Probleme de motricitate fina-cum actionam?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Andutzy, poti incepe prin a scoate din calea lui toate jucariile cu rotite si bile. Sa nu mai aiba ce invarti. Trebuie sa il ajuti atunci cand se joaca: un prim joc ar trebui sa fie pusul de obiecte intr-o cutie. Presupun ca nu merge inca, asa ca el va sta in fundulet, iar tu langa el stai si tii cutia. Ii iei manuta si ii arati cum sa prinda jucaria si sa o puna in cutia ta. Repeti miscarea de cate ori trebuie pana se prinde. Apoi tot in fata lui ii arati o jucarie pe care o acoperi cu un prosopel micut. Spui CUCU. Apoi tragi prosopelul si spui BAU. Apoi acoperi, spui CUCU si astepti sa traga el prosopelul. Astea le scriu din proprie experienta, dar poate ca deja faceti asta cu el.

Eu trag speranta, ca orice mama, ca aceste probleme de motricitate fina nu vor duce neaparat la un diagnostic teribil ... am speranta ca vom remedia cat de cat problemele cu mult exercitiu. Si eu am avut probleme de motricitate fina pana foarte tarziu, dar de mine nu s-a ocupat nimeni, din pacate ... abea la sfarsitul clasei I i s-a facut mila de mine la mama unei colege de clasa si a lucrat cu mine pana am reusit sa tin stiloul in mana si sa scriu. Si desi era vai de capul meu in clasa I, in a doua am reusit sa iau premiu.

Eu te incurajez sa incepeti exercitiile cu el in mod serios ... fara sa mai asteptati nici macar o saptamana. Si se vor vedea rezultatele. Macar din punctul asta de vedere sa fii tu linistita, ca ai facut tot ce se putea. Bafta !

Sibylle

Nasterea ariciului junior VLADIMIR

Cum a intrat Anna in viata mea ANNA

www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">SONIA ARE NEVOIE DE AJUTOR! UN CONT PAYPAL VA STA LA DISPOZITIE


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andutzy spune:

Sibylle, cat timp dintr-o zi acordati jocului? Eu mai am un copil tot destul de micut si nu pot sa-i acord toata atentia mea doar mezinului. Poate de-asta am si remarcat atat de tarziu ca este o problema. Eram mereu multumita ca cel mic este f f cuminte si puteam sa ma ocup de nazdravaniile celui mare. Dar uite ca acum ma condamn ca m-am complacut in cumintenia lui si nu am studiat mai atent problema...

Andra, mami de Horia Andrei si Dragos Alexandru
POZE IULIE 2008 cu Dragos, Horia si noi...
Nasterea Micului Print, Horia Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Noi ne jucam cat de mult putem. Adica nu avem un program fix, profitam de orice ocazie. Si cand nu pot sa ma joc cu el, de cate ori sunt in preajma lui ii ofer cate un obiect si ii spun :"IL IEI IN MANA ?"

Vad ca Dragos are 3 ani deja, poate il poti implica putin si pe el, fara sa isi dea seama. Daca nu, cere ajutorul in jur. Eu la oricine imi vine acasa, il pun cu tupeu sa se joace cu Vladimir in acelasi stil. Bun, asta fac de doua saptamani, evident. Dar toata lumea poate participa. Mimica pe care o ai cand vorbesi cu copilul e importanta. Intonatia la fel. Si entuziasmul.

Pt jocurile de motricitate fina, se recomanda mai mult cele de lemn. Un cub mare in care se pot inastra forme geometrice. Puzzle cu animale. O sa imi fac un album curand cu ce jocuri avem noi, poate ideile mele pot fi utile cuiva.

Sibylle

Nasterea ariciului junior
VLADIMIR

Cum a intrat Anna in viata mea ANNA

www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">SONIA ARE NEVOIE DE AJUTOR! UN CONT PAYPAL VA STA LA DISPOZITIE


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Andutzy colega mea de strumfi iti raspund cu inima deschisa pentru a iti spune GAND la GAND.

Poate nu ai observat insa eu de cateva zile nu mai intru des pe forum dintr-o preocupare asemanatoare cu a ta: am observat in weekend dupa intalnirea cu doua fetite foarte apropiate de varsta Adelisei ( cu trei sapt mai mare si cu 2,2 luni mai mare) ca avem mici probleme de motiricitate fina. Adica nu se joaca cu jucarii de gen bagat forme in gaurile respective, nu o intereseaza jucarii adecvate varstei ci strict orice altceva din casa. In concluzie am investit mai mult in joaca oarecum pedagogica asa cum spunea Sibylle mai sus, adica am strans jucariile needucative si acum ne jucam strict cu forme, cu jucarii de indemanare. Iti pot spune doar ca sa te incurajez ca in doar cateva zile de jucat cat de mult posibil cu ea acum deja o pasioneaza formele, stie ca trebuie sa intre intr-o anumita locatie, incearca a faca puzzle-ul de lemn chiar daca binenteles nu-i reuseste insa asta e important.

Sincer nu m-am gandit niciodata ca ar avea ceva mai grav gen autism pentru ca este mult prea sociabila pt asta si prefera compania cuiva mereu decta jocul singura.

Stiu doar ca e mai lenesa din fire iar eu avandu-l si pe cel mare m-am jucat cu ea orice fara sa investesc in metode pedagogice.

Acum lucram la tinutul biberonului seara, unde iti spun clar ca e lenesa pentru ca dupa ce realizeaza ca il tine singura, il arunca cat colo si asteapta sa il dau inapoi.

Eu ma gandesc ca ar fi bine sa mergi cu el la un specialist pentru linistea ta insa nu m-as grabi sa ma panichez cu autismul.

Te pup

Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

A si inca ceva: jocul cu mingea, o minge de marime medie sau chiar un balon, sa il arunci catre el si sa o prinda iar ulterior sa invete sa arunce inapoi. Binenteles mult entuziasm reusitelor. Noi in doar 3 zile suntem asi (sau ase) la jocul asta si astfel il implicam si pe Cosmin in joaca noastra pt a nu se simti neglijat.

Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andutzy spune:

Luna draga mea, chiar gand la gand, ca in seara asta ne-am jucat toti 3 cu o minge gonflabila...sau cel putin am avut prima tentativa . deja am schimbat numele topicului deoarece l-am studiat mult zilele astea pe Horia si asa cum zici si tu e extrem de sociabil si prefera de o mie de ori mai mult compania noastra decat singuratatea, ba inca protesteaza vehement cand il lasi singur si vine de-a busile oricunde dupa tine prin casa doar ca sa nu fie singur...
Am fost azi si i-am luat o jucarie care include si forme ce trebuie incorporate si cerculete pe care trebuie sa le puna pe ax. Voi cauta poate gasesc un link cu jucaria. La inceput voi incerca sa-l invat sa puna toate jucarelele astea mici intr-o galetusa(cum m-a invatat Sybelle) si dupa aceea trecem la operatiuni mai complexe. Deja am prins incredere - MULTUMITA VOUA - si sunt sigura ca vom progresa si noi. In seara asta ma uitam ca atunci cand vrea sa ne traga de par o face cu ambele maini, smecherul...

Andra, mami de Horia Andrei si Dragos Alexandru
POZE IULIE 2008 cu Dragos, Horia si noi...
Nasterea Micului Print, Horia Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cafera spune:

Sunt alaturi de tine si sunt sigura ca o sa reusiti sa depasiti momentul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

Copiii autisti au ,destul de multi, probleme cu motricitatea fina. reciproca nu e insa valabila.

Insa: intarzierea aparitiei unei deprinderi (tinutul in mana, apucatul) trebuie studiata in ansamblul comportamentului copilului , de catre un specialist care stie pe de rost etapele dezvoltarii bebelusului, pentru a trage o concluzie clara, edificatoare. de exemplu, acest apucat in nanuta. poate fi un copil care nu a reusit o data, de doua ori, are doar o coordonare mai slaba ,dar e interesat sa apuce. daca nu apuca, poate cunoaste altfel obiectele ,privindu-le intens, indicandu-le cu degetul, pipaindu-le doar suprafata daca ajung in mana lui.

In schimb poate fi vorba de un copil care nu a atins pragul de dezvoltare necesar pt a fi curios. ca sa apuce cu manuta , copilul trebuie sa fie curios sa atinga si sa tina in mana obiectul. de regula il si baga in gurita,imediat,pentru ca pana la un an, chiar doi, principalul mijloc de cunoastere este gurita. bebelusii duc la gura tot ce prind, chiar si scamele de pe covor si este o etapa extrem de importanta in dezvoltarea psihomotorie. deci daca un copil nu tine in mana ca urmare a faptului ca nu e interesat de obiectele din jurul lui ,nu are nici o alta forma de a "studia" aceste obiecte , atunci e vorba de o intarziere in dezvoltare clara. urmarind intreg comportamentul copilului, se poate vedea daca e o intarziere in dezvoltare pur si simplu sau autism. ma rog, la varste atat de mici se pot doar trage niste semnale de alarma, nu se pun diagnostice clar de autism.

Despre apucatul in manuta. etapele si rolul. copilul nou nascut are manutele , muschii contractati, tine pumnul inchis, miscarile sunt reflexe (deschide pumnul si intinde bratele cand ii tragi brusc paturica de sub el, de exemplu). spre doua luni, muschii se destind, incep sa apara primele miscari coordonate. de regula, copilul trecut de doua luni descopera intr-o zi ceva miscand in fata ochilor si cu timpul realizeaza ca el poate face sa se miste acel ceva. este momentul in care copilul chiar poate urmari cu privirea,cateva secunde,un obiect plimbat in raza sa vizuala.pe la trei luni, incepe chiar sa-si suga pumnisorii. evrika, si-a descoperit corpul si incepe o intreaga serie de intregire a schemei corporale. urmeaza piciorusele, pe care peste cateva luni se la duce la gurita si le va suge la fel de frenetic ca pe manute.

Inspre 4 ,5,luni, copilul incepe sa tina in mana cateva secunde o jucarie. pana la 4-5 luni apuca din reflex si nu realiza ce face.deja este interesat de jucarii,de fapt obiecte colorate, din secunda in care e capabil sa le urmareasca cu privirea. un copil de doua luni devine atent si se bucura,agita,gangure unui carusel pus deasupra patutului. pe la 6 luni copilul intinde manuta, si apuca si dau drumul voluntar. de regula duc la gura . se intind dupa obiecte colorate, se agita inspre ele, le tin stangaci. tot cam atunci, la 6=7 luni intind manutele sa-i iei in brate cand te vad.

O etapa esentiala, e apucatul pensa, cu aratatorul si degetul mare(opozabil).pana acum copilul apuca cu toata manuta,ca maimutele,cu stangacie. odata cu avansarea la apucatul - pensa, copilul devine capabil sa apuce obiecte mici, cu mai mare precizie. este , repet, o etapa esentiala in dezvoltarea psiho-motorie.

Peste 6 luni, apucatul devine din ce in ce mai precis, coordonarea mana-ochi-creieras tot mai buna.

Un joc frecvent,extrem de important in cunoastere ,joc ce exaspereaza parintii care nu stiu este aruncarea unui obiect, de mai multe ori. tu i-l dai si bebelusul de 8 luni il arunca, urmarindu-l cu privirea razand si asteptand sa i-l aduci din nou. asa invata legile gravitatiei, notiunea de marime, etc. majoritatea o fac si isi exaspereaza parintii,care trebuie sa aduca iar si iar obiectul. este un joc util, pe care vi-l recomand pt dezvoltarea motricitatii si apucatului cu manuta.

Vedeti cat de nuantata e treaba? trebuie studiat comportamentul in ansamblul sau, mai mult timp, de catre cineva care stie ca pe Tatal nostru etapele dezvoltarii si semnele autismului.

Asa CA NU va mai panicati degeaba daca bebe nu face totul ca la carte., ca nu vrea sa duca mancarea la gurita de exemplu,pt ca asa cum sunt copii care nu merg niciodata de-a busilea asa sunt si copii care nu vor sa se hraneasca singuri nici la 3 ani. astea sunt particularitati. totul trebuie privit in ansamblu si problema retardului in dezvoltarea psihica se ridica atunci cand copilul nu e interesat de lumea exterioara. Nu ridica privirea cand aude vocea adultului, nu e interesat in nici un fel de obiectele plimbate prin campul sau vizual, nu e interesat de mediul exterior cand e plimbat in brate si sta pasiv ,fara reactie, nu se opune deseori atunci cand e lasat jos din brate, nu intinde bratele sa fie luat atunci cand vede adultul sau nu neaparat sa intinda bratele, dar sa citesti pe chipul sau ca te-a vazut ,ti-a remarcat prezenta.

Inclusiv bebelusii de 4-6 luni se agita zgomotos cand vad ca li se pregateste biberonul sau mama se pregateste de alaptat.

Inspre 7 luni copilul normal dezvoltat are reactie atunci cand e strigat pe nume, in majoritatea cazurilor. copiii care la un an, nu au reactie cand ii strigi pe nume, au un risc crescut de a avea unele probleme din spectrul autist mai tarziu. fapt confirmat de studii, cineva postase reportajul realizat de BBC pe tema asta, din pacate nu am mai dat de el pe Youtube.

Am vazut ca ati discutat de invartitul rotitelor. nu e neaparat un semn, doar daca aceasta se intampla majoritar. la fel de bine poate fi un semn orice comportament stereotip ciudat, de exemplu un copil care care se joaca cu jucariile doar aliniindu-le.

oricum la un an e greu de stabilit ce si cum, pentru ca inca nu a aparut jocul simbolic , ca sa faci distinctia intre normalitate si stereotipie. oricum, copii de un an se joaca stereotip. ori arunca,ori duc la gura,ori invart in mana una, alta. abia spre doi ani,doi ani si jumate , daca a ramas la stadiul de aruncat,gustat,lins,trantit se ridica semnele de intrebare.

vedeti ca dupa 15 luni, copilul incepe sa imite. e iar un aspect major ce face diferenta intre retard in dezvoltare au ba. evident, se poate sa inceapa sa imite si la 18 luni, dar nu dupa. copilul a ajuns la stadiul in care incepe sa inteleaga mediul din jurul sau, pricepe semnificatia cuvintelor asociate obiecteleor si pricepe si semnificatia obiectelor.

daca pana la 15 luni, sa zicem, copilul a cunoscut,invatat prin atingere si ducere la gurita, el face acum un salt imens ,invatand prin imitatie si asa va invata muulti timp dupa. incepe sa imite adultul si sa priceapa de exemplu, ca o lingura serveste la hranit, iei cu ea papa din castron, ca o matura serveste la maturat.

aici au probleme copiii cu retard in dezvoltare, ca imita la o varsta mai inaintata. iar daca sunt autisti, nu prea imita mai deloc.

despre etapele jocului si situatiile care trebuie sa dea de gandit , mai pe seara ca am una bucata sot nemancat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ddanagh spune:

andutzy acum am mai citit din urma si am dat de postarea ta.
E normal sa-ti faci griji. Ce mama nu isi face griji pentru puiul ei? insa eu zic ca Horia atata timp cat socializeaza cu voi nu are cum sa aibe autism. Si DAria bebelus fiind a ras fff tarziu. Tot spre 3 luni. In hohote a ras f tarziu.
Eu am o f buna prietena care are un bebe nascut pe 24 aug (deci de-o seama cu strumfii nostri). Nici el nu vrea sa-si tina biberonul poate pentru ca a fost alptat pana la 10 luni. Si la fel nu se joaca cu jucariile cum o face DAria. Dar mi se pare perfect normal. In plus a si fost la dr cu el si ii bine. Rade mai mereu, o dragaleste pe maica-sa, mai are un pic si isi da drumul la mers (de-a busilea nu a mers). Pe DAria o recunoaste de departe si rade si da din picioare.
Aaa, si vroiam sa-ti mai zic ceva. Noua la vaccinul de doua luni pediatra ne-a zis ca ar avea probleme psiho motorii. Ne-am dus la o a doua pediatra care ne-a facut mai multe investigatii, inclusiv transfontanelara. Ne-a vazut si un kineto si doi neurologi + oftalmolog... Intradevar Daria avea o intarziere pentru varsta respectiva (de ex pe burta nu isi ridica absolut deloc capul). Am avut un adevarat soc in urma caruia am intrat in depresie. Alta pacoste. Ulterior, pe la 5 luni DAria a intrat in parametri normali astfel ca la 6 luni si jumatate mergea de-a busilea iar la 11 luni in picioare. Si cand te gandesti ca in prima faza fusese catalogata cu probleme motorii. Asadar nu trebuie sa te panichezi. Cei mici recupeaza fff usor la varsta asta daca se lucreaza cu ei.

Sper sa-ti fi adus o usoara descretire a fruntii. SA auzim numai de bine.

PS editez ca am copiat mesajul si la strumfi poate intri mai des acolo.

Dana mamica gingasei Daria (20.07 2007)

www.youtube.com/watch?v=IWBtdcDMLbc" target="_blank"> filmulet 1 an



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Incerc sa readuc pe prima pagina subiectul.

Andutzy, ce mai face baietelul tau ? Ati lucrat putin cu el sau s-a remediat problema?

Flaviutza, nu stiu daca mai citesti aici ... baietelul meu are 2 ani si o luna si inca duce obiectele gasite pe jos la gura ... nu stiu cum sa percep treaba asta ... stiu si ca o face pt ca i s-a spus de multe ori sa NU o faca ... dar totusi asta e o etapa pe care o au copiii la 1 an, nu la 2 si ceva. Tu ce crezi ?



Sibylle

Nasterea ariciului junior
*****POZE ***** Cum a intrat Anna in viata mea

www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">SONIA ARE NEVOIE DE AJUTOR! UN CONT PAYPAL VA STA LA DISPOZITIE


Mergi la inceput