Cand incep copii mici sa vorbeasca?
Raspunsuri - Pagina 2
parpalak spune:
Parca Lucian Blaga era ala care a vorbit la patru ani...
Sanatate la bebei si mamici.
gabid spune:
Depinde de copil.A mea a spus "mama"la 7 luni si la un an si 6 luni a inceput sa spuna multe cuvinte.La un an si 8 luni a inceput sa lege cuvinte in propozitii de 2 cuvintele.Acum,la un an si 10 luni spune propzitii de 3-4 cuvinte si repeta toate cuvintele pe care le aude la noi.Nu am facut ceva deosebit.I-am vorbit de cand am nascut-o chiar de nu intelegea nimic.I-am vorbit tot timpul si ea de la 4 luni dadea din gurita sa vorbeasca cu noi.Acum numai ne tace gura la niciuna.
va pup,
Simonica un an si 10 luni si
Gabi.
Babee spune:
Roxana, iti spun exact ce a spus mama despre mine.La 8 luni eram de-a dura, la 9 luni mergeam catinel, iar la 10 mergeam bine.dar...cu vorba era mai greu..asa ca dupa nenumarate griji pe care si le-a facut, ca si tine, m-am 'apucat' sa vorbesc la 3 ani si 3 luni, dar vorbeam coerent, direct in poezii, ca nu degeaba mergeam la gradinita.Sincer, maica-mii ii lipseau zilele linistite, ca o obosisem de-atata vorba.Pe mine nu m-ar mira ca si copilul meu sa-mi calce pe urme.Fiecare cand are chef.Inmagazineaza date, si va veni si surpriza, curand.
'Fiecare dintre noi este un inger cu o singura aripa.Si nu putem zbura decat imbratisandu-ne unul pe celalalt.'
Iubi, mamica cu burtica:)
Danza spune:
Nu-ti fa griji ca nu vorbeste bebicul tau si nu-l mai stresati (in special soacra) cu "zi si tu ceva"! Intr-adevar cum au zis si fetele, el acum acumuleaza, iar cand i se dezleaga limba va vorbi totul ff corect si muuult, ca te vei satura tu!
Danut vorbeste fff bine, il zice pe R de la 1 an su 3 luni, numara pana la 10 de la 1 an si 8 luni, stie si jumatate de alfabet, stie, recunoaste si pronunta 13 culori, iar de vreo 2-3 saptamani a inceput sa lege mici propozitii: unde-i mama, unde-i tata, makica mea (mamica mea), bukica mea (bunica), masilea conda (masina honda - a lui tati), masilea abata (masina albastra), macilea odange (masina oranj), a mutzi ai (la multi ani), picina abata (piscina albastra) etc.
Spune si o poezioara mica (e un joc cu degetele)
Cau-cau,
unde te duci?
la Danut sa-l mananci,
da' de unde?
de aici, d'aici...
iar el zice
cau-cau
untuduci
a Nutzu
manici
ici-ici
Cu drag,
Dana, mamica lui Danutz - 1 an si 10 luni pe 20 iulie
Album:http://www.yamafoto.com/?ref=6599
roxana chindris spune:
Multumesc tuturor pentru opinii si sfaturi si ma bucur ca ati reusit sa ma linistiti. Sper sa fie totul ok !
Mai astept raspunsuri asa ... ca sa mai stam de vorba
otau spune:
aietelul meu a inceputa sa vorbeasca dupa ce a implinit 2 ani. Surprinzator a fost, insa, ca a spus direct mici propozitii. Cred ca el pana la 2 ani a acumulat si apoi a prins curaj si a inceput sa vorbeasca. Si inca un lucru: nu stalcea cuvintele. Doar 3 - 4 cuvinte le spunea gresit. Il spunea foarte bine si pe R.
Acum (are 5 ani) vorbeste non-stop. Cu chiu cu vai reusesc sa mai vorbesc ceva cu sotul meu, fara sa se bage si el intre noi.
Pa!
Aurora
palmyrah2002 spune:
Mihnea face doi ani peste 2 zile si singurele cuvinte clare pe care le rosteste sint:mama,tata si Gabi.Restul sint chinezarii :gogo=strugure;toto=brinza topita; pichi=piersica; oma=lumina;uba=umbrela ,etc. pe care le spune de pe la 1 an si ll luni.Intelege absolut orice si face tot ce-i spui,in schimb cu vorbitul e mai "lenes".El sa fie sanatos ca are timp sa turuie.Stai linistita,pentru ca fiecare copil are ritmul propriu si va vorbi cind va considera el de cuviintza!!MULTA SANATATE lui HORATIU si pupici dulci de la Minea(Mihnea)chinezu' si mami
melinav spune:
Ma bucur ca am gasit acest subiect, si vad ca mai mult mamicile de baieti s-au inscris la cuvant aici, deci se adevereste probabil ce mi s-a spus, ca baietii vorbesc mai greu. Baietelul meu are acum 2 ani si aproape 8 luni, si inca nu vorbeste in propozitii clare.
Foarte greu a inceput sa spuna chiar cuvintele simple, "ma-ma", "ta-ta", deci asta s-a intamplat cam dupa 1 an si jumatate. El cand vroia ceva te lua de mana si te ducea la locul respectiv, sau iti arata cu manuta daca nu ajungea pana acolo.
Am observat insa ca a ajuns sa inteleaga totul, si dupa 1 an jumatate executa comenzi, gen du-ti pampersul la cos, puneti papucii la loc, puneti caciula, care e masina, cine-i mami, cine-i tati stia sa spuna. Insa de pronuntat tot nu reusea sa pronunte, decat cuvinte mono sau bi - silabice, si astea destul de putine, dar de inteles te intelegeai perfect cu el. Incepusera sa-i placa chiar si povestile, cand spunea "ba-ba " stiam ca e povestea cu "fata mosului si a babei" si cand spunea "co-co" era povestea "Punguta cu 2 bani". Incerca chiar sa faca cum face cocosul...
La inceputul anului asta a facut 2 ani, si, imboldita de maica-mea si de bunica mea, am mers si la un doctor neuropsiholog, care ne-a spus sa vorbim cu el (facusem deja chestia asta), sa-i aratam pe carticele (i-am luat 2 abecedare, desi mai avea carti de copii); ne-a spus ca una din cauze, ca nu vorbeste ar fii faptul ca e crescut de bunici (noi il vedeam doar in week-end-uri) si ca simte lipsa parintilor (!)-el de fapt mai mult plange cand pleaca soacra-mea decat cand plecam noi, si ca sa-i facem repede-repede un fratior sau o surioara, ca e rasfatat, si de-aia ii e lene sa pronunte cuvintele.
Ne-a mai dat si un sirop ca sa-i stimuleze dezvoltarea mintala, dar taica-su nu a fost de acord sa-i dam siropul, ca sa nu fortam copilul si sa-l nenorocim cumva.
Sunt opt luni de la vizita la doctor si copilul a facut mari progreze cu vorbitul, fara sa-l fortam in vreun fel. Si-a dat el singur drumul.
Acum pronunta mult mai multe cuvinte, iti spune cati ani are si cum il cheama (bine, nu chiar numele din certificatul de nastere, ceva prescurtat), stie sa-ti arate pe carticica ce reprezinta diferite poze, incearca sa repete cuvintele dupa tine, desi pe unele le mai stalceste.
Noua ne-a mai venit inima la loc, desi mai avem pana o sa vorbeasca cursiv
Melina
Mitzi spune:
Nu exista o regula! Fiecare copil are ritmul propriu
quote:
Originally posted by parpalak
Parca Lucian Blaga era ala care a vorbit la patru ani...
Sanatate la bebei si mamici.
adita spune:
Pana pe la un an si sase luni, baiatul meu nu spunea decat tata, dar era expert la mima. Era foarte expresiv, incat nu puteai sa nu intelegi ce vrea sa spuna. "Recita" chiar si o poezie, asa, prin semne. Acum la doi ani stie multe cuvinte, imita orice cuvant aude (de exemplu azi tipa prin casa "Cainii rosii", dupa ce a vazut o reclama la televizor), dar inca nu face propozitii. Probabil ca seamana cu sotul, care a vorbit destul de tarziu, nu cu mine care la un an si patru luni vorbeam in fraze.
Doamne ajuta cui saruta si sporeste cui iubeste
http://community.webshots.com/user/adrianacalin