De ce logopezii incep terapia vorbirii dupa 4 ani

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Macrina spune:

Buna Betiana
am si eu o intrebare: fetita mea mica are 3 ani, aude in casa romaneste, dar ceilalti 2 frati ai ei se joaca in engleza si mai aude si la desene aceeasi limba. A avut o evolutie foarte inceata, abia pe la 2 ani a inceput sa zica cuvinte.
Acum ma nelinisteste putin pentru ca nu prea vobeste, o face in limba ei mult, amestecand un cuvant ba in engl, ba in rom si nu-mi dau seama ce ar putea fi. Daca o pun sa repete un cuvant, o face, il repeta, dar nu stie sa-l puna intr-o propozitie, nu stie sa le foloseasca sa enunte ceva: "Afara e frig". Sau "Ma doare piciorul", orice.. Ea vine si mormaie ceva pe limba ei si apoi pune si cuvantul "picior" de ex..
Chiar fratele ei de 7 ani a remarcat ca stie sa repete cuvintele dar nu stie sa le foloseasca.. Ai idee cum as putea lucra cu ea?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Fetita este contrariata. Prea multe limbaje in jurul ei. Axati-va pe o singura limba. Si cred ca aceea ar trebui sa fie engleza, deoarece fratii ei vorbesc in engleza si la TV aude tot engleza. Traind in USA este important sa invete engleza. Cand va fi mai mare si va vorbi curent engleza puteti sa mai faceti incercari de a o invata romana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Macrina spune:

Mersi frumos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

Uite un subiect extrem de interesant si util!

Betiana, te rog, imi poti spune de ce unii copii nu-l pot pronunta pe R nicicum ? Ce problema au?
Baietelul meu implineste luna asta 5 ani si nu-l poate pronunta inca. Are un vocabular bogat, chiar elevat, un discurs bun, logic, inchegat, pune intrebari uneori ce ma descumpanesc si pe mine, are cugetari din proprie initiative asupra vietii, insa oricate jocuri am initiat eu, oricat i-am aratat asa cum m-am priceput cum trebuie sa stea limba cand pronunt R, nu am avut succes.
Si ma intorc mereu la intrebarea de ce el, care de mic a fost si este un copil stimulat, are aceasta dificultate? Pt ca am vazut copii de 3 ani crescuti pe strazi care pronunta corect.
De ce anume depinde dificultatea? Nu are nasul infundat, nici nu respira gafait, nici nu are probleme de auz, si anul trecut a facut si consult neuropsihiatric in contextul altei probleme, si a rezultat ok.

Nu refuz sprijinul logopedului insa pana acum am fost si am vazut cum se lucreaza intr-un singur cabinet si nu am fost multumita, copilul statea in scaun fata in fata cu logopedul si parea destul de timorat. Nu erau jocuri, jucarii, nimic vesel in jur. Cum il stiu eu pe baietelul meu, nu ar raspunde bine la asa ceva. Cabinetele ce arata austere si o prezenta masculina impunatoare si intimidatoare nu l-ar ajuta. E un copil sociabil in anumite conditii. Niciodata nu raspunde daca i se ardeseaza cineva pe un ton sec sau persiflativ.

si nu as vrea sa-l supun la nimic din ce i-ar fi incomod. Sunt constienta ca trebuie ajutat pt ca mai tarziu va fi complexat de dificultatea asta, insa trebuie sa gasesc persoana potrivita. logopezi nu sunt pe toate strazile, din nefericire.
lia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Cauza rotacismului la un copil stimulat verbal si cu IQ ridicat poate sa fie fie un fren lingual ( po****r i se spuna "ata") foarte scurt - acest lucru se evidentiaza prin rugarea copilului sa ridice limba in spatele dintilor de sus, sau chiar spre baza nasului), fie o microglosie ( limba prea mica), fie o hipoxie mica la nastere, fie o usoara pareza a coardelor vocale ( sa nu va speriati !). Ceea ce trebuie facut, chiar de dvs.acasa, este zilnic gimnastica limbii in gura si in afara ei. La unii copii iese foarte greu sunetul R. In 2-3 ani ( si asta cu foarte multa gimnastica), iar la altii iese foarte usor. Deci... ce ne trebuie pentru R :
- motivare ( copil + parinte)
- gimnastica zilnica sub forma de joc in oglinda (" Hai sa ne strambam")
- gimnastica respiratorie ( pentru R ne trebuie o buna capacitate respiratorie)
- un auz fonematic bine dezvoltat ( diferentiere L-R)
- antrenarea vibrarii corzilor vocale ( gargara)
Daca mai doriti parerea si a altor specialisti vizitati http://dialoguri.forumulmeu.com unde puteti sa puneti aceeasi intrebare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

da, am remarcat ca spre deosebire de surioara lui careare jumatatea varstei lui, el are limbuta mica, si scurta pe deasupra, cu greu o scoate si-o lipeste in spatele dintilor de sus. Cum am mai spus, cea mica aproape ca se linge pe nari, el nici s-o scoata cat sa se strambe nu o face. Si cand o scoate e incovoiata, dar nu cu varful in sus ci in jos. O usoara hipoxie la nastere a avut, prin circulara de cordon, dar la ecografia transfontanelara de la 3 luni nu s-a evidentiat ceva patologic.

Nu inteleg exact ce inseamna gimnastica limbii...ce exercitii se fac mai precis? sa scoata limba?
Gargara nu va face inca, nu stie. Capacitatea respiratorie cred ca se formeaza prin alergat in aer liber, nu? El se plimba cu bicicleta si alearga prin parc cu copiii...sper sa fie suficient. Diferentiaza pe L de R, fara indoiala. Si incearca constient sa pronunte R-ul, uneori il aud exersand singur, si cand i se pare ca ii reuseste vine si-mi cere sa-l ascult insa mi-e tare greu sa-i spun ca "inca nu ti-a iesit prea bine, o sa mai exersam". Nu vreau sa devina o obsesie nici pt mine si nici o corvoada sau un motiv de neliniste si stres pt copil insa vreau sa rezolv situatia.
Daca fraul limbii e prea scurt ce e de facut la 5 ani ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Pentru microglosie ( limba scurta) si fren :
- ne lingem pe buza de sus, apoi pe cea de jos
- ne lingem pe dintii de sus in afara dintilor
- impinge cu putere in dintii de sus cu limba
- cu limba umfla un obraz, apoi pe celalt
Pentru respiratie :
- facem baloane de sapun
- suflam in orice ( fulgi, bucatele de hartie, lumanare, nisip)
- suflam nasul acoperind o nara
R poate sa iasa si din vibrarea buzelor ( facem ca un calut suparat). Aceasta vibrare antreneaza dupa sine si vibrarea limbii.
Exercitiile se fac zilnic in joaca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorsilia spune:

multumesc mult

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns franqois spune:

Buna ziua,
Baietelul mea de 3 ani si 3 luni nu il spune pe "s". In loc de s spune "h". In loc de "sar" pronunta "har". Am incercat sa-l fac sa-l pronunte dar nu-i iese sub nici o forma. In schimb il pronunta foarte bine pe "r" inca de la varsta de 2 ani. Ce ma sfatuiti? Betiana cum sa procedez?

Va multumesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Daca spune H in loc de S inseamna ca nu se inchide canalul constrictor cat trebuie si atunci trebuiesc facute exercitii de respiratie ( de inspir si de expir). Aburim o oglinda, suflam in fluiere, trompetele, muzicute... Imitam prelung sarpele. Buzele imita surasul, iar limba este asezata relaxata pe planseul bucal in stare de relaxare. Distanta dintre dinti este foarte mica. Lucrurile acestea se intuiesc in oglinda. II aratati cum se tin buzele.Si unde trebuie sa stea limba ( in spatele dintilor de jos).

Mergi la inceput