Grupa mica la gradinita

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui cris-cris

Dar parearea mea e ca daca renunt acum, si la anul va fi la fel, tot nu va vrea sa mearga...

Vladu avea la gradinita o mamica care a tot tinut copilul acasa ca plange... Si la anul pregatitor (avea deja 7 ani) a trebuie sa-l aduca. Plangea de sarea camasa de pe el in fiecare dimineata. Si era asa de aiurea...

Acum, la scoala, sunt cativa copii in clasa care nu au fost deloc la gradinita. Mamele trebuie sa vina cu ei in clasa, sa stea langa banca pana se suna, dar copiii oricum plang in fiecare pauza... Avem si noi ceva probleme de adaptare la scoala (s-a ratacit in drum spre baie, a intrat in panica ca nu si-a putut incheia nasturele de la pantaloni) dar vezi tu, chestii de cu totul alta natura decat anxietatea de separatie care SE ADAUGA la stresul scolii pentru copiii nesocializati deloc. Nu renunta sa-l duci la gardinita. Daca a depasit 3 ani si-l duci pentru inceput la program scurt este super OK; se va adapta si va fi bine, vei vedea. Curaj si multa bafta.

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cris-cris spune:

Multumesc,Simali.
Sa stii ca si eu sunt de parere ca trebuie sa socializeze si sa inceapa sa faca fata separarii de parinti si bunici.Oricum, nu vreau sa creasca si sa fie un plangacios - de fusta mea.
Un singur lucru ma dezarmeaza legat de aceasta adaptare la gradi: sa nu se imbolnaveasca.Nu prea mai maninca nici acasa (acolo -nimic)si cred ca se si consuma foarte mult cu tot acest plans(e o mica trauma-cum spunea cineva mai devreme).N-as vrea sa-mi parar rau mai tarziu ca am fortat nota si sa regret ca nu am mai asteptat un an...
Eiii...o sa vad-intr-o saptamna -doua...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tethys spune:

Da Cris-cris, trebuie rabdare... multa rabdare... pana la urma trebuie sa iasa si ceva bun! Si eu mi-am zis ca, trebuie sa socializeze... plus ca, vrea la copii... doar n-o sa stea numai cu mine ... Sa speram ca totul va fi bine pentru toti! Multa bafta in continuare!

Mult succes tuturor si numai bine!

"Singura lectie de morala care este potrivita pentru un copil, cea mai importanta lectie pentru fiecare moment al vietii lui, este aceasta: ''Nu rani niciodata pe nimeni.'' " - autor: Denis Breeze . - eu completez: ... pentru ca, nu vei putea sti niciodata cat de mult rau si cat de multa suferinta poti cauza!!!

Mergi la inceput

E o mica trauma si acum si mai traziu. Si viata o sa fie plina de traume de-astea. Dar sti ce putem face noi, parintii? Un singur lucru: sa avem grija ca traumele sa fie pe masura copiilor nostri. Un copil peste 3 ani, poate face fata separarii de parinti pentru 3-4 ore daca trecerea la separare este facuta cum trebuie.

Uite cum am facut noi:
- am pregatit copilul pentru mersul la gradinita cu circa 6 luni in avans (vizitat gradinita, explicatii prin teatru de marionete ce inseamna, etc.)
- l-am dus in prima sptamana fix 1 ora.
- apoi 2 ore, etc. Pana cand am crescut la 4 ore; nici urma de lacrimi (si fi'miu e anxios de n-am cuvinte).
- la unii copii statea bunica in clasa cam 10-15 minute. Apoi buni se ducea "sa ia covrigei" si mai venea la 10.

- cand am facut teatrul de papusi despre gradinita (cu mult timp inainte de inceperea gradinitei)am descoperit o chestie care m-a socat: Vladu credea ca parintii vin sa-i ia de la gradi numai pe copiii cuminti iar pe cei care nu au fost cuminti ii lasa acolo. Am investigat si la alti pusti si apoi am citit chestia asta intr-o carte de psihologie: foarte multi copii care plang la gradinita se tem ca de fapt parintii nu vor mai veni dupa ei pentru ca au facut cine stie ce chestii rele...

Este vital sa-i dai copilului incredere in tine si in familie. Sa-i spui ca nici un copil nu este lasat la gradinita, indiferent cat de rau ar fi, ca parintii nu fac copii ca sa-i lase asa, pe unde apuca. Ca mami si tati-l iubesc enorm si vor veni sa-l ia orice-ar fi.

Daca copilul nu are nici o spaima, el poate sa preia spaima ta. Te vede pe tine terifiata dimineata (sau TE SIMTE) si-si zice "daca mama e asa disperata precis locul ala e ceva groaznic". Daca tu esti senina si convinsa ca ceea ce faci este bine, ca este in siguranta, ca gradinita e un loc prietenos, etc. si copilul va simti asta.

Iar nu in ultimul rand conteaza unde-l lasi. Daca ai cea mai mica urma de indoiala ca gradinita nu e potrivita cauta alta. Cauta pana gasesti acel loc in care sa-ti lasi copilul cu inima usoara. Cel mai mult conteaza eductaorea. Omul sfinteste locul. Orice gradinita, oricat de fandosita si de scumpa, nu face cat o singura educatoare sufletista si cu experienta.

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cris-cris spune:

Cu educatoarea ai dreptate.Iar eu sunt cam indoita de ea.E cam acra, cam dura,v-am mai zis cum a tipat la o fetita care plangea si i-a zis sa nu mai puna mana pe bluza ei alba ca o murdareste.
Saptamana viitoare va fi alta de dimineata, cred ca mai tinerica.Poate e mai simpatica.

Va pup si va doresc acomodare rapida pt.toti piticii de gradi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali

[quote]citat din mesajul lui cris-cris
chestii de cu totul alta natura decat anxietatea de separatie care SE ADAUGA la stresul scolii pentru copiii nesocializati deloc. Nu renunta sa-l duci la gardinita. Daca a depasit 3 ani si-l duci pentru inceput la program scurt este super OK; se va adapta si va fi bine, vei vedea. Curaj si multa bafta.alice
faptul ca un copil n-a mers la gradinita nu inseamna ca este nesocializat.Nici eu n-am mers la gradinita si m-am adaptat excelent la scoala, in plus eram eram foarte sociabila.
Conteaza cum este pregatit copilul psihic pentru scoala, de catre familie. Ca a fost sau nu la gradinita conteaza prea putin. Daca ma gandesc bine, multi din generatia mea n-au fost la "camin",ci au fost crescuti de bunici pana la 6-7 ani.
Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carla2005 spune:

Si noi tot cu gradinita, Alex are 1an si 10 luni, a trebuit sa aleg intre gradinita si bona...cum nu as avea incredere intr-o bona, am ales gradinita! Asa ca de luni am inceput in rand cu toti copii! Nu am de gand sa o stresez, daca nu da semne ca s-ar adapta, tratamente extreme, gen lasata acolo chiar daca urla din toti plamanii nu o sa-i aplic! Asa ca, luni am stat 15 minute, marti 5 minute (a intrat a vazut un copil plangand, s-a speriat si am plecat), miercuri am stat acasa, azi dimineata mi-a cerut la gradinita, am mers, a stat o ora cu mine acolo! Am de gand sa stau cu ea cate o ora cel putin o saptamana de acum in colo si apoi sa incerc sa o las singura cate putin pana ajung la maxim 2 ore...peste doua luni o voi lasa pana la 16(tot programul), asta daca se va adapta la toate etapele...daca nu , voi cauta alte solutii! Eu una o pregatesc de gradinita de acum 6 luni, am mai vizitat locul si mereu i-a placut, zilele astea am vorbit foarte mult cu ea despre gradinita, despre educatoarele care iubesc copii, despre cate lucruri invata acolo, ca gradinita e a copiilor, etc...si sa stiti ca tine, deocamdata! Eu am cautat mult o gradinita care sa-mi placa , sa stiu ca si ei ii place, cu educatoare tinere, rabdatoare si am gasit pana la urma una chiar daca este mai departe de casa! Acum ramane de vazut cum vor decurge lucrurile... nu cred ca gradinita este o moda, nicio mama nu cred ca este fericita ca-si lasa copilul plangand pe mainile unor oameni pe care practic nu ii cunoaste, pentru multi este o necesitate...sa nu uitam vremurile apuse cand erau crese unde iti lasai copilul de luni pana sambata...ca asa era regimul-atunci chiar nu aveai de ales daca nu era vreo bunica disponibila!

mama din 16 nov 2006
Draga mea

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui carla2005
sa nu uitam vremurile apuse cand erau crese unde iti lasai copilul de luni pana sambata...ca asa era regimul-atunci chiar nu aveai de ales daca nu era vreo bunica disponibila!mama din 16 nov 2006
Draga mea
nu sunt deloc apuse,la cresa din cartierul nostru e bataie pe locurile de la "saptamanal" Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui irina.c.

Citat:

[quote]citat din mesajul lui cris-cris
chestii de cu totul alta natura decat anxietatea de separatie care SE ADAUGA la stresul scolii pentru copiii nesocializati deloc. Nu renunta sa-l duci la gardinita. Daca a depasit 3 ani si-l duci pentru inceput la program scurt este super OK; se va adapta si va fi bine, vei vedea. Curaj si multa bafta.

alice

faptul ca un copil n-a mers la gradinita nu inseamna ca este nesocializat.Nici eu n-am mers la gradinita si m-am adaptat excelent la scoala, in plus eram eram foarte sociabila.
Conteaza cum este pregatit copilul psihic pentru scoala, de catre familie. Ca a fost sau nu la gradinita conteaza prea putin. Daca ma gandesc bine, multi din generatia mea n-au fost la "camin",ci au fost crescuti de bunici pana la 6-7 ani.

Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)

am blog

Anxietatea de separatie n-are nici o legatura cu socializarea copilului. Poti sa ti copilul acasa si sa-l duci in parcuri, sa ai familie numeroasa, etc. dar, cu toate acestea copilul sa nu fi fost niciodata in viata lui pe cont propriu. Si nu spun ca acei copii care nu au fost la gardinita nu se adapateaza. Spun doar ca le va fi ceva mai greu.

Pe de alta parte, si mie mi se pare super ideea de a nu trimite copilul la gradinita daca poti sa faci optiunea asta. Dar cu conditia sa SCOLARIZEZI copilul acasa, sa-i faci un program, sa-l obisnuiesti cu o anumita disciplina (la nivelul lui de 3 ani), nu sa-l lasi cu bunica care-l tine la desene pana-i mucegaieste creierul si apoi sa-l bagi dintr-o data in clasa I-a si sa pretinzi ca "se va acomoda". Da, poate o va face, dar greu si cu multe lacrimi si suspine.

alice

Mergi la inceput

Citat:
Pe de alta parte, si mie mi se pare super ideea de a nu trimite copilul la gradinita daca poti sa faci optiunea asta. Dar cu conditia sa SCOLARIZEZI copilul acasa, sa-i faci un program, sa-l obisnuiesti cu o anumita disciplina (la nivelul lui de 3 ani), nu sa-l lasi cu bunica care-l tine la desene pana-i mucegaieste creierul si apoi sa-l bagi dintr-o data in clasa I-a si sa pretinzi ca "se va acomoda". Da, poate o va face, dar greu si cu multe lacrimi si suspine.alice
da, asa este,sunt de acord, decat acasa cu ochii la desene si fara nici un program, mai bine la gradinitao solutie buna, dar care din pacate nu exista la noi, mi se par si acele "gradinite de casa", adica o mamica are grija de cativa copilasi- deschisese cineva un subiect despre asta Irina, mami de bb Ilinca(26 aprilie '04) si debb Teodora(26 august 2007)
am blog

Mergi la inceput