DECRETEII
Raspunsuri - Pagina 18
Stanescu spune:
Pentru cine traieste cu iluzia ca numai din nepasare ajungeau femeile la avort, recomand si cartea "Politica duplicitatii" - Gail Kligman.
petra spune:
Voljena, multumesc pentru film !
Site-ul merge mai greut dar se deschide pana la urma. Merge mai greu pentru ca filmul este impartit in 4 parti si le incarca pe toate odata, dar dupa ce sunt incarcate merg binisor.
Am apucat sa vad numai prima parte din patru .
giani spune:
O buna parte dintre noi, decreteii, am devenit activi sexuali inainte de '90, si ne-am confruntat cu aceleasi probleme ca si parintii nostri: teama unei sarcini nedorite. Cele care o pateau, se maritau. Eh, dar cine vrea sa se casatoreasca la 19 ani, in anul I de facultate?! Asa ca... Oricum, eu n-am auzit de nimeni sa fi murit din cauza de avort. Pentru mine personal a fost un cosmar, am trait 2 ani cu teama asta, in perioada facultatii. N-am ramas insarcinata atunci, dar nici cind as fi vrut.
caro spune:
Citat: |
citat din mesajul lui giani O buna parte dintre noi, decreteii, am devenit activi sexuali inainte de '90, si ne-am confruntat cu aceleasi probleme ca si parintii nostri: teama unei sarcini nedorite. Cele care o pateau, se maritau. Eh, dar cine vrea sa se casatoreasca la 19 ani, in anul I de facultate?! Asa ca... Oricum, eu n-am auzit de nimeni sa fi murit din cauza de avort. Pentru mine personal a fost un cosmar, am trait 2 ani cu teama asta, in perioada facultatii. N-am ramas insarcinata atunci, dar nici cind as fi vrut. |
ei, giani, daca tu n-ai auzit, nu inseamna ca nu au fost cazuri... destule.... va mai aduceti aminte de filmul Ilustrate cu flori de camp? e facut dupa un caz real, intamplat in Giurgiu....mama a lucrat in spital, pot sa va spun cum era la ginecologie, cand venea vreo femeie cu iminenta de avort: doctorul nu putea sa se apropie de ea pana nu chema procuratura, care vene si interoga intai: cea ai facut, unde, cine, cand, cum..... eu personal am trecut prin asta. Si nu numai atat, cand a nascut sora-mea, a fost in travaliu 3 zile, nu se dilata. au chinuit-o 3 zile, numai sa nu-i faca cezariana. Un an de zile dupa cezariana aveai dreptul legal la intrerupere de sarcina, mai faceai o cezariana si gata, erai scutita .... si nu se vroia sa se piarda o vaca de prasila. Pana la urma l-au scos pe nepota-meu cu circulara de cordon, mai avea un pic si dadeau coltul si sora-mea si copilul. tot se vorbeste de contraceptie: ce contraceptie, frate? care avea de unde si care-si permitea: care statea la granita cu sarbii sau ungurii, care mai avea access la polonezi, care mai avea pe cineva sa aduca in buzunar de prin strainatate, altfel.... oha!
andruskandu spune:
citat din mesajul lui anyella Eu sint un "decretel".Facut de mama fara comentarii.Ce era avortul ilegal atunci? Puscarie.Si da,poate apar fete care spun:asa le trebuia daca nu voiau copii.Dar ce te faceai daca aveai deja echipa de fotbal acasa-:)).Hm,interesant mod de gindire,dar din pacate multe din fetele de pe forum sint dragut de tinere. Nu uitati ca metodele de contraceptie erau de domeniul fantasticului in Romania.Eu,copil,nu gaseam dosite prin sertare decit niste prezervative chinezesti pe care le-am umflat ca pe baloane(calitate nene-:)),groase ca soricul porcului)si le-am agatat de lustra. Aniela |
Si eu am umflat "baloane". Numai ca am facut asta in pat, le-a gasit mama printre cearceafuri, si ce spaima a tras....ca a crezut ca m-a dus capul la alte prostii!Si aveam vre-o 10-11 ani...
Andreea lui Andreiut Puiut 11.06.2006
anyella spune:
Va spun povestea mamei mele,am tras-o de limba zilele trecute la o bere-:).Stateau intr-un subsol dat de comunisti,gatea, se incalzea cu lemne...asta cind avea.Le spargea singura ,dupa servici,pe nameti.Cu doi copii mici de care trebuia sa aiba grija.Saracu' frati'miu statea la cresa pina cind ajungea mama sa il i-a.Raminea singur cu portaru' pina pe la 20.Soru'mea era micuta rau,o plasa ba pe la bunici la cca 30 de km sau unde apuca.Si nu se victimiza deloc.Doar facea fata asa cum putea.
Metoda de contaceptie nr.1 era(cind venea tata):lemne in foc,apa calduta pusa din timp,totul programat si apa+otet la spalatul dupa contact.Cineva spunea despre frigiditate.Mare dreptate!
Am o prietena care a facut 3 avorturi cu sonda de perfuzii in epoca de aur(:.Era fiica de securist.Prin ceea ce am trecut,nerealizind la ce ma expun,am participat doar la ultimul, chiar din amintiri e un cosmar.Cineva mi-a deschis ochii,eram totusi un copil atunci,mi-a explicat ce inseamna complicitatea.Am alergat ca pentru mine,am facut rost de vata,antibiotic,asistent...medic.E bine ca s-a terminat cu bine.Fara urmari.Nu am stiut unde s-a dus si ce a facut.Decit m-a chemat:vino ca imi e rau.Tac'su in casa,ligheane si cirpe pline de singe,ea la un pas de septicemie.Atunci mi-a spus ce a facut si ca e al 3-lea.Acum are trei copii.Un caz fericit!
Aniela
ari spune:
Pai asa se faceau pe atunci avorturile...cu sonda de perfuzii. Si nu indrazneai sa mergi la medic pe urma, oricat de rau iti era...
Alinutza1979 spune:
Si eu m-am nascut in perioada aceea, insa nu-s "decretica" .
Mama a semnat ca sa ma aiba deoarece are probleme cu inima si nu avea voie sa faca copii!Si cu mine i-a fost foarte greu insa si-a dorit mult un bebe, era si tanara (19 ani), indragostita de tata ...!
Insa am o verisoara care a ramas insarcinata la 16 ani!Si-a ascuns sarcina pana la 5 luni, cum a putut, apoi cand nu a mai avut cum sa se ascumda s-a aruncat de la etajul 2.
N-a murit, si-a dislocat coloana, a stat in ghips aproape 1 an!
Asa cum era, semiparalizata, jumatate in chips a chemat matusa mea + mama un doctor si a "rezolvat-o".
Maica-mea si acum imi povesteste ca noaptea aia a fost un cosmar!Totul se facea pe viu!Cica s-a chinuit verisoara mea ca pestele pe uscat!
Insa Dumnezeu a ajutat-o, a scapat, acum are 2 copii mari! Este un caz fericit!
Cunosc insa o familie, undeva la tara, de fapt cunosc doar cei 3 copii si pe tatal lor, care i-a crescut singur cand cel mai mare avea vreo 12 ani, iar cea mica 3 ani; mama a murit incercand sa faca un avort deoarece nu-si dorea un al 4-lea copil!
Oare "sistemul" ...nu Ceausescu ca el era un incult; altii, mai destepti, medicii...nu vedeau si ei cum stau lucrurile?!De ce nu se lua nicio masura?!
Ce parere aveti de filmul 4 luni 3 saptamani si 2 zile ?
mihaela_s spune:
citat din mesajul lui Alinutza1979 Oare "sistemul" ...nu Ceausescu ca el era un incult; altii, mai destepti, medicii...nu vedeau si ei cum stau lucrurile?!De ce nu se lua nicio masura?! Ce parere aveti de filmul 4 luni 3 saptamani si 2 zile ? |
Alinutza, poate erai prea mica pe vremea aceea si nu-ti amintesti exact cum era, dar cine nu "dansa" asa cum "canta" muzica intra automat la zdup si nu mai iesea de acolo viu...adica oricine se impotrivea cu ceva sistemului, putea sa-si ia adio de la viata.
Filmul...eu am recomandat in paginile anterioare sa-l vizionati! Cine a trait pe vremea aceea realitatea cruda, nu cred ca poate sa-l vizioneze mai mult de o data...pe mine m-a zguduit!
vorbe de copil...
Hobby