indemizatia celui de al 2- lea copil
buna, am si eu o intrebare , daca sunt deja in prenatal de 1 an si 8 luni si am ramas din nou insarcinta mai pot beneficia de indemnizatia de crestere copil pentru cel de al 2- lea copil in cazul in care dupa cei 2 ani imi reiau activitatea la fostul loc de munca? pot intra din nou in prenatal dupa 5 luni de activitate? mai beneficiez de idemnizatie ?
Multumesc
Raspunsuri
marius spune:
Cum poti sa fi in prenatal 1 an si 8 luni?!
Marius Pernes
www.marius.rdsor.ro / Mai multe...
Pagina legislativa
Rozi spune:
quote:
Originally posted by marius
Cum poti sa fi in prenatal 1 an si 8 luni?!
Marius Pernes
Pagina legislativa
Marius,
Rozi spune:
Marrrynus, inteleg ca esti in concediu pt cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani. Dupa ce bb1 implineste 2 ani, poti merge la serviciu, poti lua CO, poti lua prenatal, postnatal si apoi iar concediu CIC pana implineste bb2 2 ani. Daca nu ai intreruperi neplatite, ai dreptul la orice concediu medical chiar de la revenirea la munca, la CIC2 dupa 42 de zile de la nasterea lui bb2.
xaba spune:
Buna.
In cazul in care mama este in concediu de crestere a copilului, deci primeste indemnizatia de 600 lei pana in martie 2009, pentru al doilea copil care se va naste in iulie 2008, poate solicita tatal acordarea indemnizatiei de 600 RON?
Xaba
marius spune:
Nu. Solicitarea este doar al unuia dintre parinti.
Marius Pernes
Pagina legislativa
xaba spune:
Mersi pentru raspunsul scurt si concins, dar nu mi se pare complet.
1. Mama beneficiaza de indemnizatia pentru un copil nascut pe data de 03.03.2007, deci primeste in mod normal cele 600 ron pana in 03.03.2009.
2. Acelasi mama urmeaza sa nasca din nou, intre 11-15 iulie 2008.
Intrebarea era daca pentru cel de al doilea copil care se va naste, poate sa solicita tatal copilul indemnizatia de crestere?
marius spune:
Pai nu am fost concret? Cat de complet ai dori sa fie? Prin lege doar unul din parinti are dreptul sa solicite aceasta indemnizatie. Indemnizatia nu se acorda pentru copil ci pentru parinte. Poti sa ai si 3 gemeni si doi copii si noua... se acorda O SINGURA INDEMNIZATIE PARINTELUI CARE NU POATE SA LUCREZE PT CA STA ACASA SI ARE GRIJA DE UN COPIL SAU DOI COPII SAU NOUA COPII... ADICA IN LOC DE SALARIU PRIMESTE INDEMNIZATIA. COMPENSARE DACA VREI.
ORDONANTA DE URGENTA nr. 148 din 3 noiembrie 2005
ART. 5
(1) De indemnizatia si stimulentul prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului.
[...]
ART. 6
(3) Durata de acordare a concediului prevazut la art. 1 se prelungeste corespunzator, in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept, in conditiile prevazute la alin. (1) si (2).
(4) In cazurile prevazute la alin. (3) se acorda o singura indemnizatie, in cuantumul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta.
Gasesti textul legii la mine pe site pe pagina legislativa.
Marius Pernes
Pagina legislativa
Rozi spune:
In plus fata de ce-a scris Marius:
HG nr. 1025/2006, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare
"Art. 6. (7) Alte acte doveditoare privind acordarea indemnizatiei lunare sunt, dupa caz, urmatoarele:
a) declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte firesc [...] nu beneficiaza de indemnizatie sau de stimulent; "
xaba spune:
Da, asta ce mi-ai scris, am citit si eu, dar textul legii mi se pare ca interpreteaza in felul urmator: acelasi parinte nu poate avea beneficia de doua indemnizatii. Asta este clar din prima.
Dar doua parinti pentru doua copii separat? Aici nu am vazut nici o reglementare mai specifica.
Vrem sa incercam norocul, si vrem sa aflam mai multe opinii.
Xaba
marius spune:
Adica vrei sa furi? Norocul inseamna vreau sa fur? Si vrei sa faci fals in documente oficiale? CRED CA NU AI CITIT ce a scris Rozi e mentionat cu ROSU ca sa vezi bine ce scrie in lege!!!
Marius Pernes
Pagina legislativa