Stop îndoctrinării religioase în şcoli

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Eliza5 spune:

Citat:
citat din mesajul lui amoga

Citat:
citat din mesajul lui Eliza5
Edit: lucrez in umanitar, si pur si simplu ma ingrozeste posibilitatea de a oferi parintilor libertatea de a alege in legatura cu educatia copiilor lor.

Inseamna ca pur si simplu aeru' tare al libertatii de alegere nu iti prieste. Imi inchipui ca la fel de ingrozita trebuie sa fii si de faptul ca oamenii pot pur si simplu sa-si aleaga unde sa lucreze (cu conditia ca si angajatorii lor sa-i aleaga pe ei, desigur). Inainte de '89 era atit de mult mai bine cind primeai repartitii si dragu' de Partid avea grija de toate detaliile in ceea ce-ti priveste cariera profesionala... Sau nu?

Ce legatura are alegerea unei persoane mature, responsabile, in privinta propriului parcurs profesional, cu alegerea unor adulti in legatura cu educatia/viitorul unui minor fara posibilitate de opozitie? Home schooling afecteaza adultul sau copilul??
Mie personal imi prieste foarte tare aerul tare al libertatii de alegere asupra lucrurilor care imi afecteaza propria persoana. Nu imi prieste deloc libertatea acordata majorilor de a dipune de educatia si soarta unor minori care nu au putinta de a alege. Pentru ca vezi, eu nu cred ca un copil "apartine" familiei lui in sensul ca aceasta poate dispune dupa bunul plac de acesta.
In ceea ce priveste educatia, da eu una cred ca statul atat de infierat face treaba mult mai buna decat familia. De ce? Pentru ca omul este animal social si traieste in comunitate. Daca oamenii ar trai doar in familie mi s-ar parea absolut normal sa fie educati doar de aceasta. In conditiile insa in care te astepti ca acel copil/tanar sa aiba sanse EGALE la intrarea in viata sociala, profesionala si asa mai departe mi se pare normal ca macar in domeniul educatiei sa existe niste standarde, iar toti sa aiba sansa de a fi evaluati dupa acelasi calapod.
Educatia in Romania are multe bube, intr-adevar (diferentele enorme de calitate intre rural si urban, subfinantare, neadaptarea curriculum-ui si asa mai departe) dar lipsa diversitatii nu este una dintre ele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Citat:
citat din mesajul lui Eliza5

In ceea ce priveste educatia, da eu una cred ca statul atat de infierat face treaba mult mai buna decat familia.
Eliza si Alex (15 nov. 2004)
daca statul roman face o treaba as grozava cu educatia, ce e cu protestul Asociatiei Umanist Romane?ar trebui ca tot romanul sa fie multumit. Eu zic sa facem copii si sa-i lasam de la nastere in grija statului, ca el face treaba mai buna Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
Eu zic sa facem copii si sa-i lasam de la nastere in grija statului, ca el face treaba mai buna

In unele cazuri, da!

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:
citat din mesajul lui irina.c.

Citat:
citat din mesajul lui espiritu

after school si programul prelungit de la scoala/gradi nu sunt facute pt comoditatea parintilor ci din cauza ca au joburi care nu le permit sa isi ia copiii la ora 4 sau cum e la scoala la 12-13.

ce virtuosi si integri ne dam din spatele monitorului.
in viata e ca la bal mascat :cand toata lumea isi scoate masca s-a dus veselia.

ce e mai important, jobul, sau copilul?
in mod normal ar trebui sa zicem asa- "preocuparea pentru copilul meu nu-mi permite sa-mi iau un job pana la ora 16(sau mai tarziu)", si nu "preocuparea pentru job nu-mi permite sa-mi iau copilul la 12"

desigur, fiecare isi stabileste prioritatile cum crede de cuviinta

Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)

am blog

Preocuparea pt job e una si pt copil e alta si pentru sot e alta si pentru parinti e alta.
Prioritatile se schimba - daca copilul e bolnav - e prioritatea 1, daca copilul e ok, la gradi si cu bona - si eu am ceva important la job - prioritatea e jobul - daca e 12 seara, copilul doarme linistit si in sfarsit ma relaxez - prioritatea sunt eu si sotul

Pentru tine prioritatea e copilul intotdeauna? Cand faci dragoste cu sotul te gandesti la copil?
Eu nu!

Eu nu as putea trai fara sa am si altceva de facut in afara de copil si sot. Ceva "al meu" - un job. Asa sunt eu.
Si tocmai pentru ca ma preocupa copilul, ca educatia copilului e sus in lista de prioritati, tocmai de-aia vreau ca atunci cand eu fac altceva (sunt la job) copilul sa beneficieze de cea mai buna ingrijire si de cea mai buna educatie.
Cu alte cuvinte - atunci cand se duce la scoala - as prefera sa invete lucruri adevarate (atat cat stim noi din adevarurile astea - ca poate unele teorii se va demosntra in viitor ca erau gresite) - dar ma rog, macar sa existe bunavointa din partea MEC de a-i invata lucruri adevarate / corecte.
Doar am facut cu totii scoala pe vremea comunistilor si stim ce kk-turi ni se bagau pe gat la orele de isotrie/economie politica/etc. Si ce poezii tampite invatam pe de rost si recitam pe scena
Ei uite asta n-as vrea sa i se intample copilului meu - n-as vrea sa fie obligata sa invete prostii. De preferinta - sa invete chestii logice - nu sa repete ca papagalul o poezie cu cuvinte pe care nu le intelege .... (a se citi rugaciune in loc de poezie)

Sorana si Monica (5 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui sorana
Cu alte cuvinte - atunci cand se duce la scoala - as prefera sa invete lucruri adevarate (atat cat stim noi din adevarurile astea - ca poate unele teorii se va demosntra in viitor ca erau gresite) - dar ma rog, macar sa existe bunavointa din partea MEC de a-i invata lucruri adevarate / corecte.

Copiii ar trebui sa mearga la scoala nu ca sa invete teorii ci in primul rand ca sa invete sa gandeasca, sa rationeze.
Din nefericire avem doua bube intre care penduleaza invatamantul romanesc de zeci de ani incoace:
- invatamantul de stat (cel "secularoumanist" sau "umanistosecular", nu mai stiu cum l-a poreclit Irina ) pune accentul pe teorii (pe memorare) neglijand aproape complet dezvoltarea capacitatilor intelectuale de a rationa, de a face deductii, analogii, etc.
- invatamantul confesional (si cel religios din programa scolilor de stat) este axat pe dogme si, direct sau indirect, combate demersul stiintific, experimental, si ignora metodele rationale, deductive sau inductive, apeland doar uneori la analogii (si acelea alese pe spranceana).
Aceasta criza majora a invatamantului romanesc dureaza si se accentueaza de zeci de ani, rezultatul fiind:
- un numar tot mai mare de studenti incapabili de a gandi logic (cca 50% este procentul gasit de mine, este drept pe un anumit domeniu, totusi domeniu cu pretentii)
- analfabetismul functional din Romania este cel mai ridicat din UE (estimarile oficiale sunt pe la 55%)
Concluzia: noi muncim, noi nu gandim.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristi_2003 spune:

sorana

denizel

23+ cu T. Carol

sa fii sanatos pana la 40+ iubi lui mama
http://bd.lilypie.com/z4XWp3.png

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Citat:
eu as zice stop indoctrinarii secularist- umaniste din scolile noastre

Antevorbitorii au adus exemple concrete ale indoctrinarii religioase, cu masini care calca copiii, scari care se rup, sange pe Nil, etc.
Tu ai vreun exemplu concret de indoctrinare "secularist-umanista"? Macar unul!

perspectiva din care sunt alcatuite manualele materiilor obligatorii din invatamantul romanesc este una secularist-umanista. Eu sunt ortodoxa si vreau sa imi cresc copiii in duh ortodox, nu secularist-umanist, asa ca din punctul meu de vedere statul savarseste un abuz cand imi obliga copiii sa invete anume materii intr-un anume stil.

O sa-mi spui ok, sa faca biserica scoli confesionale. Chiar si asa, statul in continuare imi obliga copiii sa invete anumite materii dupa programe prestabilite.

Deci este ridicol sa faci petitii contra "indoctrinarii religioase" din scoli, cand statul foloseste invatamantul obligatoriu ca sa indoctrineze copiii nu cu religie, ci cu secularism.

Eu as semna o petitie pentru liberalizarea invatamantului. Pana atunci nu putem vorbi de libertate a gandirii, nu exista asa ceva in invatamantul romanesc.

Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)

am blog

WOW nu pot sa cred ca exista un parinte suparat ca (,) copiii lui invata la scoala materii obligatorii ca istoria, geografia, matematica, fizica...WOW!!!
Pai eu zic sa iti tii copiii acasa si sa ii pui sa invete biblia pe de rost, se pare ca tu crezi ca au nevoie de ea mai mult decat orice altceva....WOW

Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
A ticket to hell has never been funnier

"You know your god is man-made when he hates all the same people you do."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristi_2003 spune:

eu cred ca trebuie sa fii 50% inconstient si 50% ingamfat sa vrei sa iti educi copii acasa crezand ca o poti face mai bine decat scoala. chiar daca sistemul nu e nici pe departe perfect. totusi cum poate un parinte sa tina locul a 10-13 profesori la 10-13 discipline? sau consideram ca o parte din ele nu sunt necesare pentru copiii nostri - nici macar ca si cultura generala? si daca da, care din ele? probabil cele pe care nu le stim nici noi... nu?

asta ca sa nu vorbim de nevoia de socializare a copilului. sau oare tinut acasa si controlat permanent avem garantia ca va deveni exact asa cum vrem noi? si oare ce vrem noi e bine pentru el?

eu una ma bucur ca scola e obligatorie.

23+ cu T. Carol

sa fii sanatos pana la 40+ iubi lui mama
http://bd.lilypie.com/z4XWp3.png

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Citat:
citat din mesajul lui blackpanterro

Citat:

Citat:

Citat:
eu as zice stop indoctrinarii secularist- umaniste din scolile noastre

Antevorbitorii au adus exemple concrete ale indoctrinarii religioase, cu masini care calca copiii, scari care se rup, sange pe Nil, etc.
Tu ai vreun exemplu concret de indoctrinare "secularist-umanista"? Macar unul!

perspectiva din care sunt alcatuite manualele materiilor obligatorii din invatamantul romanesc este una secularist-umanista. Eu sunt ortodoxa si vreau sa imi cresc copiii in duh ortodox, nu secularist-umanist, asa ca din punctul meu de vedere statul savarseste un abuz cand imi obliga copiii sa invete anume materii intr-un anume stil.O sa-mi spui ok, sa faca biserica scoli confesionale. Chiar si asa, statul in continuare imi obliga copiii sa invete anumite materii dupa programe prestabilite.Deci este ridicol sa faci petitii contra "indoctrinarii religioase" din scoli, cand statul foloseste invatamantul obligatoriu ca sa indoctrineze copiii nu cu religie, ci cu secularism. Eu as semna o petitie pentru liberalizarea invatamantului. Pana atunci nu putem vorbi de libertate a gandirii, nu exista asa ceva in invatamantul romanesc. Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog
WOW nu pot sa cred ca exista un parinte suparat ca (,) copiii lui invata la scoala materii obligatorii ca istoria, geografia, matematica, fizica...WOW!!!
Pai eu zic sa iti tii copiii acasa si sa ii pui sa invete biblia pe de rost, se pare ca tu crezi ca au nevoie de ea mai mult decat orice altceva....WOWAdriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
A ticket to hell has never been funnier"You know your god is man-made when he hates all the same people you do."
wow, nici eu nu pot sa cred ca am spus una si tu ai inteles alta, dar e ok, mai citeste, poate te prinzi Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui sorana

Copiii ar trebui sa mearga la scoala nu ca sa invete teorii ci in primul rand ca sa invete sa gandeasca, sa rationeze.
Din nefericire avem doua bube intre care penduleaza invatamantul romanesc de zeci de ani incoace:
- invatamantul de stat (cel "secularoumanist" sau "umanistosecular", nu mai stiu cum l-a poreclit Irina ) pune accentul pe teorii (pe memorare) neglijand aproape complet dezvoltarea capacitatilor intelectuale de a rationa, de a face deductii, analogii, etc.
- invatamantul confesional (si cel religios din programa scolilor de stat) este axat pe dogme si, direct sau indirect, combate demersul stiintific, experimental, si ignora metodele rationale, deductive sau inductive, apeland doar uneori la analogii (si acelea alese pe spranceana).
Aceasta criza majora a invatamantului romanesc dureaza si se accentueaza de zeci de ani, rezultatul fiind:
- un numar tot mai mare de studenti incapabili de a gandi logic (cca 50% este procentul gasit de mine, este drept pe un anumit domeniu, totusi domeniu cu pretentii)
- analfabetismul functional din Romania este cel mai ridicat din UE (estimarile oficiale sunt pe la 55%)
Concluzia: noi muncim, noi nu gandim.

Partial ai dreptate, partial nu.
Da, trebuie sa "invete" logica, sa faca deductii, etc.
Dar atunci geografia si istoria ar trebui scoase din programa.
Eu am incercat sa generalizez pentru toate materiile, nu ma refeream doar la mate/fizica/chimie.
Eu sunt inginer si poate si mie mi s-a parut aiurea sa memorez pe dinafara rauri/ramuri dar poate ca Monicai o sa-i placa ... istoria .....
Eu totusi sustin ca ar trebui sa li se prezinte (ca teorie) si creationismul, de exemplu. NU sunt de acord sa faca catehism ortodox - exclus, dar teoria creationista faca cumva parte din cultura generala pe care cred ca ar trebui sa o ai la terminarea unui liceu. Idem, teoria evolutionista.
Si chiar si la fizica, de ex., pe vremea studentiei mele ni se prezentau teorii care nu puteau fi demonstrate atunci ....
Stiu ca e aberant ca li se cere sa memoreze pagini de carte ... dar sunt materii care pe asta se bazeaza - pe memorarea unor date. Istoria, de ex. - cum vezi o predare care sa stimuleze deducerea, logica, etc - ca nu-i nimic "logic" acolo - asta s-a intamplat si gata.
Si totusi nu cred ca istoria ar trebui scoasa din programa.
Fi-mea are acum aproape 6 ani. Prin primavara ma tot chestiona apropos de D-zeu, de religia catolica (avea un coleg de gradi catolic) versus cea ortodoxa, ma rog de-astea.
Eu am ales varianta prezentarii teoriilor. Si i-am zis copilului cam ce teorii exista, cam ce stiu eu despre fiecare, cam ce cred eu, subliniind ca nu-i obligatoriu sa creada la fel - ca o sa mai citeasca, o sa se mai documenteze si cand va fi mai mare va alege singura ceea ce i se pare a fi adevar.
Acuma eu sunt atee - dar sora mea crede in D-zeu. Putem discuta fara sa ne dam in cap. Nu am nici un fel de retinere fata de oamenii credinciosi. Asa gandesc ei, asa cred ei, e alegerea lor - inclinatie mai mult spre visare decat spre logica, as zice eu prin prisma "teoriei elefantului roz din dormitor" a lui JG.
Exista oameni a caror logica e cumva altfel decat a mea. Oameni pe care nu-i convingi cu demonstratii matematice si fizice. Daca fi-mea o face parte dintre ei (nu cred, ca pare inclinata spre stiinte exacte si logica, dar nu pot fi 100% sigura) eu vreau sa-i dau libertatea de alegere .... nu vreau sa-i impun ateismul meu propriului copil. Daca si credinciosii ar gandi asa cred ca am face un pare pas inainte ...

Sorana si Monica (5 ani)

Mergi la inceput