America (117)

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns pumba spune:

corinadana- gata bagajele.maine ne luam zborul.Voi?
eu nu le dau bani- Trebuie sa faca ordine. si i se lumineaza fata cand ma ajuta si o laud. nu vreau sa devina obsedata de bani.acum are 6 ani ,asa ca mai are timp sa invete, ce-i cu bani astia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns musetto spune:

Corinadana, ma bucur ca a fost eficient samponul! Dar cum se cheama? Asta ca sa stiu in caz ca da si peste noi beleaua...

La chestia cu banii, nu prea stiu ce sa zic. I-as da cu siguranta la diverse ocazii (noi cand eram mici primeam sume importante de Craciun, de Anul Nou, uneori si de 1 iunie, etc), dar lunar ma gandesc ca daca se intampla ceva si nu o sa imi pot permite sa ii mai dau o perioada, nu o sa fie dezamagit copilul? Bine, ar fi putin probabil, dar nu se stie niciodata ce incercari iti rezerva viitorul, nu? In fine, eu mai am timp de gandire , ca fiica-mea abia face un an.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns musetto spune:

A, si am uitat sa zic ca de sarbatori nu primeam niciodata bani asa, "degeaba" :) Trebuia sa zicem cate o colinda/uratura (urlatura mai bine zis), plus sorcova. Eu cu versurile, frate-meu care era mai mic, pe langa mine cu clopotelul si cate un hai, hai subtirel sau aruncat de orez in ochii oamenilor (parinti+bunici), care se stricau de ras, pe ascuns bineinteles.

Editez ca sa ii urez lui pumba drum bun si vacanta cat mai placuta!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arminad spune:

Fiica mea primeste 25$ pe saptamina (are 14 ani).Acesti bani ii acopera cheltuielile cu dulciuri,snack ,bilete de autobuz (merge cu prietenii la mall),filmele ,ceva cosmetice.Pentru bugetul nostru sarac sunt multi ,pt ea sunt ,evident ,insuficienti,dar a inteles ca pina la anul cind va avea legal dreptul la un part- time e tot ce poate avea.
Mie imi pare rau ca nu am inceput mai devreme cu allowance,doar anul trecut .Eu cred ca nu suma in sine e importanta ci conceptul de a gestiona de unul singur o suma de bani.Anul trecut cind am inceput i-am dat toti banii odata pe o luna si i-a facut praf intr-o saptamina.Mi-am amintit ca exact asta mi s-a intimplat si mie in primul meu trimestru de facultate .Fiindca am mers la facultate foarte departe de casa parintii mei s-au gindit sa imi dea o suma mai mare care sa imi ajunga pt intreg trimestrul insa au uitat ca nu ma invatasera cum se gestioneaza banii .
Am mers apoi pe varianta cu sume mai mici pe saptamina.
Eu nu conditionez acesti bani de nimic ,pur si simplu sunt un drept al ei si o obligatie a mea sa ii asigur ceea ce au ceilalti copii de virsta ei .Toti colegii ei au bani de buzunar ,unii mai multi altii mai putin deci trebuie sa aiba si ea .A nu avea inseamna a nu iesi din casa ceea ce chiar nu imi doresc.
Ceea ce trebuie sa faca in casa eu consider ca e o alta poveste .Ea e obligata deocamdata sa isi faca curatenie in camera ei si cind am nevoie ,sa faca cumparaturi sau sa stea cu fratele mai mic pina merg eu la cumparaturi.Cam atit.
Am inceput sa il responsabilizez si pe asta micu incepind cu vara asta in privinta cheltuielilor,ca el e prea mic sa primeasca bani.
Avem un calendar pe perete pe care notam ce cumparam saptamina asta .Facem o acolada pe perioada ,sa zicem 1-7 iulie si scriem sub ea WALL.E video game .Pina in 8 iulie nu mai cumparam nimic .Se cam vaita si ma inebuneste de cap cu "cite zile mai sunt pina.."dar vad ca merge deocamdata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Vad ca fiecare are modelul propriu.

Corinadana, nu prea inteleg ce ai vrut sa zici cu numaratul centilor. Nu e chiar asa rau sa-i numeri, pacat ca n-am invatat si eu mai bine lectia asta.

Ca si fiecare parinte, cred ca vreau sa-i invat pe copii mai mult decit stiu eu (se poate oare?!).
Cred ca vreau sa impusc mai multi iepuri dintr-o data cu "salariul" asta. Vede ca nu pica banii din cer, o sa aiba chores impuse (fara plata, dar poate-l penalizez daca nu face treaba) si altele pentru care primeste bani (adica il incurajez sa faca treaba extra). Ca a dat Hilde exemplul cu tabla inmultirii, ma gindeam ca pot sa-i dau un anumit nr. de pagini din workbook care e obligatoriu si sa-i platesc in plus daca lucreaza mai mult. E un exemplu, nu stiu cum sa fac, de aia scriu aici.
Invata sa "save" (poate pentru o masina, ar trebui sa-l atraga ideea asta). La fel, cu cit pune mai multi bani in savings poate ca si eu contribui mai mult, tot ca sa-l incurajez.
Daca s-or aduna mai multi bani la un moment dat as putea sa-l invat sa cumpere stocks de exemplu.
Daca nu incep acum sa-l invat chestiile astea, atunci cind? Nu-mi vine sa cred ca au trecut aproape noua ani, nu mai sint asa multi pina s-o muta de acasa si atunci o fi prea tirziu, nu mai asculta el de sfaturile mele.
Cred ca am intrat in panica, nu mai e mult pina vine ziua lui. Asta o fi! Creste puiul si ma apuca disperarea.
Am mai vrut sa spun despre pedepse. Zau ca nu prea-i pasa, pot sa iau orice. Se repliaza repede si gaseste alta activitate. Daca vede cum e treaba cu banii cred ca asta o sa-l atinga mai mult.

Corinadana, eu stiam intotdeauna citi bani au parintii mei, ei nu s-au ferit niciodata. Banii ii primeam neconditionat. Cred ca eu caut altceva, acum ca ma uit in urma nu mi se pare c-a fost metoda cea mai buna.

Pumba, cind zici ca pleci? Vacanta placuta!

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Anamaria de ce e diferenta asa mare intre allowance-ul copiilor ca parca erau apropiati ca virsta?
A

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pumba spune:

mussetto,ramona-multumesc de urare. maine plec.
am niste emotii.....am desfacut si facut bagajele fetelor de 7 ori.la mine e simplu asta am, asta imbrac ,la ele ,alta poveste ,ca au multe hainute

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arminad spune:

Ramona,abordarile sunt diferite tocmai pt ca avem copii de virste si temperamente diferite.Fetele sunt in general mai constiincioase la scoala deci nu trebuie stimulate la partea asta ,mai pun mina si pe un aspirator fara sa comenteze deci nu prea isi are rostul conditionarea in cazuri d-astea.Apar insa probleme ,cu fetele,pe care ai vrea sa le corectezi ,mai ales mai incolo spre 13-14 ani care insa nu pot fi rezolvate taind din banii de cheltuiala .
Cu baietii e alta poveste insa ,astia sunt oripilati cind le arati o matura mai ales daca mai au si un model masculin pe masura ,in familie Cu scoala,la fel, parca trebuie impinsi mereu de la spate .Asa ca in cazuri d-astea conditionarea sau recompensarea pozitiva merge al naibii de bine.Eu n-am reusit sa-l conving pe al meu sa se imbrace singur ,sa manince singur ,sa-si faca temele decit cu sistem de recompense ceea ce nici nu stiam ca exista cind sora-sa era de virsta lui.O sa vezi si tu diferenta cind mai creste Anuta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

quote:
citat din mesajul lui Andrada

Anamaria de ce e diferenta asa mare intre allowance-ul copiilor ca parca erau apropiati ca virsta?
A

L’amore che move il sole e l’altre stelle.

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Diferenta de ani este aproape 3 ani...Nick a inceput cu allowance tot cu $3, la virsta la care este Alex acum (nick 10 ani, alex 7 ani). Pe masura ce a inaintat in virsta (responsabilitati) a crescut "salariul". Era nedrept sa il incep pe Alex la acelasi nivel.

Nu imi exploatez copilul, sa nu exageram...poate dau cu aspiratorul (strict intr-o camera si oricum tot trebuie sa merg in urma lor) o data la 2 saptamini sau un pus de farfurii la loc cam tot asa...In general sar si ajuta fara sa trag de ei...noi avem model in familie unde tati ajuta cam la toate in casa.

Le place pentru ca au banutul lor si il gestioneaza cum doresc ei. Le dau o libertate si un motiv de gindire inainte de a cere prea multe lucruri. Traim intr-o societate de consum si parca trebuie o pauza de gindire inainte de a achizitiona ceva. Imi place ca le da acel ragaz daca intr-adevar merita articolul respectiv sau nu.

SA nu credeti ca nu le satisfac din mofturi...dar totusi copiii au tendinta sa "sara calul" si atunci modalitatea asta resueste sa bypass exact acel whining de care pomeneste Ramona. Acuma asa oi avea eu copii mai neintelegatori

Anamaria

"With sufficient thrust, pigs fly."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

De la un timp, din banii lui il las pe Marcu sa cumpere la magazin singur. Ieri-faza sta la coada la Borders, vinzatoarea ii "ring" marfa, el se scuza si ii spune ca vrea numai price-check ii spune vinzatoarea cit costa, se gindeste, ia rucsacul de pe umar, scoate portofelul, il scapa, alearga dupa el, ii scapa rucsacul, scoate banii incepe sa numere, da banii amesteca restul...etc tot rindul ridea si vinzatoarea l-a invatat cum sa numere restul cu multa rabdare. Doar i-am zis sa fie cu banii pregatiti ca asteapta lumea, dar in rest e un "natural".
Cind intreaba de carti, tot asa il las singur si tare ii place sa se simta matur cind discuta de editii si unde e cartea...etc,
A

Mergi la inceput