este? Mata Emma lupta iar cu cancerul http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true# http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?i |
Nuuu, nu pun fructe, dar restul suna bine. In loc de sunculita pun niste pui la cuptor sau cam asa ceva, vad eu...
Take joy! (poze)
ML spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Adela99 de amareala nu poti scapa de tot, da' un pic daca tai nervurile mai mari care contin amareala, sau daca le pui in apa caldutza inainte de folosire. daca pui si sare in apa caldutza scapi si mai mult de amareala. da' de fapt amareala aia din nerv ii cea folositoare. Folositoare pt. sanatate (cum e la papadie pt. ficat) sau in amareala sta tot dichisul, gustul aparte? asa ca incearca cu apa caldutza. cum zice si principe amesteca cu alte sorturi de salata, feta, masline, felii de portocale, ridichi, ceapa, ridichi, rosii, ardei. si ulei si otet balsamic. chiar si curry. Daa, imi place curry, am sa incerc. |
Take joy! (poze)