timp de lucru partial

timp de lucru partial | Autor: alialex

Link direct la acest mesaj

Buna, sunt Alina. Am si eu 2 mici probleme....Mai am cateva zile si intru in concediu prenatal.Prima problema este ca sunt incadrata la 2 unitati (o norma si jumatate).Cum procedez cu concediile medicale? Trbuie sa le duc la ambele unitati? Ca sa beneficiez de CIC trebuie sa renunt la jumatatea de norma si sub ce forma (demisie....)?
Iar cea de-a doua problema este urmatoarea - am lucrat cu jumatate de norma pana in 19 septembrie 2007 cand mi-am reitregit norma.In paralel am reusit sa ma angajez la o a doua unitate, tot cu jumatate de norma. Intrebarea mea este urmatoarea - pentru a beneficia de CIC trebuie sa duc adeverinte de la ambele locuri de munca sau este suficient sa duc de la o singura unitate (unde am lucrat initial cu o jumatate de norma- 2 luni si jumatate, dupa care mi-am intregit norma)? Sper sa ma puteti ajuta - precizez ca DPN este 4 august. Va multumesc!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns elanicol spune:

1. Concediul medical Da, concediile medicale se depun la amandoi angajatorii. Potrivit art. 33 coroborat cu art. 1 alin. (1) lit. A din Ordonanta de Urgenta nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, pentru persoana asigurata care defasoara activitate la doi angajatori pe baza de contracte individuale de munca, indemnizatiile se calculeaza si se platesc de fiecare, pentru ca salariatul are dreptul la concedii pentru incapacitatea de munca de la cei doi angajatori. Calculul si plata indemnizatiilor se fac pe baza certificatului de concediu medical care constituie document justificativ pentru plata. Certificatul de concediu medical se prezinta platitorilor pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul, cu precizarea ca inregistrarea documentelor se face tinandu-se cont de obligatia celui care cumuleaza de a declara fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza. Mai précis, se va inregistra la angajatorul cu functia de baza originalul certificatului iar la celalalt o copie (a se vedea art. 36 alin. (1) si (2) din aceeasi ordonanta coroborat cu art. 35 alin. (3) din Codul muncii). Plata indemnizatiilor se face lunar de catre cei doi angajatori cel mai tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva.
In vederea efectuarii platii de catre angajatorul la care nu se exercita functia de baza, acesta va anexa la declaratia pe care o depune la casa de asigurari de sanatate teritoriala, copia dupa exemplarul 2 al certificatului de concediu insotita de o adeverinta din care sa rezulte ca functia de baza este la un alt angajator (nominalizat), intrucat originalul examplarului mentionat se anexeaza la declaratia ultimului (unde e contractul de baza). Cunosc cazuri cand cel de al doilea angajator, a solicitat ca respectiva copie dupa certificatul medical sa fie autentificata la notar!
2. Concediu intrerupere crestere copil - intrati in intrerupere ICC la ambele societati! nu trebuie sa incetati contractul de munca!
3. Adeverinta/adeverintele - conditia pentru a beneficia de ICC este sa aveti 12 luni anterioare nasterii copilului pentru care ati realizat venituri supuse impozitului pe venit!
In mod obisnuit declaratie depusa este cea completata de la locul de munca unde aveti functia de baza! Daca perioada celor 12 luni este compusa din mai multe locuri de munca,solicitati adeverinte de la toti angajatorii pentru a intregii perioada ceruta de lege!
Va doresc numai bine, nastere usoara si un bebelus frumos si sanatos!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

quote:
citat din mesajul lui elanicol

[b]1. In vederea efectuarii platii de catre angajatorul la care nu se exercita functia de baza, acesta va anexa la declaratia pe care o depune la casa de asigurari de sanatate teritoriala, copia dupa exemplarul 2 al certificatului de concediu insotita de o adeverinta din care sa rezulte ca functia de baza este la un alt angajator (nominalizat), intrucat originalul examplarului mentionat se anexeaza la declaratia ultimului (unde e contractul de baza). Cunosc cazuri cand cel de al doilea angajator, a solicitat ca respectiva copie dupa certificatul medical sa fie autentificata la notar!


De fapt, ar trebui procedat asa cum scrie in Normele de aplicare a OUG 158/2005:
" In aceasta situatie primele doua exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezinta spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celalalt/ceilalti angajator/angajatori se prezinta cele doua exemplare in copii legalizate."

Pana acum insa am facut doar o copie legalizata (deoarece al doilea ex al certificatului medical este identic cu primul, nu?!) pe care am pastrat-o la firma unde angajatul NU avea functia de baza (pentru ca nu aveam de unde sa stiu ce venit are angajatul la cealalta firma si nu m-am mai obosit sa intreb).
La functia de baza s-a depus originalul, la cealalta o copie legalizata; la casa de sanatate a firmei 2 s-a depus o copie dupa copia legalizata
Pana acum declaratiile depuse cu aceste documente justificative au fost validate de casa de sanatate Bucuresti.

Mergi la inceput