5 zile libere la nastere

5 zile libere la nastere | Autor: Nerantula

Link direct la acest mesaj

... de aceste zile beneficiaza si mama?

33+ AMR 43 zile!!

Peter Pan

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lorikay spune:

Doar daca intra tatal in postnatal.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Alooo...
In postnatal NU poate intra tatal, pt ca nu el a nascut (post natal = dupa nastere)...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Citat:
citat din mesajul lui Nerantula

... de aceste zile beneficiaza si mama?

Aceste zile se acorda LA NASTEREA unui copil. Mama, in general, este, la momentul cand naste, in concediu de maternitate, deci in zilele acelea este pontata in acest fel de concediu. Nu stiu daca se poate intrerupe concediul de maternitate (sarcina si lauzie) ca sa poti lua alt tip de concediu. Din cate imi amintesc, legea nu interzice acest lucru, mai ramane sa fie si medicul de acord. Plus ca se recalculeaza media zilnica si in ea va intra si prenatalul, deci vor fi cam 85% din 85% ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nerantula spune:

Cel mai probabil la nastere voi fi in concediu de odihna, deci nu ar trebui intrerupt pre/postnatalul, pentru ca nici va fi inceput inca.
In concluzie, tot nu mi-e clar daca pot beneficia sau nu de cele 5 zile (mi-ar folosi un raspuns argumentat cu textul de lege).

Multumesc!

34+ AMR 40 zile!!

Peter Pan

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andira spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lorikay

Doar daca intra tatal in postnatal.

asta a fost beton....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eunice78 spune:

Nerantula in ce domeniu lucrezi?
Exista legi speciale in care aceste 5 zile, acordate pentru anumite evenimente (nastere, deces, casatorii, etc) sunt reglementate ca fiind invoiri platite. Deci daca nasti in co, si ulterior iti iei cele 5 zile, ai fi platita 100%, pentru cele 5 zile. Pe de alta parte stiu ca era ceva in legislatie la concediul pre post natal, cum ca trebuia sa iti iei un anumit nr de zile dupa nastere, nu puteai sa il iei pe tot. Nu stiu daca e vreo problem#259; sa intri in post natal la cateva zile dupa ce ai nascut, daca e prevazut vreun termen clar in acest sens.
Pe de alta parte, scopul acestor reglementari referitoare la acordarea celor 5 zile la nasterea unui copil reflecta vointa legiuitorului de a asigura tatalui posibilitatea de a lipsi de la serv si de a participa la eveniment, cam asta cred eu ca ar fi esenta reglementarii, si asa cred eu ca e normal, de vreme ce mama oricum e in concediu in perioada respectiva.
Intrucat insa legea (cel putin in domeniul meu de activitate) nu vine cu indicarea clara a beneficiarului acestei norme, mai ales ca nasterea e bagata la gramada cu alte evenimente....e interpretabil. Cu atat mai mult cu cat exista acea lege a concediului paternal care ii permite tatalui (norma clara)sa isi ia 5 zile pentru nasterea copilului, plus 15 zile daca urneaza un curs de puericultura, daca retin bine...

Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nerantula spune:

Eni, lucrez in IT. Am intrebat, intre timp, la HR si mi-au spus ca numai tatal va beneficia de cele 5 zile, eu voi intra in postnatal.
Referitor la numarul de zile de postnatal, legea spune ca trebuiesc luate minim 42 dupa nastere (adica nu se poate lua tot inainte).
Multumesc!

34+ AMR 39 zile!!

Peter Pan

Mergi la inceput