Calendarul gradinarului vesel 5 (de daniela_b)

Raspunsuri - Pagina 25

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Medeea76 spune:

Anne Marry, bine ai venit!
Martie, am luat semintele de la Praktiker din Ploiesti, banuiesc ca au si in Bucuresti... Eu am avut asta vara rosii cherry, din rasaduri cumparate din piata ca fiind de rosii normale. Toata vara am mancat si noi si fata, am impartit in stanga si in dreapta, au fost grozave, asa, fara chimicale. Bulbi de Canna Indica am gasit la Carrefour Ploiesti primavara trecuta, dar nu mi-au iesit...
Ramona, deci sa nu ma ingrijorez ca mi-au rasarit florile de primavara? Nu e prea devreme?
Olympia, iti e greu sa-mi spui cum pui tu semintele? Adica eu am plantat anul trecut seminte in ghivece mici de turba si au crescut niste fire subtiri, firave, fara vlaga. A trebuit sa le arunc la un moment dat, caci turba incepuse sa mucegaiasca si pufaia din cand in cand, imprastiind spori prin aer...
Fetele, exista prin magazinele de specialitate ingrasamant care sa aiba aceeasi compozitie ca si compostul? Ma gandesc ca nu mai am timp sa fac cu mana mea pana in primavara, desi am o promisiune de cateva carute de balegar. Sau sa pun balegar si sa il combin cu ceva din comert? Sa nu radeti, balegarul poate contine seminte sau altceva periculos pentru plantele mele?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Balegar de vaca? Nu sint toate la fel. Cel de vaca il poti pune si proaspat, dar e bine sa faci toamna operatiunea asta, sa stea asa pina primavara. E mai slab, nu arde plantele ca si alte cele, dar tot e bine sa nu plantezi imediat. E bun ca afineaza pamintul.
Despre cel de cal stiam ca poate sa aiba seminte de buruieni, ala oricum nu-l poti folosi proaspat.
Daca vrei poti sa folosesti la compost, o sa fie bun.
E bine sa stii ce anume au mincat animalele, ca daca primesc antibiotic sau chimicale n-ai facut nimic. De asemenea, sa nu fie bolnave si tu sa folosesti balegarul proaspat. De aia ar fi mai bine sa faci compost.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Medeea eu am pus in pamant obisnuit de gradina. Eu stiu ca pamantul de turba e pentru anumite flori, parca pentru rododendroni, nu pentru legume. Acum cu gunoiul de grajd, Ramona are dreptate, pe-aici lumea il pune toamna. Dar daca e proaspat se poate folosi diluat, asa am vazut mai ales la gunoiul de pasari. Proportia e cam 1/5, deci mai mult apa decat solid. Cel mai bun se zice ca e cel de cal si nu cred ca in Ro da cineva hrana sintetica la cal sau la vaca. Particularii in niciun caz, doar fan si graunte. La gaini in schimb mai dau concentrate oamenii, dar nu exclusiv. Decat sa folosesti azot eu zic ca orice gunoi e bun. Daca sta cateva zile la macerat sub forma de solutie, e ok. Mi-amintesc ca aveam vecini la bucuresti care-si facusera gradini pe langa bloc. Aducea un carutas balegar si carau apa fiarta ca sa-l amestece si dupa ce se racea foloseau solutia la udat, cam la doua saptamani dar puneau mai mult primavara inainte de plantare, cand pregateau brazdele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Eu tin minte ca bunica mea facea cam asa: punea balegarul de la vaca impreuna cu paiele pe care le curata din grajd intr-o mare gramada langa gradina de legume. Cand trebuia sa puna ingrasamant la flori sau la legume LUA MEREU DIN PARTEA DE JOS A GRAMEZII. Am intrebat-o de ce face asa si mi-a spus ca balegarul de jos este balegarul vechi de anul trecut - deci putrezit - si ca balegarul nou nu este bun; bunica mea spunea ca balegarul nou "arde" plantele deoarece contine nitriti si alti acizi activi existenti in sucurile digestive, urina, etc.

Era o mare diferenta de consistenta intre cele doua tipuri de balegar. Cel putrezit arata ca un pamant; cel nou... ca un balegar.



alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Olympia, eu stiu cum zice Simali. Lumea pune si proaspat, dar e riscant ca arzi totul. Daca ai plantat deja sigur nu as pune.
Cel mai bogat este cel de gaina, de aia si arde cel mai tare. Urmeaza cel de cal, apoi cel de vaca. Deci daca e de folosit proaspat, cred ca asta de vaca e mai potrivit. Clar nu de la cal, mai are si seminte de buruieni nedigerate.
Pentru stropit se face "ceai de compost", mi se pare ca am scris la alt capitol. Pui compost intr-o soseta veche, sau in ceva mai mare - depinde in ce cantitate ai nevoie. Lasi citeva saptamini in apa, amestecind din cind in cind - cam cum ai pregati un ceai. Folosesti apa asta pentru udat plantele. E greu de dat cantitati exacte, depinde ce fel de compost ai.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Eu cand am zis ca se pune si proaspat am zis "diluat". Ia googaliti voi un pic dupa "must de balegar" si o sa vedeti mai multi biologi, agronomi care explica ce si cum. La concentratii nu-s toti de acord, unii zic 1/10 si altii 1/5, si fac si diferenta intre provenienta gunoiului(vaca, pasare)...ca sa nu credeti ca va pacalesc sau vreau sa va ofiliti gradina. Faceti concentratia cea mai slaba pentru prudenta...Eu anul trecut am pus de gaini, adus din vecini si puneam un ibric de gainat la o galeata mare de apa. Nu am ars nimic, au mers splendit pana au venit caldurile alea de august cu boli cu tot.Si aveam plantele pline de rod si inalte pana in tavanul solarului. Neavand incotro, atunci am apelat la chimicale

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Scuze, n-am zis ca ne pacalesti. Eu am cautat pe internet si cel putin pe site-uri americane zice sa-l pui sase luni la compost. Un motiv e sa nu arzi gradina, altul e sa nu fie seminte de buruieni si al treilea sa eviti boli care s-ar putea transmite.
Pe unde am citit eu zicea sa pui cel putin sase luni la compost. Cel de vaca fiind mai slab, il poti pune toamna in pamint si sa sapi cam 15 cm adincime.
Bunicul si-a ars gradina anul trecut cu gainat. Il pusese la compost, dar n-a stat destul, o fi fost si mai concentrat. Ma gindesc ca recupereaza anul asta, ca s-a facut la fix gradina.
Eu trebuie sa cumpar din magazine gainat, asta e.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anne-marry spune:

buna ziua
multumim de primire [vorbesc la plural, ka asa m-am obisnuit de cand am in burtica pe mostenitorul nr. 2 ]

deci sa inteleg ca e bine sa plantez liliacul in februarie? cand? spre sfarsit, sa fie mai cald, sau cum?

apropo de belegar. soacra mea, il strnage, la fel, in spatele grajdului. sincera sa fiu nu stiu daca il ia de sus sau de jos, dar il pune de toamna..spre iarna chiar, knd da sa inghete. il lasa asa pana in privara, gramajoare multe raspandite prin gradina [sau pe terenuri, ca duce si acolo], si primavara cand sapa gradina, inainte il intinde si apoi il sapa cu totul. si il baga in pamant. niciodata nu a pus dupa ce a cultivat.




anne-marry mamica lui teodor alexandru si 18 cu

NICIODATA SA NU SPUI NICIODATA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ramona J


Eu trebuie sa cumpar din magazine gainat, asta e.

Lume multa, oameni putini


Pe bune ca se gaseste gainat la magazin in US? Coool!

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Da, sau pe internet dar mai dau bani si pe transport.

Mergi la inceput