Sezatoarea canadiana (94)

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ktrinel spune:

Donia, aici ceremonia in sine nu a durat mai mult de 45 min ,max o ora, depinde de cati de multi sunt in sala...ca trebuie sa stai pana ii inmaneaza ultimului diploma de rigoare..cred ca ma intrat cu 15-30 minute mai tarziu decat era scris pe invitatie...

poate fetele din ON sa te ajute mai mult!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Donia, asa a fost si la noi, o ora maxim. Ca stiu ca ne pregatisem pentru mai mult si ne-a mirat ca a fost atit de scurta.

Ktrinel, nici pe mine nu m-au impresionat constructiile si magazinele frumoase, cel putin nu atit timp cit oameni dragi mie inca nu-si pot permite credite. M-a durut in schimb faptul ca au disparut pietele traditionale, cu taranii adevarati, din cauza preturilor cerute pe tarabe si a politicii de a aduce legume si fructe, nesanatoase, de prin alte parti, in loc de a incuraja agricultura locala. Eu simt taranaste, sint legata de pamint si e tragic ce se intimpla cu paminturile Romaniei: sint pur si simplu in paragina! Am facut si poze ca sa arat cum arata paminturile odata fertile din tara. Era seceta, de drept, dar nici nu se mai muncesc ca odinioara. Si nu e bine, oamenii de acolo s-au hranit intodeauna. Dar si mai mult m-a intristat faptul ca nimeni sau foarte putini, chiar si din familia mea si dintre prietenii apropiati, nu intelegeau de ce cautam piete, cind la doi pasi era supermarketul care avea de toate... Ce m-a mai impresionat in mod neplacut a fost tendinta tuturor de a calcula viata in bani. Adica, ok, stiu a asta este, ca totul e pe bani, dar nici chiar asa. Exista un curent in Romania, pe care eu l-am simtit intr-un mod destul de neplacut: daca nu ai termopane, daca nu ai mobil si inca din ala, ultimul racnet, si nu unul, ci doua, si la Orange si la nu mai stiu cum se numeste... daca nu ai ce are lumea in general, e clar ca ai o problema si ca ceva nu merge bine in viata ta. Exagerez, dar m-am simtit tare saracuta pe linga romanii mei. Numai ca ei aveau multe din ce eu nu aveam, dar pe credite, unele mult-mult peste puterea lor de cumparare, ori nici asta nu e un lucru bun. S-au repezit sa-si ia una-alta, lucru de inteles pe de o parte, ca tot nu ai avut si acum ai posibilitatea macar sa iei in rate, dar asta atrage dupa sine multa munca si posturi nu sint sau nu sint bine platite, orele de munca peste program sau 2-3 servicii ca sa platesti creditele atrag dupa sine stres, mult-mult stres, oamenii se baga in datorii si apoi pleaca in afara sa munceasca... Of, asta e una din tragediile din Romania pentru mine, poate una dintre cele mai mari, copiii ramasi acasa, multi, inadmisibil de multi, fara mama, fara tata, in grija bunicilor prea batrini ca sa faca fata... In Berzunti, Bacau, jumatate din sat e plecat la munca in Italia sau in Spania si e plin de copii ramasi cu un parinte sau cei mai multi fara nici unul... Dar iti arata mindri telefonul mobil sau geaca de blugi sau ce au mai primit de pe la parinti, gastile se fac in functie de cit cistiga si ce trimit parintii acasa. Numai ochii lor spun de fapt adevarul, daca ii intrebi si cind vine mama: nu stiu! Si atunci vezi copilul parasit, care crede ca asa e normal sa traiasca si face si el ce poate ca sa faca fata si sa inteleaga ce se intimpla. E adevarat ca satul arata bine, s-au construit case, nu-mi ramine decit sa ma rog ca acesti copii vor trece cu bine peste aceasta perioada grea, in care cresc fara nici un parinte linga el. Si sint copii de toate virstele, de la 1 an la 18... Si nu e singurul sat, sint o multime!!! Si as putea sa spun multe despre Romania mea, faptul ca am avut o vacanta frumoasa, nu inseamna ca nu am vazut tot ce m-a inconjurat, ca doar de acolo am plecat si sufletul meu e ca un burete la tot ce se intimpla acolo.
Cit despre sotul meu, sigur nu ar face ceva impotriva familiei lui si nici a mea, e prea altruist sa faca acest lucru. Si nici eu nu as fi neaparat nefericita daca as face ca el, e mai important el pentru mine decit locul unde traim, inca l-as urma pina la capatul pamintului. Numai ca il iubesc destul de mult ca sa pot fi linistita daca el e nelinistit sau nefericit. Asta e problema, ca daca simt la el asa ceva, ca il macina asa ceva, s-a dus si linistea si fericirea mea, numai pentru ca stiu cum e la el in suflet, nu pentru ca imi cere el ceva. Si in aceasta situatia, zau daca mai conteaza unde traiesti, trebuie cautata o solutie care sa multumeasca pe toata lumea. Dar eu sper sa ramina totul intact si sa ne vedem inainte de viata abia inceputa...

CORNELIA , mami de www.dropshots.com/Aurice#date/2008-02-23/18:30:04" target="_blank">AGATA, www.dropshots.com/Aurice#date/2007-12-02/10:49:08" target="_blank">TUDORA si www.dropshots.com/Aurice#date/2008-01-20/18:33:43" target="_blank">LISANDRU

In viata ta si a celor dragi tie, tu trebuie sa fii solutia... nu problema.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen77 spune:

Raspunsul la intrebarea de ieri, Nelia, e da, m-as intoarce, dar cu 2 conditii: sa am mai mult timp liber ca aici si acelasi standard de viata .. plus ca as fi langa familie. Fara cele 2 chestii enumerate mai sus, raspunsul e nu. Mai povestesc eu pe tema RO, nici eu nu sunt nerealista, si nici nu ma incanta plimbarile prin Mall (de fapt asta e una din durerile mele vis-a-vis de Canada, unde juma de an ma plimb pe promenada Fairview). Am reusit sa pun poze cu botezul piticului aici.

POZE NOI

Carmen si Matei Gabriel + Marc David

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ktrinel spune:

Carmen,e superb Marc ! sunteti catolici ?
Cred ca toata lumea s-ar intoarce in conditiile tale...pana si eu ..acum depinde si ce intelege fiecare /ce are setat ca standard de viata .

Nelia, asa gandesc si eu … mi se pare ca suntem, per ansamblu, un pic ipocriti …de ce?...pai uite, ii blagoslovim pe astia de aici ca nu stiu altceva decat supermarket, mananca numai «plastic»…si romanii incotro se indreapta ? ..intradevar, pe de o parte datorita decaderii agriculturii, dar in mare parte si datorita comoditatii si de dragul de a copia : e mai cool sa mergi la supermarket decat la piata..
Apoi, nu ne place ca aici lumea e individualista…dar noua ne pasa, efectiv, de ceea ce discutai tu acolo despre copii, sate, lume care nu isi permite…etc…Nu ! romanul face orice ca sa aiba si el ca vecinul, sau mai mult, da din coate si calca in picioare orice babuta sa ajunga in fatza..deci cum suntem ?
Aici ne plangem ca «ne face» sistemul…tragic e ca in tara, lumea nici macar nu isi da seama ..sau in cel mai bun caz ignora ca e furata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns detected spune:

Fetelor...are cineva o mostra de invitatie? Vreau sa o invit pe sora mea sa ma viziteze si nu am nici o idee cum sa fac invitatia...am incercat sa caut pe net dar nu am gasit nimic.
Multumesc anticipat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Ei, Carmen, eu nu vorbeam de intorsul conditionat, ca asa, eu sint prima care ma intorc acasa, linga ai mei si linga tot ce e al meu acolo. Eu intrebam daca pe lista tarilor de intors, e si Romania, asta care e acum, nu aia care ne-ar placea sa fim. Ma duc sa-i dau marul lui Lisandru si ma intorc sa vad pozele.
Ktrinel, da, din pacate... Ma induioseaza pe mine multe, si acolo si aici, dar eu sint mama si sint la capitolul crescut copii mici (inca!) si poate sa-mi spuna mie oricine si orice, ca tot pe-a mea o tin, cu toata bunastarea pe care ti-o ofera munca multa si departe de copii: copiii au nevoie de mama, de tata, de familie sa creasca frumos si sanatos! Si, daca acesti romani care pleaca, s-ar duce un an sau doi, pe rind, la munca, situatia nu ar fi chiar atit de rea... dar, ei nu se mai opresc. De fapt, asta e problema. Pina nu-si iau tot ce are vecinul nu se linistesc. N-am nimic cu vecinul, dar prin asta spun faptul ca stau departe de copii ca sa faca bani, iar banii, o parte din ei, aia la care ar putea renunta si sa se intoarca acasa, se duc pe lucruri inutile intr-o viata de om, placute, dar fara de care se poate trai. Intre copil si acestea, aleg fara comentarii copilul! Sau se bag in datorii mari in tara, isi iau si aia si aia, unii cumpara pamint, sa fie, dar nu se intorc sa-l lucreze si ramine in paragina... Of, citeodata asa am o problema cu omul asta, nu numai romanul, ci el, in general.

CORNELIA , mami de www.dropshots.com/Aurice#date/2008-02-23/18:30:04" target="_blank">AGATA, www.dropshots.com/Aurice#date/2007-12-02/10:49:08" target="_blank">TUDORA si www.dropshots.com/Aurice#date/2008-01-20/18:33:43" target="_blank">LISANDRU

In viata ta si a celor dragi tie, tu trebuie sa fii solutia... nu problema.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmen77 spune:

Ktrinel, multumim de aprecieri! Si da, suntem catolici. Botezul l-am facut la aceeasi biserica din Timisoara unde a fost botezat si Matei. Referitor la mancarea din Romania, sa stiti ca, chiar si in supermarket, produsele sunt mai ok ca aici, m-am uitat pe etichetele laptelui batut, iaurtului, branzeturilor, smantanii, aveau lapte, culturi, si cam atat. Ouale aratau ok, iar in piata rosiile erau bune de tot inca din mai cand am ajuns noi ... sa nu mai zic ce cirese am mancat, piersici, caise yammmy, ma rog, in piata inca is ok ... si gasesti tarani (precizez ca noi am cumparat din piata in Suceava si Timisoara). Iar per ansamblu mi se pare inca un pic mai ieftina ca aici mancarea, cel putin la produsele de gen branza, lapte, iaurt, oua, paine ... legume, fructe (nu cele exotice - cele de sezon romanesti). E drept ca nu m-am uitat sa fac comparatii la carne, ulei, nu m-a interesat ca nu am gatit.

Iar referitor la lasatul sau luatul copiilor cu tine in strainatate, asta e o optiune pur personala, eu stiu si romani care au venit in Canada fara copii si i-au lasat la bunici 2-3 ani, la fel, stiu romani plecati la munca in Italia care si-au luat copiii cu ei ... evident ca peste tot in lume e mai greu cand ai copii .. depinde de tine daca ii vrei sau nu ... sa iti "ingreuneze" integrarea .. noi nu am putut face asta, cu toate ca toti bunicii se inghesuiau sa il tina si noua ne-ar fi fost usor la inceput fara el ... dar usor pe de o parte si groaznic pe alta parte.

Cand zic acelasi nivel de trai, ma gandesc sa am un venit suficient sa platesc rata la o casa, sa imi permit sa imi hranesc familia sanatos, sa plec o data pe an intr-un concediu si sa pun deoparte macar 100 dolari/luna pentru batranete. In conditiile in care acum salariile in Romania sunt tot in crestere, nu e imposibil de realizat ... insa sunt alte chestii pe care trebuie sa le accepti, mizeria, sistemul scolar cam incarcat si solicitant pentru copii, magaria multor functionari publici ... sa renunti la usurinta cu care faci toate platile aici .. si multe altele.

Si in final, sa va povestesc o intamplare mai putin placuta prin care am trecut noi in prima zi in Timisoara, dar care nu mi-a lasat un gust amar in ceea ce priveste sistemul sanitar romanesc. Deci, numai ce ajunsesem in Timisoara, am ajuns acasa la matusa si bunica mea, amandoua in al 9lea cer ca am venit, matusa mea il ia pe Matei sa mearga cu el in curte sa hraneasca, cainele unui vecin ... caruia ii da oase des. Asaaa .. eu ii dadeam laptele lui Marc, Florin descarca din masina bagajele, matusa mea merge in curte cu Matei, dupa 5 minute aud urletele lui Matei, alerg in curte, cainele il muscase pe Matei !! . Matusa mea, care nu are copii si nu prea prevede pericolele de genul asta, i-a dat cainelui sa pape, si nu l-a tinut pe Matei de mana, care s-a dus la catel sa il mangaie ... al meu bleg nu stie ca nu pui mana pe un animal cand manca ... si cainele l-a muscat de mana dreapta si de piciorul drept ... am luat copilul si am fugit cu el la urgente la spitalul de copii Louis Turcanu, unde e adevarat, am asteptat o ora sa intram, dar a fost vazut de un medic ff simpatic, care l-a linistit, a glumit cu el sa il relaxeze, asistenta i-a pansat rana, apoi a incasat un vaccin anti-tetanos, deci am fost tratati super ok fara sa dam nimic nimanui .. poate am avut eu noroc .. nu stiu. Apoi am plecat la spitalul de boli infectioase, ca trebuia sa inceapa sa faca si seria de antirabice ... norocul lui a fost ca, cainele avea carnet de sanatate si de antirabice a scapat ... dar, cum ziceam, nu am ramas cu gust amar dupa experienta asta.

Revin, ca Marc e plictisit deja

POZE NOI

Carmen si Matei Gabriel + Marc David

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cge spune:

Eu vreau sa zic ca dupa noi Romania nu e tara unde sa iti cresti copiii, din pacate.

Noi acum 1 an, lucram in informatica in Bucuresti, aveam salarii peste medie, dar la sfarsitul lunii ne ramaneau mai putini bani decat aici dintr-un salariu. Victor mergea la scoala publica, dar si la after-school vreo 8 mil = 200 Euro cred, Anca mergea la o cresa particulara, asta ne usca rau de tot: 300Euro.
De bine de rau nu plateam rate la apartament, era al nostru.
Plateam rata la masina, plus intretinere la bloc.

Si stresul este mare in Ro, noi munceam mult peste program si nu eram platiti in plus.

Medicamente gratuite nu gaseam decat la inceputul lunii, daca se imbolnavea copilul in restul lunii, le cumparam.

Activitatile ptr copii in Bucuresti sunt f. scumpe.
De exemplu, ptr pitici pana in 4-5 ani, sunt putine cluburi care organizeaza cursuri de not si preturile sunt de genul 300EURO pe luna.

In fine fiecare stie situatia lui, de exemplu, e clar ca in Bucuresti sunt preturile mai mari decat in restul tarii etc.

Alocatia ptr copil este de 10$ /luna.

Si noi plecam in 3 sapt. in Ro, abia asteptam.

La mare vom merge la bulgari, ca nu am avut nervi si bani de litoralul romanesc.

Am mai fost si acum 2 ani la mare la bulgari, si dupa vacanta intr-un club patronat de francezi am depus actele de emigrare.

De fapt intrasem sa vad ce i-ati raspuns lui Ktrinel referitor la activitatile de we din Montreal.

Weekend placut,
Cristina,
mama lui Victor 07.01.2000 si a Ancai 16.09.2005

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rocs02 spune:

Carmen, bine ai venit din vacanta !!! Interesante impresiile tale despre Romania. le-am citit cu sufletul la gura, mai ales ca si eu ma pregatesc sa plec in august.
Felicitari pentru micutul crestin, e tare dulce !

Nelia, felicitari pentru notele de la examen. Asta da performanta, 3 copii si examen cu note atat de mari. Eu am un singur curs si ma cam ia jalea cand e de invatat. Piticii mei au plecat saptamana asta si eu nu stiu ce sa fac ....ma invart prin casa , vorbesc singura si nu-mi gasesc rostul. Ieri mi-am pus niste dvd-uri cu ei sa le mai ascult vocile. Ce mai, nu e usor ...sper sa-mi umplu cu ceva timpul asta de asteptare pana plec dupa ei.

Ina, oare a nascut? Parca asta era perioada in care trebuie sa tina bebelinul in brate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns stefany_p spune:

Detected, iti pot trimite eu un model de invitatie. este facuta de mine dupa cerintele publicate pe site-ul oficial. tind sa cred ca e ok, de vreme ce familia mea (4 persoane) tocmai a obtinut viza de turist pe 3 ani!

Mergi la inceput