Calendarul gradinarului vesel 5 (de daniela_b)

Raspunsuri - Pagina 23

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui Medeea76

Si daca tot am intrat, ma ajutati si pe mine cu o idee de planta cataratoare (pe gard) care sa creasca repede, repede si, eventual, sa ramana verde peste iarna?

Si eu sunt la actiunea "plantele de la grad". Anul trecut am plantat Mana Maicii Domnului. Ramane verde iarna. Se spune ca ar creste repede dar la mine anul trecut nu a crescut cine stie ce. Poate anul acesta...
Dar as mai pune cate ceva...

Olympia multumesc de pont. Ma duc sa vad ce au acolo.

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ramona J

Am inceput sa sap mini-gradina mea de legume, n-am dus treaba pina la capat. Am pus acolo niste frunze uscate (masinaria cu care le adunam le si macina destul de marunt), sa-l imbunatatesc un pic.
Lume multa, oameni putini

Ramona, eu stiu ca frunzele tocate, simple, maresc aciditatea pamantului si nu sunt in nici un caz un bun fertilizant. Asa simple se folosesc mai mult pentru pastrarea umiditatii la radacina plantelor sau a pomilor (movilita de la radacina). Numai amestecate in diferite proportii cu coji de oua, coji de mere si alte resturi vegetale si trecute prin procesul de putrefactie 1-2 ani pot fi folosite ca o parte a ingrasamantului natural. Amestecate cu ceva gunoi de grajd putrezit e si mai bine. N-am priceput niciodata de unde ar trebui sa luam gunoi de grajd. La noi e chiar imposibil sa gasesti asa ceva in orase.

Mi-am procurat si eu o lada din lemn (un fel de palet) pentru compost. Am pus frunzele tocate din toamna si diferite resturi de la picnicuri. Habar n-am ce-o sa iasa...

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Medeea76 spune:

Ramona, multumesc pentru primire!
Simali, eu am pus doua radacini de mana Maicii Domnului si s-au intins foarte putin intr-un an si jumatate, dar cred ca se vor inmulti, caci arata bine. Ma gandeam la niste zorele (am avut acum doi ani un gard pitic si au crescut foarte frumos, din seminte de la supermarket) si la niste capsuni cataratori. Am plantat un rasad de capsun asta toamna si ii merge bine, deci ma incumet acum sa pun pe o parte mare din gard. Despre frunze, asa am citit si eu, ca pot fi folosite doar ca parte in compost.
Va anunt cand merg la pepiniere, va pup, ca plange pitica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GeorgetaR spune:

Medeea, bun venit!
Am si eu Mana Maicii Domnului si creste cam in doi ani suficient cat sa ajunga la inaltimea unui gard.
Zorelele cresc f. repede dar sunt anuale, mor iarna, avantajul e ca oricum cad semintele tot acolo si anul viitor ies iar. Eu de obicei mai pastrez seminte si mai pun, ca sa fiu sigura ca ies destule, evident ies prea multe si le mai mut pe unde mai am nevoie.
Mie mi s-a pus pata toamna trecuta pe o vita decorativa care e vara verde si toamna se face rosie. E o splendoare dar nu stiu cat de repede creste.
Mai am si iedera de vreo cateva feluri dar mi se pare ca creste tare greu. Si foarte tare imi plac clematitele dar nici ele nu cresc f. repede.
Eu cu capsunii cataratori am tot avut probleme, ii am de doi ani, in primul an nu i-am pus intr-un loc prea bun, era cam curent si nu prea era soare. Anul trecut i-am mutat intr-un loc super, parea ca le merge foarte bine, s-au intins mult, au facut si ceva fructe, doar ca in toamna au inceput sa se usuce unul cate unul, din 12 am ramas cu vreo 3, mai vedem anul asta.

"In cresterea copiilor, cheltuieste cu ei jumatate din banii pe care ii
cheltuiesti acum si de doua ori mai mult timp." - Autor necunoscut
POZUTE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Simali, frunzele pe care le-am pus sint uscate si bine maruntite. Apoi am sapat. Eu sper ca se degradeaza mai repede in pamint si ca pina plantez eu va fi OK.
Acum sa caut sa mai citesc despre asta. Poate ca mai bine citeam inainte!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Cel putin pentru gazon cica-i buna treaba cu frunzele. Eu am pus in gradina. Vedem ce-o iesi:
http://urbangardencasual.com/2008/12/08/mulch-and-compost-your-garden-with-fallen-leaves/
N-am avut rabdare sa fac compost, plus ca avem foarte multe frunze si nu stiu unde sa pun atitea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martie spune:

Am si eu Mana Maicii Domnului, in 5 ani a crescut fantastic, presimt ca imi va darama gardul in curand si, mai rau, si pe al vecinului. Cand a fost plantata, avea cativa cm. Ideea e sa aiba expunere sudica, altfel creste mai greu.

Anul asta imi voi lua si eu capsuni cataratori, abia astept, nu mai ratez momentul, cum ii vad in vreo oferta, pac!, sunt pe ei!

Mergi la inceput

Georgeta, multumesc!
Fetele, am, trasat aleile, sunt foarte incantata (o sa am cam 40 de metri de alee). Ma gandeam sa fac un mic iaz si deasupra lui un podet pe care sa pot merge. Are vreuna dintre voi iaz? Oare e pretentios?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GeorgetaR spune:

Eu am un iezulet, dar e mititel, intr-un recipient din ala negru cumparat din supermarket, tu daca vrei cu podet peste el ar trebui sa faci unul cu folie, nu am vazut recipiente asa mari.Daca vrei, te poti uita la pozele mele de la semnatura sa-ti faci o idee, e un album doar cu iazul acolo.

"In cresterea copiilor, cheltuieste cu ei jumatate din banii pe care ii
cheltuiesti acum si de doua ori mai mult timp." - Autor necunoscut
POZUTE

Mergi la inceput

Georgeta, sunt minunate pozele tale! Cand ati inceput primele activitati de gradinarit? Adica presupun ca trec cativa ani pana sa ai asa o curte...
Eu am cumparat astazi niste semninte pentru plante agatatoare, cu crestere rapida (amestec). Am sa le incerc pe o parte de gard. Din pacate capsunul meu catarator a disparut, caci a facut curat nenea gradinarul si nu l-a vazut. Poate rezista totusi...

Mergi la inceput