Misterele slabitului
Trecand cu privirea peste multitudinea de diete si metode de slabire, creme anti celulitica masaj si altele, am hotarat sa incep acest topic despre slabit si alimentatie sanatoasa.
Numele meu este Sebastian, sunt recunoscut neoficial ca o autoritate in materie de nutritie si slabit in Romania. Am sapostez cateva articole scrise de minedupa care asteptintrebarile dumneavoastra.
Acest topic il fac pentru a oferi tuturor accesul la informatie gratis.
"
Cateva reguli generale pentru o alimentatie sanatoasa
Mananca mai putin
- suntem in general ingroziti de idea dea manca mai putin. E ok. Corpul se sustine cu o alta forma de energie. Rolul traditional al alimentelor si al apei este de a oferi materie prima pentru regenerare la nivel celular. Nu avem nevoie de multa mancare ci de minimul necesar. Corpul e format 90 la suta din apa. Apa se regenereaza/inlocuieste. La fel si corpulnostru sepoate regenera/inlocui.
- orice incercare de curatire a organismului trebuie sa inceapa cu o detoxifiere. Detoxifierea poate fi facuta in mai multe feluri. Cu ajutorul anumitor combinatii alimentare, mecanic, prin curatarea interioara, exfoliere, etc, sau cel mai simplu si eficient prin post negru.
- cel mai rapid mijloc si mai eficient mijloc de detoxifiere si curatare este postul negru. Bineinteles, ma refer la minimum de timp, cca 24 de ore. Acest post negru scurt de 24 de ore este ideal pentru o curatare totala. Intre 24 si 36 de ore, devine mai dificil. Peste 2-3 zile trebuie antrenament mai intai. Atunci cand persoana care doreste sa se detoxifice, sa se curete de impuritati atat fizic cat si spiritual, se afla sub medicatie, recomand postul scurt si monitorizare atenta.
- cantitatea de mancare totala necesara este probabil 1/3 din ceea ce se considera general acceptat ca ar fi necesar.
- dupa detoxifiere, se poate incepe un program alimentar mai echilibrat si mai bine construit.
Apa, o necesitate
- apa este necesara unei bune functionari a corpului avand in vedere ca suntem in mare parte apa. Apa in primul rand trebuie sa provina dintr-o sursa naturala, de aceea recomand cel mai apropiat izvor.
- Apa de izvor este ideala. Ca alternative avem apa imbuteliata plata sau de la robinet. Nu recomand nici una dintre acestea deoarece cred ca sunt voit contaminate cu fluorid de sodiu, agent pe care il consider un pericol pentru sanatate.
- cantitatea totala de apa zilnica pentru un adult normal trebuie sa fie de cel putin 2-3 litri in medie, cantitatea totala fiind direct proportionala cu activitatea zilnica si natura ei.
- cand ne trezim dimineata, primul lucru pe care il facem este sa bem cca 300 ml de apa la temperatura camerei, aceasta permitandu-ne sa ne rehidratam si sa filtram sistemul renal.
- recomand ca bautul apei sa se faca cu inghitituri mici, sorbita daca doriti.
Carbohidratii, ca surse de energie
- foarte multe din trairile si emotiile care insotesc activitatea zilnica sunt direct legate de nivelul de glucoza in sange aka glicemia
- creierul functioneaza deasemenea cu glucoza ca sursa de energie . Creierul reprezinta 2 % din masa corporala dar consuma 25% din necesarul zilnic de glucoza. De aceea atunci cand ne scade nivelul de glucoza in sange, ni se altereaza starea emotionala, cateodata ne comportam irrational, devenim mai irascibili.
- mese mici si dese rezolva problema unei glicemii relative constante ca nivel in sange. Cat mai putin si cat mai des este cheia.
- Nivelul de activitate zilnic determina necesarul de carbohidrati zilnic pe care il poate converti corpul in glucoza .Carbohidratii variaza in functie de sursa si de felul in care sunt absorbiti in sistem ( mai repede sau mai incet ) . Unitatea de masura general acceptata este indexul glicemic. Carbohidratii au index glicemic, care variaza de la ridicat la redus.
- corpul transforma carbohidratii in glucoza, si de asemenea in glicogen. Glicogenul este combustibilul folosit de muschi, si e stocat parte in muschi, parte in ficat.
- atunci cand ingeram carbohidrati, pancreasul da drumul in sistem la insulina, care are rolul de a regla glicemia, de a o stabiliza. Atunci cand din diverse motive pancreasul isi pierde capacitatea de a produce insulina ( partial sau deloc ), apare o afectiune denumita diabet. Diabetul in opinia mea poate fi controlat si chiar invins, cu ajutorul unei alimentatii adecvate.
- si grasimile pot fi folosite ca sursa de energie. Pentru a face asta trebuie sa existe niste insuficiente/deficiente in alimentatie. Adesea aceste deficiente sunt artificial create pentru a induce o “ slabire “ si poarta numele de “ diete de slabire “ . Le consider periculoase pentru sanatate, si ineficiente pe termen lung. Practic atunci cand persoana se intoarce la alimentatia ei obisnuita, greutatea este recastigata sau in unele cazuri chiar depasita.
- corpul are nevoie de grasimi si le foloseste si ca sursa de energie. Exista grasimi sanatoase, de tipul acizilor grasi omega 3. Atentie : orice ulei sau grasime omega 3 isi pierde valoarea nutritiva daca este incalzit.
- Indulcitorul natural este mierea. Si asta in cantitati mici.
Fibra vegetala
- legumele fibroase sunt necesare unei alimentatii echilibrate si ar trebui sa alcatuiasca o mare parte din cantitatea de mancare zilnica. Fibrele din legume ajuta digestia, si actioneaza ca un detrartrant natural in timpul masticatiei.
- inca o data : florura de sodiu din pasta de dinti e foarte nociva si totodata prin spalarea dintilor se distruge flora bacteriala din cavitatea bucala. Trebuie sa realizam importanta unui aport adecvat de fibra vegetala din legume in dieta zilnica care nu numai ajuta la digestie si absorbtie, darn e si curate cavitatea bucala actionand ca un puternic detrartrant natural prin procesul de masticatie.
Proteinele
- corpul foloseste proteine pentru a obtine aminoacizi care sunt caramizile cu care se autoconstruieste, repara sau inlocuieste. El isi ia tot necesarul de aminoacizi din legume, proteinele animale nefiind absolute necesare. Daca tii neaparat sa mananci carne e ok, doar ca personal nu consider necesar aportul de carne sau produse de origine animala, din cauza ca ne reduce nivelul vibrational,. Deci proteinele vegetale sunt bune, cele animale nu le consider necesare, dar fiecare mananca ce doreste.
- o mentiune speciala : soia. Soia nu este o sursa sanatoasa de proteine, ba chiar as indrazni sa spun ca e foarte toxica, eu pun soia in aceeasi categorie cu florura de sodiu si aspartamul ( indulcitoarele artificiale in general )
Extremele ca si gust la care incercam sa ducem in mod constant alimentele pe care le consumam sunt o reflectie directa a modului defectuos in care ne alimentam in general. Mai dulce, mai sarat, mai condimentat, mai etc,etc.
Zaharul in general nu are ce cauta in alimentatia echilibrata. Orice contine zahar sub orice forma trebuie eliminate.
Orice contine aspartam trebuie eliminate, aici intrand o mare parte din produsele asa zise “ light “ , “ diet “ sau “ sugar free “ .
Invatati sa cititi continutul alimentelor de pe ambalaj, si sa identificati continultul.
Grasimile animale sunt daunatoare. Aici intra si lactatele si branzeturile. Suntem singurele finite care consumam laptele matern al altor animale. Ciudat am ales vaca. De ce ? Pentru ca se CUMPARA si se poate produce in cantitati mari.. Nu am vazut pe nimeni sa vrea sa consume lapte de mama.
Trebuie mereu sa tinem minte ca producatorii de alimente, in primul rand au interesul sa faca profit. Nimeni nu are grija de tine, tu trebuie sa inveti sa discerni ce e bun pentru tine si ce nu.
Mananca mai putin
Mananca mai des si mai putin ( ar trebui sa poti tine in mana o masa cantitativ vorbind )
..."
Raspunsuri
sevastase spune:
“Esti ceea ce mananci “
Sunt sigur ca am auzit cu totii de nenumarate ori aceasta fraza, insa rar am luat-o in serios.
Pentru a explica mai bine conceptul, eu folosesc urmatoarea analogie: daca achizitionezi un Ferrari, mai mult ca probabil ca vei avea grija de el ca de ochii din cap.
Ii vei face service-ul la timp, ii vei umple rezervorul cu nimic altceva decat benzina de cea mai buna calitate, ulei, exact dupa specificatia producatorului. Banuiesc ca nici nu ti-ar trece prin cap sa pui motorina in rezervor, nu ?
Ei bine, corpul omenesc e o masinarie infinit mai complexa, de nepretuit, pe care noi nu numai ca o neglijam zilnic, ba mai mult, o incarcam cu tot felul de gunoaie, de parca ar fi un tomberon, nu posesia noastra cea mai de pręt.
Aspectul nostru fizic, starea de sanatate fizica si mentala, sunt direct corelate cu modul in care ne alimentam.
“ Mens sana in corpore sano “ nu este doar un dicton latin, este o realitate .
Insa pentru a poseda un corp sanatos, trebuie sa il hranim cu combustibil de calitate, acesta fiind
nutrientii indispensabili bunei functionari a organismului nostru. Acesti nutrienti trebuie sa provina din surse cat mai bune si sanatoase. Asta poate sa insemne vizite mai dese in piata, la tarabele cu fructe si verdeturi, ocolirea raionului cu mezeluri si a deserturilor.
Trebuie sa privim alimentatia ca pe o necesitate functionala, nu o satisfacere indiscriminanta a poftelor.
Beneficiile unei alimentatii sanatoase si echilibrate atat cantitativ cat si calitativ, sunt nenumarate, si merita o incercare din motive atat estetice cat si de sanatate.
sevastase spune:
Suntem ceea ce mancam ?
Rasfoind mental prin multitudinea de intrebari care mi s-au adresat de-a lungul anilor referitor la subiectele slabit, mancat sanatos si altele asemanatoare, am incercat sa sintetizez cat mai mult notiunile generale care pot ajuta un individ sa isi alcatuiasca o dieta personalizata, care sa ii faciliteze o viata cat mai sanatoasa si un corp cat mai viguros.
Multe din miturile care inconjoara alimentatia si nutrientii implicati in alimentatie, sunt inconjurati de un aer de mister si confuzie pe care vom incerca sa il rarefiem cu scopul de a face totul simplu si pe intelesul oricui.
In primul rand trebuie subliniat ca exista o corelatie intre felul in care ne alimentam si atat sanatatea generala cat si aspectul fizic.
Toata lumea realizeaza in momentul de fata ca exista o epidemie mondiala a fenomenului de obezitate, iar in cazuri mai fericite de “ cateva kilograme in plus “.
Pentru a intelege cum s-a ajuns la aceasta situatie, putem urmari cum s-a schimbat alimentatia in ultimii… sa zicem… 60-70 de ani.
Practic dieta noastra zilnica este dominate de substante care nu ar trebui sa existe intr-o alimentatie sanatoasa.
In principiu, mancam ce nu trebuie si prea mult. Corpul nostru are nevoie de un numar de calorii minim care variaza in functie de tipul fiziologic si de activitatea depusa zilnic. Doar pentru a supravietui fara sa facem nimic avem nevoie de un numar minim de calorii zilnic, pe care il numim rata metabolica de baza. In plus, adaugam calorii in functie de cata energie cheltuim in ziua respectiva.
Stau in fund toata ziua, am nevoie de putine calorii. Fac activitate fizica, am nevoie de mai multe. Usor de zis, greu de facut.
In ultimii cativa zeci de ani am observat ca accesul la mancare e din ce in ce mai usor. De exemplu : pana in 1989 cu preponderenta,se gatea mai mult folosind material prima cumparata, pa cand la ora actuala avem posibilitatea sa mancam gata preparat ori in oras ori de la supermarket. Deci e mai facil accesul la mancare. Aceasta tendinta de a manca mai mult cuplata cu accesul din ce in ce mai usor la mancare si combinate cu preponderenta mancarurilor nesanatoase in dieta zilnica au rezultat in predominanta fizicurilor supraponderale, a caliati diminuate a vietii, degradarea pielii, si alte efecte secundare mai putin dorite.
Perceptia generala este ca sedentarismul este cauza. Nimic mai gresit. A avea o viata active din punct de vedere fizic este sanatos, din pacate reprezinta mai putin de 10 la suta din solutie
sevastase spune:
Eliminarea toxinelor / Curatarea sistemului
- 3 zile consecutive in care consume doar mere, curatate de coaja
- orice soi de mar preferi si in ce cantitate doresti
- in afara de mere vei consuma 3 litri de apa plata zilnic, impartita in mod
egal pe tot parcursul zilei
- in seara celei de-a treia zi, ca ultima masa vei bea 50 ml de ulei de masline
In cea de-a 4-a zi iti programezi curatarea de colon. Apa pe care o folosesc sa fie la temperature corpului, se adaoga o lingurita de bicarbonate de sodium si o lingurita de sare la fiecare 2 litri de apa.
Intre ultima masa de miercuri seara care e uleiul de masline si curatarea de colon, se tine un post negru .
anky spune:
quote:
Originally posted by sevastase
Eliminarea toxinelor / Curatarea sistemului
- 3 zile consecutive in care consume doar mere, curatate de coaja
- orice soi de mar preferi si in ce cantitate doresti
- in afara de mere vei consuma 3 litri de apa plata zilnic, impartita in mod
egal pe tot parcursul zilei
- in seara celei de-a treia zi, ca ultima masa vei bea 50 ml de ulei de masline
In cea de-a 4-a zi iti programezi curatarea de colon. Apa pe care o folosesc sa fie la temperature corpului, se adaoga o lingurita de bicarbonate de sodium si o lingurita de sare la fiecare 2 litri de apa.
Intre ultima masa de miercuri seara care e uleiul de masline si curatarea de colon, se tine un post negru .
Trei zile doar mere...,destul de greu pentru mine,mi se impleticesc picioarele pe step,ma fac si de mindra minune.
Please,o reteta(cura) mai usurica pentru cineva care face sport intensiv.
Anca, mami de Bianca si Cris
dooku3 spune:
Buna initiativa,idei de bun simt(nu "diete miraculoase"),majoritatea le-am adoptat si/sau testat cu succes,sper ca argumentul sa atraga atentia pe care o merita!
sevastase spune:
nu exista " mai usor " . Sunt niste lucruri simple .Toata lumea incearcasa supracompenseze prin efort fizic ceea ce nu reusescprin dieta. E ok. insa rezolva doar 5 % din problema. Deaceea salile de sport sunt pline de cei supraponderali carese apuca se lasa se apucase chinuie, etc, etc. Cititi ce scriu pentru ca ajut oameni sa slabeasca kg pe care le au in plus de 17 ani.
Clover spune:
Sebastian, am citit doar inceputul pentru ca m-am lovit de o prostie majora.
Oamenii nu sunt nici castraveti nici pepeni sa fie 90+% apa. Am cautat o sursa cu reputatie buna ca sa nu sara nimeni ca wikipedia nu e stiintifica.
Uite aici
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/275485/human-body
Corpul uman e 60% apa. Si ca sa pricepi mai bine, la un organism de 60 kg dupa articolul tau tot sistemul osos plus materia organica ar cantari doar...6 kg.
Ce as vrea sa aud eu e cine te recunoaste neoficial ca autoritate in nutritie si slabit in Romania.
If all else fails, look cute.
dooku3 spune:
Anky,incearca doar o zi,ideea este super,bineanteles ca fiecare o adapteaza la nevoile personale.Este extrem de greu pentru o persoana foarte activa sa consume doar mere timp de trei zile,dar o zi este la indemana oricui.Incearca si o sa vezi calitatea pielii a doua zi!Eu folosesc mere verzi(contin mai putine glucide)dar orice tip de mar este ok.Ca sa nu mai vorbesc de postul negru care iti da un boost de energie incredibil!Preferabil in vacanta daca e prima oara cand incerci,asa rezisti mai bine pana la sfarsitul zilei.Dupa,in timp,se curata organismul si vei vedea ca reusesti sa tii post negru o zi/sapt.chiar si continuand activitatile zilnice uzuale(munca,sala,etc).
Amina_Marina spune:
Nutritionistii nu recomanda posturile negre, cele mai bune detoxificari se fac cu : O zi /fructe( de toate) sau vegetale crede.
.............................................
Doi Trandafiri Albi,
in Rasaritul Primaverii.
...........................
Reflexia luminii pe suprafata apei
se misca neincetat.
totusi luna straluceste
si nu pleaca nicaieri
ea sta, dar se misca.
XIO spune:
Ei , cum Dumnezeu sa spui ca sportul nu ajuta?
Efortul aerob pt. slabit , anaerob pt. cresterea masei msuculare.Omul trebuie doar sa aiba un stil de viata sanatos a dica nu sa e chinuie 3 zile sa manance doar mere , 3 zile doar castraveti si dupa sa fie lesinat si sa manance ce poate.
Poti slabi linistit mancand de toate (glucide , lipide , proteine), dar cu cap.
Alimentatia aia cu 3 zile doar mere numai sanatoasa nu este.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/