la scoala de la 6 ani sau de la 7 ani ???
Raspunsuri - Pagina 7
Otiliav spune:
Interesant subiect, o sa am mult de citit. Ana a inceput gradinita la 2 ani si 9 luni si surpriza la grupa ei nu se face multa educatie, doar 4 ore pe saptamana sunt de colorat, li se citesc carti sau canta, forme geometrice, culori, numere, litere (nu prea imi dauseama de achizitiile ei pentru ca multe le stia de acasa, doar am remarcat ca stie niste litere norvegiene). Si atat, restul timpului afara fie ploaie/vant/zapada, asa se calesc
. La evaluarea anuala mi s-a spus ca nu stie sa-si exprime bine sentimentele ceea ce era si normal ca e vorba de un copil care a intrat in contact cu norvegiana acum cateva luni si in rest se pune accent pe partea fizica si anume ca ea este fruntasa la sarit intr-un picior, sarit cu amandoua picioarele, urcat in copaci
(am fost si socata si suparata ca mie nu mi-au cerut acordul decat sa o invete sa taie cu cutitul si sa se plimbe pe langa apa, ma mir ca nu au invatat-o si sa arunce cu piatra, dar probabil la anul urmeaza) si sunt incantati ca este independenta total: mananca singura, se imbraca/dezbraca, incalta/descalta, nu are scutec. Pentru ei cel mai important este sa fie copilul fericit, nu cumva sa-l streseze parintele acasa cu alfabetul si cam mi s-a atras atentia sa nu o mai cert daca este cu nisip in dinti la plecare si in ultimul hal de mizerie.
Ei si in ritmul acesta incet totusi ea va incepe scoala la 5 ani si 8 luni. Se incepe in anul in care implinesc 6 ani si va fi clar poate cea mai mica in grupa ea fiind nascuta pe 18 decembrie, noroc ca-i fata desteapta si entuziasta.
Oricum e bine ca in Ro tot ca in Ro, lega-i cu un pic de tocmeala ca daca nu-s multumita de primul an aici cred ca facem stanga imprejur si va reincepe clasa intai dar in Ro la 6 ani si 9 luni.
Lory ai pus un link tare interesant.
Nu am citit tot dar am observat ca perioada obligatorie in Romania este cea mai redusa, intre 7 si 15 ani pe cand in Norvegia sunt 10 ani obligatorii. Oricum cei peste 7,5 ani mi se pare ca merg mult prea tarziu la scoala, dar este o parere personala pentru ca eu m-am grabit sa termin repede scoala in viata, sa am salariul si casa mea cat mai repede. Cand sunt dubii mi s-ar pare ideal ca un psiholog sa faca o evaluare cat mai obiectiva.
Pozele noastre si www.dropshots.com/otiliav" target="_blank">Filmulete Ana nazdravana
13+ BB2
loryi1974 spune:
quote:
Originally posted by flaviutza
Alexuta, felicitari pt fetita. precoce e putin spus daca la 1 an si 11 luni facea fata cerintelor grupei mici (cu copii de peste 3 ani).E un caz special,bafta in continuare.
Insa nu ma abtin sa intreb daca si la voi ,care ati trecut prin grupa mica, a fost urmatoarea situatie. copii de varsta Alexutei tale inscrisi in grupa mica,fara sa fie precoce in vreun domeniu in mod special.
Pentru ca ma deranjaza acest aspect si as vrea sa inteleg daca s-o intampla doar la noi in grupa sau e generala tendinta. Adica la fi-mea in grupa, unde ar trebui sa fie copii in jurul varstei de 4 ani, jumate abbia au facut 3. iar ,cel putin la inceput educatoarea si ingrijitoarea erau toata ziua ocupate cu copii care nu papau deloc singurei,unii nu se cereau la toaleta, ma rog se comportau conform varstei de 2 ani .De multe ori fi-mea spunea ca bebelusii nu-i lasa sa se joace , le darama constructiile le rup foile pe care tocmai pictasera,etc,etc. Asta in putinele situatii in care faceau oarece activitati.
Eu stiu ca cerintele de grupa mica suna cam asa.
- sa aiba autonomie,sa pape singur, sa se ceara la toaleta,
-sa grupeze dupa forma si marimi
-sa recunoasca si denumeasca pozitii spatiale sus,jos,in spate
-construiasca dupa model un tren,pod din 3 cuburi
-sa cunoasca si sa arate principalele parti ale corpului
-sa recunoasca si denumeasca ceva obiecte imbracaminte,alimente de baza
-sa asculte cu interes o povestioara sau un cantecel
-sa reproduca dupa model,impreuna cu educatoarea un cantecel simplu
-coloreze relativ in contur,
-numeasca doua culori primare
-repete gesturi la cererea educatoarei "ridica mainile,mergi inainte,etc"
-sa urmeze reguli simple in cadrul unui joc de grup
-sa fie interesat de jocul impreuna cu alti copii,sa relationeze cu acestia adecvat ,altfel decat doar luandu-le jucaria din mana
-sa stea concentrati ,linistiti 10 minute
(Teste de evaluare initiala, Anisoara Stroe)
Pai juma din colegii lu Alexuta mea abia acum indeplinesc criteriile astea,pentru ca abia acum se apropie sau au facut 3 ani.In conditiile in care ei sunt cu materia la trasarea si intelegerea conceptului de 3 la activitati matematice. iar pe la dezvoltarea limbajului aranjaza niste imagini sa reconstituie o poveste si apoi spun povestea dupa imagini.La voi e la fel sau asa s-a nimerit chiar in grupa noastra?
Sanzi_Ana,mare dreptate ai. daca e sa ma iau dupa cunostiintele academice, ar trebui s-o bag in pregatitoare din toamna ca face deja din manualele alea si jur ca n-are probleme. Dar pe partea ailalta....Oaleu...cand s-o tranti fi-mea de pamant ca nu-i iese bastonasul cum vrea ea sau mai stiu eu ce...cand s-o enerva si-o rupe foaia....cand s-o scula de la masa dupa 15 minute ca ea ii satula...mi-o trimit inapoi la grupa mica de urgenta.
In grupa mica a lui fiica-mea majoritatea se invarteau in jurul varstei de 3 ani:2 ani si 10 luni,3 ani si 2,3 ,4 luni.Din 14 ,doar 2 au avut probleme de adaptare,de fapt nu erau pregatiti iar parintii,care de altfel ar trebui sa-si evalueze cel mai bine copilul,au fortat un pic.Apoi un rol important i-a revenit educatoarei care i-a facut repede sa respecte regulile vietii de gradinita.A respecta regulile fara sa fii constrans e o arta si probabil a depins mult de educatoare.Dar si acasa avem niste reguli clare cunoscute de mult timp si respectate,fara pedepse corporale sau urlete.Nu-i ingradim libertatea,de altfel ea a avut ,de exemplu ,voie sa picteze peretii desi apartamentul era nou nout.Am considerat ca asta nu este o mare nenorocire.