Votul uninominal
S-a votat uninominal pentru primarii (nimic nou) si pentru presedintii de consilii (sau ceva in genul asta).
Mie mi se pare un mare bluf, nu e nici o schimbare in bine fata de ce era inainte. Au cistigat "baronii" locali care au avut bani sa isi faca singuri campanie electorala, nederanjati de mediatizarea lor pe la DNA etc. Nume "grele". Si s-a accentuat atacul la persoana, la tembelizor sau numai pe viu, si incrincenarea fiecaruia sa cistige. Pentru ca daca pierde, nu pierde doar gramada de bani cheltuita in campanie, dar si ciolanul gros.
Singurul lucru pozitiv este ca unii de la "centru" ca de exemplu Radu Berceanu sau Boureanu, nu au fost alesi "in teritoriu". Se poate presupune ca nici la alegerile parlamentare nu vor fi mai norocosi "greii" de la centru, dar sint sceptica in privinta procentelor de "noi politicieni" care vor intra in parlament.
Mai exista si alte beneficii pro vot uni nominal?
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn
Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro
Despre Andrei
Raspunsuri
buli spune:
n-a fost uninominal decit la consilii judetene
la primarii a fost pe liste
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
capcaunul spune:
quote:
Originally posted by buli
n-a fost uninominal decit la consilii judetene
la primarii a fost pe liste
Asa o fi fost in Iasi.
In restul tarii s-a votat asa:
Consiliul local - pe liste;
Primarul - uninominal;
Consiliul judetean - pe liste;
Presedintele consiliului judetean - "uninominal" (intr-un singur tur);
capcaunul spune:
quote:
Initial creeata de sirimie
Mie mi se pare un mare bluf, nu e nici o schimbare in bine fata de ce era inainte.
De ce sa-l criticam pe Beethoven pentru ca n-a fost in stare sa compuna ceva care sa bubuie in difuzoarele mertzanelor si gipanelor?
Alegerile uninominale sunt mai bune decat cele pe liste dar pentru a vedea beneficiile trebuie sa ne mai destupam mintea ca popor si sa nu votam cu gandul la mici si bere (daca totusi nu renuntam cu totul la vot pentru mici si bere la iarba verde).
Simona daca tie nu-ti place de X c-a fost votat si totusi 50% au pus stampila pe X de ce crezi ca legea electorala este proasta? Nu legea electorala este vinovata pentru supravietuirea baronilor (care oricum ar fi venit la putere pe liste) ci neaplicarea legii penale!
sirimie spune:
Dar argumenteaza tu cu dovezi ca votul uninominal a schimbat ceva. Ca are "capacitatea" de a "inlatura" "coalitia celor 322". Ca asa sustinea Basescu ca se va intimpla.
Despre Andrei
anaisanais spune:
Votul uninominal, deocamdata, cred ca va produce mari surprize, pentru ca, pe de-o parte, nu avem de unde sa scoatem politicieni tineri, preocupati de binele comunitatii, in primul rind, si apoi, eventual, de propriul bine, si, pe de alta parte, pentru ca, la inceput, oamenii vor vota ''fetze'', adica,pe cei pe care ii stiu deja si cu a caror prezenta s-au obisnuit. Electorul roman nu este prost, nu este neinformat, este, dupa parerea mea, infantil(in sens pozitiv, nu peiorativ), adica, asa cum un copil se bucura pentru ca ii dai o acadea, asa si electorii se bucura pentru ca , de bine-de rau, ''acadeaua'' lor nu-si schimba gustul sau, mai rau, este frumos ambalata si atunci chiar nu mai conteaza gustul ei!
Daca vrem sa schimbam ceva, atunci trebuie sa ne hotarim mai repede!
Lali spune:
Eu zic sa nu confundam lucrurile : votul uninominal in esenta este bun. Ca noi, romanii reusim sa il pervertim, e adevarat.
Sa luam ce era inainte: ca sa ajungi pe un loc eligibil pe o lista la deputati sau senatori trebuia sa platesti bine la partid, la campanie. Asta e cam la fel. Trebuia sa ai sprijinul colegilor sau a centrului. Asta e, din nou, la fel.
Ca se platesc voturile cu mici, bere, bani asta e ilegal indiferent de tipul de vot. Periculos este ca toata lumea stie, blatul e facut si nu e cercetat nimeni. Vezi celebrul exemplu de la Stefanesti. S-au anulat alegerile, s-au refacut. Cum s-a votat duminica ? Tot pe bani, dar in mod organizat si in liniste, sub privirile jandarmilor. Adica furati organizat, ce naiba, ca nu furatul votului ne deranjeaza, ci scandalul...
Uninominalul va aduce bun, dupa parerea mea, doar faptul ca ii vei cunoaste clar pe cei care ii votezi, ca la primarie si poate, in timp vom fi in stare sa ii si intrebam ce fac. Adica la al doilea mandat vei compara oameni intre ei, cei in functie cu ceilalti propusi si va fi mai clara optiunea. Din pacate asta e valabil pentru o categorie de oameni. Atata timp cat nu facem si noi ceva sa nu se mai cumpere voturile si votul meu oarecum gandit este egal cu al celui cumparat, e degeaba...
Dar e de discutat ... subiectul e bun.
anaisanais spune:
Oricum ar fi, este bine sa votam ''uninominal''caci, macar stim pe cine votam si daca am gresit, a doua oara ne vom indrepta greseala!
sirimie spune:
La primarii e ca si pina acum.
Dar la presedintii de consilii judetene? Au fost ei alesi "uninominal" in cunostinta de cauza? Citi dintre gramada de oameni care au candidat au reusit sa se faca cunoscuti, macar?
Cind vor fi alegeri pentru parlament, au sa fie o gramada de nume noi de "fruntasi politici" care vor ajunge in parlament. Numai cei cu multi bani au sa fie cu adevarat vizibili si alesi.
Si atunci sint 2 situatii: ori vor fi alesi ca apartinind unui partid - ca pe lista, ori numai cei vocali (= bogati si/sau smecheri).
Eu sint pesimista. "Clasa politica" nu va fi "intinerita" prea curind.
Despre Andrei
Lali spune:
Simona, cum crezi tu ca e posibil ca un politician tanar, fara bani si nesustinut de cineva cu bani poate sa ajunga in Parlament ?
Eu cred ca doar prin bunacredinta unor persoane cu bani implicate, dar, cu cat sunt mai putini implicati cresc sansele ca asa ceva sa se intample. Asta aduce bun votul uninominal. Poti candida si fara sprijinul unor partide. Dar nu stiu exact legea, tu stii cat de sprijinit de un partid trebuie sa fii ca sa candidezi daca esti membrul lor ?