Cum se canta la pieptene si alte jocuri uitate...
Le citesc copiilor Pippi Sosetica si scria pe undeva ca stia sa cante la pieptene.
Si deodata mi-am aminitit de turca, "trasul" cu maciulii de patlagina, casutele din crengi facute in padure la tara la bunici, cantatul din cozi de ceapa verde, "broscutele" din frunze de aloe, pocnitul unei frunze pe degete (se strangea mana sa formeze un fel de ochi, nu stiu cum sa va explic...), tras cu arcul si prastia, coronite din margarete...
Acum... daca va mai trece ceva prin cap, puneti va rog aici si nu ma uitati cu pieptenele, asta chiar ca nu stiu!
P.S. Mutati sb. unde/daca credeti ca s-ar potrivi mai bine.
Take joy! (poze)
Raspunsuri
Tdi spune:
Frumoasa initiativa ta sa "reinvii" jocurile copilariei...imi amintesc si eu cu multa nostalgie de ele si mi-am propus sa ii arat si fetitei mele cum ne jucam noi, fara toate "binefacerile" timpurilor moderne, inventam distractii din orice si totusi era atat de frumos!
Aseara am vazut la tv un moshuletz care canta la pieptene si mi-am amintit de subiectul tau...deci, avea un pieptene simplu de plastic peste care a pus o folie de nylon si sufla in el...am ramas impresionata ce sunete scotea, parca abea o muzicutza. Pe vremuri cred ca noi foloseam o foaie de hartie in loc de plastic...nu mai stiu.
Revin daca imi mai amintesc ceva.
dana d spune:
Lorena, nu te dezminti, esti o romantica incurabila!
Si mai facut si pe mine sa-mi amintesc cum cantam la fluier din cucuta. Era o buruiana pe la tzara cu niste betze crude groase din care taiam un fel de fluier si nu mai tin minte exact cum il crestam de scoatea un sunet puternic ca de cimpoi.
Si de pocnitul cu frunza in pumn imi amintesc dar nu mai stiu despre ce tip de planta era vorba.
Despre cantatul la pieptan nu stiu nimic, nu am vazut la nimeni dar imi da un sentiment neplacut cand imi imaginez asa ceva.
In schimb mi-am amintit cum faceam papusi din stiuleti de porumb proaspeti, din aia cu "par" (matasea) si parca abia acum simt frustarea de a legana tandru in brate un stiulete de porumb cand in ziua de azi exista atatea papusi care rad, plang si sug din biberon. Aveam cateva papusi acasa (putine) dar imi amintesc cum la tara cand mergeam in vacantza rupeam stiuleti din porumbul bunicilor si faceam papusi, mai blonde sau mai brunete si cu parul cretz si incercam sa le dam forma rupand foile de deasupra si zau daca nu imi vine sa imi plang de mila desi nu-mi amintesc sa fi suferit atunci de lipsa unei papusi frumoase.
Fetele mele
Iremediabil indragostita de CANADA
Tdi spune:
Daaa...papusi din stiuleti de porumb, cu "parul" lung si usor de frezat...ce vremuri!!!
Noi mai faceam modele de desene pe frunzele de salcam...se pliaza frunza de mai multe ori si se mushca cu dintii ca sa-i imprimi forme, apoi se desface si...voilą, modelul e gata!
Ah, mai e una...betzele de marar uscate...le foloseam pe post de tigari...imi amintesc ca scoteau un fum piscator!
ML spune:
Dragutelor, tare va multumesc...
Tdi, n-am prea mai avut timp de joaca (decat asa putin... am gasit pe drum doua pietre - cremene?!...- si le-am pocanit pe intuneric pana au iesit scantei. Aaa, ba si cu "cerneala simpatica" din suc de lamaie am desenat...)... abia astept sa "cantam" la pieptene (interesante emisiuni aveti).
He, he!... pana sa dam foc la ceva (fie ele si bete uscate de marar), mai asteptam... Ei... mi-ai adus aminte de arsul hartiei cu lupa.
Si noi "decupam" funze (recunosc... hi, hi, nu cu dintii, le rupeam cu degetele). De nuc. Minunate vremuri... stateam la bunici catarati pe gard, asteptam "rata" sa ne aduca parintii, ne holbam la vaci si rupeam frunze... cu model...
Apropo de frunze... o prietena mi-a spus ca le canta la frunza copiilor.
Multumesc, am sa-mi fac lista cu toate caraghioslacurile astea...
Mai, mai Dana ce frumos descrii! Neaparat aflu care-i cucuta si o sa legam si cateva papusi (am strans deja matase si foi). Sa fie oare tevile de cucuta cele pe care le poti taia in forma de crenel si apoi lucra snur pe ele? Nu stiu cum sa explic, bunica ma invata si acum... ce crezi, am gasit aici de cumparat (set) pt. fetite iar teava este din plastic?!...
Take joy! (poze)
Octavia75 spune:
Tatal meu povesteste cum pe vremea copilariei, baietii faceau niste placintute din noroi (imala)pe care apoi le plesneau de asfalt, se chemau tunuri si castiga cel a carui placintuta facea cel mai mult zgomot.
Din par de porumb mai faceam umplutura pentru asternuturile din patuturi de papusi.
38+ cu ...mai avem un pic
Octavia75 & bebe mic
ML spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Octavia75 ...castiga cel a carui placintuta facea cel mai mult zgomot. . Vai, ce-mi place! Din par de porumb mai faceam umplutura pentru asternuturile din patuturi de papusi. Si asta!! Spune-mi, si nu mucegaia? Tare dragut, multumesc! 38+ cu ...mai avem un pic Octavia75 & bebe mic |
Take joy! (poze)
ruscus spune:
apropo de moroi, noi faceam bile de noroi si le puneam in varful unei bote de rachita si castiga cine le arunca mai departe
mai aveam un joc dar nu stiu cum se numeste, un bat gros si mare de aproximativ 10 cm, il asezam pe doua caramizi sau pietre si cu un alt bat mai mare il ridicam si cand era in aer trebuia sa il lovim, fiecare jucator avea dreptul la trei lovituri, castiga cine arunca batul cel mai departe, seamana cu jucul de beasebool
bunicul meu ne facea purcei si vaci din dovleci si castraveti,
cu gasca faceam "draci" din bostani, puneam lumanare si seara tarziu ii puneam in mijlocul drumului, mai treceau masini prin sat, uni soferi se opreau si me injurau de numa numa, ce amintiri frumoase
eu am jucam cu flori, imi imaginam ca sunt printese si le faceam haine din alte petale
sau faceam modele din frunze de salcam, impatuream frunza si le muscam cu dintii cand le despatuream aveam modele frumoase....
ce vremuri faine....
"daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." R. TAGORE
florina, mamica lui thierry si dara
Tisina spune:
Eu imi puneam unghii false din petale de flori.
Iar cand bunica uda gradina, construiam din noroi "oameni de zapada"
Cat priveste cantatul la pieptan, am vazut cu astia mici un episod din Winnie the Pooh cum o fetita si-a facut un "kazoo", sau nu stiu cum se scrie, adica a pus un servetel peste un pieptan (spunea ca se poate face si cu hartie) si sufla in ea scotand sunete.
ML spune:
citat din mesajul lui ruscus eu am jucam cu flori, imi imaginam ca sunt printese si le faceam haine din alte petale "daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." R. TAGORE florina, mamica lui thierry si dara |
Ce frumooos!
Take joy! (poze)
ML spune:
citat din mesajul lui Tisina Iar cand bunica uda gradina, construiam din noroi "oameni de zapada" he, he! Cat priveste cantatul la pieptan, am vazut cu astia mici un episod din Winnie the Pooh cum o fetita si-a facut un "kazoo", sau nu stiu cum se scrie, adica a pus un servetel peste un pieptan (spunea ca se poate face si cu hartie) si sufla in ea scotand sunete. Da, kazoo; multumesc, vom incerca si cu servetel. Tisina |
Take joy! (poze)