Stop îndoctrinării religioase în şcoli

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

Pentru persoanele interesate strict de aspectul practic: copiii nu sunt obligati sa faca religie. Se depune o cerere: "Domnule Director, Subsemnatii..., parinti ai elevului....dorim ca fiul nostru...., elev in clasa... sa nu frecventeze orele de religie". Se ia un numar de inregistrare. Cererea NU trebuie aprobata, este un fel de anunt. Dupa ce s-a facut cererea, copilul nu mai merge la orele de religie. Nu i se pot pune absente, nu au voie sa ii dea note.

Practic exista doua motive din care s-ar putea intalni opozitie. Primul este cel religios si atunci nu vad alta varianta decat a spune invatatoarei/directorului: "E dreptul meu, asa e legea." Al doilea motiv este faptul ca un copil trebuie supravegheat in permanenta atat timp cat este in scoala. Adica, daca ora de religie este in mijlocul programului, cineva ar trebui sa stea separat cu copilul care nu face religie. Aici chiar e complicat. Totusi, in general, in clasele primare religia e prima sau ultima ora (ca si invatatoarea vrea sa vina mai tarziu sau sa plece mai devreme...).

Cum spuneam, problema este in clasele mai mari, copiii nu prea au unde sa stea in timpul orei de religie. Copiii mei au stat in clasa si, intr-adevar, s-a intamplat ca profesorii de religie sa "se lege" de ei, direct sau indirect. Marturisesc ca nu m-am bagat fiindca mie mi-au povestit copiii mai mult ca o gluma, nu i-a afectat. Dar tin sa spun ca aceste mici intamplari i-au amuzat chiar si nu i-au facut deloc sa respecte religia.

De fapt, eu i-am intrebat pe copiii mei daca vor sa faca religia. Cred ca am mai povestit toate astea...Trei din patru elevi (ma refer la copiii mei) au decis sa "incerce", au inceput prin a face religia si au renuntat. Unul din fiii mei face religia acum, in liceu, ca a zis profesoara ca "nu e religie, ci e istoria religiilor". L-am intrebat daca e religie sau istoria religiilor si a zis "Cam jumate-jumate."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ham spune:

Citat:
citat din mesajul lui Fomalhauti

Pentru persoanele interesate strict de aspectul practic: copiii nu sunt obligati sa faca religie. Se depune o cerere: "Domnule Director, Subsemnatii..., parinti ai elevului....dorim ca fiul nostru...., elev in clasa... sa nu frecventeze orele de religie". Se ia un numar de inregistrare.

Daca te inscriu la ore DIN OFICIU si tu TREBUIE SA FACI CERERE ca sa te retragi, se numeste ca ORELE DE RELIGIE SUNT IMPUSE!
E cam ca la munca, atunci cand faci cerere de concediu fara plata.
Pana faci cererea, TREBUIE sa frecventezi orele/prestezi munca!

Daca voiau sa spuna ca religia este optionala, anuntau ca sunt cursuri facultative, se-nscrie cine vrea, SI NU PUNEAU ORELE DE RELIGIE IN TIMPUL ORELOR NORMALE DE CURS, ci in timpul extrascolar, cum sunt TOATE CELELALTE cursuri optionale!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ama1357 spune:

Citat:
citat din mesajul lui ham

Citat:
citat din mesajul lui Fomalhauti

Pentru persoanele interesate strict de aspectul practic: copiii nu sunt obligati sa faca religie. Se depune o cerere: "Domnule Director, Subsemnatii..., parinti ai elevului....dorim ca fiul nostru...., elev in clasa... sa nu frecventeze orele de religie". Se ia un numar de inregistrare.

Daca te inscriu la ore DIN OFICIU si tu TREBUIE SA FACI CERERE ca sa te retragi, se numeste ca ORELE DE RELIGIE SUNT IMPUSE!
E cam ca la munca, atunci cand faci cerere de concediu fara plata.
Pana faci cererea, TREBUIE sa frecventezi orele/prestezi munca!

Daca voiau sa spuna ca religia este optionala, anuntau ca sunt cursuri facultative, se-nscrie cine vrea, SI NU PUNEAU ORELE DE RELIGIE IN TIMPUL ORELOR NORMALE DE CURS, ci in timpul extrascolar, cum sunt TOATE CELELALTE cursuri optionale!

"Lui Dumnezeu trebuie sa-i fi placut oamenii prosti. Altfel nu ar fi facut asa multi..."

imi place tare mult semnatura ta... dar as vrea totusi sa te contrazic... nu stiu cat de mult ii plac, dar cred ca nu reusea sa faca treaba mai buna, aia mai destepti au iesit din intamplare

in ceea ce privesc orele de religie eu una as vota sa fie obligatorii, dar in cursul lor sa fie predata o istorie a religiilor si respectul fata de fiecare religie. fie ea musulmana, ortodoxa, protestanta.

vreau sa va povestesc o chestie... cand a trebuit sa completez foaia pentru internare in spital pentru nastere, m-au intrebat de ce religie apartin, sincer va zic nu intelegeam de ce... cand am ajuns in camera eram 5, fiecare de pe cate un continent. cand s-a servit masa, s-a tinut cont ca o tipa era musulmana si nu a avut carne de porc in farfurie, si asa si pentru indianca...
m-au uimit prin asta

Mergi la inceput

Cum vezi tu orele ar fi OK dar...
Luand ca exemplu povestea ta, la orele de religie ar trebui sa vina azi un ortodox, maine un catolic, apoi un imam, dupe un rabin, predicator protestant, etc
Iar orele de istoria religiilor ar trebui predate de un laic; ce istorie a religiilor sa pretinzi cand manualele de religie ataca toate celelalte credinte, educandu-i pe ai nostri mici ortodocsi in spiritul lui "ce nu-mi seamana, sa crape, caci este diavolesc!"???

Mergi la inceput

Citat:

Luand ca exemplu povestea ta, la orele de religie ar trebui sa vina azi un ortodox, maine un catolic, apoi un imam, dupe un rabin, predicator protestant, etc
Iar orele de istoria religiilor ar trebui predate de un laic; ce istorie a religiilor sa pretinzi cand manualele de religie ataca toate celelalte credinte, educandu-i pe ai nostri mici ortodocsi in spiritul lui "ce nu-mi seamana, sa crape, caci este diavolesc!"???

"Lui Dumnezeu trebuie sa-i fi placut oamenii prosti. Altfel nu ar fi facut asa multi..."

nu neaparat... sunt si persoane care reusesc sa-ti spuna alfabetul celorlalte religii chiar daca profeseaza una... eu in liceu (am facu am avut un profesor extraordinar, el era protestant si ne-a predat cateva ore despre fiecare religie fara sa se bata cu pumnul in piept ca religia lui ar fi cea mai buna...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ama1357

Citat:

nu neaparat... sunt si persoane care reusesc sa-ti spuna alfabetul celorlalte religii chiar daca profeseaza una... eu in liceu (am facu am avut un profesor extraordinar, el era protestant si ne-a predat cateva ore despre fiecare religie fara sa se bata cu pumnul in piept ca religia lui ar fi cea mai buna...

Si eu am o parere buna despre protestanti si pastorii lor; dar UNDE ai avut tu profesor de religie protestant????

Oricum, noi ne plangem de ortodocsii nostri, care sunt extremisti; manualele de religie editate de ortodocsi includ observatii menite sa incrimineze celelalte religii, sa le ironizeze sau chiar sa le aduca acuzatii si sa le judece; manualul de religie pentru clasa a XI-a de la Editura Corint, autor Adrian Lemeni, fost secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, ataca direct cultele religioase din Romania, denumindu-le „miscari religioase care actioneaza in spatiul unei confesiuni crestine traditionale, prin metode nedemne, inacceptabile din punct de vedere social si moral.”; acelasi autor, in manualul pentru clasa a X-a, ii invata pe liceeni ca Yoga este „lucrarea directa a demonilor”; manualul destinat clasei a X-a ataca Biserica Greco-Catolica, si exemplele pot continua.

Mergi la inceput

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui ama1357

Citat:

Si eu am o parere buna despre protestanti si pastorii lor; dar UNDE ai avut tu profesor de religie protestant????

Oricum, noi ne plangem de ortodocsii nostri, care sunt extremisti; manualele de religie editate de ortodocsi includ observatii menite sa incrimineze celelalte religii, sa le ironizeze sau chiar sa le aduca acuzatii si sa le judece; manualul de religie pentru clasa a XI-a de la Editura Corint, autor Adrian Lemeni, fost secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, ataca direct cultele religioase din Romania, denumindu-le „miscari religioase care actioneaza in spatiul unei confesiuni crestine traditionale, prin metode nedemne, inacceptabile din punct de vedere social si moral.”; acelasi autor, in manualul pentru clasa a X-a, ii invata pe liceeni ca Yoga este „lucrarea directa a demonilor”; manualul destinat clasei a X-a ataca Biserica Greco-Catolica, si exemplele pot continua.

eu am facut un liceu cu limba de predare germana, dar profesorul de care ziceam nu era de religie, nu am facut religie in liceu... era vorba de profesorul de istorie

Mergi la inceput

Oricum, protestantii sunt altfel; am un cumnat protestant si ca atare am fost cu diverse ocazii in contact cu biserica/pastorul lor.

Nu tin slujbe-sablon, vorbesc liber si cu mult bun-simt

Nu sunt misogini, am intalnit predicator-femeie la Petrila, jud. Hunedoara

Nu au chestii de respingere fata de celelalte fractiuni crestine; considera, cum este si normal, ca facem toti parte dintr-o singura religie, cea crestina si ca difera doar practicile; daca te casatoresti cu un protestant nu trebuie sa te lepezi de religia ta si sa te botezi la ei
Cel mai mult mi-au placut (fiindca si ei sunt de multe feluri, cum sunt si ortodocsii), unitarienii, care se apropie in conceptie cel mai mult de ce gandesc eu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Gasesc doar ciudata preocuparea pentru "drepturile" copiilor cand vine vorba de aspecte inofensive,la fel cum gasesc ciudata lipsa preocuparii pentru aspecte cu adevarat periculoase pentru ai nostri copii.Sigur ca fiecare intelege si gandeste atat cat poate...
la buna vedere

Eu nu voi intelege niciodata motivul pentru care unii oameni, atunci cand se de dezbate o problema, vin si spun "de ce va ocupati de problema asta ca sunt altele mai grave?". Un sir de probleme se rezolva abordandu-le una cate una. Nu prefacandu-te ca una nu exista pentru ca nu ai rezolvat-o pe alta. Eu cred ca aici este radacina tuturor relelor in tara asta: inaca mai dezbatem cu ce sa incepem...

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Am semnat petiia.

Gradinita de stat la care a invatat copilul meu pana anul trecu se numea "sfantul Mucenic Mina". In holul de la intrare te intampina o icoana mare (cam 1m inaltime) cu o candela sub ea. Se mergea la impartasit cu clasa, de Craciun si de Paste. La deschiderea anului scolar se facea slujba religioasa.

Eu voi face cerere pentru a "scoate" copilul de la orele de religie inca din clasa I-a. Va tin la curent...

alice

Mergi la inceput