Stop îndoctrinării religioase în şcoli

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ham spune:

Citat:
citat din mesajul lui irina.c.

Citat:
citat din mesajul lui espiritu

amoga continui sa arunci cu noroi nejustificat atunci cand nu ai raspuns la chestii pertinente.poate la voi in canada sunteti obisnuiti cu butelcuta si spirtoasa ca o fi munca grea la taiat de copaci.

si uite ca idee pana si cei din regalitatea britanica au mers la scoli si nu au facut hs desi cred ca regina mama o avea ceva banuti pt meditatori.
dar vai mie,ignorantul,cum pot sa spun eu ca o mama iubitoare nu face cat 10 profesori?

ce virtuosi si integri ne dam din spatele monitorului.
in viata e ca la bal mascat :cand toata lumea isi scoate masca s-a dus veselia.

se vede ca tot n-ai inteles, nu e vorba ca hs e mai bun sau nu decat alte forme de invatamant(pentru asta era un subiect special pe-aici)- e vorba ca in Ro NU EXISTA ALTERNATIVA. Daca statul vrea sa inveti religie, e musai, daca vrea sa inveti despre "valorile ue", la fel. N-ai incotro.

Nu exista alternativa dintr-un motiv de bun-simtz:

Moromete, un roman altfel brici la minte, are nevoie de presiuni pentru a-si lasa, cu greu UNUL din cei 5 (cinci) copii la scoli si nu este un personaj fictiv, este fix ta-so lui Marin Preda, un Niculae care-ar fi ramas la coada Bisisicai cea bolunda daca ar fi fost dupa judecata lui al batranu'.
Reciti-l si veti recunoaste in Moromete pe multi romani-verzi; aceeasi poveste o gasiti si la Ion Creanga, unde Nica ar fi ramas cu caprele raioase ale Irinucai, dupa mintea lui tac-so, Stefan a Petrii Ciubotariul!
Si astia sunt exemple de oameni isteti, cu stiinta de carte, nu analfabeti, ca majoritatea fostilor mei ortaci; credeti ca a lasa astfel de oameni sa hotarasca viitorul educational al viitoarei generatii este o decizie inteleapta?

Citat:
citat din mesajul lui amoga

Citat:
citat din mesajul lui ham
amoga, mie-mi trece cu zeama de varza, caci betia, spre deosebire de suficienta prostiei este optionala, nu este un dat!

Adinc... Unde-ai cugetat-o? Intre butoaie -- ala de dud si ala cu varza?

Langa cel de dud umplut cu varza!
Stii care-i diferenta intre noi?
Eu nu sunt varza, eu ma fac varza doar cand vreau.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:
citat din mesajul lui ama1357

Citat:
citat din mesajul lui sorana

Citat:

Citat:

Citat:

nu trebuie sa citesc manualul, imi ajunge sa stiu ca nepotica mea catolica este obligata sa invete rugaciuni ortodoxe, pentru ca la ea in scoala sunt prea putini elevi catolici pentru a face o ora de religie pe limba ei, si ca nu poate sa paraseasca ora pentru ca mama ei nu a stiut ca cererea trebuia depusa intr-o anumita perioada a anului...

sunt sigura ca exista parghii legale pe care mama le poate actiona, dar probabil efortul ar fi prea mare.Pacat ca oamenii nu lupta pentru reformarea totala a sistemului, ci umbla cu petice de genul petitiei mentionate la inceputul acestui topic.

Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)

am blog

de ce trebuie sa se lupte sa schimbe ceva ce ii place... din tot sistemul scolarizarii actuale, doar ora de religie este o problema pentru unii!!! de ce trebuie schimbat?

eu una am invatat intr-un sistem care il ridicau in slavi pe unu, dar parintii mei m-au invatat sa citesc si printre randurile cartii de istorie... ca oricat de slavit o fi fost ala, nu reusea sa schimbe forta gravitationala!

Din punctul meu de vedere ar trebui facute mai multe schimbari - nu doar renuntarea la Religie.
Ca de exemplu studierea Teoriei Evolutioniste - o teorie foarte importanta, pe care practic se bazeaza toata biologia.
Asta pentru ca sunt convinsa ca are sanse mai multe Monica sa se faca Biolog decat Preot!!!!
Iar scoala trebuie sa-i asigure cunostintele necesare executarii ulterioare a unei meserii!!!!

Sorana si Monica (5 ani)

nu inteleg de partea cui esti... trebuie sau nu studiata teoria evolutionista? din ceea ce scrii tu se intelege ca nu, dar apoi zici ca are nevoie fetita ta pentru a deveni medic!

si nu vine studiata Teoria Evolutionista?

din cate imi aduc eu aminte, noi am studiat-o la scoala!!! am inceput cu forme de viata unicelulare, virusi bacterii si am ajuns la mamifere, iar in ultimul an de biologie am studiat cel mai "complex" mamifer... adica omul!

si revenind la religie: pe mine nu ma deranjeaza religia in scoli atata timp cat cine o studiaza ajunge sa stie ce este coranul si care sunt regulile scrise in el, cine este Buda, etc.

Din punctul meu de vedere Teora Evolutionista TREBUIE studiata.
Noi am studiat-o, acum e scoasa din programa pentru ca ea contrazice teoria creationista.
Nu am zis nimic de genul "fetita mea va deveni medic" - treaba ei ce va deveni - ziceam doar ca scoala trebuie sa-i ofere cunostintele necesare ... indiferent ce va deveni ... si intrucat biolog, de ex. , nu se poate fara evolutionism - TREBUIE STUDIAT EVOLUTIONISMUL. De acord ca nici popa nu te poti face fara sa studiezi religie - da' sincer fi-mea are mici sanse sa se faca popa (ca e fata, nu de alta).

Sorana si Monica (5 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ama1357 spune:

Citat:

Citat:

Citat:

Citat:

Citat:

Citat:

nu trebuie sa citesc manualul, imi ajunge sa stiu ca nepotica mea catolica este obligata sa invete rugaciuni ortodoxe, pentru ca la ea in scoala sunt prea putini elevi catolici pentru a face o ora de religie pe limba ei, si ca nu poate sa paraseasca ora pentru ca mama ei nu a stiut ca cererea trebuia depusa intr-o anumita perioada a anului...

sunt sigura ca exista parghii legale pe care mama le poate actiona, dar probabil efortul ar fi prea mare.Pacat ca oamenii nu lupta pentru reformarea totala a sistemului, ci umbla cu petice de genul petitiei mentionate la inceputul acestui topic.

Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)

am blog

de ce trebuie sa se lupte sa schimbe ceva ce ii place... din tot sistemul scolarizarii actuale, doar ora de religie este o problema pentru unii!!! de ce trebuie schimbat?

eu una am invatat intr-un sistem care il ridicau in slavi pe unu, dar parintii mei m-au invatat sa citesc si printre randurile cartii de istorie... ca oricat de slavit o fi fost ala, nu reusea sa schimbe forta gravitationala!

Din punctul meu de vedere ar trebui facute mai multe schimbari - nu doar renuntarea la Religie.
Ca de exemplu studierea Teoriei Evolutioniste - o teorie foarte importanta, pe care practic se bazeaza toata biologia.
Asta pentru ca sunt convinsa ca are sanse mai multe Monica sa se faca Biolog decat Preot!!!!
Iar scoala trebuie sa-i asigure cunostintele necesare executarii ulterioare a unei meserii!!!!

Sorana si Monica (5 ani)

nu inteleg de partea cui esti... trebuie sau nu studiata teoria evolutionista? din ceea ce scrii tu se intelege ca nu, dar apoi zici ca are nevoie fetita ta pentru a deveni medic!

si nu vine studiata Teoria Evolutionista?

din cate imi aduc eu aminte, noi am studiat-o la scoala!!! am inceput cu forme de viata unicelulare, virusi bacterii si am ajuns la mamifere, iar in ultimul an de biologie am studiat cel mai "complex" mamifer... adica omul!

si revenind la religie: pe mine nu ma deranjeaza religia in scoli atata timp cat cine o studiaza ajunge sa stie ce este coranul si care sunt regulile scrise in el, cine este Buda, etc.

Din punctul meu de vedere Teora Evolutionista TREBUIE studiata.
Noi am studiat-o, acum e scoasa din programa pentru ca ea contrazice teoria creationista.
Nu am zis nimic de genul "fetita mea va deveni medic" - treaba ei ce va deveni - ziceam doar ca scoala trebuie sa-i ofere cunostintele necesare ... indiferent ce va deveni ... si intrucat biolog, de ex. , nu se poate fara evolutionism - TREBUIE STUDIAT EVOLUTIONISMUL. De acord ca nici popa nu te poti face fara sa studiezi religie - da' sincer fi-mea are mici sanse sa se faca popa (ca e fata, nu de alta).

Sorana si Monica (5 ani)

pai si eu gandesc la fel, evolutionismul trebuie studiat!!! si parerea mea este ca la ora de religie sa dea niste informatii de cultura generala in ceea ce-i privesc pe toti cei care sunt pe terra!

si hai sa fim seriosi, pe vremea lui ceasca nu erau ore de religie si pentru asta existau preoti!!! deci daca vrei se poate!!!

Mergi la inceput

astazi, s-a organizat la Bucuresti un protest impotriva indoctrinarii religioase in scolile din Romania:

http://nucredetzi.ablog.ro/2008-09-10/protest-impotriva-indoctrinarii-religioase-in-scolile-din-romania.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anemona spune:

Sunt una dintre mamele care au decis ca propriul copil sa nu participe la orele de religie (cand va fi la scoala). Nu cred ca in contextul polemicii de fata are rost sa mai completez ceva, este doar decizia mea pe care nu simt neaparat nevoia s-o justific. Motivele se regasesc printre randurile celor care mai sus au fost pro aceasta idee.
Il cunosc pe Remus si ma bucur pentru demersul sau. Intotdeauna este bine sa avem libertatea de a alege. Si in privinta aceasta, ca de altfel in toate in viata. A alege inseamna a fi liber. Si invers...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns espiritu spune:

Citat:
citat din mesajul lui ham

astazi, s-a organizat la Bucuresti un protest impotriva indoctrinarii religioase in scolile din Romania:

http://nucredetzi.ablog.ro/2008-09-10/protest-impotriva-indoctrinarii-religioase-in-scolile-din-romania.html

"Lui Dumnezeu trebuie sa-i fi placut oamenii prosti. Altfel nu ar fi facut asa multi..."

protestul e ok ham dar sansele sunt mici.bisericii ii trebuie masa de manevra iar indoctrinarea trebuie facuta de timpuriu.

referitor la HS din pct meu de vedere as lasa si aceasta optiune dar fiecare parinte ar trebui sa vada interesul copilului inaintea fanteziilor si/sau frustrarilor personale.repet,indiferent cat de bine intentionat e un parinte in privinta educatiei copilului sau tot nu va putea suplini scoala.
dar in fond fiecare face ce vrea cu copilul sau....

ce virtuosi si integri ne dam din spatele monitorului.
in viata e ca la bal mascat :cand toata lumea isi scoate masca s-a dus veselia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amoga spune:

Citat:
citat din mesajul lui anemona
[...] Intotdeauna este bine sa avem libertatea de a alege. Si in privinta aceasta, ca de altfel in toate in viata. A alege inseamna a fi liber. Si invers...

Eu unu' n-as echivala libertatea cu libertatea de a alege, dar as fi de acord ca fara cea din urma nu putem vorbi de cea dintii.

Acu', cu libertatea asta de a alege... Sunt alegeri si alegeri... Bunaoara, tu ai optat sa nu servesti orele de religie. Ceea ce e okay -- e alegerea ta si merita respectata. In acelasi timp, altcineva ar putea opta sa nu serveasca orele in care se prezinta teoria evolutionista. Ceea ce iarasi ar trebui sa fie okay -- ar fi alegerea respectivei persoane si ar merita respectata fix la fel de mult ca si alegerea ta.

Si discutia se poate extinde la orice alte subiecte, nu doar la cele legate de creationism/evolutionism. Si acilea apar in scena cei care vin si spun: "Impunerea unui curriculum e o prosite. Suntem oameni perfect capabili sa decidem pentru noi insine ce vrem si ce nu vrem sa invatam; nu avem nevoie de un Ministru sau de un Papa sa ne spuna asta". Cei care-si asuma pozitia asta chiar au incredere ca libertatea de alegere e una din libertatile demne de conditia umana. (Lucru pe care nu l-as putea spune despre cei care urla-n disperare ca nu sunt lasati sa aleaga, pentru ca cu urmatoarea respiratie sa proclame virtutile unui sistem in care alegerile sunt luate "la virf", si obligativitatea e pecetluita-n lege.)

A.M.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eliza5 spune:

Inteleg ca exista cel putin 2 sustinatori ai HS. O singura intrebare pentru amandoi: ati fi preferat ca parintii vostri sa aiba aceasta optiune?
Eu una sincer nu. Nu de alta dar parintii mei erau extrem de saraci si poate din ratiuni economice ramaneam "needucata" sau cu o educatie extrem de precara.

Mai am o problema cu home schooling. Din pacate exista abuzuri in familie.. destul de multe. In momentul in care un copil este inclus intr-un sistem public, exista macar sansa sa afli despre eventualele abuzuri si sa faci ceva. Ce te faci cu copiii "educati" acasa? Ce te faci daca exista mai multi Fritzl, cum afli despre aceste cazuri?

Edit: lucrez in umanitar, si pur si simplu ma ingrozeste posibilitatea de a oferi parintilor libertatea de a alege in legatura cu educatia copiilor lor. Pentru ca stiu din experienta ca vor fi parinti care vor prefera sa isi trimita copiii la munca decat sa cheltuiasca milioane pe rechizite, uniforme si asa mai departe. Sunt constienta ca exista parinti bine intentionati (cum este Irina) si perfect capabili sa isi educe copiii, insa exista si altfel de parinti care de-abia asteapta sa nu isi trimita copiii la scoala. Si asa rata abandonului scolar in Romania este ingrijoratoare (20% in conditiile in care in Uniunea Europeana tinde spre 10%).

Mergi la inceput

Nu ca-n Romanika nu s-ar face ce te taie capul cu copiii din dotare, fiindca statului si bisericii nationale (ce tampenie asa o denumire!) nu le pasa decat declarativ de noua generatie, atata timp cat nu-i de castigat de pe urma lor.
Ce credeti ca fac zecile (poate chiar sutele) de mii de sclavi, cersetori si prostituati minori?
Home schooling!
M-apuca rasu'-plansu' gandindu-ma cati alti Fritzl profita de home schooling, in tarile care permit asta.
Asta ar mai lipsi in Romanika pentru a deveni paradisul al pedofililor daca intr-o tara ca Austria, cu un control strict exercitat de stat, apar astfel de cazuri!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Citat:
citat din mesajul lui Eliza5

Inteleg ca exista cel putin 2 sustinatori ai HS. O singura intrebare pentru amandoi: ati fi preferat ca parintii vostri sa aiba aceasta optiune?
Eu una sincer nu. Nu de alta dar parintii mei erau extrem de saraci si poate din ratiuni economice ramaneam "needucata" sau cu o educatie extrem de precara.Mai am o problema cu home schooling. Din pacate exista abuzuri in familie.. destul de multe. In momentul in care un copil este inclus intr-un sistem public, exista macar sansa sa afli despre eventualele abuzuri si sa faci ceva. Ce te faci cu copiii "educati" acasa? Ce te faci daca exista mai multi Fritzl, cum afli despre aceste cazuri?Edit: lucrez in umanitar, si pur si simplu ma ingrozeste posibilitatea de a oferi parintilor libertatea de a alege in legatura cu educatia copiilor lor. Pentru ca stiu din experienta ca vor fi parinti care vor prefera sa isi trimita copiii la munca decat sa cheltuiasca milioane pe rechizite, uniforme si asa mai departe. Sunt constienta ca exista parinti bine intentionati (cum este Irina) si perfect capabili sa isi educe copiii, insa exista si altfel de parinti care de-abia asteapta sa nu isi trimita copiii la scoala. Si asa rata abandonului scolar in Romania este ingrijoratoare (20% in conditiile in care in Uniunea Europeana tinde spre 10%).Eliza si Alex (15 nov. 2004)

(ce e cu Fritzl asta? ca nu stiu, n-am auzit)sunt absolut convinsa ca in cazul in care ar exista otiunea HS in Ro, putini parinti s-ar "inhama" la asa ceva, si aceea ar fi in majoritate dintre cei cu studii medii sau superioare, cum de altfel arata statisticile ca se intampla si in alte tari.Apoi HS-ul este reglementat si el de niste legi, exista niste conditii care trebuie indeplinite, nu este echivalent cu a nu-ti da copilul la scoala si a-l lasa de izbeliste. Chiar daca invatamantul este obligatoriu in Ro, nu toti parintii isi duc copiii la scoala. CEi care sunt dezinteresati nu trebuie sa-si ia ca paravan HS-ul, ei isi inscriu copiii la scoala si nu-i duc, si nu se intampla nimic. Decat ca acesti copii ajung analfabetii de mai tarziu. Dar vorba aia, daca toti ar fi ingineri, cine ar mai duce vaca la pascut.
Si ca sa raspund la intrebare da, mi-ar fi placut ca in Ro sa nu existe comunism, si parintii mei sa fi avut posibilitatea de a alege HS, si sa fi avut o alta viziune asupra vietii decat cea pe care au avut-o.Si mi-ar fi placut sa fac HS, de altfel sper ca macar nepotii mei sa se bucure de existenta acestei optiuni.
p.s. Si ca sa zic si de Moromete- nu se poate spune despre el ca nu a fost un tata bun- fiindca a avut incredere in potentialul baiatului si a vandut pamant ca sa-l dea la scoala. Cred ca e de preferat selectia naturala care se facea pe vremea aia- obligatoriu 4 clase, ca toti sa stie scris, citit, socotit, si care putea mai mult, si ii placea sa invete, cauta o bursa, sau il dadeau parintii mai departe.De aceea, cei care ajungeau la scoli "mai inalte" se ocupau cu invatatul, nu cu frecatul mentei, ca acum.
Personal cred ca ar fi o excelenta optiune si pentru prezent, ar fi o mare transformare in ceea ce priveste calitatea invatamantului. Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog

Mergi la inceput