Sezatoarea canadiana (94)
Raspunsuri - Pagina 17
oanagabriela spune:
Nu cred ca este emigrant care sa nu-si fii pus macar o data in viata intrebarea "Ce-ar fi fost daca nu plecam?" si evident "Ce ar fii daca m-as intoarce?". Si eu m-am gindit, nu foarte des, dar m-am gandit. Si mi-am dat seama ca eu m-as dori de fapt o intoarcere in timp, deci ceva imposibil. Daca m-as intoarce, m-as intoarce in alta tara (care nu mai are nici o legatura cu cea pe care am last-o eu in '90, cind piinea costa inca 5 lei vechi ).
Recunosc ca nu ma mai simt bine acolo de loc, nici la mare, nici la munte, nici la Bucuresti (orasul natal), ma simt stinghera, nu inteleg multe lucruri care se intimpla in jur, iar pe altele le inteleg prea bine si imi aduc aminte de motivele pentru care am plecat.
Si pe urma imi dau seama ca tot ce ma deranjeaza acolo in general in societate se multiplica la infinit si ia o mare amploare, pe cind aici, unde nu m-am atasat de nimic, ma lasa indiferenta si pot sa-mi vad de viata mea fara sa ma implic. Terapie prin indiferenta? Poate, dar la noi functioneaza.
In schimb as pleca de-aici si miine intr-o tara din Europa (ca Elvetia, Italia, chiar si Franta, si lista ramine deshisa)...acolo ma simt "acasa"...Acest sentiment l-am trait in fiecare an cind mergem in vacata in batrina Europa...Si uite asa pendulam intre doua lumi si nu apartinem nici uneia.
Visul meu secret este ca fetita mea sa aleaga intr-o zi sa se intoarca in Europa si atunci as stii ca misiunea mea s-a incheiat.
Lasind la o parte divagatiile filozofice, sint datoare cu citeva mesaje:
- Nelia, felicitari pentru rezultatele la examene Am admirat si eu pozele tale, frumoasa famile si frumosi copii
- Carmen, bine ati revenit si felicitari pentru micutul crestin! Sinteti asa de frumosi toti, iar Marc este numai bun de reclama . Si tare mi-au placut si pantofii tai, sint absoluti superbi .
- mQQm, vacanta frumoasa si sa ne scrii si noua impresiile de calatorie. Cind plecati?
Un week-end placut la toata lumea, noi incepem pregatirile de vacanta, plecam joi seara spre...batrina Europa
Ktrinel spune:
merci fetele pt participarea la discutie..
so, ce facem in weekend??? ..care stiti de ceva balciuri, festivitati..and so on...
carmen77 spune:
Ktrinel, balci este pe Boul de Pierrefonds, e insa in west island, cam departe de voi. Pentru mine e la o aruncatura de bat, o sa merg de vreo 2 ori cu copiii, ca barbatul baga 10 ore si maine si duminica . Despre activitati in Montreal, nu prea stiu ca de abia ma dezmeticesc si io .. stiu doar ca a inceput Jazz Fest-ul, dar nu prea poti sa mergi cu copii dupa tine ... iar de ziua Canadei de obicei o aduceau pe Annie Brocoli in Old Port in spectacol .. acuma nu stiu sigur daca si anul asta.
POZE NOI
Carmen si Matei Gabriel + Marc David
oanagabriela spune:
Ktrinel, in oras este festivalul de jazz. Noi am fost cu Antonia cind era mai mica, cam pe la ora 18h00, inca nu este f.multa lume si se poate respira. Este un loc de joaca pentru copii + machiaj, pe linga Place de Arts, ceva chioscuri cu mincare/bautura, muzica de toate felurile, si totul are un aer de vacanta.
Mai arunca un ochi si aici: http://www.petitmonde.com/iDoc/article.asp?id=24511, poate gasesti ceva pe gustul vostru.
columbiana spune:
am ajuns si eu la computer printre bagaje si cutii...uof ca nu se mai termina; m-au rezolvat quebecosii , toata lumea are liber luni si eu ma mut marti-cind prietenii lucreaza toti; s-a indurat unul si a schimbat tura dupa-masa;
Carmen, felicitari crestinului, tare e frumos! ai doi baieti unul si unul, si tu mamica tinara si frumoasa!
Oanagabriela, vacanta placuta in Europa!!!!
am citit ce-ati scris despre Romania,
Nelia, cu agricultura si pamintul in Romania...nu are cine sa-l lucreze, taranii romani sunt batrini, Ceausescu i-a trimis pe toti la bloc si i-a facut oraseni; eu + sora-mea mostenim niste bune hectare de pamint, din care o parte sunt date la lucru gratuit cui le-a vrut, o parte sunt transformate in pasuni (sau pune tata doar lucerna pe ele); Mama mea a tot blestemat comunismul toata viata si mi-a tot povestit despre turmele de bivoli ai bunicului, paminturile lor si modul lor de viata, moartea bunicului meu de suparare cind intors de pe front bolnav de tbc a asistat la distrugerea gospodariei de fostele slugi ajunsi mahari pcr;
cind le-au dat inapoi in 1990 pamintul (o parte din el-pentru restul mama a ajuns prin tribunal cu primarul din sat)+ ceva carute, vaci si nu mai stiu eu ce de la fostul CAP, ai mei deja erau batrini, iar tata obisnuit cu serviciu in oras, pensie etc nu mai avea tragere de inima sa se ^reapuce de agricultura; au incercat totusi (de gura mamei) sa lucreze, sa refaca gospodaria, lucrarile agricole costa cit nu face rezultatul, ei doi singuri n-au mai biruit, asociatii agricole nu exista la noi...s-au chinuit foarte tare; acum tata are aproape 80 de ani, a facut astm si a stat vara asta prin spitale si acasa dupa ce au vindut mare parte din animale mai are 5 vite+ vreo 30 oi+ armata de pasari de toate felurile ale mamei; nu vrei sa stii ce inseamna ingrijitul lor, muls, curatat, carat apa, cosit, carat fin, provizii pentru iarna, intretinut grajduri, etc pentru doi batrini de 70-80 de ani (care nu au nevoie deloc sa faca asta, cind si eu si sora mea de vreo 20 de ani incoace nu mai avem nevoie de ajutorul lor financiar deloc)
ca ei sunt aproape toti din sat...si agricultura facuta pe bucatele iese in mare pierdere; si aici in Canada si oriunde in lume, daca n-ar exista subventiile de la stat ar abandona-o;
din cauza asta vezi pamintul parasit in Romania si dispar pietele de zarzavaturi si legume, acolo unde nu s-a gasit unul mai tinar dispus sa investeasca, sa cumpere si sa isi dezvolte ferme rentabile, pe bucatele e doar munca bruta si pierdere, si pina si taranul prefera sa-si cumpere de la magazinul din sat decit sa se tot chinuie si ba vin inundatii, ba e seceta, ba se scumpeste motorina si lucrarile de toamna de nu are cu ce plati si se trezeste fara nimic si cu bani pierduti cind trage linie.
http://www.floriinro.ro/
nelia spune:
Oana, gindesc ca tine in privinta intoarcerii in timp, asa este, anii trec nu numai aici, dar si acolo, nu numai ai nostri, ci si a oamenilor dragi de acolo si trecerea lor lasa urme. Si mai simt ca tine si in privinta faptului ca aici ma simt libera pentru ca nu m-am atasat. Citesc presa romaneasca regulat, zilnic chiar, dar in ultimii doi ani am fost la curent si cu presa francofona si anglofona de aici sau din lume... Citesc, disec, imi pun problema, pot chiar sa discut aprins, dar obiectiv, pentru ca nu afecteaza ca ceea ce citesc despre Romania. Cind ajung la stirile din Romania sau orice despre Romania, deja nu mai sint un simplu cititor de presa, cu opinii personale, ci sint roman care citeste despre Romania. Si cind am fost in Romania, desi m-am uitat foarte putin la televizor si presa nu am citit-o decit foarte rar, deja simteam ca ma prinde, ca ma infierbint, ca ma enervez... Parca nu plecasem niciodata. Este adevarat ca, in ultima vreme, incep sa simt ceva cind citesc despre Quebec sau Canada, in presa internationala, cind Romania nu e prezenta. Dar e ceva natural, nu-mi propun sa faca asta, sa ma implic, vine de la sine. Singurele stiri care ma afecteaza si ma induioseaza pina la lacrimi, indiferent de unde vin, sint cele in care aflu despre copii chinuiti, omoriti, victime ale acestei lumi in care adultii se lupta pentru orice, fie si de dragul luptei, iar ei nu au nici o vina. Atunci nu mai conteaza ce natie sint acei copii si din ce colt uitat de lume, sint copii si pling pentru soarta lor pentru ca sint mama si nu pot sa gindesc decit ca o mama care si-ar vedea copiii suferind.
Carmen, bineinteles ca lasatul copiilor sau nu e o alegere personala, dar eu nu ma refeream la copiii care ramin cu bunici iubitori si in stare inca sa-i creasca. In satul despre care vorbeam eu si nu numai, sint copii mici, ramasi in grija celor mai mari, cum ar fi Agata sa aiba grija singura de Tudora si de bebe, zilnic, si sa se duca si la scoala, sa faca si mincare, sa spele, sa-i culce si sa nu aiba o mina care sa o minghiie. Hai, poate nu de virsta Agatei, un pic mai mare, 11-12 ani, dar sint si ele tot niste fetite. Ce m-a derutat si m-a enervat cel mai tare, este ca sint copii ai caror parinti sint plecati de citiva ani buni in Spania si in Italia si vin o data sau de doua ori pe an acasa, dar in batatura erau si copii de 1-3 ani... Nu am inteles, vin, mai fac un copil si pleaca din nou!?! Da, sint si familii care si-au luat copiii, dar foarte putine si nu consoleaza, pentru ca multi, dintre cei mai maricei (14-18 ani) sint luati sa munceasca. Si daca ar fi o familie, doua trei din sat, sau un sat din zece... Dar e plecat cite o jumatate de sat si unul din doua e decimat. Am trecut prin cel putin 7 sate cind am fost in vacanta, din alea sarace, in special din Moldova. Stiti cum arata seara satele? La poarta stau de vorba numai batrini si copii! E trist! Sa nu intelegeti ca judec, stiu de ce au plecat, dar chiar si asa tot nu ma pot impaca cu ideea. Sint si oameni care au plecat 2-3 ani, au iesit la liman, si-au terminat casa, au facut niste economii sau si-au luat unelte bune cu care sa munceasca pamintul si s-au intors. Dar sint ai altii care nu s-au mai intors, inca muncesc si copiii sint singuri, ii cresc prin telefon, dar nu am vazut curte fara masina. Nu vreau sa discutam prea mult acest aspect, pentru ca pentru mine a fost destul de trist sa fac aceste constatari, dar era un aspect al Romaniei care a facut ca magazinele luxoase si restul bunastarii vizibile din Romania sa ma lase rece.
Carmen, am citit cu placere ce ai scris despre experienta cu spitalul, imi pare numai rau ca a trebuit sa treceti prin asta. A fost unul din stresurile mele, sa nu le muste pe fete vreun ciine. Si eu am avut experiente placute cu lumea medicala, am fost la Mangalia, la urgente cu Tudora, unde am dat de o doctorita mai in virsta care parea ca stie ce face si dupa ce ca a facut-o bine pe Tudora in citeva zile cu tratamentul indicat, nu a vrut sa ia cei 300 de lei pe care ii dadusem (intrebasem cit se da, pentru ca ea nu era in nici un act, mi s-a parut normal sa platesc pentru aproape jumatate de ora de consultatie), a luat doar 100, spunind ca atit ar fi consultatia daca ar avea cum sa ia bani pentru ea cu chitanta. Nu mai spun la Medlife, cind am facut ecografia, care a costat parca 100$, deci ca aici, scump pentru Romania ce-i drept, dar nu am vazut aici ce am vazut acolo. Aveau de toate, curatenie, pacientii foarte bine tratati, doctorii profesionisti, nu m-am simtit expediata (cum ma simt de multe ori aici), si nu dai nimic in plus pe linga ce platesti pe chitanta. Am fost atit de incintata de servicii, incit am trimis si inca mai trimit pe toata lumea la Medlife. Eu oricum in ultimul timp, inainte de a pleca, din toata saracia, ma duceam numai la clinici unde dadeam bani pe chitanta. Poate ca asta ar fi una din solutii sa se mai rupa lantul spagii in Romania, sa se duca lumea doar acolo unde exista un mod civilizat de a da banii.
Ma duc sa vad acum pozele de la botez si... pantofii!
Rocs, eu am numai una plecata si bolesc dupa ea, dar sa-mi fie toti??? Valeeeu! As plinge prin casa cu pozele in mina!
Stefany_p, Detected, nume noi, bine ati venit! Si felicitari pentru familia ta, vizita placuta in Canada!
CORNELIA , mami de www.dropshots.com/Aurice#date/2008-02-23/18:30:04" target="_blank">AGATA, www.dropshots.com/Aurice#date/2007-12-02/10:49:08" target="_blank">TUDORA si www.dropshots.com/Aurice#date/2008-01-20/18:33:43" target="_blank">LISANDRU
nelia spune:
Ana, da, din pacate ai dreptate. Eu am crescut toata copilaria la tara si stiu cit de greu se munceste. Nu am cum sa te contrazic cu nici un cuvintel in ceea ce ai spus, asa este, dar si taranii care inca ar mai putea si ar mai vrea sa lucreze pamintul, tot nu pot face mare lucru, ca nu sint ajutati. Asta spuneam, ca in loc sa faca asociatii, sa investeasca in agricultura din Romania, prefera sa importe legume si fructe din Turcia sau mai stiu eu de unde. Mi-e mila de pamintul romanesc, sincer! Si nici nu vad solutii in viitorul apropiat, asta e si mai trist. Dar astea sint constatari de pe margine, ca oricum nu pot face nimic. Mama mea s-a intors la tara, iarna vine in oras, dar in rest acolo sta. Si ea a dat ce mai avea din pamint pe unde a putut, alta bucatica a ramas in paragina, ca nici ea nu poate sa-l lucreze, si ea are astm (dar noi nu avem mult). Dar il lucreaza pe cel avut in jurul casei, via si ce poate din locul avut in sat, ca celalalt e departe de sat si nu mai are putere sa faca ceva... Pe ea o doare si mai tare sufletul, ca e mai taranca decit mine si e legata de pamintul ei, o parte din el l-a cumparat din banii ei, tinara fiind, pentru alta s-a luptat cu prima soacra dupa ce a murit primul ei sot si a ramas singura, cu doi copii mici si cu casa neterminata, plus cu datorii girla facute pentru spitale, ca sa-l salveze. Of, ce viata grea a avut si mama mea, aia viata grea, nu a mea! Si cind ma aud cum ma pling... si saraca ea, ma intelege, desi a trait de o mie de ori mai greu ca mine. Hai, ca m-a apucat un dor de ea si asa o duiosie... ca in ultimul timp am tot vorbit la telefon, de cind e Agata acolo. Mi-a spus ca e tare mindra de Agata, ii place de nu mai poate de ea si se inteleg foarte bine! Cica se vede, mama, ca nu ai stat degeaba ultimii ani. Mi-a picat tare bine! Si m-am felicitat inca o data ca am trimis-o singura pe Agata acolo, la ea. Abia acum poate Agata sa spuna ca are cu adevarat doua bunici.
Cum e la casa noua!?!
CORNELIA , mami de www.dropshots.com/Aurice#date/2008-02-23/18:30:04" target="_blank">AGATA, www.dropshots.com/Aurice#date/2007-12-02/10:49:08" target="_blank">TUDORA si www.dropshots.com/Aurice#date/2008-01-20/18:33:43" target="_blank">LISANDRU
Donia spune:
Nelia si Ktrinel, multumesc pentru raspunsuri, le-am citit in timp util dar n-am apucat sa va raspund pana acum
quote:
Originally posted by detected
Fetelor...are cineva o mostra de invitatie? Vreau sa o invit pe sora mea sa ma viziteze si nu am nici o idee cum sa fac invitatia...am incercat sa caut pe net dar nu am gasit nimic.
Multumesc anticipat
Pe prima pagina a subiectului exista un link pentru o invitatie pe care am folosit-o de doua ori pana acum, am printat, completat, scanat si trimis prin mail in Romania, impreuna cu restul de acte care acolo au fost printate si duse la ambasada.
Hai ca pun linkul aici:
http://www.romanianstoronto.ca/ro/docs/invitatie.pdf
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
nelia spune:
Am limbarnita si n-am cu cine... Am terminat tema, am facut afisul, am facut mincare si curatenie, copii dorm, eu nu am somn... si tare as mai sta de vorba. Dar pe cine sa mai sun la ora asta, ca toti dorm si in Romani inca nu s-au trezit. Ca de fapt asta astept, sa se faca macar ora 9 si sa sun in Romania.
Miine, 28 iunie, ora 14.18, Agata implineste 7 ani!!!!
Nu-mi vine sa cred, cred ca de asta si sint atit de pusa pe vorba si amintiri! Sint emotionata de nu mai pot, 7 ani si pentru prima data nu e linga mine sa-i spun la multi ani, iubita mea!
Dupa ce va mutati, dupa ce termin si eu de tot cu scoala si imi pun casa la punct, ia spuneti, cele care sinteti pe aici la data aia, veniti intr-o duminica la mine!?! Stiti ca ziceam eu la 1000 de insule ca putem face o intilnire in curte, la mine, si un gratar daca vreti, copiii au unde alerga, iau si piscinuta pina atunci... Ce spuneti? Ar veni cam pe la inceputul lui august asa, sau jumatatea...
carmen77 spune:
La Multi Ani Agata! . Sa ai o vacanta minunata si sa fii sanatoasa si fericita.
Nelia, eu semnez prezent, Matei va fi incantat .
Pana atunci, mai organizam ceva in aer liber cu copiii prin vreun parc? Eu as veni cu pruncii, ca Matei ma toaca la cap non stop ca lui ii trebuie copii ... nu ii ajunge la gradinita, si dupa amiaza el trebuie sa isi continue activitatile.
POZE NOI
Carmen si Matei Gabriel + Marc David