De ce logopezii incep terapia vorbirii dupa 4 ani

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Tonnia spune:

Gazella, merci mult ca ma intrebi, n-as vrea sa se creada ca prezint un copil destept si ma plang fals de el.
Cred ca am tinut un ochi deschis pe el de cand s-a nascut, cu toate ca n-am avut probleme in sarcina, la sfarsit totul s-a precipitat si l-am nascut de urgenta intrucat aveam prea mult lichid amniotic si se vedea la eco un nod pe cordon. L-am nascut la 38 dar neonatologii l-au gasit toti cu aspect de prematur, adica nu arata ca unul la termen, cu toate ca avea 3.300. Nu stiu ce indici analizau, cu ochiul liber parea mai edematiat asa. In fine, l-am tot urmarit, pediatra zicea ca are o hipotonie accentuata dar el achizitiona motric inainte cu mult dar ea asa spunea. Apoi mi se parea ca nu face contact vizual (la cateva luni, nu mai stiu exact cand trebuie sa fixeze bine persoana din fata lui), era cu ochii foarte vii se uita peste tot si nu ma fixa bine desi zambea, participa la joc.
Si l-am tot urmarit fara sa am ceva in cap. Parca am stat la panda mereu ceea ce stiu ca nu e OK.
E si o fire foarte activa, are un temperament pasional asa, se arunca des la pamant, e ranchiunos si tine supararea cate o ora, e si foarte cald pe de alta parte.
Hai ca nu vreau sa monopolizez subiectul cu trasnai.
dar vreau sa-l vad vorbind, atat, nu mult dar acolo, pe minim, sa stiu ca e OK. Si ma gandeam ca poate incerc cateva exercitii cu el, din astea de suflat, de miscat limba, nu au ce sa strice doar sa nu-l inhib si mai tare.

In ceea ce priveste influenta internetului, am citi pe aici, veneau mame care se plangeau ca nu vorbeste copilul, reveneau dupa 6 luni cu nimic schimbat, apoi cu fel de fel de diagnostice, tulburari din astea de te doare capul. Am citit si de copii foarte isteti care aveau ceva tulburari "de limbaj", nu ma refer la pronuntie.

Editez: am citit si subiectul indicat de tine, e foarte util ce spuneai, aplic cate ceva, o sa mai iau si alte idei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Pentru Felix faceti exercitii de suflat al unui fulg. Din aceasta suflare recurgeti la silabe ( f+ vocale, vocale + f, f intervocalic, f+ vocala+ f).Abia apoi faceti cuvinte cu f initial, median, final.
Pentru copilasul de 18 luni - eu zic ca este foarte destept, dar putin incapatanat. Si-a dat seama ca poate comunica prin semne si ca acest lucru este mai comod. Nu-i acordati atentie sau spuneti ca nu intelegeti ce vrea sa spuna daca recurge la semne. Se va supara putin, dar pana la urma va vorbi.Ca exercitii pentru el : puteti sa-i ungeti cu miere buzele si sa-l rugati sa se stearga cu limba pana se curata, exemplificandu-i. Puteti sa suflati in confetti anuntand ca vine zapada. Puteti sa faceti o carare intr-o tava in care ati pus faina sau nisip, sufland. Jucati-va cu marionetele si initiati mici conversatii.In alta ordine, un logoped nu da retete, nu prescrie tablete, dar va poate propune in situatii extreme sa consultati un neuropsihiatru, iar acesta probabil va prescrie tonice cerebrale.Intr-adevar munca cu autistii este foarte dificila, dar cu un sindrom Asperger se lucreaza usor.Oricum, am vazut la o Conferinta Internationala despre autism un filmulet al unei ortofoniste frantuzoaice reusitele cu un copil autist in rezolvarea problemelor de limbaj si comunicare. Dupa 5 ani de terapie, copilul se putea exprima.... prin imagini. Adica daca vroia sa bea iti arata imaginea unui pahar. Cred ca la noi, in Romania, daca un logoped nu ar fi reusit sa scoata nici un sunet in 5 ani, acesta ar fi fost considerat incompetent.Realitatea este ca avem nevoie de parinti si cadre didactice ca parteneri.Numai prin munca in echipa se poate rezolva problema copilului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

betiana,

Iaca si eu, cu o intrebare pe care am tot amanat-o:
Feciorul meu are cinci ani si jumatate si este sasait. Pronunta litera S cu limbuta intre dinti. A mai avut probleme cu literele L pe care o sarea si R pe care o graseia - L a putut spune la patru ani si jumatate, R corect la cinci - de fapt, daca ma gandesc mai bine, pronuntia corecta a coincis cu perioada cand a invatat sa citeasca si sa "scrie" literele L si R. S nu stie sa scrie... Ma gandesc ca in curand va schimba dintisorii si va fi si mai sasait. Ce trebuie facut?

Multumesc




Honi soit qui mal y pense...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bb_roberta spune:

Betiana,

eu am o problema fosrte grava si as vrea sa te rog din suflet sa ma indrumi si pe mine incotro sa merg, tu fiind o cunoscatoaqre in domeniu.
Am un baietel de 7 ani care la nastere(prin cezariana) mi-a fost diagnosticat cu edem cerebral, aproape la un 8 luni(desi eu imi dadusem seama de pe la 4 luni ca ceva era in neregula nelovindu-ma deloc cu manuta dreapta peste bibe)mi-au spus ca are hemipareza spastica. Nu iti/va mai povestesc prin ce am trecut, mai ales ca eram destul de tinerica...aveam aproape 23 de ani. Am intrat in program de recuperare la clinica din Rodul Pamantului, a facut toxina botulinica la 2 ani si ceva parca avea, oricum s-a pus mare accent pe faptul ca trebuie sa se deplaseze singur...si a fost bine zic eu pt ca la 1,7 ani a mers singur, direct in picoare, neputandu-se sprijini in manauta dr sa mearga de-a busilea. Apoi a inceput recuperarea pt manuta dar deja mi se spunea ca "nu mai este o prioritate pt ca el merge...sunt altii care la 4-5 ani nu merg" si astfel a inceput sa ma cheme 2 sapt si o luna uneori si mai mult pauza. Asta ar fi problema legata de manauta desi si pe piciorus mai are un defect ca are un mers saltat specific lor.
Hai ca am cam lungit-o si sper sa nu plictisesc, problema grava tare acume este ca nu vorbeste, nu deloc, dar stalcit, inverseaza silabele/literele, acum iti pronunta corect, apoi spune tot aiurea, pare ca nu tine minte, retard are sigur, dar toti medicii care l-au vazut au spus ca este tare istet, ce ma uimeste este ca tine minte lucruri si imagini extrem de mult timp....si nu inteleg de ce e asa de selectiv daca pot sa spun asa. A urmat si o perioada in care eu am divortat de tatal lui, dar e alta pov o sa o poestesc cu alta ocazie si a fost dus la bunici unde nu prea s-a mai ocupat nimeni de aspectul asta, eu fiind nevoita sa merg la servici....oricum acum o sa intre la gradinita macar un an, dar vreau sa fac tot ce se poate si un privinta vorbitului, caci dna Dr Magureanu care l-a vazut acum ceva vreme spunea ca supa parerea dansei o sa vorbeasca dar e mult de munca. Sunt convinsa ca am fost tare incoerenta ca il am langa mine, suna tel, el alearga pe aici si sper ca intelegi ceva din ce am scris, daca nu te rog tare sa imi scrii care e parerea ta sau ce ai vrea sa iti mai spun ca sa iti faci una.
Multumesc tare si asptept cu infrigurare raspunsul tau.
Pipici de la Mihaela si Cosmin(13.06.2001)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Manut spune:

Multumesc pt sfat, Betiana
As dori sa ne spui care sunt modalitatile (din punctul de vedere al unui pshiholog, logoped) de a-l face pe copil sa fie atent la ce ii spui. Aici nu ma refer la faptul ca vii cu o jucarie frumoasa si el se repede la ea si iti spune cateva vorbe. Ma refer la urmatoarea situatie: copilul e preocupat de desenat (activitate pe care o adora) si, eu il strig sa faca ceva sau il intreb ceva. La o faza de genul asta se intampla, de cele mai multe ori, sa fie nevoie sa repet intrebarea, sau sa ridic tonul ca sa il determin sa imi raspunda. In concluzie, la fazele care i se par plictisitoare nu catadicseste sa imi raspunda "din prima". Ar trebui sa imi fac griji?
Manuela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Manut spune:

As mai avea o intrebare, Betiana. Un logoped are instrumentele necesare de a-l determina pe copil sa formuleze propozitii sau fraze mai ample? Daca da, care sunt acelea.
Sau: cum poate corecte greselile gramaticale? (aici ma refer la dezacord intre subiect si predicat ex. Copiii face prajituri.[/b, sau alte tipuri de greseli gramaticale, [b]ex. Baloane mare]) Sau: cum il determini pe copil sa foloseasca "eu" in vorbirea sa.
Multumesc,
Manuela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tonnia spune:

Betiana, multumesc tare mult!

Manut,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

O sa incerc sa raspund pe rand : pentru qsar - sigmatismul interdental ( s cu limba intre dinti) se recupereaza cu ajutorul unui betigas pus pe limba si pronuntarea sunetului urmat de vocale fara a deschide dintii.; pentru bb roberta - este un caz serios care necesita multa implicare si daruire; pentru manuta se pot face exercitii de prindere a mingiutelor, de strangere a mingiilor si kinetoterapie; pentru vorbit incepeti gimnastica fonoarticulatorie si imitarea sunetelor din natura ; si nu uitati de tonice cerebrale; pentru manut - sigur ca noi, logopezii, avem mult material intuitiv si apelam la jocuri pentru a capta atentia si interesul ( ex : imagine cu un copil care merge si cu mai multi copii care merg - intrebare pentru copil : cum este corect copilul merg sau merge ? - raspuns corect : aplauze ).
Atunci cand copilul este adancit intr-o activitate care-i face placere el poate avea momente cand se rupe de realitate : "nu aude, nu vede". Nu interveniti tipand, ci va duceti la desenul lui si puneti un punctisor si ii spuneti : ce sa fac din punctul asta ? poate o floare sau un fluture... copilul va iesi din lumea lui abisala, va va raspunde si inainte de a reintra in zona obscura puneti-i intrebarea care va presa. Aveti rabdare si copiii va vor deschide usa sufletului lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

Multumesc, Betiana. O sa incercam sa ne jucam de-a silabele si cuvintele, cateva minute pe zi cu betisorul pe limbuta.
Banuiesc ca aceeasi chestie e si cu literele Z, SH, si TZ.




Honi soit qui mal y pense...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aib_alina spune:

Betiana, ca si celelalte mamici, am si eu o problema, pe care nu stiu cum e bine s-a tratez: baietelul meu, in varsta de 2 ani si 11 luni a inceput cam de o luna si ceva sa se balbaie. Cred ca e necesar sa adaug, ca de prin februarie ( pana cand a stat cu mine acasa ) a stat acasa cu o bona cca. 3 luni - dupa care acesta a plecat si am fost nevoita sa -l dau la gradinita; cam dupa aprox. 1luna si ceva de mers la gradinita a inceput sa se balbaie; nu stiu daca asta este cauza, dar m-am gandit ca e important sa-ti spun. Crezi ca ar fi cazul sa mergem la un psiholog sau la un logoped?

Multumesc anticipat,

Alina

Mergi la inceput