Croitorie - sfaturi si idei (capitolul 10)

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Guguluff spune:

Fetele!!! Da-ti-mi douazeci de perechi de palme... Am de facut o rochie pt duminica si nu am reusit nici sa scot tiparul. Am gatit, am trebaluit dar cand sa ma apuc de croit... o las moarta. Ce faceti cand nu aveti chef, dar trebuie? Cum va mobilizati?
Crisa, sunt foarte reusite ambele deux-pieces-uri. Imi place ca ai niste finisari asa frumoase, se vede ca le calci dupa fiecare etapa. Sper sa ai timp sa mai lucrezi si pt sezonul asta.
Lorina, ma bucur ca iti foloseste revista pt copii. Eu am facut din ea doar niste pantaloni de raiat, dar vazand ce geaca profi ti-a iesit mai ca m-as apuca sa fac pt zburliciul meu, acelasi model. Apropo, ar trebui sa-i fac si o fustita Elizei, pt botezul de duminica si eu stau si coc cozonaci
V-am pupat. Plec la treaba(sper ca si la croit).

ALINA mamica fericita de ELIZA fetitza perfecta (10.04.2006)
www.myspace.com/potfro" target="_blank">Poets of the Fall

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vilcris spune:

Sa nu uitam de Tips & Tricks

Materiale necesare tratamentului umido-termic/ calcatului

1.O masa de calcat captusita
2.Un manecar (ca o masa de calcat in miniatura) de asemenea captusit
3.Doua pernute de calcat, una pentru partea de sus a manecii (mai mare) una pentru partea de jos a manecii. Pot avea buzunarase sau bride care sa permita fixarea lor de manecar. Dar pot fi si simple pentru ca sunt destul de grele ca sa nu alunece de pe manecar iar daca stofa este prea grea le putem prinde pur si simplu cu elastic.
4.O pernuta mai mare pentru calcarea cusaturilor curbate (din zona bustului la taioare si paltoane). Va fi putin mai mare decat cea pentru partea de sus a manecii. In lipsa o putem folosi si pe cea de maneca.
5.O carpa de calcat lata de aprox. 90 cm si lunga 120 cm.
6.Alte carpe de calcat. Una pentru tivuri de aprox. 120 cm lungime si 15 cm latime. Alta pentru calcat suprafete mici va fi de aprox. 30x30cm. Acestea pot lipsi dar daca le aveti veti vedea cat de utile sunt.
7.Pulverizator sau burete pentru umezit. Eu folosesc un pulverizator pentru flori de apartament, mic.
8.Doua fiare de calcat. Unul mare pentru materiale grele si unul mic pentru materiale fine. Noi ne putem folosi de cele uzuale din comert. In plus ar fi util daca ati avea si unul mic de voiaj pentru pliuri mici si locuri greu accesibile.

Iata pernuta mare pentru piepti desacouri, pernutele pentru maneci si manacarul din cartea de pe la 1929:
http://www.flickr.com/photos/30094348@N03/2907732084/
http://www.flickr.com/photos/30094348@N03/2906887207/
http://www.flickr.com/photos/30094348@N03/2907732028/
Se pot vedea la pernutele de maneci buzunarasele in care intra coltul manecarului pentru fixare.

Acum astea sunt instrumentele mele:
http://www.flickr.com/photos/30094348@N03/2907728950/
http://www.flickr.com/photos/30094348@N03/2907729060/

Pernutele se realizeaza din nanghin sau orice panza mai rigida, eventual se pun doua straturi. Ele se pot umple si cu rumegus dar cel mai uzual se umplu cu scame de bumbac sau cu fasii de panza de bumbac (puteti taia cearceafuri sau pijamale de finet). Acestea se umezesc bine si apoi se indeasa in pernuta ca sa se taseze cat mai bine. La final se coase deschiderea prin care au fost indesate fasiile si se aseaza pernuta pe calorifer sau la soare (dupa anotimp), pentru a se usca foarte bine.

Pernuta mica are aprox. 12x22cm si cea mare 17x29cm, fara adaos de cusatura. Se rotunjesc corespunzator la colturi.

Va spun drept ca nici nu m-as incumeta sa fac un sacou fara pernute. Exista cate o zi in care cica eu fac croitorie dar stau mai mult cu fierul in mana. E adevarat ca nu sar nici o etapa de calcat. Si asta dupa ce am avut destule experiente nefaste cauzate de lene.

Spor la facut pernute

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tomari spune:

Buna -telor,

Am o rugaminte la voi; ma puteti ajuta sa-mi procur Burda nr. 10 ?
Vilcris ai un adevarat atelier din ce am vazut; costumele sunt deosebite iar rabdarea cu care finisezi detaliile e de laudat

Mi-a placut foarte mult si geaca Lorinei ; uneori o cusatura care pare simpla (florile brodate) iti da mai mult de lucru decat intregul ansamblu.

Am trimis un email la Singer.ro ptr o trusa de accesorii despre care aminteati; imi place ca sunt toate cumulate intr-un set care parerea mea e ca isi merita banii chiar daca in Ro va fi mai scump decat echivalentul a 13 $. Ramane de vazut daca imi vor trimite un raspuns.

http://www.allbrands.com/products/abp14077-0067.html

Alina succes si spor la lucru !

Tonia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vanessamoon spune:

Alina, ar fi cazul sa te apuci de lucru. Mai ales daca trebuie sa fie gata pana duminica asta . Am si eu zile cand nu ma pot apuca nicicum dar si zile in care nu ma pot opri. Daca nu am chef sa cos ma puc sa scot un tipar sau sa croiesc altceva si uitea sa imi vine inspiratia si ma apuc si de ce trebuie. Luni astept sa vad rochia noua gata!!
Cris nu ma mai satur sa-ti multumesc pentru tipsurile tale.
Vreau sa atrag atentia fetelor ca daca isi cumpara manecar sa-si ia exact modelul pe care il ai tu pentru ca este cel mai practic. Eu am un model care se pliaza si mecanismul incomodeaza la calcat.
O sa fac o ultima incercare sa gasesc perinite de-a gata si daca nu, ma apuc sa le confectionez singura.
Cris mai lamureste-ma cu o chestie. Ce inseamna fier mare pentru materiale grele si mic pentru cele fine? Te referi la marime sau la greutate? Mi-e mi se par toate cele din comert aproximativ la fel. Poate poti sa ne dai un exemplu concret.
De ce folosesti 2 masini liniare? Fac ceva diferit?
Tonia, Burda nu apare la tine in oras? De ce nu iti faci abonament? Uite niste date de contact ale editurii:
http://www.burda.ro/article--Contact--60.html
Sa ne ti la curent daca iti vine comanda de la Singer.

Mergi la inceput
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adriana1977 spune:

Buna fetelor. Sunt noua pe acest forum si cautam si eu de mult timp ca sa imi iau masina de cusut. Mi-am luat o masina Brother cu 14 programe de cusut. Am o multime de reviste Burda. Am inceput sa o colectionez de anul trecut din octombrie, dar nu stiu pe ce sa imi scot tiparele. Ma puteti ajuta? Am vazut ca sunt experte pe aici :) Imi pare rau ca nu am luat-o mai de demult ca au niste modele super... Stie cineva cum pot sa-mi procur revistele Burda mai vechi?

Sper sa ma iertati ca nu am citit tot ce ati scris pe aici, ca ati scris mult , nu gluma ;)

Va multumesc mult de tot pt ajutor si va pup,
Adriana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kindaras spune:

Salut fetelor harnicute !
nu am mai scris de mult pe aici dar m-am uitat cu drag la ce ati mai lucrat si
Lorina, tu... vad ca devii experta , gecuta pentru fetita ta e superba !
Iulia...
Eu m-am inscris la facultate la japoneza si sunt cam stresata ca am de invatat numai hieroglife dinalea , nu prea mai am timp de croitorie.
am incercat sa imi fac o rochita si era prea stramta si de unde am descusut sa largesc .. acum se cunoasc urmele vechii cusaturi si nu stiu ce sa fac sa dispara. Vilcirs ??? vreun sfat , ceva ?
materialul e lucios pe dos si pe fata e un pic pufos, nu stiu cum se cheama, dar nu e stofa;se cam prind scamele usor de el. daca vreti am sa pun o poza .
Alina, sper ca ai terminat rochita si ti-a iesit cum trebuie !

va pupic pe toate si spor la lucru !

p.s. asta e poza cu materialul rochiei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns midasnu spune:

Adriana, bine ai venit! daca ai timp sa rasfoiesti capitolele trecute se explica cum scoatem tiparele. in mare incerc sa-ti explic, nu prea-mi dau eu seama de unde nu stii tu. Ai vazut ca la fiecare tipar scrie tipar negru coala C, partile 1-6 de exemplu. Te duci pe coala C si scoti tiparul negru partile 1,2,3,4,5,6. Masura vezi ca e la inceputul revistei sa vezi ce-ti corespunde tie, fiecare masura are un semn dupa care te ghidezi. Tiparul il scoti cu nailon pus peste coala si cu marker. Daca nu ai inteles pe undeva mai intreaba si revin cu completari.



Elena de Petru (17.03.2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guguluff spune:

Ce activitate in weekend...super!
Crisa, am salvat si explicatiile astea. Si eu am in program pernute de mult timp. Le-am vazut la Sewing with Nancy si mi-am dat seama ce importante sunt. Ea le folosea si pt calcarea zonelor unde prin calcare se vedea rezerva pe fata(adica daca ar fi calcat pe suprafata plana ramanea dunga cu rezerva de pe dos, pe fata). Am sa incropesc si eu, dar trebuie sa-mi cumpar si manecar, si ma zgarceam
Tonia, ai facut rost de Burda? Eu una nu ti-as recomanda sa iti faci abonament. Eu am avut probleme mari cu ei in 2007, cand am avut abonament. Nu au trimis vreo 2 nr si apoi le-au trimis de doua ori, jumatate din an am mers sa o ridic de la sediul redactiei si inchideau mai devreme, pupam clanta... Nu se gaseste la chioscuri la voi? Nu ai putea sa vorbesti sa ti-o aduca special ca e din grupul de reviste care are si Ioana, uite toate revistele astea: http://www.burda.ro/ Nu am gasit pe link-urile de la tine cu MYJane ruseasc, forumul de croitorie; oare au asa ceva?
Adriana, ideal ar fi sa citesti din urma, cand ai timp. Noi am spus de zeci de ori sfaturi pt incepatoare ca ne e drag sa se mareasca clubul... Din pacate multe nu au mai revenit sa ne tina la curent cu evolutia lor. E cum spune Elena, citeste explicatiile din Burda si apuca-te de lucru; restul vine pe parcurs. Cauta un model simplu(una, doua buline) de fusta dreapta, un top din materiale naturale(ca sa nu fie dificil de cusut), etc. Iti alegi o masura: daca faci o bluza te ghidezi dupa masura de la bust si talie, daca faci pantaloni sau fusta iti masori soldurile.
Kinda, imi era dor de tine! Materialul pare o catifea si eu zic sa incerci sa dai cu o perie pe deasupra gaurilor lasate de cusatura, sau usor cu unghia, pe dos. Stiu ca la piele nu poti sa mai faci nimic, raman intepaturile acului, dar la catifea, cred ca merg scoase. Acum sa vedem ce zice Cris.Felicitari pt japoneza, grea limba dar si utila.
Elena, merci ca mi-ai aratat modelul de rochie
Merci pt incurajari, am reusit sa termin rochia. Am cusut o zi la ea...E ok, am sa pun luni poze cu ea imbracata. Deocamdata asa arata pe umeras: Rochie
Am mai pus mos si baba la spate, dupa ce am pozat-o. Aveti cumva, ceva explicatii, ca sa pun fermoarul direct de sus si sa nu mai treabuiasca inchizatori?


ALINA mamica fericita de ELIZA fetitza perfecta (10.04.2006)
www.myspace.com/potfro" target="_blank">Poets of the Fall

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vilcris spune:

Sunt racita, racita, racita.... am 37 cu 4 linii... parca m-a calcat trenul.

Vanessa la 1929 de cand dateaza sfaturile erau fiare de calcat cu carbuni sau care se incalzeau pe soba. Aveau unul mai mare si mai greu pentru stofe in care se introduceau carbuni (noi azi dam bani pe ele sa le punem bibelou) si unul ceva mai mic si mai usor care era tot cu carbuni sau se incalzea pe plita, pentru matasuri si materiale usoare. Mai aveau unul mic de tot cu care calcau pliuri marunte si alte briz-brizuri caracteristice epocii.
Sa ne intoarcem in zilele noaste. Fiarele obisnuite ar echivala cu cel mai usor, pentru matasuri. Am vazut la Altex sau Media Galaxy niste centre profesionale de calcat. Alea aveau un fier cu o talpa mai grea, buna pentru stofe. Dar cam scumpe centrele alea...desi imi faceau cu ochiul. Un fier mic de voiaj ar echivala cu fierul pentru pliuri. Insa noi trebuie sa ne descurcam cu ce avem acasa. Este doar bine sa stim cam care ar fi dotarile si rolul lor.

Masina ruseasca care era in prim-plan este cea pe care am invatat sa lucrez si sa brodez. Este foarte robusta si acum o folosesc la materiale "grele": stofe, huse, draperii, etc. Era acolo pentru ca i-am facut sotului o pereche de papuci de casa dintr-o stofa groasa de manta de militian de pe vremuri (doar papucii astia ii plac).
Cealalta masina liniara este cea mai noua dintre toate si o folosesc pentru stofe si materiale mai fine.

Kinderas, imbiba bine zona cu apa si calca asa ud. Poate ar fi bine sa incerci sa calci peste o carpa si cu fierul putin mai fierbinte. Cu atentie ca se pare ca este sintetic. Tocmai din aceasta cauza s-ar putea sa nu poti indeparta urmele definitiv.
Cel mai bun sfat al meu este ca de alta data sa nu mai cosi definitiv pana nu ai insailat si probat. Crede-ma, ca am stricat si eu cateva nerespectand regula asta. Si nu mai fac, chiar daca stiu ca tiparul este perfect pe masura mea. Conditiile si materialul nu sunt niciodata aceleasi.

Alina, da, si eu folosesc pernutele la descalcat cusaturile asa cum ai spus, dar asezate pe cant. Pentru acest lucru am vazut undava un dispozitiv. O bucata de lemn ca o caramida mai subtire, care pe cantul subtire era captusita pentru calcat. Bun ar fi si un dispozitiv ca asta de adaugat la rsenalul nostru.

Va pup, ma duc sa bolesc ca maine ma duc la servici, moarta-coapta

Mergi la inceput