Stop îndoctrinării religioase în şcoli
Raspunsuri - Pagina 8
denizel spune:
Parerea lui Ioan Petru Culianu despre istoria religiilor, intr-o scrisoare trimisa lui Andrei Plesu:
Aici, in Occident, istoria religiilor...este nu rezultatul unei evolutii individuale catre o forma de deschidere ontologica, asa cum a fost, cred, in cazul nostru, ci o disciplina de tip filologic si arheologic, fara nici o implicare existentiala.
Posibilitatea cultivarii ei atrage dupa sine vanificarea oricarei intentii de cunoastere mai profunda, ori de deschidere spre fiinta."
Daca vrem "disciplina de tip filologic si arheologic", bine, sa optam pt. o istorie a religiilor in loc de indoctrinarea religioasa practicata acum.
Daca nu, sa lasam copiii sa creasca, sa se dezvolte si sa caute. Ei sa caute, nu noi sa le bagam pe gat. Religia nu merge bagata pe gat. Tot ce trebuie ei sa stie la varste atat de mici le poate fi "predat" in familie.
ama1357 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui ham Oricum, protestantii sunt altfel; am un cumnat protestant si ca atare am fost cu diverse ocazii in contact cu biserica/pastorul lor. Nu tin slujbe-sablon, vorbesc liber si cu mult bun-simt Nu sunt misogini, am intalnit predicator-femeie la Petrila, jud. Hunedoara Nu au chestii de respingere fata de celelalte fractiuni crestine; considera, cum este si normal, ca facem toti parte dintr-o singura religie, cea crestina si ca difera doar practicile; daca te casatoresti cu un protestant nu trebuie sa te lepezi de religia ta si sa te botezi la ei Cel mai mult mi-au placut (fiindca si ei sunt de multe feluri, cum sunt si ortodocsii), unitarienii, care se apropie in conceptie cel mai mult de ce gandesc eu "Lui Dumnezeu trebuie sa-i fi placut oamenii prosti. Altfel nu ar fi facut asa multi..." |
si catolicii au un orizont mai deschis... eu sunt catolica casatorita cu un ortodox si baietii mei au avut nase ortodoxe. o prietena de-a mea vroia sa-i botez eu baietelul si nu am putut. nu sunt considerata nasa, sotul meu l-a botezat si numai el figureaza de nas in registru... iti dai seama ce se intampla daca era numele meu acolo?
irina.c. spune:
| citat din mesajul lui ham acelasi autor, in manualul pentru clasa a X-a, ii invata pe liceeni ca Yoga este „lucrarea directa a demonilor”; "Lui Dumnezeu trebuie sa-i fi placut oamenii prosti. Altfel nu ar fi facut asa multi..." |
bb Ilinca(26 aprilie '04) si de
bb Teodora(26 august 2007) am blog
ama1357 spune:
| citat din mesajul lui denizel Parerea lui Ioan Petru Culianu despre istoria religiilor, intr-o scrisoare trimisa lui Andrei Plesu: Aici, in Occident, istoria religiilor...este nu rezultatul unei evolutii individuale catre o forma de deschidere ontologica, asa cum a fost, cred, in cazul nostru, ci o disciplina de tip filologic si arheologic, fara nici o implicare existentiala. Posibilitatea cultivarii ei atrage dupa sine vanificarea oricarei intentii de cunoastere mai profunda, ori de deschidere spre fiinta." Daca vrem "disciplina de tip filologic si arheologic", bine, sa optam pt. o istorie a religiilor in loc de indoctrinarea religioasa practicata acum. Daca nu, sa lasam copiii sa creasca, sa se dezvolte si sa caute. Ei sa caute, nu noi sa le bagam pe gat. Religia nu merge bagata pe gat. Tot ce trebuie ei sa stie la varste atat de mici le poate fi "predat" in familie. Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel. |
as fi de acord si cu predarea bibliei (este aceasi pentru toti, ortodoxi, catolici, protestanti, etc), si anume viata personajelor din ea. tine de cultura generala... dar sa toceasca rugaciuni e inimaginabil... ajunge "Tatal nostru" care este identic pentru toti crestinii.
ama1357 spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui irina.c.
asta este yoga din punct de vedere crestin Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si de bb Teodora(26 august 2007) am blog |
asta ziceam eu, de unde reiese lipsa de respect fata de alte culturi si religii... si practicanti lor...
irina.c. spune:
| Citat: | ||||
citat din mesajul lui ama1357
|
de unde reiese, ca nu vad Irina, mami de
ama1357 spune:
| Citat: | ||||||
citat din mesajul lui irina.c.
de unde reiese, ca nu vad Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si de bb Teodora(26 august 2007) am blog |
daca Yoga este „lucrarea directa a demonilor” din punct de vedere crestin( sau ortodox? eu nu am auzit comentarii din partea preotilor catolici in ceea ce priveste Yoga, poate si ei zic la fel, nu stiu...) nu cred ca in urmatorul capitol al manualului spune ca trebuie sa-i respecti pe cei care au de a face cu demonii!!!
denizel spune:
de unde reiese, ca nu vad |
Ama1357, tu nu ai inteles
Exista pe DC niste nevinovati
, care, fara sa creada o iota, sustin si ei niste teorii.Ca teoriile spun despre alte religii/ritualuri/practici/persoane ca sunt diavolesti, e vina teoriilor, nu a sustinatorilor acestora :D.
ama1357 spune:
citat din mesajul lui denizel
Ama1357, tu nu ai inteles Exista pe DC niste nevinovati , care, fara sa creada o iota, sustin si ei niste teorii.Ca teoriile spun despre alte religii/ritualuri/practici/persoane ca sunt diavolesti, e vina teoriilor, nu a sustinatorilor acestora :D. Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel. |
asa e
irina.c. spune:
citat din mesajul lui capcaunul
Antevorbitorii au adus exemple concrete ale indoctrinarii religioase, cu masini care calca copiii, scari care se rup, sange pe Nil, etc. Tu ai vreun exemplu concret de indoctrinare "secularist-umanista"? Macar unul! |
perspectiva din care sunt alcatuite manualele materiilor obligatorii din invatamantul romanesc este una secularist-umanista. Eu sunt ortodoxa si vreau sa imi cresc copiii in duh ortodox, nu secularist-umanist, asa ca din punctul meu de vedere statul savarseste un abuz cand imi obliga copiii sa invete anume materii intr-un anume stil.O sa-mi spui ok, sa faca biserica scoli confesionale. Chiar si asa, statul in continuare imi obliga copiii sa invete anumite materii dupa programe prestabilite.Deci este ridicol sa faci petitii contra "indoctrinarii religioase" din scoli, cand statul foloseste invatamantul obligatoriu ca sa indoctrineze copiii nu cu religie, ci cu secularism. Eu as semna o petitie pentru liberalizarea invatamantului. Pana atunci nu putem vorbi de libertate a gandirii, nu exista asa ceva in invatamantul romanesc. Irina, mami de