Stop îndoctrinării religioase în şcoli

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ama1357 spune:

Citat:
citat din mesajul lui sorana

Citat:
citat din mesajul lui ama1357

Citat:
citat din mesajul lui irina.c.

Citat:
citat din mesajul lui ama1357

nu trebuie sa citesc manualul, imi ajunge sa stiu ca nepotica mea catolica este obligata sa invete rugaciuni ortodoxe, pentru ca la ea in scoala sunt prea putini elevi catolici pentru a face o ora de religie pe limba ei, si ca nu poate sa paraseasca ora pentru ca mama ei nu a stiut ca cererea trebuia depusa intr-o anumita perioada a anului...

sunt sigura ca exista parghii legale pe care mama le poate actiona, dar probabil efortul ar fi prea mare.Pacat ca oamenii nu lupta pentru reformarea totala a sistemului, ci umbla cu petice de genul petitiei mentionate la inceputul acestui topic.

Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)

am blog

de ce trebuie sa se lupte sa schimbe ceva ce ii place... din tot sistemul scolarizarii actuale, doar ora de religie este o problema pentru unii!!! de ce trebuie schimbat?

eu una am invatat intr-un sistem care il ridicau in slavi pe unu, dar parintii mei m-au invatat sa citesc si printre randurile cartii de istorie... ca oricat de slavit o fi fost ala, nu reusea sa schimbe forta gravitationala!

Din punctul meu de vedere ar trebui facute mai multe schimbari - nu doar renuntarea la Religie.
Ca de exemplu studierea Teoriei Evolutioniste - o teorie foarte importanta, pe care practic se bazeaza toata biologia.
Asta pentru ca sunt convinsa ca are sanse mai multe Monica sa se faca Biolog decat Preot!!!!
Iar scoala trebuie sa-i asigure cunostintele necesare executarii ulterioare a unei meserii!!!!

Sorana si Monica (5 ani)

nu inteleg de partea cui esti... trebuie sau nu studiata teoria evolutionista? din ceea ce scrii tu se intelege ca nu, dar apoi zici ca are nevoie fetita ta pentru a deveni medic!

si nu vine studiata Teoria Evolutionista?

din cate imi aduc eu aminte, noi am studiat-o la scoala!!! am inceput cu forme de viata unicelulare, virusi bacterii si am ajuns la mamifere, iar in ultimul an de biologie am studiat cel mai "complex" mamifer... adica omul!

si revenind la religie: pe mine nu ma deranjeaza religia in scoli atata timp cat cine o studiaza ajunge sa stie ce este coranul si care sunt regulile scrise in el, cine este Buda, etc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amoga spune:

Citat:
citat din mesajul lui denizel
Continutul mesajelor lui Ham e la super-obiect intotdeauna [...]

Pacat ca ob'ectu' asta aduce uneori a butelcutza duhnind a spirtoase :-)... Al'fel, da, la ob'ect este...

Citat:
(chiar daca unii sunt mai putin politicosi si le declara udate cu palinca)

Unii sunt la fel de politicosi ca si cei carora le raspunde. Ii spune reciprocitate.

Citat:
si nu vad de ce, tocmai in acest context, sa te legi de un i in plus sau in minus. Parca nu Ham isi dorea HS pentru copiii lui, nu? :D

Nu tre' sa vezi de ce; e suficient ca vezi nu sh' ce mare conexiune intre numaru' de "i"-uri si scolitul acasa. :-P

Citat:
Amoga, eu nu stiu daca e bine sa discutam aici despre HS, pentru ca e o discutie care nu se mai termina , pentru ca suntem demult offtopic si pentru ca are cateva chestii cu care eu sunt de acord :-)).

Scolitul acasa are doar tangential legatura cu subiectul ce sta implintat in virfu' firului asta de discutii. A fost adus in dicutie doar ca o extensie a libertatii de alegere ce a fost invocata ca fiind la baza caracterului optional pe care ar trebui sa-l aiba religia in scoli.

E foarte interesant de observat cum marilor sustinatori ai liberului consimtamint in ale religiei, li se filfiie cind vine vorba de liberul consimtamint in ale educatiei in general. Nu-i priveste, nu-i doare in mod direct -- ce conteaza? Ei isi vad punctisoru' lor de interes si aia e!

Citat:
Nu spun ca in urma absolvirii unei scoli un copil se prezinta impecabil la toate materiile. Nicidecum.

Nu? Serios? Atunci de unde pretentia ca unul scolit acasa sa iasa mai ceva ca Fat-Frumos? Caci ceva de genul asta ai dat de inteles in mesajele-ti precedente.

Poate o sa-ncerci sa folosesti aceasi unitate de masura atit pentru cei scoliti in maretele ctitorii ale cunoasterii pastorite de guvern cit si pentru cei scoliti aiurea.

Citat:
Scrierea corecta in limba romana (care mi se pare pur si simplu o chestie esentiala) este asigurata de frecventarea unei scoli. Garantat.

Garantat? De cine? De tine? De Adomnitei? In fine... e suficient sa te uiti la cum se scrie pe forumurile d-acilea (unde, imi inchipui, scriu cu precadere oameni ce au frecventat o scoala in care li s-a garantat chestia aia esentiala numita scriere corecta a limbii romane) ca sa ai mai multe contra-exemple decit poti numara pe deshtele locuitorilor din sectorul 5 al Capitalei.

Da', in fine, nu vreau sa-ti zdruncin convingerile in ceea ce priveste calitatea invataturii pe care o capeti in scolile din Romania.

Citat:
Cand vad ca un parinte care scrie "a stii" spune ca, daca nu se simte stapan pe o materie (destul de cutezant, as zice ) angajeaza meditator, nu imi mai place deloc, da' deloc HS.

E irelevant daca-ti place tie sau nu scolitul acasa. Singurul lucru care conteaza e sa devina o optiune pentru muritorii de rind. Si alora care nu le place, n-au decit sa aleaga altceva, ce le place mai mult.

Cit despre insistenta cu care faci conexiunea dintre scrierea lui "a stii" si refuzul ideii de scolit acasa, imi pare ca aduce cu un copil ce refuza sa mai manince fructe pentru ca a vazut o data un vierme-ntr-un mar. :-)

Citat:
Apoi, la cat cunosc eu oamenii, daca tatal e istoric si mama e matematician, nu stiu de ce dar tare cred ca macar unul isi viseaza copilul istoric sau matematician.
Vor fi atat de dornici sa-i arate copilului cat de grozava e istoria/matematica si atat de tare se vor stradui ca [] copilul sa profite de tot ce stiu ei despre matematica/istorie incat, nu stiu de ce mi-e teama ca, daca copilul ar fi un micut mare chimist in devenire, chestia asta nu va fi/nu va avea cum sa fie pusa in valoare.

Te lansezi in supozitii fara acoperire. Genul asta de speculatii poa' sa faca oricine; fara insa a aduce un argument valid in discutie.

Citat:
Nu mai aduc in discutie parintii care cred ca matematica se preda in stil umanist-secularist si copilul trebuie ferit de asa ceva .

Foarte bine -- nu-i mai adu. (Vezi? Asa-mi placi -- cind reduci "zgomotul" din jurul subiectului propriu-zis.)

Citat:
Asa cum mai spuneam, sunt de acord cu HS promovat de Inaioana, sa zicem.
Cu HS promovat de tine nu sunt de acord .

Onorat de comparatie :-), insa mie imi face impresia ca intre ceea ce zice Inaioana si ce spun eu nu e mare deosebire. Amindoi sustinem ideea de revenire la nivelul familiei a deciziilor legate de educatia copiilor. Asta e, la urma-urmei, esenta discutiilor legate de scolitul acasa.

Citat:
Nu-mi mai place pentru ca ai zis ca intalnirile de la biserica ar trebui sa fie suficiente pentru dezvoltarea copilului/copiilor tai si pentru a-i face apti sa interactioneze in mod eficient si pozitiv cu viitorii colegi de serviciu.

Asta e poate ce ai inteles tu. Ce am spus eu e ca un copil poate sa deprinda ideea de ierarhie sociala (ce exista din belsug in bisericile traditionale) frecventind o biserica. Daca bine-mi amintesc, unde am facut afirmatia asta era vorba de ceva de genul ca mersul la scoala il va obisnui pe copil cu ideea de sefi, ordine, etc. (Pe scurt, ierarhie.) Iar eu ziceam ca scoala nu are monopolul asupra invatatului acestui aspect, si dadeam citeva exemple de unde s-ar mai putea studia. (Biserica fiind doar unul dintre ele.)

Citat:
Fie nu realizezi ce inseamna in dezvoltarea unui copil contactul cu multi copii de varsta lui, rezolvarea conflictelor&stuff, fie apartii unei bisrici in care oamenii se intalnesc zilnic (sau macar la 2 zile) si exista cel putin 10 copii cu varste f.apropiate copilului tau (ca astia ii sunt lui de folos, nu aia de 1 an sau aia de 17).

Da, apartin de Homo Sapiens Bisericus :-), si datorita apartenentei asteia am ocazia sa intilnesc zilnic zeci de alti membri activi, cu care schimb pareri, opinii, banalitati, injuraturi si ce-a fi sa mai fie pe meniul zilei... Idem si-n cazul progeniturilor.

Citat:
Acum, ca am scapat de groaza ca invatamantul romanesc umansit-secularist o sa-mi nenoroceasca odrasla, ma felicit ca nu am optat pt. HS.

Good for you! Acu' daca oricine altcineva ar avea optiunea asta de a alege modul in care-si educa copiii, ar fi inca si mai bine.

A.M.

ps/

Citat:
Unui copil HS cine o sa-i trimita biletele cu "imi plac ochi tai" intr-o plictisitoare ora de religie?

Asta-i din ciclul "Sinteti unsoare. Mat fermecat."? :-)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui amoga

Vezi? Asa-mi placi -- cind reduci "zgomotul" din jurul subiectului propriu-zis.

Poftiiiim?????
Ei bine, tocmai ai pronuntat cuvintele magice care sa te scape de mine pentru-ntotdeauna.
Domnule Homo Sapiens Bisericus, !

P.S. Doritorii sa nu se bucure in avans ca au gasit formula descantecului :-)). E de leac doar in anumite contexte si anumite conditii :-)).

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ham spune:

Citat:
citat din mesajul lui irina.c.

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

PS. Irina (), iesi din greva!

care greva, ca nu sunt in nici o greva nu vezi ca dezbat aprins p-acilea, in loc sa-mi vad de conopida cu smantana?

edit: am mai citit si eu odata petitia cu pricina, si mi s-a parut chiar amuzant ca dragii de umanisti imi dau dreptate chiar din primul paragraf:

"Îndoctrinarea politica a elevilor practicata de regimul comunist prin institutiile de învatamânt a fost înlocuita, dupa 1989, de îndoctrinarea lor religioasa. Sistemul educational nu a fost pus în slujba dezvoltarii libere, în spirit pluralist a personalitatii copiilor si tinerilor, ci a fost aservit intereselor doctrinare ale bisericilor, îndeosebi ale celei majoritare din România."

dupa parerea lor indoctrinarea politica a fost practicata de stat prin intermediul institutiilor de invatamant, iar astazi, prin aceleasi institutii statul practica indoctrinare religioasa. Ei recunosc ca statul se foloseste de invatamantul public ca sa indoctrineze intr-un fel sau altul, si care e solutia lor?Sa promovam in scoli "valorile UE"- deci alta indoctrinare.Ce pot sa le spui unor oameni care nu pot gandi liber, care se simt obligati sa schimbe o cutiuta cu alta?Nimic. Dati-i inainte, mai faceti neste petitii, mai strangeti neste semnaturi, cine stie, poate aveti succes.

Nu vad ce-i asa deosebit in faptul ca statul inlocuieste o manipulare dogmatica cu alta, ele fiind de fapt al naibi de asemanatoare!
Credinta este singurul drog care poate distorsiona realitatea, fara sa apara riscul unor clipe de trezire, fix in fata urnelor.

amoga, mie-mi trece cu zeama de varza, caci betia, spre deosebire de suficienta prostiei este optionala, nu este un dat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns espiritu spune:

amoga continui sa arunci cu noroi nejustificat atunci cand nu ai raspuns la chestii pertinente.poate la voi in canada sunteti obisnuiti cu butelcuta si spirtoasa ca o fi munca grea la taiat de copaci.

si uite ca idee pana si cei din regalitatea britanica au mers la scoli si nu au facut hs desi cred ca regina mama o avea ceva banuti pt meditatori.
dar vai mie,ignorantul,cum pot sa spun eu ca o mama iubitoare nu face cat 10 profesori?

ce virtuosi si integri ne dam din spatele monitorului.
in viata e ca la bal mascat :cand toata lumea isi scoate masca s-a dus veselia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Citat:
citat din mesajul lui espiritu

amoga continui sa arunci cu noroi nejustificat atunci cand nu ai raspuns la chestii pertinente.poate la voi in canada sunteti obisnuiti cu butelcuta si spirtoasa ca o fi munca grea la taiat de copaci.si uite ca idee pana si cei din regalitatea britanica au mers la scoli si nu au facut hs desi cred ca regina mama o avea ceva banuti pt meditatori.
dar vai mie,ignorantul,cum pot sa spun eu ca o mama iubitoare nu face cat 10 profesori?ce virtuosi si integri ne dam din spatele monitorului.

se vede ca tot n-ai inteles, nu e vorba ca hs e mai bun sau nu decat alte forme de invatamant(pentru asta era un subiect special pe-aici)- e vorba ca in Ro NU EXISTA ALTERNATIVA.Daca statul vrea sa inveti religie, e musai, daca vrea sa inveti despre "valorile ue", la fel. N-ai incotro. Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog

Mergi la inceput

Citat:
Poftiiiim?????
Ei bine, tocmai ai pronuntat cuvintele magice care sa te scape de mine pentru-ntotdeauna.

Uau! Ca sa vezi... unde dai si unde crapa... in fine.

Citat:
Domnule Homo Sapiens Bisericus, !

Have a nice life! :-)

A.M.

ps/
Citat:
P.S. Doritorii sa nu se bucure in avans ca au gasit formula descantecului :-)). E de leac doar in anumite contexte si anumite conditii :-)).

Doritorii sa ma-ntrebe pe mine, ca mai am formule :-))...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ham
amoga, mie-mi trece cu zeama de varza, caci betia, spre deosebire de suficienta prostiei este optionala, nu este un dat!

Adinc... Unde-ai cugetat-o? Intre butoaie -- ala de dud si ala cu varza?

A.M.

Mergi la inceput

Citat:

amoga continui sa arunci cu noroi nejustificat atunci cand nu ai raspuns la chestii pertinente.poate la voi in canada sunteti obisnuiti cu butelcuta si spirtoasa ca o fi munca grea la taiat de copaci.

Cu ce noroi arunc, draguta? Si de unde si pina unde ideea asta ca eu (sau irina.c.) ar trebui sa raspund la ceva? Gata! Am terminat cu lucrarile de control si extemporale -- de-amu' raspund cind si la ce vreau.

Citat:
si uite ca idee pana si cei din regalitatea britanica au mers la scoli si nu au facut hs desi cred ca regina mama o avea ceva banuti pt meditatori.

Ma bucur pentru ei. Daca asa si-au dorit, n-au decit sa mearga la ce scoli 'or vrea. Ii priveste!

Pe de alta parte, in calitate de supus al Reginei, am tot dreptul sa nu fac precum Maiestatea Sa. Ma priveste!

Si asta e, in esenta, ceea ce conteaza -- familia regala face ce vrea in materie de educatie a propriilor odrasle, si la fel fac si eu (adicatelea cum vreau).

Pricepusi? 'Au vrei si-un desen?

Citat:
dar vai mie,ignorantul,cum pot sa spun eu ca o mama iubitoare nu face cat 10 profesori?

Chiar asa, cum poti?

A.M.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns espiritu spune:

faci si desene?wow asta da cultura....
later edit
nu esti "draguta" cu mine ca nu am taiat copaci in canada impreuna.
ce virtuosi si integri ne dam din spatele monitorului.

Mergi la inceput