Americancele gatesc - 2
Raspunsuri - Pagina 18
LucasMom spune:
Si eu fac galuste cu prune rar tocmai ca ia o gramada de timp, dar daca mi-e pofta, asta e!
Va zic cum le fac eu, nu prea am vazut variatii la reteta asta.
500 gr cartofi fierti in coaja, curatati, rasi sau pasati marunt se amesteca cu un ou, 100 gr faina si 50 gr gris(am folosit semolina), 2 lg ulei. Am amestecat totul in KA pana cand a iesit un aluat destul de moale si lipicios din care am luat cate o lingura, pus in faina si aplatizat. cate o pruna in fiecare bucatica de aluat si se face galusca rotunda. se pun la fiert in apa fierbinte cu putina sare, aprox 10 min. Cand se scot, se dau prin pesmet, (prajit anterior cu putin unt) se pun intr-un vas care merge la cuptor 10 min. Le papam cu zahar si cateodata cu smantana si zahar. Daca iese aluatul prea moale (depinde de felul cartofilor, marimea oului, etc) mai ajustez cu putin gris si faina ca sa poata fi modelat.
CamiM spune:
Lucasmom merci mult!! dupa ce ma linistesc cu botezul Sabinei si musafirii incerc sa fac si eu .. ca mi-ai facut pofta.
Cami - mami de de mai: Sofia Alexandra - 2006 si Sabina Adriana - 2008
Laura Takacs spune:
Daca la voi au aparut prunele (italiene, le zice la noi in supermaket) inseamna ca in curand vin si pe coasta asta. O reteta de galuste cu prune incercata, e mai putin de lucru decat la cea cu cartofi si e super. Cantitatile sunt pt o portie mica, dar se pot adapta in functie de cate vreti sa faceti. Nu e reteta mea ci a unei prietene.
Ingrediente:
Avem nevoie de urmatoarele :
1 cana cu apa
50 gr unt sau rama
150 gr faina
1 ou
1/2 l-ta sare
4 prune prospete sau din compot taiate in doua
(daca prunele sunt proaspete se poate pune in mijloc 1 lingurita de zahar cu scortisoara)
pesmet
Preparare:
Se pune cana de apa cu sarea la fiert si cand da in clocot se adauga untul.Se lasa sa dea din nou in clocot si se adauga treptat faina amestecandu-se pana se omogenizeaza. Se ia de pe foc si se lasa la racit.
Cand compozitia este calduta se adauga si oul cu care se lucreaza bine.
Se face un baston din aluat si se imparte in 8 bucati. Bucatile se intind intre palmi, se pune in mijloc jumatatile de pruna si se fac bulgari.
Se pune intr-o oala apa cu sare la fiert si cand apa da in clocot se pun si bulgarii la fiert. Se lasa la fiert pana se ridica singuri la suprafata apei.
Se scot si se tavalesc in pesmetul care in prealabil l-am prajit pe un pic de ulei(se adauga in pesmet si un pic de sare).
Mentiuni:
Se servesc cu zahar si scortisoara
LucasMom spune:
Multumesc Laura am sa o incerc si pe asta ca aluatul cu cartofi e tare lipicios. Eu cu prune "italienesti" am facut galustile chiar ma mir de ce nu s-or fi gasind d'astea mai des prin pravalii...
Cami cu placere!
Laura Takacs spune:
N-ai pentru ce LucasMom! sa fiu sincera aluatul cu cartofi ma enerveaza, de aia faceam rar pana nu am dat de reteta asta. Cat priveste prunele probabil ca e in functie de sezon. Intr-adevar apar numai in august apoi pauza. Nu sunt ca si celelalte year round. Prietena mea mai face cu caise in loc de prune. Eu nu am incercat.
musetto spune:
Pun si eu o intrebare cam prosteasca: cum arata aici dovleceii aia ai nostri din Ro? Ca din ce-am vazut, nimic nu seamana cu ei, poate doar squash-ul... Vreau sa fac o mancarica de dovlecei, dar nici nu stiu ce sa cumpar si nici nu stiu cum sa o fac (daca aveti retete bune, poate le scrieti aici). Multumesc anticipat!
monabella spune:
Musetto ma ierti ca te intreb dar eu nu stiu cum aratau dovleceii din Ro? Sint cumva cei galbeni care de regula in supermarket sint linga zuchinni?
Cred ca n-am mincat in viata mea mincare de dovlecei.
Laura Takacs spune:
quote:
citat din mesajul lui musetto
Pun si eu o intrebare cam prosteasca: cum arata aici dovleceii aia ai nostri din Ro? Ca din ce-am vazut, nimic nu seamana cu ei, poate doar squash-ul... Vreau sa fac o mancarica de dovlecei, dar nici nu stiu ce sa cumpar si nici nu stiu cum sa o fac (daca aveti retete bune, poate le scrieti aici). Multumesc anticipat!
Aia sunt! yellow squash-ul. Cumpara sa fie cu coaja neteda si subtire, o simti la pipait, daca e groasa sunt prea batrani si plini de seminte (ti-o spun din experienta ). In rest si eu ii gatesc dupa retetele care le stiu de la mama. De ex pane, dar mie nu-mi plac pt ca absorb prea mult ulei, cu un sos de usturoi, sau pur si simplu mancare scazuta cu rosii si usturoi (ca vin din tara lui Dracula).
Edit sa-ti spun ca am vazut in revista Ioana niste retete cu dovlecei, ceva mai fancy decat comuna mancare scazuta. Maine daca am timp postez niste retete. Revista e din luna iunie.
CamiM spune:
Ba eu zic ca dovlecei ca cei din Romania www.gradinarul.ro/semleg.htm" target="_blank">dovlecel se gasesc destul de rar aici, si le zice grey zucchini uitewww.dpalmerseed.com/code/squash_seed_zucchini_grey.htm" target="_blank"> aici, cei galbeni sau cei verde inchis aduc ceva la gust dar nu sunt la fel...parerea mea..
Cami - mami de de mai: Sofia Alexandra - 2006 si Sabina Adriana - 2008
musetto spune:
Monabella, vad ca deja au raspuns Laura si Cami la intrebarea ta. Nici eu nu am mancat niciodata mancarica de dovlecei, ci doar dovlecei umpluti (care se fac la fel ca ardeii umpluti). Dar acum cica vreau sa mananc mai dietetic si am zis ca sa fac o mancare de legume cu rosii.
Laura, n-am stiut ca dovleceii retin mult ulei! Dar poate ca mancarica aceea de care zici, cu rosii si usturoi e destul de slaba. Te rog sa scrii reteta daca ai timp. Si nu ma deranjeaza nici retetele mai fancy, mai invat si eu ceva
Cami, multumesc pt poze. Intr-adevar, parca dovlecelul romanesc aduce cu ala mai gri-verde de aici. Eu o sa iau de curiozitate de amandoua felurile ca sa vad cum e fiecare.