Mai mult pe tati
Raspunsuri - Pagina 2
flaviutza spune:
Fi-mea de cand era de-o palma il prefera pe taica-su. suparata n-am fost niciodata, ca o inteleg si eu eram la fel de lipita de taica-miu.asta nu inseamna cumva ca nu ma iubeste, doar ca atunci cand e tati in zona , eu pot sa plec si-n Honolulu ca n-are treaba. Motive ar fi mai multe, enumar doar cateva.
-pe tati il vede seara si la sfarsit de saptamana, pe mine m-a vazut non stop vreo trei ani jumate si acum ma vede mai putin, dar oricum mai mult decat pe tati
-tati e inima larga, o lasa sa-si faca de cap,e in stare sa manance dupa 11 ore de munca cu ea calare in spinare, eu nu.
- tati e in stare sa ne lase fara bani de mancare ca sa-i cumpere ei nu stiu ce pofteste, adica nu-i refuza nimic.
-tati ii ia apararea de fiecare data cand o pun la punct.
E de vreo doi ani intr-o continua criza a complexului aluia, lui Oedip si e convinsa ca o sa-l ia pe ta-su de barbat in viitorul apropiat. vrea sa-i faca baie, sa manance numai ei doi, sa plece in parc numai ei doi....seara ma scoate din camera ca doarme cu tati(cred si eu, ca tati adoarme totdeauna primul , n-are nerv sa o culce si face mandra ce pofteste pana adoarme, in schimb eu imediat o intorc cu fundul in sus s-i sting becul).....vaaaai, cat ma supar....abia astept sa scap sa stau singurica, pt ca a mea chiar e obositoare, te solicita secunda de secunda.
tibiuta spune:
Try - Nu au avut loc schimbari majore in viata lui ,cred ca trece printr-o etapa,daca pana acum era "absorbit" de mine acum pt. tati are atentie si afectiune .Il copiaza in toate: tati mananca ceapa
si el mananca ,tati are tricou galben si el vrea tot asa .Pana la urma cred ca e ceva normal ,ca n-as vrea sa ma copieze pe mine la "vestimentatie".Am ras cu ceva timp in urma ca vroia si el sa se rujeze ,i-am spus ca numai fetele si mamele fac asta "pai atunci cand cresc vreau sa fiu fetitza" Bat in lemn dragule.Deci e normal sa-l divinizeze pe tati acum cand isi formeaza personalitatea.
Clover - sa stii ca sarcina a fost un sacrificiu atat psihic (primul meu copil a murit la nastere dupa o sarcina absolut normala) cat si fizic :am ramas repede gravida dupa prima cezariana,si de la 4 luni de abia puteam sa ma misc .Eu sunt convinsa ca o mama face mult mai multe sacrificii sau e dispusa sa faca decat un tata:are tata taria de a-l vedea in perfuzii ,de a sta prin spitale ,de a nu dormi nopti zi zile,de a tresari la fiecare zgomot ,de a intui starea de rau ,sau febra sau boala?Poate ca sunt asemenea tati ,eu n-am intalnit.Asta nu inseamna sa nu se inteleaga ca tb. sa ma puna pe mine pe soclu ,caci si ta-su are si o sa aiba in viata lui rolul lui ,astept de la copilul meu cand o sa creasca sa ma iubeasca si sa ma respecte nimic altceva.Si o sa razi Clover ieri a dat cu capul si a alergat la tati sa-i oblojeasca "cuiu"
flaviutza -E si asta o cauza a "instrainarii" de mine:si pe David tati il duce in spate ,se da peste cap (la propriu) il calareste ,se tranteste pe el ,cu mine activitati din astea nu poate sa faca,se plictiseste repede.
simali spune:
Eu sunt foate fericita cand vad ca baiatul meu petrece timp cu tati. Se joaca de-ale lor, baietesti si stiu ce nevoie are copilul de asta. Eu am fost o fetita de-aia clasica: desenam, coloram, imbracam papusile, ma jucam mult cu teatrul de papusi, etc. Nu pricep nici picata cu ceara jocurile astea de baieti cu "hai sa busim masini", "hai sa facem o partida de GameBoy-uri in multi player", "hai sa ne luptam cu sabiile", "hai sa ne impuscam prn casa", etc.
Uneori visez cum ar fi fost daca aveam o fetita; ce mi-ar fi placut sa ma joc cu ea cu papusi Barbie...Desi poate era baietoasa si prefera jocurile de mai sus.
Cand esti mama de baiat (sau tata de fetita) uneori trebuie sa ai taria necesara sa te dai un pas inapoi si sa lasi copilul sa cladeasca o relatie cu parintele de acelasi sex - pe care copilul de fapt il imita. Este pentru copil un exemplu de iubire si deschidere. Daca parintele respins la un moment dat are manifestari de gelozie, copilul va invata sa fie la randul lui gelos. Dupa parerea mea aici este pericolul cel mai mare. Parintii nu trebie sa concureze in iubirea pentru copil, sa-i faca individual cadouri si favoruri exagerate pe care stie precis ca celalalt nu le-ar face numai pentru a castiga copilul pentru sine; ei trebuie sa fie generosi unul cu celalalt si sa-l lase pe copil sa "schimbe jucatorii" cand considera necesar.
Dar nici nu as incuraja chestii gen "mami tu nu te joci cu noi" daca as dori cu adevarat sa ma joc ceva la un moment dat. I-as spune copilului frumos ca noi toti suntem o familie si ca putem sa ne jucam cu totii.
alice
simali spune:
Citat: |
E de vreo doi ani intr-o continua criza a complexului aluia, lui Oedip si e convinsa ca o sa-l ia pe ta-su de barbat in viitorul apropiat. vrea sa-i faca baie, sa manance numai ei doi, sa plece in parc numai ei doi....seara ma scoate din camera ca doarme cu tati(cred si eu, ca tati adoarme totdeauna primul , n-are nerv sa o culce si face mandra ce pofteste pana adoarme, in schimb eu imediat o intorc cu fundul in sus s-i sting becul).....vaaaai, cat ma supar....abia astept sa scap sa stau singurica, pt ca a mea chiar e obositoare, te solicita secunda de secunda.
Citat: |
Sotul tau intretine situatia asta. Eu as discuta cu el serios pe aceasta tema. Din cate am citit eu cel mai rau lucru la complexul lui Oedip - care exista in oruce copil in stare latenta - este urmatoarul:
- fetita are un atasament romantic fata de tatal sau;
- simte la un moment dat, in adancul sufletului, ca ar dori ca mama sa dispara pentru a avea pe tata numai pentru sine ("ma casatoresc cu tata");
- isi iubeste insa mama si imediat se simte vinovata de un gand asa de monstruos; daca mamei i se intampla ceva (boala sa zicem) copilul crede ca el a facut asta;
- daca tatal da copilului senzatia ca REUSESTE sa-l desparta de mama copilul este distrus. El se va lupta toata viata intre dorinta de a-l avea pe tata numai pentru sine si dorinta de a-i avea pe parinti impreuna. Mai tarziu este posibil ca fetita sa se raceasca comlet de tata numai pentru ca despartirea de mama sa nu se intample. Daca parintii se cearta copilul se simte vinovat - crede ca din cauza ei se cearta, ca i-a reusit planul de despartire, etc.
Toate framantarile astea fac un copil mic agitat, nervos, neintelegator, isteric, etc.
Psihologii spun ca cea mai buna metoda de a evita cele de mai sus este ca tatal sa sugereze continuu copilului - prin tot ceea ce face sau spune - ca-si iubeste mult sotia, ca nimic si nimeni nu ar putea sa-l desparta de ea, etc. Spre exemplu, cand fetita spune "ma marit cu tine tati" tatal - nu mama - trebuie sa-i spuna "eu am deja o sotie pe care o iubesc foarte mult, tu va trebui, cand cresti, sa-ti gasesti propriul tau sot". Se pare ca daca copilul se convinge ca parintii lui se iubesc si sunt un cuplu care NU POATE fi despartit se linisteste, nu mai are complexele acelea de vinovatie care-l innebunesc si dezvolta o relatie stabila si pe termen lung cu FAMILIA lui.
alice
Clover spune:
Pentru tibiuta nu e vorba de nici un complex. Ar fi trebuit ca baiatul ei sa refuze prezenta mamei.
tibiuta, inteleg ca sarcina a fost dificila si tocmai de aceea am inclus perioada pana copilul e pe picioare. Dar...daca nu exista o problema speciala nu ar trebui sa fie vorba de sacrificii exagerate care sa te faca pe tine sa ceri atentia copilului tau pe aceasta baza. Ai avut probleme cu copilul unde a necesitat internare si perfuzii sau este doar un exemplu general?
Daca ar fi acum sa speculez ti-as spune sa te uiti in familia ta de baza daca nu copiezi un comportament de acolo. Relatia dintre sotul tau si fiul tau e sanatoasa, faptul ca se duce la el sa ii treaca cucuiul e sanatos. Din pacate tu trebuie sa faci fata emotiilor care te cuprind si sa astepti momentul in care el te va trata egal din punctul tau de vedere. In cel mai rau caz, situatia va trena si tatal va fi parintele favorit. Din pacate asta e realitatea, fiecare copil dezvolta preferinte intre parinti.
Rufus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Clover
De ce? In afara de sarcina, nastere si primul an de viata(alaptare) de ce vei face intotdeauna tu mai multe sacrificii? De ce daca acum nu mai trebuie sa te sacrifici pentru ca practic ai mai multa libertate cand fiul tau e ocupat cu tatal, de ce in loc sa te bucuri te plangi ca nu poti sa te sacrifici? Pana la 12 ani e cale lunga. Incearca sa petreci timp cu el numai cand solicita el si vezi cum merge. Intuitia mea e ca la primul genunchi julit sau dupa prima saptamana cand tu nu o sa mai fii mereu langa el o sa urle "mamiiii" din toti plamanii.Nu ii cumpara atentia, ca atunci chiar nu vrei sa stii cum o sa fie la 12 ani. |
Chiar asa, cum zice Clover, de ce or crede mamicile ca precis vor fi mai devotate copiilor? Poate da, poate nu.
Copila cea mai mare a fost foarte atasat de mine si asa a ramas. Cea mica nu se dezlipeste de ma-sa. Sa ma supar? Vine ea si vremea mea...
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
tibiuta spune:
Clover -ex.cu spital si perfuzii sunt reale .Intr-adevar as parea egoista sa pretind sa ma iubeasca pe mine si sa-mi acorde mie mai multa atentie ,doar pt. ca eu am rabdare mai multa cu el.Pana la urma e baiat si tatal reprezinta pt. el modelul de copiat.Nu am nici un fel de complex,ma intristez cand vad ca nu vrea deloc sa se mai joace cu mine.Tb.sa adopt altfel de atitudine -cred- cu el .Pe mine ma vede acum doar ca parintele care ii face program de masa de somn,iar pe tati pe cel care il distreaza
simali spune:
Nu am nici un fel de complex,ma intristez cand vad ca nu vrea deloc sa se mai joace cu mine.Tb.sa adopt altfel de atitudine -cred- cu el .Pe mine ma vede acum doar ca parintele care ii face program de masa de somn,iar pe tati pe cel care il distreaza
Noi, mamele, avand in vedere ca petrecem mai mult timp cu copilul si ne asumam responsabilitatile legate de ei in copilaria mica suntem uneori in pericolul de a fi percepute de copil ca pisaloage sau lipsite de "fun".
Ce fac eu ca sa sparg tiparul - in zilele in care ma simt mai odihnita:
- il invit (fac o invitatie scrisa, cu tot dichisul)in camera mea "la ceai". Lui ii place ritualul asta cu ceinicul, cescutele speciale, prajiturelele, lamaia, etc. Cu ocazia asta vorbim "de-ale noastre".
- in weekend, dimineata mergem uneori la tatrul de papusi la matineu si apoi la cofetarie sau la o ceinarie cu ceaiuri exotice, doar noi doi.
- facem "o escapada nocturna": ne suim in masina la 11 noaptea (de regula sambata) - doar noi doi, ca lui tati i se pare nebunie curata - si plecam prin oras, apoi printr-o padure de la marginea orasului care arata "infricosator" noaptea; ne oprim si la Mc. la drive, luam un suc sau o inghetata, apoi venim acasa.
alice
grodear spune:
Tibiuta,
Stai linistita, copii au perioade cand isi distribuie inegal atentia catre parinti.
Ti- am scris un mesaj mai lung, dar nu stiu ce am facut de a disparut. Oricum, nu te consuma, cred ca este o stare trecatoare.
Ralu- mamica de fetita superba!!!