Croitorie - sfaturi si idei (capitolul 10)

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lorinaoo1 spune:

Fetelor, multumesc, sunteti niste dragute

Alina pt bluzele de casa am scos tiparul de la 2 bluze care ii mai vin (mi-a fost lene sa fac tipar dupa masurile ei ). Tiparul l-am scos cam asa: am pus sub bluza o coala de hartie si le-am asezat pe ceva moale si totusi ferm la suprafata, gen pat. Fixez bluza cu ace la capete. Apoi trasez liniile exterioare cu un creion (nu pun la socoteala rezerva, ma ghidez dupa cusaturi). Liniile de interior (avand in vedere ca nu descos bluzita) le impung cu un ac mai mare, asa incat impunsaturile fac conturul dorit si pe hartie. Asa fac bucatile de tipar, apoi le ajustez dupa masurile ei. Sper sa te ajute.

Elena super tutorialul pt pantalonasi. Si pantalonii sunt faini tare



Tzontzonica mea Lorina Maria (5 iulie 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dionisia10 spune:

Da, si eu am folosit tehnica asta la cateva tricouri!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns midasnu spune:

Prietena mea le scoate cu nailonul, la fel ca tiparele din burda. Pune nailon peste haina, da contur cu markerul si gata.

Alina ai grija daca vrei lenjerie de satin, eu am avut perne dar trebuia sa le schimb aproape ZILNIC, pentru ca se cunoaste orice pata pe satin, eu imi dadeam cu crema seara pe fata, dimineata perna patata, daca transpiri, etc. se cunoaste tot. ele stau sigur in elastic, nu asta-i problema, si eu cred ca stau chiar intinse frumos, nu aluneca. Deocamdata bluze nu ii fac pentru ca pe el il imbrac mai greu si badyutele acum sunt excelente! poate mai incolo vreo camasa ceva, sa se faca mai mare.

Lorinna, mersi, sunt usor de facut si cand ii dau pantalonasii aia, nu-l mai chinui cu strampisori.

va pupacesc, spor in toate


Elena de Petru (17.03.2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guguluff spune:

Crisa, buna intrebarea cu lana. Chiar am umblat pe la niste mercerii si aveau doar culori pastel. Bunica mea avea dosita niste lana netoarsa mov, dar tot pal. Una peste alta, vreau sa te intreb daca stii cumva unde se gasesc/daca se gasesc vopsele pt textile. Stii ca pe vremea raposatului erau plicurile gen Galus cu praf care se dizolva in apa si vopseai textila. Tin minte ca nu obtineai calitate, nici uniformitate; dar de ce nu se gasesc vopsele textile straine si la noi?
Lorina, eu vroiam sa-i fac dupa tiparele din Burda Baby dar nu mai gasesc toate foile printate si mi s-a infundat si cartusul color de la imprimanta. Cred ca cea mai buna solutie e sa scot dupa o bluza veche; merci de explicatii. Acum sa vad cand apuc sa-i lucrez si ei; am prea multe incepute pt mine
Elena, merci. Cam asa e cu satinul, am vazut la rochiile de seara. Nu-mi venea sa cred, orice strop lasa pata... Sa caut alt material mai ceva decat bbc-ul si sa fac macar o cuvertura.
Fetele, mi-am pierdut Burda nr 2/2008, sunt foarte suparata Si am una in plus din nr. 1/2008. Ce aiurea, nu puteam sa pierd nr in plus?

ALINA mamica fericita de ELIZA fetitza perfecta (10.04.2006)
www.myspace.com/potfro" target="_blank">Poets of the Fall

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guguluff spune:

Am gasit vopsea textila Simplicol(am vazut reclamele in Burda nemtesti) pe niste site-uri de bbei dar nu au decat culori inchise: www.bebeplanet.ro/igiena-bebelusului/detergenti/simplicol-vopsea-pentru-textile-2.html?flypage=shop.flypage&manufacturer_id=34" target="_blank">Aici Si pe alt site au doar negru la 14lei plicul. Eu chiar caut de mult si nu am gasit decat la o spalatorie si atunci cautam negru si nu aveau

ALINA mamica fericita de ELIZA fetitza perfecta (10.04.2006)
www.myspace.com/potfro" target="_blank">Poets of the Fall

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vilcris spune:

Alina am vazut undeva vopsea textila dar nu-mi amintesc unde. In orice caz era Brico sau Practiker, un supermarket de genul asta. Nu la Hornbach. Acolo nu sunt. Erau undeva in zona cu vopsele pentru pictura, acuarele, guasa, vopsea acrilica, etc. Dar sincera sa fiu nu m-am uitat la culori. Erau in sticlute. Dar toate culorile in sticluta sunt inchise pentru ca sunt concentrate. Presupun ca se folosesc cu apa si atunci jonglezi din cantitati sau din amestec de culori. Ce am retinut este ca erau destul de scumpe (straine evident).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guguluff spune:

Am si eu o sticluta din aia... Scrie ca se fixeaza cu fierul de calcat, deci aplici culoarea(desenezi, scri) si apoi calci materialul sa se imprime pe tesatura. Nu merg diluate, din pacate. Stiu ca am dat 8lei pe sticlutza, acum poate o fi altceva daca zici ca erau scumpe(dar mai nou am observat ca le-au retras si pe alea de pictat, dar sa aduca de vopsit materialul). Eu speram ca alea merg si la lana netoarsa, normal daca sunt culori vi

ALINA mamica fericita de ELIZA fetitza perfecta (10.04.2006)
www.myspace.com/potfro" target="_blank">Poets of the Fall

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vilcris spune:

Sa mai revitalizam locul putin cu niste Tips & Tricks, tot despre calcat.

Metoda corecta de calcat

Pentru stofe
1. Asezati materialul cu dosul in sus pe masa de calcat
2. Asezati carpa de calcat uscata peste material
3. Umeziti zona cu pulverizatorul, buretele sau folositi un fier cu abur
4. Asezati fierul pe portiunea umezita sau care trebuie calcata avand grija sa nu miscati fierul inainte si inapoi. Nu mutati fierul mai mult decat latimea talpii, pana cand zona nu s-a calcat. Dar nici nu lasati fierul sa stea prea mult intr-un loc pentru ca s-ar putea sa lase urme.
Am discutat, zic eu, destul despre calcat stofe. Sa vedem si altele.

Pentru a calca matasuri naturale si satinuri
Utilizati un fier care sa nu fie prea incins ca sa arda (noi am rezolvat-o cu programele de la fiarele noastre destepte) si presati cu un strat de foita alba intre fier si material, nu direct. Ei aici nu prea stiu de unde gasiti foita. Eu m-am folosit de hartie de copt sau de material de intaritura fara lipici sau am calcat cu carpa obisnuita de calcat, uscata. (dupa cum am dispozitia). Daca are cineva alta idee…..Nu trebuie folosita nici o picatura de apa sau umezeala. Mare atentie ca daca ati stropit-o sau umezit-o din greseala se pateaza si se face ca naiba. Va spun din experienta. Mai ales atentie sa nu uitam fierul cu fanta de abur deschisa.

Pentru a presa catifele si catifea raiata
Croitorii preseaza tivurile/ cusaturile la catifea si catifea raiata cu degetul mare, dar pentru noi ar fi mult mai practic sa ne punem degetul mare intr-o lingura (de la bucatarie) si sa presam cu ea.
Le mai putem presa asezand fierul cu talpa in sus pe un stativ sau ceva care sa semene a stativ si sa efectueze functia asta. Puneti apoi o carpa umeda pe talpa fierului, dupa care plimbati tivurile/ cusaturile peste aceasta. In acelasi mod se poate aburi puful de la catifea (care s-a turtit sau are semne) dupa care il “ciufuliti” cu o alta bucata de catifea sau cu mana.
Pe vremuri croitorii aveau un dispozitiv de calcat ca o masuta de calcat care in loc de scandura avea o sita, sau cam asa ceva, in orice caz o retea de sarma prin care perisorii sa iasa liberi si sa nu se turteasca.

Reguli pentru presarea cusaturilor

Taioare
Centru- fata—Presati peste pernuta speciala (mare) pornind de la linia taliei catre gat.
Centru-spate—Presati pe masa de calcat de la talie catre gat.
Cusaturile laterale fata si spate (de pe piept si omoplati)—Presati peste pernuta speciala incepand de la bust (fata) si umeri (spate) catre capete.
Cusatura laterala de la sub-brat— Presati peste pernuta speciala incepand de la linia taliei catre linia de amansura (rascroiala manecii).
Cusatura de umar— Presati peste pernuta speciala incepand de la amansura catre gat.
Guler— Presati peste pernuta speciala incepand de la exterior catre rascroiala pentru gat.
Maneci—Presati cusatura de inchidere folosind manecarul, de la partea de jos in sus. Presati partea de sus folosind pernuta speciala, catre cusatura de inchidere a manecii.. Presati partea de jos peste pernuta mai mica, catre cusatura de inchidere a manecii.
Mansetele—Presati peste pernuta speciala (una dintre ele), de la marginea exterioara catre incheietura manii.

Fuste
Toate cusaturile in afara de cele laterale se preseaza pe masa de calcat incepand din partea de sus catre poale.
Cusaturile laterale incepand din partea de jos a liniei soldurilor catre talie se preseaza peste pernuta speciala (cea mai mare) pentru a crea efectul de rotunjire pe solduri.
Deschizatura se calca pe masa de calcat daca nu se afla pe cusatura laterala (atunci se foloseste pernuta).
Tivurile se preseaza pe masa de calcat transversal si nu de-a lungul linei lor pentru ca altfel se intind si arata groaznic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tomari spune:

Am scanat o bluza ptr copii din Bouitque (4ani)

http://i235.photobucket.com/albums/ee146/tomari_album/tipare/imgbluza.jpg
http://i235.photobucket.com/albums/ee146/tomari_album/tipare/schemabluza.jpg
http://i235.photobucket.com/albums/ee146/tomari_album/tipare/tabelmasuri.jpg
http://i235.photobucket.com/albums/ee146/tomari_album/tipare/Fatajos-1.jpg
http://i235.photobucket.com/albums/ee146/tomari_album/tipare/Fatasus-1.jpg
http://i235.photobucket.com/albums/ee146/tomari_album/tipare/Spatejos.jpg
http://i235.photobucket.com/albums/ee146/tomari_album/tipare/Spatesus.jpg
http://i235.photobucket.com/albums/ee146/tomari_album/tipare/Manecasus.jpg
http://i235.photobucket.com/albums/ee146/tomari_album/tipare/Manecajos.jpg
http://i235.photobucket.com/albums/ee146/tomari_album/tipare/Guler.jpg

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bluesea spune:

Bun gasit!
Nici nu stiti cat ma bucur sa gasesc acest topic pe forum! Mi-am luat de doua zile o masina marca Brother si acum ma tot invart in jurul ei si ma intreb de unde sa incep. Nu am eu experienta, dar imaginatia e numai buna de pus la treaba
De doua zile citesc mesajele anterioare, dar nu am gasit inca nimic despre ce ace exista, cu ce tip de ata merg si la ce tip de tesatura le folosesc. Stie cineva? Care ata se foloseste pentru matase? Dar pentru stofe de lana? Papiota de bumbac merge la masinile electrice? Cate tipuri de ata exista de fapt? Care e diferenta intre nylon si poliester?
In privinta vopselurilor pentru tesaturi cred ca sunt doua categorii: cele sintetice, din comert si cele naturale. Eu am cutreierat chiar ieri pe Lipscani si am gasit vreo trei-patru buticuri cu vopseluri de textile aduse din import (marca Idea, deci italiene). Buticurile sunt in galeria care leaga Lipscani-ul de o straduta paralela... chiar langa Hanul cu Tei.
O alta varianta sunt vopselurile vegetale. Cele care se obtin la tara prin fierberea unor plante (frunze de nuc, foi de ceapa etc) si fixarea culorii prin adaos de sare si otet (cate o lingura la litru ?!). Nu cunosc exact procedeul/cantitatile, dar cred ca sunt considerate mai ecologice si preferate de catre cei alergici.

Mergi la inceput