DECRETEII

Raspunsuri - Pagina 23

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Alinutza1979 spune:

Citat:
citat din mesajul lui J G

Alinutza desigur ca e o greseala din graba, sunt sigura insa 100% ca toata lumea a inteles ce am vrut sa spun din fraza completa.

Iar daca tu ai nevoie de argumente ca sa ti se demonstreze ca azi e mai bine, imi pare rau.

Era "poate mult mai rau atunci"? Hai pe bune...

J si Carlita Carliontz (05.02.2006)

nu vreau sa mi se demonstreze nimic; nu suntem aici la ora de chimie cu demonstratii exacte si precise, ci pur si simpu ne spunem parerea (cu toate ca e cam offtopic) - care e parerea ta vis a vis nivelului de trai de acum in comparatie cu cel de pe vremea lui Ceausescu!
Ce te face sa afirmi ca acum e mai bine?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexia27 spune:

Alinutza, hai ca-ti spun eu. O sa iti dau niste exemple de maruntisuri zilnice pe care atunci nu le aveai. Nu vreau sa ajung la chestii "grele", daca vrei sa intelegi ceva vei intelege de aici. De ce e mai bine acum?! Pai hai sa vedem: numai si pentru faptul ca avem acum discutiile astea virtuale, pentru faptul ca ia acces la orice fel de informatie 24/7, pentru ca ai n-shpe canale la TV, si MP3 de ascultat in metrou cu orice fel de formatie din lumea asta larga, pentru faprul ca ai de ales dintre multe marci de tampoane lunar, ca ai acces la nenumarate mijloace contraceptive (asta apropo de topic)....

Fa un exercitiu mic: 2 saptamani, renunta te rog la internet, la telefonul tau mobil, uita-te 2 ore pe zi doar la TVR1 si 2 (dar oare mai gasesti pe undeva un TV alb-negru?), si hai sa ne oprim aici. Dupa aia, discutam si de alte aspecte.

Eileen Nicole

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui anyella

Eu am o prietena fiica de fost securist.La ea ma mai "dezlipeam" si eu,mai mincam o maslina,un salam,o friptura...dupa vreo chermeza de-a lor,a nomenclaturistilor.La ea mai vedeam o cafea pur naturala,o fusta de blugi,un pantof pe care il visam noaptea.

Cit despre delapidari...lumea o facea de foame si ii puneau direct la zid,oricum repet era subiect tabu,nimeni nu stia nimic,Europa Libera se asculta sub perna,noi eram popor model.

Ma opresc cu interventiile mele la acest subiect aici,chit ca imi pare rau ca nu am cu cine imparti nostalgia acelor ani,dar decit sa
sune a vaicareala(fetele care au trait asta prefera sa se abtina),cele care nu inteleg si dau cu presupusul mai bine sa citeasca in viitorul manual de istorie.In sfirsit se va introduce ceva in acest sens pentru generatiile urmatoare.

In incheiere,rusine sa imi fie((:...fetite dragi sinteti tare dragute in comentariile voastre ,dar decretei nu pot fi numiti decit cei din generatia de sacrificiu,adica cei nascuti '67,'68.Ei au trait ororile regimului.

Aniela

Tot respectul din partea mea!
Daca nu e cu suparare poate ne povestesti si noua , celor mai tinere cateva impresii din perioada aceea :)!
Mie imi plac povestirile despre anii comunismului :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gretchen spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lara

Chiar ma intrebam, copii de securisti nu sunt pe aici?
Sa aflam si cum era la ei, si cati frati surori aveau in dotare in ciuda decretului. Chair sunt curioasa cum traiau ei vremurile alea. Cred ca si mie mi-ar fi comvenit sa fie tata securist Poate mi-ar fi fost mai bine. Sau poate erau ei mai ingroziti ca noi, cine stie?
Anybody?

Lara, mami de Ioana

www.piczo.com/Forsweetdiana?" target="_blank">Rugati-va pentru DIANA
-----------------------

Eu am avut doi prieteni, frate si sora, copii de securist. Nu aveau multi prieteni, pentru ca multi se fereau de ei. Nu stii niciodata ce poti si ce nu poti sa vorbesti in prezenta unor copii de securist, nu?
Tatal lor ii manipula ingrozitor. Era un om dur, colonel de securitate, si isi crestea copiii ca-n armata. Si ii controla psihic. Acesti doi copii erau ferm convinsi ca tatal lor aude si vede tot, si se comportau in consecinta. Si ca sa va faceti o idee va povestesc o faza: intr-o zi baiatul a furat de la taica-sau un pachet de Marlboro. L-au fumat cu prietenii, si cand s-a terminat, baiatul a aruncat pachetul pe strada. Iar sora lui i-a spus: "Te rog sa ridici pachetul gol de aici. Stii bine ca tata trece pe aici cu masina in fiecare zi si maine va vedea pachetul pe strada si va sti ca noi l-am furat de la el." Credeti-ma ca am ramas cu totii perplecsi. Era absurd si hilar ce spunea fata, insa ea vorbea serios si credea ce spune. Iar fratele ei a ridicat pachetul si l-a bagat in buzunar...
Si va mai povestesc o faza, de data asta despre un coleg fiu de mare activist de partid. Intr-un an am fost toata clasa invitati la o colega la ziua ei. Era seara de Inviere. Si ne-am dus cu totii la miezul noptii la biserica. A doua zi, tatal colegului meu a observat pete de ceara pe jacheta fiului. A fost o adevarata tragedie. L-a certat, l-a pedepsit, baiatul n-a mai avut voie sa iasa cu prietenii luni de zile, era verificat cand pleaca, unde merge, cu cine, cat sta... Tatal lui i-a reporsat ca ii distruge cariera, ca daca ar fi fost vazut fiul lui la biserica ar fi fost groaznic pentru el ca activist de partid...
Nu erau nici ei foarte fericiti - copiii de securisti si copiii de activisti. Adica, aveau de toate, insa nu erau nici ei chiar liberi. Cel putin, cei pe care i-am cunoscut eu...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gretchen spune:

Citat:
citat din mesajul lui anyella

[...] imi pare rau ca nu am cu cine imparti nostalgia acelor ani,[...]
Aniela

Si eu am nostalgia acelori ani.
Buni sau rai, au fost anii adolescentei mele.
Si am stiut sa iau ce a fost mai bun din ei...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Alexia27

Alinutza, hai ca-ti spun eu. O sa iti dau niste exemple de maruntisuri zilnice pe care atunci nu le aveai. Nu vreau sa ajung la chestii "grele", daca vrei sa intelegi ceva vei intelege de aici. De ce e mai bine acum?! Pai hai sa vedem: numai si pentru faptul ca avem acum discutiile astea virtuale, pentru faptul ca ia acces la orice fel de informatie 24/7, pentru ca ai n-shpe canale la TV, si MP3 de ascultat in metrou cu orice fel de formatie din lumea asta larga, pentru faprul ca ai de ales dintre multe marci de tampoane lunar, ca ai acces la nenumarate mijloace contraceptive (asta apropo de topic)....

Fa un exercitiu mic: 2 saptamani, renunta te rog la internet, la telefonul tau mobil, uita-te 2 ore pe zi doar la TVR1 si 2 (dar oare mai gasesti pe undeva un TV alb-negru?), si hai sa ne oprim aici. Dupa aia, discutam si de alte aspecte.

Eileen Nicole

de acord cu tine!
Aici ca o paranteza eu nu ma uit la TV!De ce?! Fiindca n-am timp!
Lucrez de la 9.00 - 19.00 uneori 20.00!
Oare nu cumva platim indirect un pret pentru toate astea?Sa nu mai vb de faptul ca nu mai vezi picior de copil jucandu-se cu mingia in spatele blocului! Toti in casa la PC!

Crede-ma ca mie imi ies prin piele toate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Citat:
citat din mesajul lui Alinutza1979

Citat:

Alinutza desigur ca e o greseala din graba, sunt sigura insa 100% ca toata lumea a inteles ce am vrut sa spun din fraza completa.

Iar daca tu ai nevoie de argumente ca sa ti se demonstreze ca azi e mai bine, imi pare rau.

nu vreau sa mi se demonstreze nimic; nu suntem aici la ora de chimie cu demonstratii exacte si precise, ci pur si simpu ne spunem parerea (cu toate ca e cam offtopic) - care e parerea ta vis a vis nivelului de trai de acum in comparatie cu cel de pe vremea lui Ceausescu!

Ai libertate. Ti se pare putin? Ia fura tu ceva, intra la puscarie si ai sa vezi cum era pe atunci. Live.
Parca tot tu scriai de respectul intre categoriile sociale, mda, facea un semianalfabet 3 ani scoala de Partid si ii tragea un sut in fund unui profesor universitar daca dorea...iar ala mai trebuia sa spuna si multumesc! Ai citit "Cel mai iubit dintre pamanteni"? E o poveste "nostima" acolo, in care dentistul facultatii ajunge decan..ca acesta din urma n-avea origine sanatoasa. Cine dadea mai tare din coate si urca pe scara ierarhica la Partid, ala era ok, putea sa aiba 4 clase ca trenul. Iar politia, pardon militia, ce batai mai tragea la "infractorii" care incercau sa treaca granita..ah, cata "siguranta" era pe vremea aia, cat de "bine" o duceau cu totii indoctrinati ca niste oi in turma. Cred ca Orwell a descris cel mai bine sentimentul de teroare care exista in spatele Cortinei de Fier.

Ingrid S si Diana
http://www.dropshots.com/Ingrid28_photo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Stanescu spune:

Batai le trageau alora pe care nu reusisera sa-i impuste...mama voastra de nemernici...am stricat munitia pe voi si acu tre sa scriem rapoarte cum si de ce...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Ingrid S

Citat:
citat din mesajul lui Alinutza1979

Citat:

Ai libertate. Ti se pare putin? Ia fura tu ceva, intra la puscarie si ai sa vezi cum era pe atunci. Live.
Parca tot tu scriai de respectul intre categoriile sociale, mda, facea un semianalfabet 3 ani scoala de Partid si ii tragea un sut in fund unui profesor universitar daca dorea...iar ala mai trebuia sa spuna si multumesc! Ai citit "Cel mai iubit dintre pamanteni"? E o poveste "nostima" acolo, in care dentistul facultatii ajunge decan..ca acesta din urma n-avea origine sanatoasa. Cine dadea mai tare din coate si urca pe scara ierarhica la Partid, ala era ok, putea sa aiba 4 clase ca trenul. Iar politia, pardon militia, ce batai mai tragea la "infractorii" care incercau sa treaca granita..ah, cata "siguranta" era pe vremea aia, cat de "bine" o duceau cu totii indoctrinati ca niste oi in turma. Cred ca Orwell a descris cel mai bine sentimentul de teroare care exista in spatele Cortinei de Fier.

Ingrid S si Diana
http://www.dropshots.com/Ingrid28_photo

Despre ce libertate vorbesti?Oare nu cumva libertatea asta este prost perceputa in Romania?
Mie mi s-a spart anu trecut casa si cand am chemat politia, eu cu lacrimi in ochii, politistul mi-a zis ca e vina noastra ca nu ne-am pus grilaj la balcon (stau la parter)!
La 2 luni dupa aceasta nefericita intamplare au spart uscatoria si mi-a furat o amarata de bicicleta de 400Ron! Am chemat politia cica: vina dumneavoastra ca depozitati acolo bicicleta!
Eu inteleg ca paza buna fereste primejdia rea, dar chiar asa, nu se poate lua nicio masura din partea Politie?
Mancam zilele trecute in zona Garii de Nord un hamburger, a venit un aurolac in fuga si pur si simpu mi l-a smuls din mana!
La Plaza Drumul Taberei o duduie la volan unei super masini, pune frana brusc la catva cm de o fata; asta se supara si zice: "ce faci domna, ma omori?" - a coborat aia de la volan si a batut-o ca pe ultimul om!
Ii tragea efectiv palme peste fata, peste cap si nu se baga nimeni!
Nici eu , recunosc!
Incearca tu sa mergi cu poseta la spate, intr-un RATB din Bucuresti, mai ales in zona Garii de Nord!
Pe vrema lui Ceasca ti se inapoia portofelul daca iti cadea!

Nu spun ca n-a fost rau atunci; spun si subliniez ca nu-i deloc bine acum!
Stam prost in multe domenii, poate in unele mult mai prost decat atunci!
Despre Partid si cum mergeau lucrurile acolo nu pot zice nimic fiindca nu stiu, probabil e asa cum zici tu!
A, si apropo...parca trenul are 2 clase, nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Stanescu spune:

Uite ca p-asta n-o stiam - ca ti se inapoia portofelul - sigur nu vorbim de Vlad Tepes?
Stai blanda, exista infractionalitate si atunci, numa ca nu se stia, ca nu era conform cu "indicatiile".
Eu personal am o reactie viscerala de cate ori aud "era mai bine atunci" chiar si sublimat. Adica imi vine sa borasc. Asta e termenul, sincer, cu toate conotatille lui, de aia l-am folosit.
Daca nu stiti ce a fost, daca nu ati trait, nu e cazul sa veniti sa spuneti ca era mai bine.
NU era.NU NU NU NU NU
Era o mizerie - nu era manacare, nu era lumina, nu era apa calda si uneori nici rece, nu era hartie igienica, nu era vata, dracu..nu era nimic.
Stateau femeile treze la 2-3 noaptea sa gateasca - ca atunci era presiune mai mare la gaze.
Toti anii de liceu am invatat la lumina lampii cu gaz.
Avea maica-mea pile la alimentara - vanzatoarea era fiica femeii de servici de pe scara blocului. Si tata avea pile - avea un bun prieten sef de restaurant. Deci mancare cat de cat am avut.
Nu erau carti. Rar se aduceau la librarii carti noi.Si era bataie mai ceva ca la carne.
Aveam 14 ani cand am vazut prima oara un tampon - ne trimisese o prietena din America - mai, am cazut in fund de admiratie cand am descoperit banda adeziva pe care o avea.
De alte probleme am fost ferita, am fost fata cuminte, nu din principiu, ci de frica sa nu raman gravida. Dar o buna prietena a fost mai ghinionista - si a ajuns la spital cu hemoragie si infectie si procurorul care o intreba cine ce i-a facut. Slava cerului, acu are un copil si e in Canada.
Asa incat, va rog, daca nu stiti, intrebati. Dar abtineti-va de la pareri.
Imi cer scuze, da' subiectul asta imi urca sangele la cap.

Mergi la inceput