Viata in Germania (52)
Raspunsuri - Pagina 6
Alina spune:
Panseluta ,mama mea a fost internata la sfirsitul lui iulie la Spitalul Judetean Timisoara si nu a platit spitalizare,ea e pensionara.A fost tratata chiar foarte bine,a avut doctori f buni si nu au vrut sa primeasca nici un leu.Stiu ca mama a dat doar la asistente bani iar unele dintre analize si le-a facut la cabinet privat,platite de ea pt ca in spital nu se faceau.
Liutzica ,bine ai venit!
Mirela 72 ,poti inscrie fata la gradinita dar depinde de oras,la noi,de ex,nu primesti loc imediat,se asteapta luni bune.Cu limba nu cred sa fie probleme,o invata pina la scoala.Referitor la programul prelungit al gradinitelor de stat e doar pina la maxim 17 dar in unele localitati si pina la 16 sau 15.Pretul cred ca depinde de venit,noi am platit cam 160 cu program pina la 16 si masa de prinz inclusa.
Alina
bombi spune:
Citat: |
citat din mesajul lui sanziana72 Buna, As avea nevoie pentru o ruda de niste medicamente care se gasesc in Germania: Insidon. Stie cineva daca chiar se gasesc acolo si se pot cumpara direct din farmacie ? Ar putea cineva sa ma ajute cu ele (adica sa le cumpere si sa le trimita cumva in Romania iar eu sa trimit cumva banii)? Multumesc frumos. |
sanziana, Insidon-ul se da numai cu reteta.
tinatache spune:
citat din mesajul lui Mirela72 Fetelor dragi, in curand voi veni in Germania pt. a lucra legal, imi iau si fetita de 4 ani cu mine. Sotul meu ramane in tara, ne-am despartit dar inca nu in acte, va urma si asta, cred ca in 2009. Credeti ca voi beneficia de alocatie in Germania daca renunt la cea din Romania? As vrea sa inscriu copilul la gradinita, desi saraca nu stie o boaba germana, exista gradinite de stat cu program prelungit? Daca da, cat ar costa? Va rog spuneti-mi cat mai multe despre gradinitele din Germania si cat de bine s-ar putea adapta fetita cu noua limba, credeti ca in 2-3 ani va face fata la scoala? Va multumesc anticipat pentru raspuns. Mire-mama de fetita frumoasa http://community.webshots.com/user/Papucica |
mirela, bine ai venit! cel mai bine ar fi sa te interesezi exact in localitatea unde vei sta, difera f mult de la un oras la altul. De ex. la noi acum se contruieste o cladire noua, se extinde gradi si hort, sunt locuri. Dar dupa aia iar vor fi probleme... sau nu, depinde si de cati copii se inscriu intr-un an.
Cu limba se va descurca, incet incet. Depinde si de ea, de cat de comunicativa este, teoretic dupa primul an nu ar trebui sa mai aiba probleme majore. Dar la prescolari (5 ani) oricum se ofera un curs gratuit de limba germana pt straini, ca sa pregatiti pt scoala.
Unde veti sta, poate este cineva pe aici care va ajuta cu info concrete?
-----------------------------------------------
Michidutza: "Du bist meine Lieblingsmutter"
Un strigat de ajutor:
Andrei/ Teo / Ionut
helbi spune:
Liutzica, sa stii ca sincer, nu stiu la care din cei 2 sa zic sa mergi. De Simona Herle nu am auzit prea bune. L aWiener eu am fost de citeva ori, e ok, merge repede, nu trebuie Termin, dar ce-i drept, eu n-am avut nici un fel de pb, ci numai control de rutina. Eu acum merg la o nemtoaica, imi e mult mai la indemina de ajuns. Cind ajung data viitoare, daca nu e graba, o pot intreba daca ea e vorbitoare de engleza .
Acum, depinde si unde stai tu, ca nu are rost sa bati tot Frankfurtul pt un dr (desi eu cam asa fac - noroc ca nu merg decat odata la 6 luni sau odata pe an:-))
liutzica spune:
Nici eu nu ma grabesc sa merg la control pentru san, acum trebuie sa merg la 6 luni pentru o verificare de rutina. Din fericire s-a vindecat bine si nu am ramas cu sechele.
Ti-as fi recunoscatoare daca ai putea s-o intrebi pe dr. la care mergi acum daca stie engleza...oricum la o ecografie nu trebuie sa-mi explice prea multe :).
Distantele in Frankfurt sunt usor de acoperit cu ajutorul transportului in comun...asta am constatat eu, asa ca de 2 ori pe an nici nu conteaza cat de departe este cabinetul medical, important este sa fie profi.
liutzica
DidiAlex spune:
citat din mesajul lui sanziana72 Buna, As avea nevoie pentru o ruda de niste medicamente care se gasesc in Germania: Insidon. Stie cineva daca chiar se gasesc acolo si se pot cumpara direct din farmacie ? Ar putea cineva sa ma ajute cu ele (adica sa le cumpere si sa le trimita cumva in Romania iar eu sa trimit cumva banii)? Multumesc frumos. "We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997) |
Sanzi, cred ca noi avem copii in grupa: The Best :)
am comandat ieri pt o forumista un vaccin, cu reteta din ro. merge, chiar daca era scrisa cu "picioarele".
La mine vine luni, marti, nu stiu cand ajunge , prietena mea care locuieste la Nehoiu. si revine in ro pana in 29 august. Daca ii da-i ei reteta, as putea sa ti-o comad io, acum nu stiu cat costa si tu ii dai banii ei cand va intalniti, dupa 29 august.
Ce zici?
Da-mi un Pm ca citesc din an in pasti pe aici :D
Edit: am vazut ca nu-s o avere, dar is sub o mie de forme antidepresivele astea.
DidiAlex spune:
citat din mesajul lui liutzica Va salut pe toti si toate de pe forum! Am un copilas de 1 an si 4 luni si beneficiez de acei 8 mil.de la statul roman. Am depus actele pentru kindergeld aici...si se va rezolva problema, doar ca as vrea sa stiu daca eu beneficiez de vreo suma de bani dat fiind faptul ca sotul meu lucreaza (legal :))si eu ingrijesc copilul acasa. Va multumesc mult! |
citind ce ai scris io vad lucrurile asa (nu stiu cadru legal!)
* copilul primeste alocatie doar dintr-un loc: in De e mai mare, asa ca e mai avantajos sa se renuntze la cea din ro. (154 E primim noi in DE)
** cei 6 mil din ro sunt acordati mamei, ca urmare a contributie ei la CAS pe perioada anterioara nasterii, io am fost in situatia asta, am luat-o pana la 2 ani, nu am renuntzat la ea, mi s-a parut dreptul meu. Mai stiu cazuri: reale / virtuale.
*** de la 1 ianurie 2007 a intrat in vigoare legea Elterngeld-ului. Pt copii nascuti dupa aceasta data, se primesc timp de min 1 an, min 300E, pt cei care nu au lucrat, si 65% din salariu pt salariati dar nu mai mult de 25.000, in suma cumulata.
**** se mai pot cere niste banutzi, dar pt cei cu venituri mai mici, nu stiu exact care-i plafonul anual, noi nu am luat nici la nr 1 (nici nu se putea, pt ca io l-am nascut in ro chiar daca tatal lucra in DE) nici la nr 2, Asta am mai citit pe aici pe DC, si stiu o mamica la copilul meu la gradi care a luat pana la 3 ani, era Arbeitslos- somer si mama singura.
Oricum, cred ca asta pica, e doar pt copii nascuti aici.
Oricum ce ti-am scris nu reprezinta un cadru sigur avand la baza un temei legal, ci doar ceea ce am citit/auzit/retinut
DidiAlex spune:
citat din mesajul lui Mirela72 Fetelor dragi, in curand voi veni in Germania pt. a lucra legal, imi iau si fetita de 4 ani cu mine. Sotul meu ramane in tara, ne-am despartit dar inca nu in acte, va urma si asta, cred ca in 2009. Credeti ca voi beneficia de alocatie in Germania daca renunt la cea din Romania? As vrea sa inscriu copilul la gradinita, desi saraca nu stie o boaba germana, exista gradinite de stat cu program prelungit? Daca da, cat ar costa? Va rog spuneti-mi cat mai multe despre gradinitele din Germania si cat de bine s-ar putea adapta fetita cu noua limba, credeti ca in 2-3 ani va face fata la scoala? Va multumesc anticipat pentru raspuns. Mire-mama de fetita frumoasa http://community.webshots.com/user/Papucica |
Bun Venit!!
Copila se va adapta cel mai repede, usor.
Cand e nascuta? in ce localitate/land veniti?
Daca ai putea sa inscrii din mometul asta la gradi,eventual la mai multe, ar putea incepe curand, Adika din toamna, nu va fi chiar singura nou venita.
Nu sunt sigura, dar gradinitzele nu sunt obligate sa iti primeasca rapid copilul, chiar daca are peste 3 ani.
Oricum, pana la 6 ani copii pot invata limbile straine usor, dupa alt sistem decat adultii.
maraki spune:
citat din mesajul lui liutzica multumesc maraki sper sa rezolv saptamana asta problema banilor Ni s-a spus ca trebuie sa returnam banii primiti din Romania pe cele 4 luni de cand locuim aici si ne plateste statul german alocatia copilului de la inceputul perioadei. Ma gandesc ca va fi la fel si cu banii primiti de mine pentru concediul de maternitate. Ma gandeam sa fac formele de returnare in acelasi timp pentru ambele sume. De medici romani sau vorbitori de limba engleza nu stie nimeni in Frankfurt? Cu bine! |
Dar de unde stie statul roman cand ai plecat in Germania? Nu stiu cum se procedeaza dar poate reusesti sa nu returnezi banii pe cele 4 luni
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
maraki spune:
Eu stiam ca inscrierile la gradi se fac cu 1-2 ani inainte ca sa prinzi loc! Am inscris si eu baiatul pt anul viitor in septembrie, mi-au spus ca "relativ sant locuri " Macar stiu sigur ca am unde sa il duc, avantajul este ca gradi se afla langa bloc
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5