cenzurati povestile?
Raspunsuri - Pagina 2
giulia81 spune:
eu de ex nu ii citesc Pinocchio, ba chiar am si aruncat cartea, pt ca la un moment dat scria ca Pinocchio era asa de trist incat si-a legat cu o funie o piatra mare de gat si s-a aruncat in mare...bbbrrrr...ma gandeam sa nu cumva sa faca vreo prostie intr-o zi dupa ce il cert sau nu ii convine ceva si va fi trist...acum ii cumpar dvdurile cu Cele mai frumoase povesti, pana acum sunt ok...
giulia si alex-raoul (22.09.2002)
"Un copil este o raza de soare ce iti va lumina viata. Un copil e o promisiune a lui Dumnezeu ca viata merge inainte. Un copil e atingerea raiului. Un copil e tandrete si dulceata. Un copil e mereu surprinzator, emotionant, fermecator si captivant. Un copil e o minunata binecuvantare. Dar in primul rand un copil e dragoste."
GGina spune:
Mai ,am mai gasit un subiect asemanator numai ca acolo sint mamici pro cenzurari /prelucari povestilor.Interesant ,nu?
loryi1974 spune:
quote:
citat din mesajul lui GGina
Mai ,am mai gasit un subiect asemanator numai ca acolo sint mamici pro cenzurari /prelucari povestilor.Interesant ,nu?
ama1357 spune:
eu ii citesc copilului meu povestile cum sunt si pana acum nu am avut probleme... dar la fiecare pas ii explic ce cum si de ce...
noi avem o carte cu pinocchio pentru 3 ani este un pic modificata si el stie ca tatal lui e in apa in burta balenei si ca sa poata ajunge si el acolo isi leaga piatra... ei bine i-am zis ca este de lemn, lemnul pluteste... am facut si experimente in baie cu lingura de lemn si carpatorul de bucatarie... mentionez ca copilul meu are 2 ani si aproape 4 luni!!!
Dorsilia spune:
cenzurez pt ca altfel plange (sa fim seriosi...povestile de copii sunt multe dintre ele socante: sange pe pereti, capete ranjite asezate in geam, burti taiate, bunici mancate, plecari de acasa si aruncari in mare de tristete, animale batute ca nu fac oua, copilasi rataciti in padure, mamici otravite etc )....dar cand va merge la gradi sigur le va auzi asa cum le-a scris autorul si atunci sa ma tin:(
ps. eu una chiar nu vad oportun pt un copil de 3-4 si nici chiar 5-6 ani sa asculte asa ceva....poate f bine sa urmareasca stirile protv de la ora 17 si obtine acelasi efect. Eu una nu vreau ca lumea povestilor sa o perceapa asa, de aceea prefer sa adaptez povestile pt ca sa nu fie traumatizante, totusi sa invete ceva din ele in final
ex. capra cu trei iezi: eu ii zic ca dupa ce iedul cel mare si neascultator a deschis usa, lupul l-a luat si l-a bagat intr-un sac, apoi l-a cautat si pe iedul mijlociu, l-a bagat in sac, pe cel mic nu l-a gasit, pleaca la el acasa si-i inchide in beci. cand vine capra, cel mic ii pove ce au patit fratiorii, capra face o oala de sarmale si fuge iute la lup, acesta ia sarmalele, da caprei iezii inapoi. Si mai departe va zic mai tarziu ca tre sa culc copiii
Gabi_K spune:
da, cenzurez povestile, chiar daca am copii mai mari. Ba mai mult, cenzurez si canalele de desene animate. Nu avem cartoon si jetix, la minimax se uita destul de rar. Prefer dvd-urile despre care stiu ca sunt o.k.
Gabi+Robert(20.05.1997)+Lili(17.05.2002)
www.dropshots.com/kincses#" target="_blank">poze noi www.dropshots.com/kincses1#" target="_blank">poze si mai noi
Povestea nasterii: Lili si Robert
loryi1974 spune:
quote:
citat din mesajul lui Dorsilia
ex. capra cu trei iezi: eu ii zic ca dupa ce iedul cel mare si neascultator a deschis usa, lupul l-a luat si l-a bagat intr-un sac, apoi l-a cautat si pe iedul mijlociu, l-a bagat in sac, pe cel mic nu l-a gasit, pleaca la el acasa si-i inchide in beci. cand vine capra, cel mic ii pove ce au patit fratiorii, capra face o oala de sarmale si fuge iute la lup, acesta ia sarmalele, da caprei iezii inapoi.
Si a-i inchide in beci poate fi traumatizant ,unii sufera de claustrofobie
Copiii trebuie sa faca diferenta dintre real si imaginar si,cum altfel,daca nu prin intermediul povestilor?
Mai cinstit sa citesti adevarata poveste a lui Creanga,in limba veche desigur,cu bogatia ei de expresii decat sa nascocesti ceva care ,in definitiv,dupa definitia data povestilor "socante",tot traume ar provoca.....Parerea mea,de mamica care de 5 ani citeste povestile in varianta originala...Dupa cum spuneam,nu dam semne de traume psihice sau alte minuni si copilul doarme de ceva timp singur in camera lui,cu lumina stinsa,fara probleme ,inclusiv dupa o repriza de "Capra cu trei iezi".
Ba,de curand,am trecut la muncile lui Hercule,acolo sa vezi distractie
Dorsilia spune:
quote:
citat din mesajul lui loryi1974quote:
citat din mesajul lui Dorsilia
ex. capra cu trei iezi: eu ii zic ca dupa ce iedul cel mare si neascultator a deschis usa, lupul l-a luat si l-a bagat intr-un sac, apoi l-a cautat si pe iedul mijlociu, l-a bagat in sac, pe cel mic nu l-a gasit, pleaca la el acasa si-i inchide in beci. cand vine capra, cel mic ii pove ce au patit fratiorii, capra face o oala de sarmale si fuge iute la lup, acesta ia sarmalele, da caprei iezii inapoi.
Si a-i inchide in beci poate fi traumatizant ,unii sufera de claustrofobieIar trocul cu sarmale in schimbul copiilor seamana a santaj.....Si,da,la 3 ani ti-e teama mai degraba de intuneric decat de sangele de pe pereti din mult-blamata "Capra cu trei iezi".Iar pentru un copil nu cred ca e mai bine sa afle ca boacanele se rezolva repede de mami cu o oala de sarma,Creanga vroia sa arate ca neascultarea poate avea consecinte serioase si,prin asta,un copil sa inteleaga cateva lucruri importante.
Copiii trebuie sa faca diferenta dintre real si imaginar si,cum altfel,daca nu prin intermediul povestilor?
Mai cinstit sa citesti adevarata poveste a lui Creanga,in limba veche desigur,cu bogatia ei de expresii decat sa nascocesti ceva care ,in definitiv,dupa definitia data povestilor "socante",tot traume ar provoca.....Parerea mea,de mamica care de 5 ani citeste povestile in varianta originala...Dupa cum spuneam,nu dam semne de traume psihice sau alte minuni si copilul doarme de ceva timp singur in camera lui,cu lumina stinsa,fara probleme ,inclusiv dupa o repriza de "Capra cu trei iezi".
Ba,de curand,am trecut la muncile lui Hercule,acolo sa vezi distractie
Pe incercatele...baiatului meu ii dau lacrimile daca ii citesc chestii sangeroase. Lui i se inroureaza ochii si la desenele cu mica ratusca fugarita de motanul Tom de pe CN. Si faza e ca uneori e mai bine sa invete ca la violenta nu se raspunde cu violenta. Desigur ca in povestea asta se merge pe principiul ochi pt ochi si dinte pt dinte, sau dupa fapta si rasplata. Lupul plateste cu viata pt vietile ce le-a curmat. In sistemul nostru juridic pedeapsa capitala nu e acceptata, nu? Indiferent cat de atroce este fapta comisa de cineva. Asa ca eu am preferat sa ii spun ca politistul padurii a fost chemat de capra sa-l aresteze pe lup si sa-l duca la inchisoare si gata.
Ce numesti tu santaj mie-mi seamana mai mult a negociere, se face un schimb, capra rascumpara iezii si le subliniaza ca au fost rai si s-au pus in pericol, ei invata totusi cat de periculos este sa nu asculte de mama lor deschizand usa strainilor.
Intr-un fel am incercat sa suprapun putin realitatea umana peste poveste. Copilului i-a placut asa. Si de cate ori imi cere povestea caprei imi spune "sa imi zici aia in care lupu nu mananca iezii". I-am citit si varianta originala si n-a fost incantat. A plans si atunci i-am spus ca noi putem sa cream o alta poveste a noastra, mai frumoasa, sa lasam deoparte povestea lui Creanga. Cu imaginatia sta bine si a inteles ca fiecare isi poate crea prorpia poveste
ps. cand eram mica in ciclul primar plangeam de cate ori ne ducea cu clasa la teatrul de papusi, alti copii radeau si se simteau bine, pe mine ma speriau clovnii si oamenii cu masti de animale si era un supliciu sa stau acolo in scaun pana se termina totul, de exemplu....deci e subiectiva chestia. Fiecare parinte reactioneaza functie de cum reactioneaza si copilul. Eu asa am ales pt ca am vazut ca-l supara sa asculte povesti cu subiect oarecum "sangeros".
blackpanterro spune:
Eu o singura poveste am refuzat sa o citesc din cartile ce la avem...Fetita cu chibrituri(The little match girl) de Hans Christian Andersen.Finalul e atat de trist ca ma face pe mine sa plang, moare singura in intuneric si frig :(
Povesti favorite, Peter Pan ca ii place partea cu crocodilul(sotul este crocodilul si se preface ca il inhata) si Jack and the Beanstalk pt ca ii place teribil partea in care uriasul spune fe, fai, fo, fum, si sotul continua I smell the poop of little Aidan LOOOL.Se distreaza teribil.
In general nu cenzurez nimic.Chiar m-am chinuit sa gasesc povestile originale.In Scufita Rosie, pe aici, lupul o baga pe bunica in dulap.
Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
A ticket to hell has never been funnier
"With or without religion, good people would do good things and evil people would do evil things; but for good people to do evil things—that takes religion" - Steven Weinberg - Nobel Prize winner