Clasa a II a (2008-2009) partea I
Raspunsuri - Pagina 12
Donia spune:
alintaroma, cartile de care zici sunt si preferate de-ale Roxanei, dar anul asta ea a descoperit seria "Little House" si cartile astea sunt in top. Nu numai ca le citeste si reciteste, dar ne si jucam de-a Little House si am ajuns chiar si eu sa le citesc, sunt tare dragute, iti dau ocazia sa inveti multe despre trecutul pe continentul asta.
Poate stii filmul, "Little house on the prairie", era si in Romania acum ceva timp, despre o fetita Laura si familia ei, iar seria de carti incepe cu strabunica Laurei, apoi cu bunica, mama, Laura si in final fata ei, Rose.
Pentru seria Laura am dat eu acum 40 de dolari, de la Scholastic... dar mi-am zis ca merita sa avem toata seria, din moment ce ii place atat de mult.
Uite iti dau un link, poate i-ar placea si lui Bianca:
http://www.littlehousebooks.com/books/
Daca apesi pe o carte anume, in dreapta paginii, jos, ai optiunea "browse this book", daca vrei sa citesti putin ca sa iti faci o idee.
Ca activitati extrascolare, Roxana a inceput gimnastica... e atat de frumos, cand o vad in sala aia ma simt si eu ca Nadia Comaneci ![]()
Si o sa mai facem si pian, ca isi doreste si avem o pianina de la prieteni, dar nu stiu exact cand vom incepe.
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
alintaroma spune:
Multumesc Donia de link
, suna interesant dar cind am dat click a dat eroare o sa incerc mai tirziu iar daca o vad in oferta de scholastic o voi lua.
Si Bianca a primit un mini-pian electronic Yamaha, ca deh era in oferta si nu s-a abtinut husbandu
si oricum si-l dores inca de anul trecut. Acum cautam sa-i dam lectii si am gasit doar ceva privat deocamdata, ne mai gindim.
Ea vrea foarte mult in girl scouts si eu nu am habar cu ce se maninca (mama imigranta ce sunt
) macar cit sa imi dau acordul ori ba. Chiar ma gindeam sa iti cer parerea
daca aveti si voi asa ceva pe acolo ... si ce crezi tu.
Am citit pe site-ul lor local dar nu stiu ce sa zic ... il pun si pe a meu sa citeasca si sa vad ce parere are si el.
Succes Roxanei cu gimnastica ... Bianca nu a fost niciodata la gimnastica si sa inceapa de acum mi se pare cam batrina ![]()
![]()
Happiness keeps you Sweet,
Trials keep You Strong, Sorrows keep You Human,
Failures keeps You
Humble,
Success keeps You Glowing,
But Only God keeps You Going
Vic spune:
Si noi tot cu Scholastic
. Avem vreo 20 de carticele din colectia Magic School Bus. Ultima achizitie, insa, e despre cum faci catei din hartie.
Lui Mihai ii place sa experimenteze, si acum e foarte preocupat de o carte primita de frate-sau acum cativa ani, 101 experimente. Am facut un vulcan si am studiat transformarea cojii de ou in otet si in apa. Asa ca acum avem un ou-minge...
La noi nu se dau note pana in clasa a 6-a inclusiv. Timp de 4 ani am crezut ca profesorii de aici nu stiu sa spuna nimic de rau, asta pana una din profele de la liceu in loc sa vorbeasca despre feciorul meu cel mare, ne-a povestit partial despre un coleg cu acelasi nume.
Eu nu m-am oferit sa fac voluntariat la scoala. Intai ca oricum lucrez full time si n-am cand, dar initial mi-a fost teama ca o sa-i invat pe copii sa pronunte gresit cand citesc
.
La Mihai au studiat despre magneti la stiinta in primul semestru. Stiu ca am citit in Magic School Bus despre magneti si a luat niste magneti de-acasa sa experimenteze la "show and tell".
Noi mai avem vacanta pana pe 3 octombrie, acum le mai dau eu la copii teme, sa nu-si iasa din ritm prea tare. Si-asa la MIhai primele 5 saptamani le vor petrece exersand pentru concert - se alege o teme, si fiecare clasa alege apoi un cantec dintr-un film, care sa se potriveasca cu tema concertului, si toata clasa face un fel de "dans tematic" pe melodia respectiva.
Acum cu rezumatul: eu stiam ca rezumatul e de o pagina, povestirea de 3. Ma rog...
Eu mult timp n-am stiut prea bine ce fac copiii mei la scoala, ca acasa primesc doar tema, iar cand il intrebam pe cel mare ce a facut, imi raspundea constant "bine, m-am jucat, am vazut un film..."
de ma apucau nabadaile. Acum stiu ca mai si invata cate ceva, doar ca in cu totul alt stil. Folosesc tot felul de programe pe calculator care-i ajuta sa invete - pentru litere si cuvinte au folosit Letter Land, care prezenta fiecare litera ca un personaj de poveste si care in interactiune cu alte personaje scoteau diverse sunete. Aveau si cate o scurta poezioara pentru fiecare litera sau combinatie de litere gen ch, sh, th. Mai faceau si carticele. Mai folosesc si niste website-uri, dar nu mi le amintesc acum.Dar in cea mai mare parte invata prin aplicatii practice, ca in felul alta copiii vad la ce le foloseste in viata de zi cu zi.
Donia spune:
Of, si Roxana tot vrea sa facem experimente, dar e complicat ca noi mai avem un baietel de nici 2 ani care e peste tot
asa ca ei i-am tot spus ca nu e momentul potrivit... de abia am gasit duminica timp sa facem impreuna ceva craft pe care l-a primit cadou acum vreo 6 luni
A mai primit si alt cadou frumos, un joc cu vreo ... nu stiu cate experimente... dar tot asteptam momentul potrivit. Altfel mai lucram impreuna, ca ne place la amandoua, dar daca e vorba de ceva ce cere timp si trebuie sa ne desfasuram... trebuie sa alegem foarte bine momentul.
Pe de alta parte ma consolez ca daca vine vremea rece o sa iesim mai putin si o sa avem timp de experimente, ca toata vara am tot fost pe coclauri, rar am stat acasa in week-end.
| Citat: |
| citat din mesajul lui Vic cand il intrebam pe cel mare ce a facut, imi raspundea constant "bine, m-am jucat, am vazut un film..." de ma apucau nabadaile. |
Da, asa e, aparent ai impresia ca se joaca mereu... deseneaza... trai nineaca Dar pana la urma de aia ii auzi pe toti copiii de aici (in clasele mici, cel putin), ca vor sa se termine vacanta mai repede, ca se plictisesc... pai daca la scoala ei simt ca se joaca!
Un motiv important pentru voluntariat a fost ca sa am ocazia sa invat despre scoala canadiana, ca totul era un mister... si petrecand ceva timp in sala de clasa m-am mai dumirit. Vic, eu nu le-am citit copiilor, ci imi citeau ei mie, sau lucram cate ceva fie cu cate unul, fie cu cate un grup mic... si eu am simtit ca nu e tocmai potrivit sa le citesc eu
Si Roxana iubeste Magic School Bus, de fapt la comanda recenta i-am dat de ales Roxanei intre colectia asta si Little House... dar am zis ca Magic School Bus mai luam si de la biblioteca. Poate ajungem maine.
Daca la voi nu se dau note, atunci exista vreun fel de evaluare a copiilor... sau calificative ca in Romania?
alintaroma, nu stiu nimic despre girls scouts, la noi nu am auzit sa existe, dar trebuie sa fie foarte interesant! Imi imaginez ca fac tot felul de chestii in aer liber, invata despre natura, nu? Cam asta vedeam despre scouts in filme
La noi exista un program de pian de 6 lectii la Conservatory, costa vreo 102 dolari, daca nu ma insel... iar apoi, daca vrei sa continui, mergi mai departe cu profesor si parca e vreo 17-18 dolari ora... care nu stiu daca e o ora sau o jumatate de ora. Am tot zis ca o sa sun.
Uite ca a scris Vic de note si vroiam sa te intreb, la voi cum se dau notele? La teste? Ii asculta? La noi exista o nota unica pentru fiecare disciplina pe trimestru, plus evaluari scrise, cu ce stie sau nu stie copilul si unde mai trebuie sa lucreze. Notele le aflam doar cand primim report cardul.
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
Vic spune:
Donia, singurul meu mod de a aprecia ce stie copilul, ce a invatat, este prin discutia cu el. Am noroc pentru ca Mihai vorbeste mult, adica tot timpul daca ma are in preajma, e curios si intreaba, apoi eventual imi spune ca "la scoala ne-a zis asa...". Formal, primim doar raportul de la finalul primului semestru in care au materiile detaliate, gen: reading comprehention, spelling etc, si cu o bulina corespunzatoare nivelului pe o scala care are o zona galbena indicand cam pe unde e normal sa fie in functie de clasa si de varsta. Acum mai pun si niste litere, de la A la E, cu C fiind normal, B bun si A excelent, mult peste nivelul asteptat. Ai mei sunt in mod constant la B si C. Mihai la reading era deja la nivel de clasa a 3-a in raportul de la mijlocul anului scolar. E drept ca-i place enorm sa citeasca, iar cand nu intelege intreaba, iar unde simte nevoia imi explica el cum vede treaba si ce alte variante mai erau posibile, adica mai re-creem povestile de 2-3 ori in functie de imaginatia lui. Si cu cat e mai aproape ora de culcare, cu atat mai creativ si vorbaret devine.
De-acum mai aflam in decembrie cum a evoluat, dar nu-mi fac probleme. Cand era in clasa intai nu avea rabdare sa citesca el prea mult, asa ca citeam cu randul, o pagina el, una eu. La un moment dat am avut o pauza in cititul acasa, adica ii citeam numai eu inainte de culcare, el doar urmarea pe carte, ca vroia sa stie unde citesc
. DUpa vreo doua saptamani din astea, l-am pus iar sa citeasca, caci am revenit la un program normal si nu mai ajungeam cu lectiile inainte de culcare, ca sa constat ca citeste cursiv, fara poticneli, cu exceptia cuvintelor foarte lungi si neobisnuite!
La matematica e preocupat de fractii - a gasit o carte din care ii dadeam baiatului mai mare sa lucreze suplimentar cand era prin clasa a 5-a. Dar azi Mihai a facut vreo 3 pagini de exercitii cu inmultiri. Inca nu au invatat propriu-zis tabla inmultirii, dar au diverse exercitii care sa-i ajute sa inteleaga conceptul. Imi amintesc si acum de perioada in care a invatat baiatul cel mare tabla inmultirii: in clasa a 2-a, ultimele 2 saptamani inainte de vacanta. In fiecare zi faceau inmultirea cu alt numar. Iar in vacanta ne-am chinuit sa o repetam, distractie de sarbatori. Si imi mai amintesc ce probleme am avut cu cititul de carti la baiatul cel mare ca urmare a vacantei dintre clasa a 2-a si a 3-a cand a avut de citit Fram ursul polar, care lui nu i-a placut si la care trebuia sa explicam paragraf cu paragraf.
alintaroma, aici exista scouts si pentru fete, si pentru baieti. La baieti stiu ca au tot felul de activitati in aer liber, de orientare, de inot, tras cu arcul etc. Mai au si activitati de interior in care invata sa faca diverse lucruri practice.
Mihai ma batea la cap la sfarsitul trimestrului ca vrea tenis. Cand sa-l inscriu, a zis ca nu mai vrea, dar vrea chitara. Cred ca o sa-l inscriu la amandoua, doar sa gaseasc un program convenabil. Tenis la scoala dupa ore, iar chitara sambata, sa fie cineva sa-l duca la ora.
mmi spune:
Multumesc de urarile de sanatate, fetelor.
Am avut sedinta cu parintii, am primit culegerea de mate, culegere de romana si ne-a aratat doamna invatatoare un dictionar pentru clasele I-IV pe care ar fi bine sa-l cumparam copiilor.
Ni s-a promis si o excursie in octombrie.
O sa vedem in continuare ce va fi, oricum eu sunt multumita de doamna noastra invatatoare.
Cu drag, Mihaela, mami lu' Mihaita (13.10.2000)
anamaria spune:
salutare fetelor! 
moaaama ce-ati mai scris si chestii interesante, uite-asa se mai 'anima' sobectu' nostru si facem si schimb de experientza cu scolarei din alte tari/ continente.
rezumatul ala la Pinochio mi se pare efectiv o tampenie!!! la cls a 2-a abia inceputa nu se poate cere asa ceva! sa fim seriosi, nu are coerenta, exact cum ziceai si tu emilia, copiii astia nu stiu inca cum sa foloseasca corect cratima si linia de dialog... sa nu mai zic de citit coerent si INTELES ce au citit!
ce rezumat??? pe 3 pagini??? (in fine, asta e mai greu sau mai usor in functie de caligrafia copilului, al meu de ex scrie 2 cuvinte pe rand, asa ca 3 pag se umplu relativ usor
)
mie mi se pare ca una din problemele invatamantului din RO in clasele mici cel putin este orgoliul exagerat al doamnelor invatatoare! situatia asta pare ca si cum ele s-ar intalni din cand in cand si s-ar lauda una la alta cu ce trasnaie le-au mai cerut la bietii copii la clasa!
in plus, ma minunez cum multi parinti sunt mandrii cand vad ca micii scolarei sunt supra-solicitati la scoala, de parca asta ii va face mai destepti!!!
eu una sunt multumita cata vreme invatatura este lina si respecta niste fagase normale, cronologice! (asa ca sistemele de ecuatii la clasa I se incadreaza la INADMISIBIL, si multe alte la fel!)
azi dim am aflat fericta ca s-a reolvat pb orarului, aseara ma punea bogdan sa-i citesc orarul si sa-i fac ghiozdanul...
ba pardon, dragutza, esti de-acum in cls a 2-a, eu imi stiu orarul MEU si imi fac bagajul MEU, tu sa le stii+ faci pe ale tale 
pana la urma si-a amintit ca azi are pictura si a capatat mai mult elan 
mmi - sanatate multa lui mihaitza! raceala asta imi pare a fi o reactie la bromhovaxon, nu te ingrijora prea tare, va trece! 
eu nu-i dau imunostimulatoare, am sa le fac vaccin antigripal, dar mai stau vreo 2 saptamani ca sa acopere mai mult in primavara
ieri am avut sedinta la gradinita celui mic, imi salta astia vreo 2,5 bulioane din portofel (ma rog, spera ei ca se va intampla rapid asta dar trebuie sa mai astepte cel putin pana la data lichidarii
)
ma gandesc ca daca face si invatatoarea sedinta la bogdan, muncesc sigur pe nasturi luna asta, sa nu mai zic ca imi trebuia rau de tot banii pt mobila din camera copiilor... 
a, si sa nu uit... ieri bogdan a gasit un paduche prin perciuni
asa ca sa te tii circ, aseara ne-am spalat toti cu samapon antiparazitar, plus tuns scurt (mai putin eu - sper sa scap asa, oricum sunt tunsa relativ baietzeste
)
Ajutati-l pe Razvan sa lupte cu o boala necunoscuta!
ANAMARIA, mami de 2 baieti ca in filme:
Nascut pe 4 iulie (2000)
si
Vineri, 13 (iunie, 2003)
poze cu frumosii mei (si nu numai
)
Doar pentru ca cineva nu te iubeste asa cum vrei tu,
nu inseamna ca nu te iubeste cu toata fiinta sa!
mmi spune:
Multumesc de urarile de sanatate, fetelor.
Am avut sedinta cu parintii, am primit culegerea de mate, culegere de romana si ne-a aratat doamna invatatoare un dictionar pentru clasele I-IV pe care ar fi bine sa-l cumparam copiilor.
Ni s-a promis si o excursie in octombrie.
O sa vedem in continuare ce va fi, oricum eu sunt multumita de doamna noastra invatatoare.
Cu drag, Mihaela, mami lu' Mihaita (13.10.2000)

.