Incepem GRADINITA de la 3 sau de la 4 ani?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns zfcristina spune:

Buna!
Eu am dat baiatul anul trecut la gradinita cand avea 3 ani si o luna.
L-am dat pentru ca mi se pare mult mai ok sa mearga la gradinita pentru ca se invata in primul rand cu un program de masa, somn etc..., socializeaza, invata poezii, cantecele, coloreaza..
Pe de alta parte, eu, cand avea baiatul 1 an si fata aproape 4,nu am dat-o la gradinita pentru ca imi era teama ca toate bolile (pe care e normal sa le faca in colectivitate) mi le aduce acasa si le face si baiatul.

Cristina , mami de cei mai frumosi si iubiti copii de pe pamant

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirandolina spune:

Baiatul meu cel mare va merge la toamna, la 3,10 ani. Nu consider ca trebuie sa ne grabim sa punem in mintea lor ceea ce altii sunt mai mult sau mai putin nevoiti sa faca. E super descurcaret in lume, vorbeste bine, stie poate lucruri pe care altii de gradinita nu le stiu...dar ce folos? fiecare cu ritmul lui! Aveam o vecina care mereu ii eclipseaza pe parinti cu cat de multe stie fata ei, chiar daca nu e la gradi, evident mai desteapta decat al meu...prostii! Cati ani de cresa, gradinita, scoala, facultate va "pierde" din viata? la ce bun sa il grabesc? ce poate prinde la 3 ani cu siguranta va invata si la 4. Daca tot am stat acasa pentru cel mic, l-am pastrat si pe el, macar sa nu vina cu tot soiull de microbi si virusi acasa, gravi in special pentru cel mic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flaviutza spune:

Fetele, nu mai recomandati aiurea, ca face fata statistica si trimite copilul in functie de cate voturi pro/contra sunt .

Momentul oportun gradinitei difera de la copil la copil. unii ating pragul la 3,altii la 4, altii abia la 5. Il dai la gradi cand da niste semne clare ca e pregatit. sa caute compania copiilor, sa fie in stare sa relationeze adecvat cu copiii cat de cat, sa fie relativ obisnuit cu absenta ta, sa ceara la toaleta, sa asculte atent minim 5 minute o poveste,etc. sunt mai multe si nu-i musai sa le indeplineasca pe toate, tu ca parinte cam sesizezi cand puiul tau e capabil sa se integreze la gradi.

Poate fi un copil mamos,mai sensibil pt care va fi un chin gradi la 3 ani.

Poate fi un copil mai independent, pe care la 3 ani devine aproape imposibil sa-l ti acasa, nu reusesti sa-i consumi si canalizezi energia ,carepare evident dornic sa stea cu copiii de unul singur si care nu numai ca se adapteaza rapid, dar ii merge de minune in colectivitate .

Asa ca studiaza-ti-l bine si vezi ce-i de facut,daca tot iti permiti sa alegi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AYSHA 2 spune:

Sunt de acord cu Flaviutza
In functie de copil stabilesti daca il dai acum sau peste un an sau 2
nu comparam primul an de gradinita cu primul an de scoala si spunem ca il privam de un an de "studii" prostii...sa ma scuze fetele care au alte pareri
al meu face 2 ani luna aceasta, e sociabil, vorbeste f. bine, spune poezii, cantece, recunoaste literele, e comunicativ, danseaza, da replici, si cu toate astea nu cred ca o sa-l dau la 3 ani
ideea cu "ei, si ce, toti racesc" nu e chiar asa, un medic pediatru de spital mi-a spus ca da, toti racesc, dar la varste mai mici fac formele grave ale bolilor si pot ramane si cu unele sensibiltati. Eu de exemplu, am fost data de mica in colectivitati, am racit si acum am o sensibilitate pentru afectiunile respiratorii de toata frumusetea. Fratele meu, care a fost la fel ca mine, nu are niciun fel de sensibilitate, deci depinde de copil
daca spui ca mai ai unul mic, gandeste-te ca ii poate da si lui si cu doi puiuti bolnaviori nu e chiar o fericire...
Iti doresc sa iei decizia cea mai buna !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AYSHA 2 spune:

si mai e o chestie
nici argumentul cu "programul" de la gradu nu tine in totalitate. Poti sa ii faci un program sanatos si acasa, fara probleme. Nepotii mei nu dorm la pranz la gradi tocmai pentru ca li se impune sau nu se adapteaza sau nu stiu de ce
Un alt nepot a fost dat la gradi la 3 ani cand nici nu vorbea (a vorbit de la 5, cu logoped) si nu si-a dezvoltat vorbirea, ba mai rau, nu mai manca si era albastru la ochi, astfel ca au renuntat si l-au dat mai tarziu
deci problema trebuie analizata din mai multe pdv si in functie de copil, nu de regula generala
Am citit mai sus de o mamaica care isi da copilul la cresa de la 6 luni ????? sau am inteles gresit ?
si nu are nici o problema?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioana spune:

Elementul-cheie este existenta unui FRATE MAI MIC. Asa, in general, putem teoretiza daca este mai bine la 3 sau la 4 ani, dar cand exista un frate mai mic, lucrurile se schimba categoric. Da, se mai imbolnavesc copiii in primul an de gradinita, dar cand este singurul copil din familie, e mai usor decat atunci cand te trezesti cu doi copii bolnavi. Si pentru ce? La varsta asta sanatatea e mai imporanta decat orice, chiar si decat o poezie sau nu stiu ce socializare.
Din experienta proprie: cat castiga cel mare la capitolul socializare pierd amandoi la imunitate.
Sigur, sunt si cazuri fericite cand totul decurge fara probleme, dar eu personal nu am cunoscut.
Va doresc toate cele bune.
Ioana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madau spune:

Noi vom incepe la 3 ani fara 3 luni si o voi da pt inceput la program normal 8-12, ea e tare nerabdatoare sa mearga si sa stea cu "cupiii"...sper sa-i si placa

Madau si Alexia Miruna (15 dec 2005)
www.flickr.com/photos/madau/collections/72157600567493374/" target="_blank">poze pana la 1 an, www.flickr.com/photos/madau/collections/72157600567398541/" target="_blank">de la 1 la 2 ani, www.flickr.com/photos/madau/sets/72157603478525150/" target="_blank">PARTY 2 ANISORI
www.geocities.com/nov_dec_2005/povesti2005.htm#madau" target="_blank">povestea nasterii Mirunei
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=1b04435806e76a5905bfb2&skin_id=4&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">filmulet aniversar
filmuletze poznase www.dropshots.com/madau" target="_blank">1 si www.dropshots.com/Miruna" target="_blank">2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Cred ca depinde de copi dar si de gradinita aleasa.
Eu am dus copilul la gradi la aproape 3 ani (nu implinise 3 ani). A fost la program scurt (8 - 13.00) si de fapt statea doar 4 ore (9-13).
Cand am mers la gradi aveam pampers, beam lapte numai cu biberonul, etc.
In 4 luni nu mai avea pampers, nu mai foloseam biberon, dar si: stiam care e stanga si care e dreapta, numaram pana la 10 in engleza, oamenii din picturi semanau a oameni, etc - multe, multe progrese - datorate in mare parte gradinitei.
In cursul primului an de gradi a facut o singura amigdalita.
Pentru noi punand in balanta socializare + ce a invatat versus una bucata amigdalita (pe care putea s-o faca si stand acasa) eu zic ca a fost ok.
Ceea ce nu inseamna deloc ca asa e pentru toti.

Sorana si Monica (5 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Eu sunt in situatia cu 2 copii.
Cand cel mare a implinit 3 ani, l-am dat la gradinita. Cel mic avea atunci 4 luni. Pot spune ca in primul an a adus celui mic vre-o 3 raceli - 2 finalizate doar cu antibiotic, la cel mic. Asta era acum 2 ani. Urmatorul an de gradinita (pt cel mare) si de bantuit prin parcuri cu bunicii (pt cel mic) s-a incheiat cu raceli banale - nici-un antibiotic. La toamna cel mic face si el 3 ani si va merge la gradinita. In concluzie, din punct de vedere al sanatatii a fost totul ok, atat la cel din colectivitate cat si la cel mic.
Din punctul de vedere al socializarii si educatiei, in mod cert mersul la gradinita favorizeaza dezvoltarea.

Nu dau sfaturi. Fiecare face ce crede ca e mai bine pt copiii lui. Pentru noi gradinita a fost o solutie buna si n-am avut nici-un fel de probleme. Sa nu uit: gradinita de stat, program prelungit, de la inceput.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

Daca nu exista un argument medical la mijloc, eu as opta clar gradinitza. De ce sa amani sa faca ceva ce poate sa faca acum? Gradinitza ii deschide un orizont nou, ii pune circuitele mintii in miscare, se pun bazele socializarii etc. Toti acesti stimuli nu pot fi decat benefici pt mintea, inteligenta si educatia unui copil. Mereu auzim peste tot in carti cum creierul unui copil pana in 2 ani este ca un burete si ca trebuie sa ne folosim de acest avantaj pt a-i invata cat mai multe lucruri. De ce sa nu folosim la maxim perioada lor cea mai "fertila"? ca dor nu va imaginati ca duap 2 ani mintea lor devine plata.
Sunt adepta ideii ca daca unele lucruri nu se fac la timpul lor, ai ceva de pierdut. Nu zic acuma ca e o diferenta de la cer la pamant intre a-ti da copilul la 3 ani sau la 4 ani la scoala. Dar eu vad atatea avantaje in a-ti da copilul la 3 ani la gradi. Ideea ca-l stresezi sau ca-i furi din copilarie mi se pare exagerata si nu-mi dau seama clar de unde vine (din faptul ca vedem noi, ca adulti serviciul o corvoada, poate, sau din lipsa de placere pe care am avut-o noi de a merge la scoala). Copilul ala nu e mai fericit stand acasa cu mami 100% din timp? De ce sa nu beneficieze de toate: si de mami dupa-amiza (mai ales ca-l poti lua de la gradi cand vrei tu, daca nu vrei sa-l lasi pana la 4 seara), si cu bebe, si cu copii de varsta lui (nu numai bebelusi "mucosi" care nu stiu sa se joace cu el). O gradinita se potriveste perfect sferei lui de interese si preocupari. De ce sa nu-i oferi aceasta experienta benefica inca de la 3 ani? ce motiv ai avea sa amani? Acasa ce face? tu esti ocupata mai mult acum cu cel mic, nu mai ai la dispozitie acelasi timp ca inainte. Daca il duci la gradi, vei avea si tu timp mai mult cu cel mic si-i vei putea acorda destula atentie asa cum ai facut si cu cel mare. In plus, cel mare are un loc de refulare (gelozia fatza de cel mic se manifesta in multe feluri) la gradi si transitia lui la rolul de frate mai mare cred ca se face mai usor daca nu e in contact permanent cu bebe.

Mai mult decat atat sunt adepta ideii ca o mamica acasa nu poate suplini niciodata efectul pe care gradinitza il are asupra unui copil. Da, poti sa-l inveti poezii, cantece, sa numere, sa asocieze, coloreze, picteze etc. Dar gradinitza e mult mai mult decat atat, gradinitza e o experienta de viata, are o latura sociala pt care noi nu le-o putem niciodata crea acasa, iar copiii invata sa se subordoneze si altui adult-educator decat parintelui. Inca o data, in afara de argumentul sanatatii, nu vad nici macar cel mai mic contra-argument pt mersul la gradi.
Eu sufar ca n-am putut sa-l dau pe cel mare la gradi de la 3 ani, din limitari financiare. Dar eu realizez f. bine ce-a pierdut el stand un an in plus acasa.

Mergi la inceput