Un singur an pana la scoala...

Un singur an pana la scoala... | Autor: happiness

Link direct la acest mesaj

Mai avem un singur an pana la scoala!Fetita mea are 6 ani,este in ultimul an de gradinita,si cand o vad cat e de mare parca imi e ciuda ca a trecut timpul asa de repede.As vrea sa stea in loc macar pentru o clipa,sa ii mai pup manutele alea mici si pufoase de la 1 anisor,sa ma mai bucur de atingerea dupaita a talpitelor pe parchet,sa ii mai adulmec pielea mirosind a lapte dulce...As sta mai mult cu ea,fara sa ma grabesc la serviciu,as lasa deoparte orice treaba casnica pentru a ma juca mai mult cu ea,as certa-o mai putin si as lasa-o mai mult sa exploreze,si nu m-as mai supara ca nu vorbeste in propozitii la 2 ani...M-as bucura cu adevarat si fara umbra de tristete de serbarea de Craciun,fara sa ma gandesc la bani,la griji...As sta o clipa in plus langa ea,pana imi adoarme in brate,fara sa o dojenesc ca e fetita mare de acum,cand de fapt imi place la fel de tare cat si ei sa o simt in pat langa mine.Nu as mai spune mereu:NU este voie,ci mai degraba HAI sa facem altceva impreuna,si as incerca mai putin sa fiu o mama perfecta,pentur ca stiu ca un copil isi iubeste mama oricum ar fi ea...Ei,multe as schimba si de multe mi-e dor,dar una peste alta am cel mai bun copil de 6 ani din lume,un copil care stie si sa dea,nu doar sa primeasca,stie sa asculte,ii pasa de copii,de animalute,de flori,ceea ce ma face sa cred ca va deveni OM in adevaratul sens al cuvantului.Mamelor de copii de 6 ani as vrea sa le propun sa scrie despre nostalgia lor,despre ce le este dor din copilaria mica a fiului/fiicei lor ,dar astept si impresii referitoare la grupa pregatitoare si chiar cum va pregatiti copilasii pentru scoala.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cristina22 spune:

Happines
Hai la copilasi de 2002!!

cristina si Andrei(am 5 ani!!!)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristina22 spune:

revin, ca eu sunt ca omul invizibil.Am raspuns de ieri dimineata si la subiectul acesta apare raspuns zero....

cristina si Andrei(am 5 ani!!!)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen77 spune:

Happiness, al meu are numai 5 ani si eu deja incep sa am strangeri in spate cu mersul la scoala ... de fapt, aici incepe scoala la 5 ani, Matei al meu are noroc ca e nascut in octombrie si asa a mai scapat un an de scoala. Si da, si eu suspin si ma uit la poze, si nu stiu cand mi-a crescut bebelusul , chiar azi ma uitam la un filmulet cu el la un anisor si am inceput sa dau apa la soricei.

Si Anca, sa iti raspund la intrebare, nu, nu sunt de acord cu principiul cu mersul la scoala cat mai devreme, are toata viata inainte sa faca instructie societatea cu el, de ce sa ii mai fur si eu unul sau 2 ani din si asa scurta copilarie???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Salina spune:

Happiness- cat de frumos ai scris! Asa de emotionant! Sau poate si faptul sa simt intocmai ca si tine, desi baietelul meu are doar 5 ani. E un soi de nostalgie combinata cu mandria de a-l vedea baiat mare, din ce in ce mai independent. Baiatul meu e ca si fetita ta, iubeste si apreciaza lucrurile frumoase din jur. Mi-as dori sa pastreze aceste calitati, sa nu le piarda in 'nebunia' adolescentei...Da, uneori imi doresc si eu sa pot opri timpul in loc.
Anca- eu cred ca unii copii sunt pregatiti sa mearga la scoala la 6 ani, altii la 7 ani. Personal, l-as fi dat pe David la 7 ani daca ar fi intrat in sistemul romanesc de invatamant, pe considerentul ca e un pic mai 'matur' si mai copt sa intre din plin in materia clasei I.
Carmen - voi mergeti la maternelle anul acesta?

ALINA, cu doua comori: printesa EVA (3 ian 2007) si cavalerul DAVID (18 iul 2003)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Oofff cand a trecut timpul?
Doar 1 an de gradi?
Si dupa aia lectii?
Nuuuu, mai vreau gradi ...

Anca - mie mi se pare usor ne-realist sa dai copilul la 6 ani cand majoritatea din clasa au 7 + ... Oricat de inteligent si bine dezvoltat si pregatit ar fi copilul eu nu cred ca va face fata cerintelor. In plus in scoala sunt si copii de 14 ani. Unii fumeaza, vorbesc urat, se pipaie pe holuri. Copilul trebuie sa stie clar ce e bine ce e rau, sa ignore comportamentele "rele" si sa nu le imite si in plus sa se fereasca ca sa nu fie lovit, sa nu foloaseasca toaleta scolii (sau sa stie cum sa o foloseasca fara a atinge nimic), multe-multe chestii.
La mine nu e cazul - Monica e nascuta pe 28 septembrie - deci va merge la scoala la 6 ani 11 luni si 2 saptamani
Ma uitam cu groaza la baietelul nasilor nostri care trece a 2-a (are 8 ani) cam cat de multe lectii a avut pentru vara ... bietul copil zicea "ce vacanta e asta daca eu fac lectii in fiecare zi?"
In clasa lui in clasa 1 doar vreo 2-3 nu citeau cursiv si nu faceau cu lejeritate (din cap) operatii matematice cu numere sub 100! A muncit mult tot anul, a facut lectii cate minim 2 ore in fiecare zi - si a terminat la jumatatea clasei!

Anca una este "sa-i oferi informatii" si alta este scoala. Acum la gradi avem timp sa mergem la muzee (inclusiv la cursurile pentru copii la Muzeul de Arta, Muzeul de Geologie), sa mergem la cursuri de dans, sa citim, sa ne plimbam, sa mergem la teatru ... nu cred ca anul viitor vom mai avea timp de culturalizare.
Parerea mea!

Sorana si Monica (5 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

De acord cu tine,Sorana!Este un an de libertate deplina,fara teme,fara stres...De ce sa duc fata la scoala la 6 ani intr-o clasa in care unii copii fac 8 ani in cursul anului,cand ea este acum atat de fericita cu lectiile in joaca de la gradi,cu orele de dans la care merge cu atata drag,lucruri pe care poate la anul le vom face cu greu sau deloc.Eu sunt total impotriva scolii de la 6 ani,in conditiile in care copiii au asa de mult de invatat si de scris inca din clasa I.Daca programa noastra ar fi mai lejera,asa cum e in alte tari,atunci,da,mi-as da cu bucurie fetita la scoala la 5-6 ani,dar asa....In niciun caz.Ideea acestui subiect era sa profitam de acest ultim an,sa rememoram clipele de vis care au trecut,sa fim nostalgice,sa scriem ce fac minunatele noastre comori de 6 ani...A mea,de exemplu,a inceput sa silabiseasca,citeste deja cuvinte scurte si pe silabe doar cele mai lungi si grele.Nu am fortat-o eu,ii place sa faca asta,si nu citeste des,asa cum mi-as dori eu,dar oricum,e bine si asa.Titluri de carte,numele magazinelor...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happiness spune:

Draga mea Anca,una este sa citesti doua cuvinte cand vrei tu si alta este sa trebuiasca la nici 7 ani(cat ar avea copilul la mijlocul clasei I)sa citesti cursiv si sa dai dictari.Iar copiii care merg in clasa I stiu sa citeasca,cel putin la noi la scoala asa sunt.Nici vorba sa se plictiseasca,invatatoarea face lucruri suplimentare cu ei.A,si inca ceva...Nu vad rostul acestui ton ironic la adresa mamelor care isi dau copiii la 7 ani la scoala.Nu suntem in politica,dar chiar si acolo orice opinie ar trebui respectata .E dreptul tau sa iti dai copilul la 6 ani,tot asa cum pe mine nu ma va convinge nimeni sa il dau la 6...Eu lucrez nu in codru,ci chiar intr-o scoala,vad diferenta intre copiii de 6 ani si cei de 7,asa incat cred ca stiu ce vorbesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca_iary spune:

Eram ironica tocmai pentru ca una dintre mame spune ca sunt ,,usor nerealista''... Eu imi spusesem decat parerea, decizie pe care am luat-o impreuna cu sotul meu, deci nu are nimeni dreptul sa-mi spuna mie ca-i fur un an din copilarie fiicei mele sau ca sunt nerealista.
Ca orice parinte imi doresc tot ce e mai bun pentru copilul meu.
Si nu am incercat sa conving pe nimeni sa ia aceeasi decizie ca si mine pentru ca nu e treaba mea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen77 spune:

Salina, nu, din fericire, Matei, fiind nascut la sfarsitul lui octombrie, a scapat inca un an de scoala, deci va merge de la 6 ani .. daca om mai fi pe aici, daca nu, ii mai dau un an liber si va merge de la 7 ani, cum am mers mai toti noi, adultii din jurul lui.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AILUI spune:

.....

Citat:
Mamelor de copii de 6 ani as vrea sa le propun sa scrie despre nostalgia lor,despre ce le este dor din copilaria mica a fiului/fiicei lor ,dar astept si impresii referitoare la grupa pregatitoare si chiar cum va pregatiti copilasii pentru scoala

Uf, ai atins un punct sensibil !!!
Noi implinim 7 ani in iunie 2009, deci, tot la anul incepem clasa I !
Si mie imi este tare dor de perioada cand eram bebei , cand poceam cuvinte si de toate etapele prin care am trecut pana acum...
Cand ma uit la casetele inregistrate cand era mic, parca nu imi vine sa cred ca el era acolo , asa mari si vizibile mi se par diferentele !
Si cand ma gandesc ca, atunci imi doream cu ardoare sa creasca mai repede , sa aud primele cuvinte (am spus mai intai TATA, spre bucuria acestuia, care era mai ceva ca un curcan infoiat cand s-a auzit strigat ),
-sa trecem de la alaptat la mancarica de oameni"normali" (sa scapam de terciuletze), sa mergem singurei, apoi sa scapam de suzeta si pampersi, sa incepem odata gradinita (am inceput-o la 3,3 ani), sa aruncam biberonul (am scapat de el la 4 ani), uf, cate lucruri care mi se pareau atunci de importanta nationala,dar peste care, am trecut parca, foarte, foarte rapid, retrospectiv vorbind!
Robert al meu a vorbit foarte repede si foarte corect de f mic, motiv pt care, acum, daca mai pronunta incorect unele cuvinte mai "elevate", noi pt el, nici nu vreau sa il corectez, tare simpatic mi se pare....
Si eu am mari emotii cu scoala, nu pt ca nu ar face fatza, ci pt ca incepem Marea Lupta cu viata, pana la urma !
Nu stiu daca incepem pregatiri suplimentare pt scoala, ceea ce face la gradinita este arhisuficient deocamdata, nu vreau sa il mai obosesc si acasa, educatoarea chiar ne-a rugat sa nu ii stresam cu invatatul . Cum spuneam, la gradinita ei fac, dupa parerea mea oricum, suficient!
Anul trecut, la grupa mare, faceau descompunerea numarului 10 din trei cifre !!! Doamna educatoare, dupa ora respectiva era super epuizata, a fost ff grau sa ii faca pe copii sa inteleaga ce le cere...deci, oricum au o programa mult prea saturata pt varsta lor!
Este adevarat ca, in grupa noastra erau si 3 generatii, adica copii care au intrat anul acesta la scoala, unii care merg la anul, si, mai raman cativa care vor merge peste 2 ani, asa incat, se lucra/lucreaza cu atat mai greu, pt mai multe nivele...
Deci, deocamdata, eu nu fac acasa suplimentar decat ceea ce isi doreste Robert, si, deocamdata vad ca ii place mult matematica, scrie cifrele (mai greoi pe 2 si pe 9), si ii place mult sa facem diverse` exerciti de adunari si scaderi,apoi, silabisiri de cuvinte, identificari de litere; nu se inghesuie insa la liniute, bastonase si alte deastea!
Dar repet, nu facem decat daca Robert ma roaga, vad ca el vrea asta destul de des, chiar ma rog sa il tina aceasta stare si cand incepem scoala, ar fi super!!!

mami ailuI

Mergi la inceput