chist hidatic
salutare tuturor!as vrea sa stiu cum se manifesta chistul hidatic la (ficat)si ce trebuie facut la apatitia acestiua.
Raspunsuri
gabriella1 spune:
Buna, nu sunt de specialitate dar din cate imi mai aduc aminte de la scoala ..am invatat cate ceva despre chist hidatic la medicina legala ,iti pot spune doar cateva "amintiri"
-se mai numeste si ECHINOCOCOZA HEPATICA.Reprezinta o forma in evolutia la om a teniei Echinoccocus granulosus (vierme cu aspect de panglica), parazit al cainilor, cu lungimea de aproximativ 3-6 mm, ce infesteaza omul accidental, prin maini murdare, ape contaminate sau vegetale nespalate. Desi tenia este mica, larva sa (chistul hidatic) poate atinge dimensiuni gigante (peste 10 cm).
Chistul contine un lichid clar si multe vezicule infectante ce formeaza asa numitul nisip hidatic.
Initial apare in ficat, ulterior putandu-se raspandi ,prin ruptura chistului, in plamani, muschi, creier, splina, rinichi si alte organe, inclusiv orbita oculara.Simptomele apar dupa o perioada de timp mai lunga sau mai scurta, functie de localizarea chistului. De exemplu, chistul hepatic va deveni simptomatic dupa macar 5 ani de la infestare deoarece larva are loc destul sa creasca, pe cand un chist cerebral va deveni foarte repede simptomatic prin hipertensiunea intracraniana creata.
Chistul hepatic determina:
durere abdominala in partea dreapta
marirea ficatului
dispepsie
uneori alergie (mancarimi de piele, eruptie urticariana)
oboseala, lipsa poftei de mancare, dureri de cap, febra
Complicatiile chistului hepatic:
-ruptura in caile biliare intrahepatice cu febra si icter, uneori chiar pancreatita acuta
-infectia chistului (abces) este rara, daca nu este rupt
un chist mare va comprima caile biliare sau venele din ficat (vena porta, vena cava inferioara, venele suprahepatice)
-rar se poate rupe la nivelul vaselor sangvine cu soc anafilactic (reactie alergica extrem de puternica si cu potential letal daca nu se merge de urgenta la spital) sau in cavitatea abdominala (ascita), pleura (pleurezie),stomac (cand apare varsatura cu lichid hidatic si nisip)
Complicatiile chistului pulmonar:
ruptura in pleura sau bronhie (tuse cu sange si sputa cu nisip hidatic)
comprimarea bronhiilor cu lipsa de aer
pneumonie asociata
Asta e tot ce-mi mai aduc aminte de prin facultate.Dar stiu ca sunt oameni si de specialitate pe aici care iti vor spune mult mai multe.
Sanatate multa !
Gabriela
"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simti in siguranta cu niste persoane, fara a trebui sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele.
Ramona J spune:
Nu vad ce s-ar mai putea adauga, doar ca trebuie mers la medic. Neaparat.
The best thing you can do for your children is to love your wife.
oanab125 spune:
dar cum iti poti da seama ca ai ai asa ceva?
am caine, am 2 copii si sunt cam stresata din punctul asta de vedere.
baiatul are si urticarie,suntem in analize acum.
Matei si Ilinca
gabriella1 spune:
quote:
citat din mesajul lui oanab125
Matei si Ilinca
Cred ca dupa aceste simptome.Nu sunt medic,dar cred ca se va gasi cineva destept sa te lumineze.
Chistul hepatic determina:
durere abdominala in partea dreapta
marirea ficatului
dispepsie
uneori alergie (mancarimi de piele, eruptie urticariana)
oboseala, lipsa poftei de mancare, dureri de cap, febra
Gabriela
"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simti in siguranta cu niste persoane, fara a trebui sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele.
andira spune:
Camy, ce pot sa-ti spun e ca fetita mea cea mare a fost suspecta de asa ceva la un mom dat. Toate informatiile despre el, in afara de ce mi-a spus medicul, le-am gasit si pe net. Desi nu e cea mai buna ideea, dupa cum mi-a spus un medic la un mom dat, pt ca pe net gasesti si cazuri extreme, si tot felul de informatii suplimentare, iar eu nefiind medic nu stiu sa filtrez informatia. Ca atare, mai rau ma ingrozesc.
Revenind, i l-am descoperit la o banala ecografie abdominala, pe care de fapt o vroiam pt rinichi.
Diagnosticul se confirma / infirma prin analizele de sange, si eu am stat cu sufletul la gura pana le-am avut. Dar la noi n-a fost cazul de asa ceva, se pare ca era doar un hematom, care la urm ecografie, dupa 3 luni, nici nu mai era acolo.
Deci,m un medic iti va da toate detaliile si iti va spune ce sa faci.
bird70 spune:
quote:
citat din mesajul lui oanab125
Cainele este gazda definitiva pentru parazit iar animalele domestice cum sunt oaia, vaca, porcul sunt gazdele intermediare. Transmiterea parazitului de la gazda intermediara la caine se face prin consum de organe cu chisti, organe care nu au fost preparate termic. Transmiterea de la caine la gazda intermediara si om se face prin fecale. Daca esti ingrijorata din cauza cainelui, deparaziteaza-l si nu il hrani cu organe crude. Din pacate nu cainele personal este cel mai periculos (acolo e mai usor de intervenit cu alimentatia) ci cantitatile enorme de fecale de caine care domnesc pe strazile romanesti.
Bedrosmart spune:
quote:
citat din mesajul lui bird70
[Cainele este gazda definitiva pentru parazit iar animalele domestice cum sunt oaia, vaca, porcul sunt gazdele intermediare. Transmiterea parazitului de la gazda intermediara la caine se face prin consum de organe cu chisti, organe care nu au fost preparate termic. Transmiterea de la caine la gazda intermediara si om se face prin fecale. Daca esti ingrijorata din cauza cainelui, deparaziteaza-l si nu il hrani cu organe crude. Din pacate nu cainele personal este cel mai periculos (acolo e mai usor de intervenit cu alimentatia) ci cantitatile enorme de fecale de caine care domnesc pe strazile romanesti.
Cu alte cuvinte cainele trebuie sa vina OBLIGATORIU in contact cu o oaie, o vaca sau un porc ca sa se infesteze cu acest parazit. Deci pechinezul propriu care iese numai in fata blocului nu prea are cum sa fie infestat, in schimb ciobanescul de la stana e mult mai periculos. Asta ca sa intelegeti cam care e riscul de face chist hidatic daca ai un catel in casa.
gabriella1 spune:
quote:
citat din mesajul lui Bedrosmartquote:
citat din mesajul lui bird70
[Cainele este gazda definitiva pentru parazit iar animalele domestice cum sunt oaia, vaca, porcul sunt gazdele intermediare. Transmiterea parazitului de la gazda intermediara la caine se face prin consum de organe cu chisti, organe care nu au fost preparate termic. Transmiterea de la caine la gazda intermediara si om se face prin fecale. Daca esti ingrijorata din cauza cainelui, deparaziteaza-l si nu il hrani cu organe crude. Din pacate nu cainele personal este cel mai periculos (acolo e mai usor de intervenit cu alimentatia) ci cantitatile enorme de fecale de caine care domnesc pe strazile romanesti.
Cu alte cuvinte cainele trebuie sa vina OBLIGATORIU in contact cu o oaie, o vaca sau un porc ca sa se infesteze cu acest parazit. Deci pechinezul propriu care iese numai in fata blocului nu prea are cum sa fie infestat, in schimb ciobanescul de la stana e mult mai periculos. Asta ca sa intelegeti cam care e riscul de face chist hidatic daca ai un catel in casa.
Nu va ingrijorati dar de ziua de maine,caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei. (Matei 6,33)
Gabriela
CorinaDani spune:
si mie mi-a fost depisat un chist hepatic in urma unei banale ecografii. doctorita respectiva a zis ca poate fi un chist hidatic, dar diagnosticul poate fi pus numai pe baza unei analize a sangelui (testul ELISA). am stat cu sufletul la gura timp de 2 saptamani pana am primit rezultatele analizelor, timp in care am intrat pe net si am descoperit ca se pot trata chisturile mici cu ALBENDAZOL (medicament impotriva parazitilor), iar cele mari se opereaza, dar din pacate nu se poate face operatie laparoscopica, deoarece exista riscul spargerii chistului si infestarea organelor cu milioanele de larve existente in interiorul chistului. pana la urma analiza a iesit negativa, deci nu am chist hidatic - am un chist hepatic, dar nu stiu care este "originea" lui, il tin sub observatie de cativa ani prin ecografii anuale, nu si-a modificat forma si dimensiunile pana acum, simptome nu am...parerea mea este sa nu intrati in panica daca auziti acest diagnostic, el este validat numai dupa investigatii specifice. iar in privinta animalelor de casa - intr-adevar trebuie sa le deparazitati periodic, mai ales daca sunt lasate libere pe afara si intra in contact cu alte animale sau "dejectiile" acestora. multa sanatate !!