DECRETEII
Raspunsuri - Pagina 24
Lara spune:
Alinutza, tu cam incurci lucrurile. Atunci a fost rau din toate punctele de vedere, acum e si mai rau! Exact!
Si cam din ce spui tu, reiese ca preferi raul de atunci, cand nici macar nu stii cum era, doar banuiesti. Pai.. poate incepem cu decretul, ca sa fim on topic.. Hai sa facem un exercitiu de imaginatie! Nu uita ca n-ai voie nici un mijloc de contraceptie. Ia in considerare doar aspectul asta.. si-ti treeceee nostalgia A si sa nu uit: intre sarcini, fara tampoane fancy, ok?
Ne auzim in cinci ani
Lara, mami de Ioana
www.piczo.com/Forsweetdiana?" target="_blank">Rugati-va pentru DIANA
-----------------------
ari spune:
Fetelor, fetelor, nu va certati si mai ales, feriti-va de comparatii a vremurilor de acum cu cele de atunci. Nu puteti compara decat mentalitatile oamenilor, si chiar si asa, trebuie niste criterii foarte riguroase ca sa puteti ajunge la un rezultat cat de cat valabil.
Aceea a fost o perioada de intuneric, frig si teroare, sper din toata inima ca nimeni, niciodata, in acea tara sa nu mai aiba de suportat ce-am suportat noi.
Alinuta, ai dreptul sa fii nemultumita de ceea ce se intampla astazi in jurul tau. Dar nu incerca sa faci comparatii, te rog mult.
Erau violuri (perpetrate mai ales de cei care ar fi trebuit sa ne apere, adica militie, securisti, doctori, profesori si nu numai) dar ori erau ascunse, ori, de cele mai multe ori, tot noi, fetele, femeile, eram vinovate si suportam consecintele. vrei sa-ti spun ce s-a intamplat cu o fosta colega de facultate care avea un prieten grec? A fost chemata la securitate pentru ca *intretinea relatii cu strainii*, violata, batuta si amenintata ca, daca indrazneste sa spuna cuiva, puscaria o mananca. Si vrei sa-ti spun ce-a urmat? Acea fata era obligata sa-si intalneasca violatorul de cate ori avea el chef...
Si asta e doar UNUL, unul din nenumaratele exemple de abuz sexual din vremea aceea.
Nu erau furturi, bataie de joc, nesimtire, lipsa de respect??? Ha! Ba erau, cu nemiluita, dar n-aveai cui si nici curajul sa te plangi, ca nu stiai cine unde are pile si ce represalii vei avea de suportat.
Amintirile mele sunt pline de amar, un amar care-mi invaluie ca o ceata nostalgiile... Mi-e dor de tinerete, de studentie, dar n-as vrea sa le retraiesc in aceleasi conditii. Caut lucruri frumoase care mi s-au intamplat si sigur ca ele sunt acolo, diamante mici care-mi lumineaza un pic imaginea trecutului...dar nu destul de puternic ca sa
impiedice imaginile triste, revoltatoare sa ma tulbure : batrana din Cluj, care a cazut pe trotoar, asteptand sa-i vina randul la coada la picioare de porc...prietena mea care avea copil mic si se trezea la 4 dimineata sa cumpere lapte si...de multe ori se termina laptele inainte ca ea sa ajunga la rand...noptile de iarna in care dormeam cu trening si sosete...pana de curent zilnica, cea de apa (chiar si rece), *Numele trandafirului* de Umberto Eco, caruia i se anuntase aparitia si care, in ziua prevazuta, s-a terminat inainte sa apara pe vreun raft in librarie...Profesorii de la universitate carora, daca aveai ghinionul sa le placi, te convocau in biroul lor, ca sa-ti vorbeasca de dificultatea examenelor pe care vei avea de le dat, si nu numai...mai vreti?...Ca mai am...Dar alta data, ca acum sunt prea abatuta...
Marox spune:
Intreba cineva acum citeva zile de ce Occidentul nu reactiona la ceea ce se intimpla in Romānia. Problema e ca timp de multi ani, pina cind a venit Gorbaciov la putere, Ceausescu era vazut ca un erou pozitiv, el s-a impotrivit invadarii Cehoslovaciei de catre rusi in '68; Romānia a fost singura tara din est care nu si-a trimis tancurile acolo. Marii conducatori ai lumii l-au primit si i-au dat onoruri - de Gaulle, Nixon, regina Elisabeth II. Ceausescu in anii 70 - inceput 80 facea figura aparte, Romānia a fost de asemenea singura tara din est care nu a boicotat JO de la Los Angeles in 84. Ceausescu critica unele decizii ale Kremlinului, sigur, nu cu atita forta incit sa schimbe ceva, dar lucrul asta era pe placul americanilor & co.
Apoi, pe vremea aia, lumea era impartita in est si vest si frontierele erau ferme. Nici o putere occidentala nu era interesata sa schimbe ceva. Mai ales ca pentru vizitatori imaginea nu era atit de neagra. Imi aduc aminte ca la al XV-lea congres, in 89, atirnasera special roti de cascaval si siruri de salam in vitrinele alimentarelor. Bineinteles, doar in alimentarele centrale, care puteau fi pazite usor de care securisti. Eram eleva la Balcescu (Sf Sava) si treceam zilnic pe Calea Victoriei, asa ca le-am vazut.
Franta a fost o tara in care comunistii au fost mult timp simpatizati, in special de catre muncitori si anumiti intelectuali (Jean-Paul Sartre si Simone de Beauvoir printre cei mai cunoscuti). Am un prieten ai carui parinti au fost comunisti, cu carnet rosu. L-am intrebat pe el cum se face ca ei chiar credeau in viata idilica din comunism, am intrebat daca nu se auzea despre atrocitatile comise de Stalin sau despre viata grea din tarile comuniniste. Mi-a zis ca parintii lui erau convinsi ca toate astea sint propaganda capitalista!!!
Alinutza1979 spune:
Foarte interesant Marox! Eu am intrebat de ce occidentul nu actiona cumva asupra comunismului!
Foarte misto explicatia ta!
Insa ce parere aveti despre izbucnirea revolutiei si de faptul ca Ceausestii au fost ucisi?!
maraki spune:
Bag de seama ca tu nu stii exact ce se intampla in zilele din decembrie 89 pana in clipa in care au fost executati ceausestii...
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
ari spune:
Eu cred ca n-ar fi trebuit sa fie impuscati. N-am fost, nu sunt si nu voi fi niciodata pentru pedeapsa cu moartea. Dar asta e alta discutie.
Ar fi trebuit, dupa parerea mea, sa fie judecati : proces lung, unde sa aiba timp sa spuna tot, sa explice de unde toate legile acelea care transformau omul in masinarie care trebuia sa functioneze cu din ce in ce mai putin...Dar nu s-a putut. Poate ca i-ar fi infundat pe multi dintre cei care astazi dau lectii de moralitate si de justitie in tara aia...multi dintre cei puternici atunci, puternici si acum.
maraki spune:
Atunci erau asa zisii teroristi care omorau oamenii in strada, a fost ceva extrem de rapid pt a se potoli nenorocirea.
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
J G spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Alinutza1979 Stanescu bag seama ca tu ai dus-o rau de tot pe vrema aia! |
E posibil sa nu realizezi lucrul asta, dar atitudinea ta jigneste oamenii care au suferit in vremea aceea de foame, frig, intuneric, alte lipsuri enumerate aici. Am impresia ca nu citesti ce scriem.
Intelegi foame? Intelegi cum e sa nu poti manca tu cata paine vrei, pentru ca e rationalizata? Paine! Intelegi sa stai noaptile la cozi in spatele alimentarei pentru salam, si sa se termine la 2 persoane in fata ta si nici macar sa nu te superi pentru ca esti deja resemnat? Intelegi sa n-ai vata cand esti la ciclu?
Nu toti am avut parinti care s-au descurcat. Destul de putini se descurcau, mai ales daca erai din familie nepotrivita, cu strabunici cu pamanturi, morti toti la canal. Unii chiar am avut parinti care aveau o problema de etica in a se inscrie in partid.
Cat despre impuscarea fam. Ceausescu a fost in interesul guvernarii de dupa.
J si Carlita Carliontz (05.02.2006)