Alaptatul-Help Line-(9)
Raspunsuri - Pagina 19
paulush spune:
Blue hat,
Daca nu s-a rezolvat spontan, poti incerca cu un ac sterilizat, odata strapunsa pielea continutul perlei e drenat.
Am inteles ca nu doare eliminarea ei, dureros e acum.
Oricum, incearca sa te odihnesti cat timp doarme si bebelusul tau, e clar ca de ce ai nevoie acum e odihna.
_irina_ spune:
Ajutoooorrrrrrrr!
sunt si eu o mamica disperata.
Bebelina mea are 10 zile, azi ne-am cantarit din nou si nu a luat decat minim acceptabil in greutate - cam 30gr pe zi.
Doctorita pediatra zice ca din cauza ca laptikul meu nu e bun si ca ar fi mai bine sa o trec pe lapte praf.
Nu sunt o mama eroina si nici nu vreau sa devin, vreau numai ce e mai bun pentru copilul meu. Stiu ca daca o sa incep sa ii dau lapte praf si nu o sa mai am laptic de la mine nu e drum de intors, nu o sa o mai pot trece inapoi pe laptic de mami. Am incercat sa ma mulg dar nu e ok, lapticul curge bine, dar nu e ca si cum suge bebe si nu stiu daca e o solutie sa stau eu cu pompa si bebe cu lapte praf.
Deja am bagat putin lapte praf si simt ca productia de laptic s-a micsorat. Doctorita zice sa bag mai mult si eu stiu, imi dau seama ca daca mai bag mai mult lapte praf bebe nu o sa mai pape deloc de la mine si mi se pare aiurea sa intarc copilul asa devreme desi eu am sanii plini de laptic.
Intrebarea mea e: a mai auzit cineva de asa ceva...? Adica lapticul de la mami sa nu fie bun (desi suficient)?
fericita de - Andreea
Nicoleta spune:
Irina, poate ai mai auzit, poate nu, lapele de mama este bun intotdeauna(nu ma refer la mame bolnave etc). Iar unii copii atata iau in greutate, 30 de grame pe zi inseamna 900 pe luna, care este suuuuuuper-bine! Sfaturi mai avansate ma feresc sa dau, ca nu sunt in masura. Mult succes cu alaptarea, doctorita ta seamana cu a mea, eu nu am luat-o in seama... Si uite, la aproape 5 luni ale lui bebe alaptez exclusiv, desi cu fite (ale lui).
Iti tin pumnii!
Nicoleta, mami de Stefan (27.01.2003)si de Matei (25.04.2008)
danutza77 spune:
Fetelor, am si eu nevoie de ajutorul vostru.
Din cauza unei infectii sunt nevoita sa iau antibiotic timp de min 10 zile. Bb meu are 3 luni jumatate de la inceput a mancat si san si supliment, dar acum de 3 zile de cand iau antibioticul si nu ii dau decat lapte praf e tare suparat...
Intrebarile mele sunt: de cate ori pe zi ar tb sa ma mulg ca sa pastrez si minimul de lapte pe care il am si daca stiti din experienta voastra daca dupa cele 10 zile in care nu ii dau san, as avea probleme sa mi-l refuze...de asta imi e cel mai frica... Mentionez ca de la inceput am folosit si am ramas la tetine cu o singura gaura ..
Daniela cu bb Andrei (11.06.2008)
blue_hat spune:
Paulush,
nu se mai vede punctul ala, cred ca s-a rezolvat. Acum nu ma mai doare cand ma ating, doar cand suge bebelina mai am usoare dureri, dar cred ca mi s-au resensibilizat sanii de la suptul des din ultima perioada. Oricum e mult mai bine, multumesc tie si fetelor de sfaturi.
Irina,
Primul sfat ar fi sa schimbi dr pediatru, nu se poate sa iti spuna la 10 zile ca tu nu ai laptele bun. Pe ce baza? Doar ca nu creste copilul cu un maxim de greutate ca la carte? Prostii, oricum copilul a luat minimul de greutate specificat in carti si care nu trebuie luat chiar ca atare.
Prima dr pediatru care mi-a vazut fetita la 10 zile mi-a zis sa ii bag completare de lapte praf, ca cica nu crestea cum trebuie. Asta in loc sa ma incurajeze cu alaptatul si sa imi dea sfaturile necesare. Eram disperata, cantaream copilul si de 2 ori pe zi, iar cand plangea ma simteam vinovata ca din cauza mea copilul plange de foame. La cateva zile apoi i-am dat prima completare cu lapte praf si m-a luat plansul, ca eu nu voiam, dar nici nu voiam sa imi vad copilul rupt de foame. Si i-am mai dat o saptamana cate 2 biberoane pe zi ca si completare la san. Apoi am schimbat pediatra, din alt motiv. Si am ajuns la o dr super, care mi-a dat urmatoarele sfaturi, pe care ti le spun si tie:
1. Laptele de mama nu e prost sau bun, este doar bun pt copil. Chiar si cativa ml pe zi de lapte de mama si tot este un beneficiu enorm pt bebe.
2. Daca din motive serioase, mama nu poate alapta, nu este o tragedie sa dai copilului lapte praf. DAR, daca mama face tot posibilul sa incerce si daca are lapte, sa aleaga intotdeauna laptele ei pt bebe in locul celui praf.
3. Al treilea sfat pe care mi l-a dat: "Daca ti se pare ca scade laptele sau ca nu ai suficient lapte, nu renunta inca la laptele tau pana nu faci tot posibilul sa cresti cantitatea de lapte. Abia apoi poti spune ca ai facut tot ce ai putut". Mi-a spus sa mananc bine, sa ma odihnesc bine, sa beau lichide suficiente, sa incerc si ceaiurile de chimen, anason, fenicul, sa ma relaxez cand suge bebe, iar daca pot sa fac un dus cald inainte sa ii dau sa suga (cam greu de aplicat, pt ca bebe suge des la inceput si nici nu are un anumit program si nu apuci sa faci dusul respectiv). Iar cel mai important mod de a creste cantitatea de lapte este sa pui bebelusul la san de cate ori cere. Asa se va regla cantitatea de lapte din sani: cat cere si suge bebelusul, atata se formeaza laptic in sani; daca cere des sa pape, corpul reactioneaza si produce mai mult lapte sa satisfaca nevoile crescute. Cat este cererea, atat este si oferta.
4. De asemenea, daca copilul ia in greutate si nu scade, nu te grabi cu lapte praf. Fa intai tot posibilul sa cresti cantitatea de laptic sau sa o mentii, daca spui ca ai suficient. Daca bagi lapte praf, scade lapticul din sani.
Eu i-am dat completare de lapte praf in a doua saptamana de viata a bebelinei mele, apoi m-am oprit si bine am facut. Am aplicat sfaturile noii pediatre si mi-a crescut productia si inca alaptez exclusiv si s-au facut 6 luni de atunci. E mai greu in prima luna, pt ca abia va acomodati unul cu celalalt, apoi e mult mai usor. Eu i-as da numa' san in locul mancaricii, ca eu is disperata cu diversificarea , dar asta e alta mancare de peste.
Sunt sigura ca fetele vor mai avea sfaturi bune pt tine, ca pe mine m-au ajutat enorm sfaturile pe care le-am citit aici (desi mi-a luat o luna sa citesc printre picaturi toate capitolele :)), si inca mai citesc ce apare nou, ca mereu e ceva de intrebat sau de aflat.
Asa ca .. persevereaza cu lapticul tau si relaxeaza-te in legatura cu greutatea, oricum a luat bine. A mea a luat in prima luna doar 700 g, dar a doua luna a luat 1,3 kg.
stancutza spune:
Citat: |
citat din mesajul lui danutza77 Fetelor, am si eu nevoie de ajutorul vostru. Din cauza unei infectii sunt nevoita sa iau antibiotic timp de min 10 zile. Bb meu are 3 luni jumatate de la inceput a mancat si san si supliment, dar acum de 3 zile de cand iau antibioticul si nu ii dau decat lapte praf e tare suparat... Intrebarile mele sunt: de cate ori pe zi ar tb sa ma mulg ca sa pastrez si minimul de lapte pe care il am si daca stiti din experienta voastra daca dupa cele 10 zile in care nu ii dau san, as avea probleme sa mi-l refuze...de asta imi e cel mai frica... Mentionez ca de la inceput am folosit si am ramas la tetine cu o singura gaura .. Daniela cu bb Andrei (11.06.2008) |
Uf,Daniela, imi pare rau ca din cauza infectiei a trebuit sa intrerupi alaptatul. Eu am trecut prin ceva similar (mastita la un san). Doar ca eu luam un antibiotic compatibil cu alaptatul, si alaptam in continuare de la celalalt. Fetita nu se satura si ii dadeam supliment de formula la fiecare masa. Si ea era suparata...A avut cateva zile in care nu sugea, ci RODEA efectiv cu gingiile, productia la sanul "pauzat" mi s-a refacut greu chiar daca eu mulsesem ceva in zilele de pauza...a fost greul dar nu a refuzat sanul dupa. Era bucuroasa ca o pun din nou :-)
Sfaturile mele: mulge ambii sani la fiecare ora de masa a lui bebe. Cu pompa - sau manual, daca ti-e mai comod. Da-i formula doar cu tetina cea mai mica, si sper sa fie totul bine. Multa sanatate!
Stancutza, de Sofia Elena - 21.01.2008
Poze
www.youtube.com/profile_videos?user=stancutza78" target="_blank">Filmulete
Povestea nasterii Sofiei
stancutza spune:
citat din mesajul lui _irina_ Ajutoooorrrrrrrr! sunt si eu o mamica disperata. Bebelina mea are 10 zile, azi ne-am cantarit din nou si nu a luat decat minim acceptabil in greutate - cam 30gr pe zi. Doctorita pediatra zice ca din cauza ca laptikul meu nu e bun si ca ar fi mai bine sa o trec pe lapte praf. Nu sunt o mama eroina si nici nu vreau sa devin, vreau numai ce e mai bun pentru copilul meu. Stiu ca daca o sa incep sa ii dau lapte praf si nu o sa mai am laptic de la mine nu e drum de intors, nu o sa o mai pot trece inapoi pe laptic de mami. Am incercat sa ma mulg dar nu e ok, lapticul curge bine, dar nu e ca si cum suge bebe si nu stiu daca e o solutie sa stau eu cu pompa si bebe cu lapte praf. Deja am bagat putin lapte praf si simt ca productia de laptic s-a micsorat. Doctorita zice sa bag mai mult si eu stiu, imi dau seama ca daca mai bag mai mult lapte praf bebe nu o sa mai pape deloc de la mine si mi se pare aiurea sa intarc copilul asa devreme desi eu am sanii plini de laptic. Intrebarea mea e: a mai auzit cineva de asa ceva...? Adica lapticul de la mami sa nu fie bun (desi suficient)? fericita de - Andreea |
Irina, laptele nu e niciodata prost, se poae in cel mai rau caz sa nu ia bebe suficient. Tu te plangi de 30 grame pe zi, dar fetita ta a luat in greutate foarte bine!!! A mea a luat in prima luna 450 grame, in urmatoarele doua luni cam 600. La o luna era slaba vai de capul ei. Asta in conditiile in care ii mai dadeam si supliment de formula, ocazional.
Parerea mea este ca in cazul vostru alaptarea merge foarte bine. Iar recomandarea de supliment de formula se face si ea cu cap: daca bebe stagneaza o perioada de ex, sau scade in greutate...dar o crestere constanta ca a voastra e ff buna.
Ai incredere in tine, evita pediatra aia o vreme, sau schimb-o :-) si o sa fie mai bine. A! Sofia mea a stagnat in greutate atunci cand avea doua saptamani si eu, la sfatul unei pediatre pe care am vazut-o atunci, ii dadeam ambii sani la o masa, in loc de unul, cum facusem pana atunci.
Tu ai grija de tine, e foarte important, ai incredere in tine+ bebe!
Numai vesti bune asteptam!
Stancutza, de Sofia Elena - 21.01.2008
Poze
www.youtube.com/profile_videos?user=stancutza78" target="_blank">Filmulete
Povestea nasterii Sofiei
ama1357 spune:
citat din mesajul lui _irina_ Ajutoooorrrrrrrr! sunt si eu o mamica disperata. Bebelina mea are 10 zile, azi ne-am cantarit din nou si nu a luat decat minim acceptabil in greutate - cam 30gr pe zi. Doctorita pediatra zice ca din cauza ca laptikul meu nu e bun si ca ar fi mai bine sa o trec pe lapte praf. Nu sunt o mama eroina si nici nu vreau sa devin, vreau numai ce e mai bun pentru copilul meu. Stiu ca daca o sa incep sa ii dau lapte praf si nu o sa mai am laptic de la mine nu e drum de intors, nu o sa o mai pot trece inapoi pe laptic de mami. Am incercat sa ma mulg dar nu e ok, lapticul curge bine, dar nu e ca si cum suge bebe si nu stiu daca e o solutie sa stau eu cu pompa si bebe cu lapte praf. Deja am bagat putin lapte praf si simt ca productia de laptic s-a micsorat. Doctorita zice sa bag mai mult si eu stiu, imi dau seama ca daca mai bag mai mult lapte praf bebe nu o sa mai pape deloc de la mine si mi se pare aiurea sa intarc copilul asa devreme desi eu am sanii plini de laptic. Intrebarea mea e: a mai auzit cineva de asa ceva...? Adica lapticul de la mami sa nu fie bun (desi suficient)? fericita de - Andreea |
1.) vad ca fetele deja au stiut sa pouna punctul pe i... in cazul pediatrei tale ar fi cazul sa o schimbi... sau eventual sa ii spui ca minimul aceptabil pentru primele 3 luni este de 125 gr pe saptamana (125 / 7 cam 20 gr pe zi)... sunt zile- saptamani in care bebelusul nu creste in greutate, ci in lungime... asa ca nu te stresa sa o cantaresti in fiecare zi sau saptamana, poti sa faci controlul o data pe luna, si observa bebelusul... un bebelus care doarme linistit pentru o ora - doua, inseamna ca a mancat destul!
ai grija la puseurile de crestere... aproximativ 2 saptamani, 4 saptamani, 6 saptamani si apoi cam din luna in luna... vor fi 2-3 zile in care o sa ai impresia ca nu ai lapte, tu pune-l pe bebe la san de fiecare data la san si dupa cele 2 zile o sa intre totul la normal...
2.) laptele de mama este cel mai bun lapte pentru bebelus, in tarile mai avansate se face chiar donatie de lapte matern... (in Italia spitalul de copii prematuri cer donatii de acest fel)
3.) pune pe bebelus la san de fiecare data cand cere (plange) si atunci o sa fie bine... ai incredere in tine si in bebelusul tau... tu in instinctul tau matern si bebelusul lui in instuinctul lui de supravietuire...
vor fi si momente mai nasoale (colici si alte motive de plansete) dar va trebui sa stai calma si o sa fie ok. sanul se goleste mai usor daca mama e linistita... o mama linistita alapteaza mai greu, se contracta muschii si automat si canalale de lapte din san si asa jetul de lapte este mai mic...
pentru alte intrebari, noi suntem aici!!!
va pupacesc si numai bine
ama1357 spune:
citat din mesajul lui danutza77 Fetelor, am si eu nevoie de ajutorul vostru. Din cauza unei infectii sunt nevoita sa iau antibiotic timp de min 10 zile. Bb meu are 3 luni jumatate de la inceput a mancat si san si supliment, dar acum de 3 zile de cand iau antibioticul si nu ii dau decat lapte praf e tare suparat... Intrebarile mele sunt: de cate ori pe zi ar tb sa ma mulg ca sa pastrez si minimul de lapte pe care il am si daca stiti din experienta voastra daca dupa cele 10 zile in care nu ii dau san, as avea probleme sa mi-l refuze...de asta imi e cel mai frica... Mentionez ca de la inceput am folosit si am ramas la tetine cu o singura gaura .. Daniela cu bb Andrei (11.06.2008) |
si eu am avut o infectie la o masea dar medicul mi-a dat un antibiotic pe care l-am putut lua in perioada alaptarii...
ce antibiotic iei? nu exista o formula pentru infectia ta care sa fie luata in timpul alaptarii?
pentru mentinerea lactatiei trebuie sa te mulgi la orele la care ar fi mancat bebelusul tau, cel mai bine cand bebe e in brate sau in orice caz cand il poti vedea, ajuta din punct de vedere psihologic, iese mai usor laptele. trebuie sa mulgi cantitatea pe care o bea bebelusul tau din biberon. daca nu reusesti sa mulgi cantitatea respectiva, fa pauze de cate 10-15 minute si ia-o de la capat. cel mai simplu este daca mulgi 10-15 minute stangul, apoi 10-15 minute dreptul, 10-15 minute stangul si tot asa. sau foloseste pompe duble, care mulg amandoi sani simultan!
bebelusul tau e suparat, pentru ca la sanul lui mama e mai bine... el stie ce este mai bun pentru el...
Nicoleta spune:
Salut.
Sa va ma tin la curent cu situatia noastra: Matei nu vrea deloc sa suga treaz din brate, adormit nu am mai incercat. Insa mananca de cateva ori la san treaz in pozitia culcat, insa nu toata cantitatea. Cand da semne de oboseala si se agita il adorm si el apoi suge cat ii mai trebuie, in somn.
Sunt relativ multumita, a trecut disperarea de acum cateva saptamani, vom continua asa si asta e. Incerc sa ma bucur ca am lapte, ca el este hranit la san, ca este sanatos si voios (cat il lasa durerile de gingie sa fie, ii ies dintii si este tot o baluta si cu mainile in gura mere, ne roade si pe noi, cum ne prinde...).
Maine il cantaresc, sunt curioasa cat a luat luna asta.
Nicoleta, mami de Stefan (27.01.2003)si de Matei (25.04.2008)