DECRETEII
Raspunsuri - Pagina 29
anyella spune:
Da,mama mereu imi spunea ca tatal meu e Ceausescu,ma rog al doilea:)).O intreb de cit concediu de maternitate a beneficiat si va spun.Ii plac discutiile astea .Eh,pe vremuri,inconstienta,am certat-o mult de ce m-a adus pe lume.Ce stiam eu!Oricum,cineva din generatia noastra spunea ca toti prietenii ei sint realizati acum.Perfecta dreptate.Ai mei sint toti bine,dupa ce au trecut prin multe.Realizati pe toate planurile.Generatia de sacrificiu a lui Ceausescu a reusit in viata.
Stiti ce ne-au mai oferit parintii nostri? Un lucru constatat de mine la toti cei nascuti in perioada aceea:mult bun simt
Aniela
maraki spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Marox Offf, Lara C., problema nu e ca se lasa copilul la 3-4 luni la cresa. De acord cu tine ca in multe tari dezvoltate concediul de maternitate e mult mai mic decit in Romānia, in Franta e de doar 16 saptamini, de exemplu. Nu stiu cit era atunci, inainte de 89, concediul de maternitate in Ro, poate ne spune cineva. Problema e ca nu erau conditii bune la cresa, copiii nu erau bine ingrijiti - crezi tu ca pe vremea aia existau pampersi, borcanele cu mincare, lapte praf de n-spe soiuri?!! Copiii erau cu funduletul rosu de maimuta si nu existau creme. Erau lasati sa urle ca doar asa li se dezvolta plaminii - mentalitate care mai exista si azi, pe ici pe colo. Nu spun ca exista rea vointa, poate doar nepasare si neglijenta - de ce sa ma strofoc sa fac bine cind oricum nu ma da afara, iar parintii n-au ce sa-mi faca, daca nu le convine sa ia copilul de acolo. Metodele de crestere a copiilor nu erau aceleasi cu cele din ziua de azi. Cresele anilor 70-80 erau diferite si in Occident fata de cele de astazi, d'apoi in Ro unde nimeni nu avea acces la informatii, la studii despre puericultura, stimularea nou-nascutului, etc. De ce sint atitea mentalitati invechite la multi din doctorii romāni din 2008 - diversificarea la 4 luni, printre altele?! Marox, mama lui Alex (n. 14.06.03) si a Juliei (n. 29.03.05) |
Imi pare rau dar nu am asteptat sa citesc in intregime postarea ta, trebuie sa te contrazic: era lapte praf si pe vremea lui Ceausescu, ca nu era Humana, milumil sau alte marci cunoscute, e cu totul altceva dar copiii nu mureau de foame. Pampersi nu erau dar nici opariti la fund nu-i gaseai.hai sa nu exageram! <Eu mi.am dat fata la cresa la 3 luni iar pe baiat l.am dus de la 1 an ( baiatul a fost primul copil si stateam la mama, mi.-am permis sa stau acasa timp de 1 an fara sa fiu angajata )
edit: erau si creme pt fundulet, cutaden( foarte bun dar se spala cam greu ) neopreol care ajuta imediat in cazul unei innroseli si mai era vechiul si utilul ulei fiert si racit.
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
lara_c spune:
citat din mesajul lui Marox Offf, Lara C., problema nu e ca se lasa copilul la 3-4 luni la cresa. De acord cu tine ca in multe tari dezvoltate concediul de maternitate e mult mai mic decit in Romānia, in Franta e de doar 16 saptamini, de exemplu. Nu stiu cit era atunci, inainte de 89, concediul de maternitate in Ro, poate ne spune cineva. Problema e ca nu erau conditii bune la cresa, copiii nu erau bine ingrijiti - crezi tu ca pe vremea aia existau pampersi, borcanele cu mincare, lapte praf de n-spe soiuri?!! Copiii erau cu funduletul rosu de maimuta si nu existau creme. Erau lasati sa urle ca doar asa li se dezvolta plaminii - mentalitate care mai exista si azi, pe ici pe colo. Nu spun ca exista rea vointa, poate doar nepasare si neglijenta - de ce sa ma strofoc sa fac bine cind oricum nu ma da afara, iar parintii n-au ce sa-mi faca, daca nu le convine sa ia copilul de acolo. Metodele de crestere a copiilor nu erau aceleasi cu cele din ziua de azi. Cresele anilor 70-80 erau diferite si in Occident fata de cele de astazi, d'apoi in Ro unde nimeni nu avea acces la informatii, la studii despre puericultura, stimularea nou-nascutului, etc. De ce sint atitea mentalitati invechite la multi din doctorii romāni din 2008 - diversificarea la 4 luni, printre altele?! Marox, mama lui Alex (n. 14.06.03) si a Juliei (n. 29.03.05) |
Pai Marox, asta spun si eu.Ca nu asta era problema.De aceea nu i-am vazut rostul sa fie mentionata ca unul dintre motivele pt. care femeile faceau avort.Restul problemelor le-am inteles.
Dar sunt de acord si cu Maraki, ca nu cresteau toti copii cu fundul de maimuta.Acum sigur, au fost perioade mai bune si mai rele si circumstante diferite.Sa nu mai vb de ajutorul parintilor (in vest bunicii pleaca in croaziera nu cresc nepoti).Nici poveste de 'pensionara' de la 2 care pt o suma rezonabila are grija de copil.Plus ca legea nu te obliga ca pana la 14 ani sa fie copilul in permanenta supravegheat de un adult.Daca vrei bine daca nu.....nu.Nu trebuie ca 14 ani sa platesti childminder.Si culmea....lumea are 2-3 copii.
De asta spun ca acest motiv nu ar trebui invocat.
Lara
Erinn's mummy
Marox spune:
Eu am crescut la bunici de la 7 luni pina la 5 ani. Intr-o zi am intrebat-o pe mama de ce nu m-au dat la cresa si au preferat sa ma trimita departe, la 350 km. Nu ca m-as fi plins, am dus-o ca-n puf acolo si am fost extrem de fericita, insa eram curioasa. Mi-a raspuns ca au incercat sa ma duca la cresa. Chiar era una la intreprinderea unde lucra mama si cit de cit vedea ce se intimpla acolo. Mi-a zis ca intr-o zi a ajuns mai repede si m-a gasit uda din cap pina in picioare, miroseam, eram rosie la fata si urlam agatata de zabrelele din patut.
Chestia cu laptele praf care nu se gasea tot de la maica-mea o stiu. Ea a lucrat in industria alimentara (nota bene, asta nu insemna ca ne curgeau laptele si mierea acasa!) si povestea cum veneau oamenii, mai ales din provincie sa caute pile in Bucuresti pentru lapte praf.
Alinutza1979 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui maraki
Imi pare rau dar nu am asteptat sa citesc in intregime postarea ta, trebuie sa te contrazic: era lapte praf si pe vremea lui Ceausescu, ca nu era Humana, milumil sau alte marci cunoscute, e cu totul altceva dar copiii nu mureau de foame. Pampersi nu erau dar nici opariti la fund nu-i gaseai.hai sa nu exageram! <Eu mi.am dat fata la cresa la 3 luni iar pe baiat l.am dus de la 1 an ( baiatul a fost primul copil si stateam la mama, mi.-am permis sa stau acasa timp de 1 an fara sa fiu angajata ) edit: erau si creme pt fundulet, cutaden( foarte bun dar se spala cam greu ) neopreol care ajuta imediat in cazul unei innroseli si mai era vechiul si utilul ulei fiert si racit. Monica http://www.community.webshots.com/user/maraki36 mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 ) Foto Angelo Angelo1 Angelo2 Angelo3 Angelo4 filmulete maraki5 |
Ai perfecta dreptate!
Tin minte cutadenul!
Letitia1 spune:
Maraki said: era lapte praf si pe vremea lui Ceausescu, ca nu era Humana, milumil sau alte marci cunoscute, e cu totul altceva dar copiii nu mureau de foame. Pampersi nu erau dar nici opariti la fund nu-i gaseai.hai sa nu exageram!
Asta-s cucuri Maraki. Eu am intrebat-o pe maica-mea care era situatia, eu fiind nascuta fix in urma decretului, ce cutaden, ce pampersi, ce humana? Spalai la pelinci de dedeai in bilbiiala. Cutadenul eu l-am folosit in adolescenta pentru cosuri, dar asta prin anii 80, spre sfirsit. Maca-mea nu a auzit de el. Aici e vorba de decretei/ceausei si nu de cit era de misto pe vremea lui Ceasca.
anya spune:
Lapte praf era Raraul dar se gasea....doar teoretic (adica cu super pile). De obicei se dadea lapte "de la sticla" indoit cu apa. Pentru laptele asta se scula omu' pe la 3-4 noaptea, se ducea si se aseza la coada si tinea rand si pentru bunic/bunica...sau alt neam. Pe la 6 mergea si "neamu" la coada si poate aducea lapte...
Uleiul se gasea...la ratie (ca si zaharul, dealtfel). Asa ca luai ratia si in loc sa faci mancare, fierbeai pt puiut. Finet gaseai pt scutece, dar era greu sa usuci hainele iarna, ca era frig in casa si mai faceai si igrasie...numai buna pt un nou nascut. Scutecele le spalai de mana (nu existau decat putine masini de spalat), iar apa trebuia incalzita pe aragaz (apa calda era cu program si nu intotdeauna calda). Dar gazele, iarna, nu prea aveau presiune, asa ca te sculai noaptea sa gatesti/speli - asta inainte sa te duci la coada la lapte. Tot sa faci copii...
maraki spune:
citat din mesajul lui Letitia1 Maraki said: era lapte praf si pe vremea lui Ceausescu, ca nu era Humana, milumil sau alte marci cunoscute, e cu totul altceva dar copiii nu mureau de foame. Pampersi nu erau dar nici opariti la fund nu-i gaseai.hai sa nu exageram! Asta-s cucuri Maraki. Eu am intrebat-o pe maica-mea care era situatia, eu fiind nascuta fix in urma decretului, ce cutaden, ce pampersi, ce humana? Spalai la pelinci de dedeai in bilbiiala. Cutadenul eu l-am folosit in adolescenta pentru cosuri, dar asta prin anii 80, spre sfirsit. Maca-mea nu a auzit de el. Aici e vorba de decretei/ceausei si nu de cit era de misto pe vremea lui Ceasca. |
Letitia eu am baiat de 22 de ani si fata de 21 Oare prin ce an a fost revolutia? Pampersi nu erau, lapte praf era Rarau romanesc si uite ca nu mai tin minte dar se dadea de la policlinica unul strain care-l mancam cu lingurita de bun ce era. Cutaden era daca am scris, doar l.am folosit la copii dar lasa urme pe scutece si frecam mult
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5