Viata in Germania (52)
Raspunsuri - Pagina 14
Amonar spune:
Alina, mersi de informatii. Intr-adevar avem probleme cu firma care ne construieste,dar ei vor sa ne intelegem asa...adica ei sa lase de la ei si noi sa lasam de la noi...dar oricum nu ne permite bugetul. Noi nu avem Gutachter (nici nu stiu ce e aia) dar avem un arhitect care spune ca nu poate alege partida...adica este neutru. Ne poate sfatui ce si cum dar nu se baga...Sotului i se pare ciudat pt ca el ne reprezinta in perioada constructiei...dar se va lua si de el..sotul. Am sunat la asigurare si nu intra in asigurarea juridica asa ceva. Atunci sotul s-a uitat pe VOB, ceva care spune despre drepturile/indatoririle constructorului si bauherr-ului. Acolo am vazut ca constructorul nu a lucrat conform normelor, deci noi am castiga un eventual proces. Atat ca ne costa avocatul..si nu cred ca ni-l deconteaza cineva....Deocamdata suntem in tratative.
Voi ati castigat cauza?
zuzunaki spune:
Va rog frumos sa-mi ziceti si mie unde gasesc amoniac(pt prajituri)si sub ce denumire?
Multumesc
Mami de pufulet pufilos si Sofiliciu-un deliciu
STUTTGART CAMPIOANA!!!
Amonar spune:
Vreau sa pun o intrebare la mamici in legatura cu invatarea lb. Germane. Eu l-am dus pe Kailan la gradinta din august, deci nu demult. Acum are 2 ani si 4 luni. Acasa noi nu vorbim Germana. Cele care ati mai fost in situatia aceasta, cat de repede si bine au invatat copiii vostrii limba? In conditile in care o aud numai la gradinita.
zuzunaki spune:
Ramona,si pe mine ma framanta un pic subiectul.
Fi-miu a inceput de 2 saptamani gradinita.Nu prea comunica decat prin "nein,ja" la gradi,mai intelege el(il mai ajutam si noi acasa;ii mai vb si in germana),dar de exprimat ii e greu inca.O sa dureze mult pana isi "intra-n mana"?De jucat se joaca acolo f frumos cu copiii,de fapt mai mult cu fetele,are si o fetita preferata:)))
Mami de pufulet pufilos si Sofiliciu-un deliciu
STUTTGART CAMPIOANA!!!
Alina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Amonar Alina, mersi de informatii. Intr-adevar avem probleme cu firma care ne construieste,dar ei vor sa ne intelegem asa...adica ei sa lase de la ei si noi sa lasam de la noi...dar oricum nu ne permite bugetul. Noi nu avem Gutachter (nici nu stiu ce e aia) dar avem un arhitect care spune ca nu poate alege partida...adica este neutru. Ne poate sfatui ce si cum dar nu se baga...Sotului i se pare ciudat pt ca el ne reprezinta in perioada constructiei...dar se va lua si de el..sotul. Am sunat la asigurare si nu intra in asigurarea juridica asa ceva. Atunci sotul s-a uitat pe VOB, ceva care spune despre drepturile/indatoririle constructorului si bauherr-ului. Acolo am vazut ca constructorul nu a lucrat conform normelor, deci noi am castiga un eventual proces. Atat ca ne costa avocatul..si nu cred ca ni-l deconteaza cineva....Deocamdata suntem in tratative. Voi ati castigat cauza? |
Ramona,
Oh,si la noi problemele au reinceput.Si mai e numai terasa de facut,in rest cu mici retusuri,e gata cam 95%.Cu terasa au taraganat-o toata vara,Bauträgerul nostru cu firma care trebuia sa le faca,s-au certat ba de la bani,ba nu facusera aia un loc de parcare conform planului,etc,etc.Ah,noi suntem la mijloc si ar mai vrea bani de la noi sa ne faca,vezi Doamne,am ales placi poligonale care solicita mai multa munca...in fine,ei stiau de la inceput ce am comandat noi,adica de 3-4 luni nimeni nu ne-a zis ca e mai scumpa manopera ci doar acum cind pietrele sunt la usa.Aseara se si apucasera sa le monteze,vroiau pe loc banii si normal ca i-am trimis la plimbare,au scos tot ce au facut si o sa-mi caut pe altii sa ne faca pt ca nu-mi plac lucrurile la repezeala si sub presiune.
Pai avocatul ne-a zis ca 99,9% cistigam,dar ne-a sfatuit ca daca e vorba de o suma mica(la noi a fost pina in 5000euro)sa ne intelegem cu Bauträgerul,poate cu explicatii si citirea impreuna a legilor rezolvam amiabil,procesul dureaza mult,costa mult(intii am fi platit noi...)si pina s-ar termina si ne-am recupera suma e cale lunga.
In fine,dupa lungi discutii Bauträgerul a realizat macar sa impartim suma...E un nene orgolios si chiar daca in adincuri stie ca nu are dreptate,o tine pe-a lui;mai are un proces pe rol dintr-o cauza asemanatoare dar noi nu avem vreme de judecati.Sigur,daca suma era mai mare sau mai erau si alte probleme de nerespectare a normelor in constructie,nu procedam asa.
Gutachterul e ca un fel de constructor-expert,vine si vede,masoara si stabileste daca e ok construit,etc.La noi totul e in parametrii dar sigur daca sunt nerespectari care v-ar afecta cumva,ii puteti da in judecata.Bauträgerul se fereste ca de necuratul sa nu faca totul dupa norme,cred ca a mai avut el probleme cu cauza asta si s-a ars .
Va doresc succes si nervi de otel!
Fetele,noi ne-am luat bilete la meciul Bayern München-Steaua Bucuresti,in 25 noiembrie .Mai merge cineva?Are cineva de imprumut un steag cu culorile Stelei?Ma duc sa fac si galerie,sunt si dintre echipele germane tin cu Bayern dar nu acum.
Alina
Amonar spune:
Zuzunaki,
e bine ca voi vorbiti cat de vat acasa Germana. Cred ca isi va da drumul repede. Cati ani are fiul tau? Si fi-miu se descurca foarte bine la gradi, chiar daca nu intelege exact ce i se spune, deduce si se uita la ceilalti copii si imita si el. Astazi parca l-am auzit spunand un cuvant in Germana, ceva cu aufraumen...dar el vorbind Olandeza, putin stricata, nu-mi dau seama daca e Germana sau Olandeza...In schimb Romaneste vorbeste destul de bine, nu poceste prea mult si are propozitii corecte.
Alina,
Pai se pare ca si la voi e cu "cearta"...bine ca ati ajuns totusi asa de departe, adica la terasa....Asta e problema cu procesul, chiar daca avem dreptate, ne costa multi bani si nervi. Asa vrea si constructorul nostru, sa ne intelegem la mica intelgere si si el e incapatanat si nu vrea sa lase de la el. Spune ca are datorii la furnizorul de materiale si ca nu mai poate procura materiale....dar pana acum a fost de doua ori in vacanta (si am asteptat dupa curul lui sa se intoarca). La noi e vorba de o suma mai mare de 5000 euro, adica dupa noi ar mai fi 9000 dar el zice 15000. Deci o diferenta de 6000. Sotul a zis ca daca incepem vreun proces ceva, ii arunca o factura de daune materiale si psihice pe care el ni le-a creat. Sa vedem, maine continuam tratativele. Aseara a scazut la 12500, cica sa platim jumi-juma diferenta (inca nu ejumi-juma..dar el asa s-a pronuntat). Si constructorul nostru s-a ars o data cu un arhitect care l-a lasat falimentat si tot nu s-a invatat minte. La noi arhitectul are rolul de Guthaber, el a facut calculele si a masurat ce si cum. Problema e ca constructorul a bagat mai mult material in constructie fara sa ne spuna nimic sau sa ne atentioneze ca depasim bugetul. Conform acelui act normativ VOB, asa ceva se face in scris si la timp si nu fara aprobarea bauherrului.
Pui si tu niste poze cu casa? La noi se face putz-ul acum si se pun caramizile pe dinafara. Cred ca de abia prin decembrie,ianuarie ne vom putea muta. Avem o intarziere de vreo 6 luni din cauza constructorului....asta e...de nervi m-am dus o luna in Romania sa uit...in perioada de vacanta a batut vantul la noi pe santier. Si arhitectul e un incompetent, face planuri pe hartie dar nu se organizeaza ca lumea. Sotul e manager de proiect si numai asta face la servici si moare cand vede cum lucreaza arhitectul. A zis ca isi schimba meseria si face el munca in locul arhitectului ca o face mai bine....
tumpi spune:
Citat: |
citat din mesajul lui zuzunaki Va rog frumos sa-mi ziceti si mie unde gasesc amoniac(pt prajituri)si sub ce denumire? Multumesc Mami de pufulet pufilos si Sofiliciu-un deliciu STUTTGART CAMPIOANA!!! |
Zuzunaki, te referi la amoniac sau bicarbonat?
Amoniacul este Ammoniak sau Hirschhornsalz.Acum daca este alta denumie nu stiu, eu folosesc de fel bicarbonatul care este Natron.
"Rabdare!Rabdare!chiar cand ti se sfasie inima"(A.Bürger)
Daconst spune:
Alina,si eu ma gandeam sa ne luam bilete la meci,dar nu stiu in care parte sta galeria Stelei?
Noi am mai fost si in Elvetia,la Romania-Franta,dar nu am avut bilet la galeria romanilor si mi-a parut tare rau ca acolo e atmosfera mai faina.
Voi de unde ati luat biletele si in ce zona?
www.flickr.com/photos/9613794@N05/" target="_blank"> Lucas Paul(18.01.07)
Alina spune:
Dana ,nici eu nu stiu unde sta galeria Stelei .Noi am luat bilete de pe net(siteul lui FCBayern,online ticketing) weekend-ul trecut(am fo'in conced exact cind s-au tras grupele) si nu prea mai erau decit in sectorul din spatele portii dar in picioare si pe la etajul 4,bilete cu loc,unde am luat noi.Cred ca totusi bilete la galeria Stelei se iau in Ro,din biletele date de FC Bayern Stelei.
Alina