Cu sau fara epiziotomie?
Dragi mamici, exista printre voi si norocoase carora nu li s-a facut epiziotomie la nastere?
Este adevarat ca daca nu ti se face epiziotomie te rupi foarte tare si te vindeci foarte greu?
Eu una am nascut natural, mi s-a facut epiziotomie si m-am vindecat foarte greu. De fapt nu ma simt OK nici acum dupa aproape 2 ani de la nastere. As vrea sa stiu cum se simte o mamica careia nu i s-a facut epiziotomie deoarece mie mi s-a spus ca fara nu se poate ca e mai bine sa taie ei decat sa se rupa si mi-e greu sa va povestesc prin ce am trecut eu... poate alta data.
Si apropo exista vreun medic care cere acordul pt. aceasta procedura sau se face pt. ca asa se face?
Raspunsuri
Simonix spune:
Salut
Am nascut acum 4 luni (natural cu epidurala) si nu am avut epiziotomie - nu este adevarat ca te rupi tare. Eu am avut o ruptura cica f mica, pe care nu am simtit-o niciodata, mi-a pus o capsa La 4 saptamani de la nastere mergeam cu bicicleta deja.
Doctorul nu mi-a cerut nici un acord - a asteptat sa vada cum merg lucrurile, probabil... si nu a fost cazul de taietura. Nu cred ca pt o asemenea procedura se cere acordul. Am inteles ca se prefera o taietura decat o ruptura pe care sa nu o poti controla.
Simona cu Robertzel baietzel frumos
Cum a venit Robertzel in viata noastra
Poze cu noi toti si Poze cu bebe
Nausica spune:
am abordat acest subiect cu medicul meu (voi naste la Municipal cu Dr. Iulian Badea) saptamina trecuta, si va scriu ce mi-a raspuns:
el nu este de acord cu practica de a NU face epiziotomie, problema fiind rupturile interioare, care nu neaparat se vad, care se cos foarte greu si care pot crea mari complicatii in timp.
stie ca in occident nu se mai practica, dar spune ca, pentru asta, femeia sta in expulzie aberant de mult.
am reusit sa scot de la el ca vom incerca fara, ca nu ma va taia decit daca este evident ca altfel ma voi rupe.
eu am inteles de la prietenele mele care au nascut in America si Anglia ca in occident curentul este puternic anti-epiziotomie (inclusiv francezii, care au inventat-o, acum practica nasteri fara), ca se considera mai naturala si mai rapid-vindecabila o ruptura decit o taietura.
in Romania, pe de alta parte, am inteles ca se practica "by default", chiar daca nu este necesara.
mie mi-e teama de epiziotomie, vreau sa ma refac cit mai repede dupa nastere si, evident, cea mai fericita varianta ar fi sa nu ma taie, dar nici sa nu ma rup.
sfatul meu este sa discutati despre asta cu medicul vostru, sa va exprimati optiunea si, desigur, sa va pregatiti - cu exercitii Kegel si cu masaj perineal.
Nausica33+ si bebe Nedelcu
poze
_
God grant me the serenity to accept the things I cannot change, courage to change the things I can and wisdom always to tell the difference
Alecs2008 spune:
Nausica, sa ai toata increderea in Iulian Badea. Este un doctor exceptional. Lasa-l pe el sa decida.
Nastere usoara
Mirtha spune:
Legea drepturilor pacientului Nr. 46 din 21 ianuarie 2003 este extrem de clara in ceea ce priveste situatiile in care se pot efectua interventii medicale fara acordul pacientului.
Reproduc , partial :
- art.1 litera d) prin interventie medicala se intelege orice examinare, tratament sau alt act medical in scop de diagnostic preventiv, terapeutic ori de reabilitare;
- Art. 6 Pacientul are dreptul de a fi informat asupra starii sale de sanatate, a interventiilor medicale propuse, a riscurilor potentiale ale fiecarei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuarii tratamentului si nerespectarii recomandarilor medicale, precum si cu privire la date despre diagnostic si prognostic.
Art. 7 - Pacientul are dreptul de a decide daca mai doreste sa fie informat in cazul in care informatiile prezentate de catre medic i-ar cauza suferinta.
Art. 8 - Informatiile se aduc la cunostinta pacientului intr-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate; in cazul in care pacientul nu cunoaste limba romana, informatiile i se aduc la cunostinta in limba materna ori in limba pe care o cunoaste sau, dupa caz, se va cauta o alta forma de comunicare.
- Art. 11 - Pacientul are dreptul de a cere si de a obtine o alta opinie medicala.
Art. 12 - Pacientul are dreptul sa solicite si sa primeasca, la externare, un rezumat scris al investigatiilor, diagnosticului, tratamentului si ingrijirilor acordate pe perioada spitalizarii.
Art. 13 - Pacientul are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala asumandu-si, in scris, raspunderea pentru decizia sa; consecintele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.
Art. 14 - Cand pacientul nu isi poate exprima vointa, dar este necesara o interventie medicala de urgenta, personalul medical are dreptul sa deduca acordul pacientului dintr-o exprimare anterioara a vointei acestuia.
Art. 15 - In cazul in care pacientul necesita o interventie medicala de urgenta, consimtamantul reprezentantului legal nu mai este necesar.
Art. 16 - In cazul in care se cere consimtamantul reprezentantului legal, pacientul trebuie sa fie implicat in procesul de luare a deciziei atat cat permite capacitatea lui de intelegere.
Art. 17 - (1) In cazul in care furnizorii de servicii medicale considera ca interventia este in interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuza sa isi dea consimtamantul, decizia este declinata unei comisii de arbitraj de specialitate.
(2) Comisia de arbitraj este constituita din 3 medici pentru pacientii internati in spitale si din 2 medici pentru pacientii din ambulator.
Art. 18 - Consimtamantul pacientului este obligatoriu pentru recoltarea, pastrarea, folosirea tuturor produselor biologice prelevate din corpul sau, in vederea stabilirii diagnosticului sau a tratamentului cu care acesta este de acord.
Sper sa va fie de folos. Dezbatarea despre epiyiotomie si necesitate ei este extrem de interesanta .
Mirtha 32+ Eva
http://community.webshots.com/album/565533323SncafB?start=0
Happiness_4_us spune:
Cand ma gandesc ca exact aceleasi intrebari mi le puneam si eu anul trecut pe vremea asta, daca ma doare, cum se va cicatriza, etc. constat cu stupoare cat de egoista eram, cum ma gandeam numai la mine, fara sa ma gandesc o clipa si la bb, poate si ptr ca habar nu aveam ce inseamna sa fii mama.Habar nu aveam ca, daca bb impinge si epiziotomie nu exista, pot aparea probleme. Mereu ma intreb: oare ptr ca nu mi s-a facut epiziotomie la nastere, asta sa fi afectat bb si din cauza asta sa aiba probleme neurologice, ca a avut loc o suferinta fetala la nastere?
Dr pediatra din Ro a zis ca in Ro se practica epiziotomia din mai multe considerente, printre care si suferinta fetala.
Asadar: noi suntem pe ultimul loc, pionul principal este bb si pentru el merita sa facem orice.
Intre noi fie vorba: nu te controleaza nimeni sa vada cat te-ai rupt, cat te-au cusut, si crede-ma, e mai bine sa ti se faca epiziotomie de la bun inceput, expulzia se face mult mai usor iar bb nu va avea de suferit, iar de cicatrizat, cu anumite creme, ceaiuri, vei vedea ca vei grabi procesul, iar cand bb iti va da un zambet si se va uita in ochii tai cu atata inocenta, vei intelege ca merita orice!
Edit: Nastere usoara iar bb sa vina cu bine pe lume!
Nana, Andrei Stefan ( 26.09.2007)
Povestea nasterii fluturasului! www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Mirese%20cu%20stil%20si%20farmec&page=9" target="_blank">Nan1 si Nan2, Mireasa si mire cu stil!
[b]Fluturas iubit, sa nu uiti niciodata, ca mami este intotdeauna cu un pas in urma ta. Trebuie doar sa intorci privirea si sa intinzi manutza si mami te va ajuta in orice clipa!
amironeanu spune:
Salut!
Eu am nascut natural si la Stefi si la Matei si fara epiziotomie. Si este integral meritul doctoritei care mi-a spus ce sa fac, cand sa imping, cand sa stau si a pus mana sa scoata copiii. La Stefi am avut doua copci, preventiv, la Matei nimic. Poate a fost si meritul meu un pic, nu am intrat in panica si am ascultat toate indrumarile doctoritei. A, si amandoi copii au avut circulara simpla de cordon.
Iar de simtit m-am simtit ok dupa ambele nasteri, dupa 12 ore ma miscam cum vroiam, stateam in orice pozitie.
Luna1 spune:
La primul am avut episiotomie ca in Romania facuta obligatoriu si m-am refacut extrem de greu a durat 2 luni in care am stat pe colac, numai intr-o parte si plangeam de durere, la al doilea copil nu am facut episiotomie, aici nu se face decat la nevoie, au hotarat ca mai bine ma rup, m-am rupt un cm unde m-au cusut si imediat am stat in fund fara probleme, iar la 3 sapt de la nastere faceam...dragoste.
Nanuta nu cred ca episiotomia poate influenta probleme neurologice, perineul e foarte subtire comparativ cu capul copilului. Iar natura stie mai bine ce face cred eu, cel putin asta e parerea mea, stiu ca tu cauti raspunsul insa nu cred ca acolo se afla.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
Alé spune:
Fetelor, nu vreau sa sperii pe nimeni, dar epiziotomia asta by default poate sa aduca muuuulte belele. Ca sa nu reiau toata povestea, iata aici: Intimplare si diagnostic
Toate lucrurile se intampla cu un scop | www.flickr.com/photos/9380750@N02" target="_blank">Alé |
Luna1 spune:
Ale imi pare rau pt sora ta. Sper sa se vindece repede. Asta e problema ca la episiotomia facuta preventiv se taie total nu un cm doi pe cand aici esti taiat numai cand capul copilului e angajat si numai daca e neaparat nevoie, astfel s-a dovedit ca recuperarea e mult mai usoara la o mica ruptura decat la o episiotomie. Eu am simtit-o pe pielea mea si va zic nu se compara. La ruptura mica si cusuta a doua zi eram in oras ca aveam nevoie urgenta de ceva pt piticuta mea si mergeam de nici nu ziceai ca nascusem cu o zi inainte, sincer n-avea nici cea mai mica jena, iar la episiotomie si la o luna dupa aia mergeam de parca aveam un pepene intre picioare.
Acum e clar copilul e pe primul loc insa nu am auzit de suferinta fetala dovedita datorita lipsei episiotomiei.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
musettepink spune:
Ale acum am citit ce a patit sora ta...imi pare foarte rau,sper ca incet incet sa-si revina si sa se vindece.Multa sanatate!
asa creste minunea noastra,un baietel
Doamne ajuta in continuare!
39+LUCA
AMR 1 ZI