1/2 norma - De ce nu vor angajatorii?

1/2 norma - De ce nu vor angajatorii? | Autor: witeflower

Link direct la acest mesaj

Acelea dintre voi care aveti firme sau le conduceti...Acelea care va pricepeti poate mai mult decat mine la bani, la afaceri...Va rog, ajutati-ma sa pricep:

De ce nu vor angajatorii sa angajeze 2 pers pt o norma (respectiv juma de norma fiecare). Sau de ce, daca au nevoie de un om care sa lucreze 12 ore/zi, nu accepta 2 oameni care sa lucreze cate 6 ore?
De ce daca e nevoie de lucru si in week-end nu angajeaza mai mult personal, pe care sa-l poata roti (cu zile libere pt cei cu week-end ocupat)?

Cand spun juma de norma, ma refer, desigur, la juma de salar. Si totusi nu accepta, de ce?

Trebuie sa plateasca mai mult la Stat? Sau isi inchipui ca e mai bun randamentul unui sigur om care sta la servici zi-lumina? Care nu mai are timp pt familie sau pt sine? (A, da, pt relaxare, angajatorii "buni" pun la dispozitie abonament la fittness si organizeaza des teem-building...Dar cum ramane cu viata de familie, cu copiii, cu sotul?)

Si de ce nu vad si avantajul: Daca am 2 oameni pe un post, are unul o problema si lipseste, il rog pe celalalt sa-i tina locul. Daca am un singur om pt 12 ore si lipseste ce fac?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns rory76 spune:

Cred ca totul se reduce la bani.Uite, eu am o firma si platesc la stat de ma usuc, nu iti spun pentru fiecare angajat cata hartogaraie fac...Daca pot sa platesc numai pt. unul, de ce sa platesc pentru doi? pe de alta parte, nu cred ca locul asta unde vrei sa te angajezi are doar un angajat, nu? Uite, eu am avut un angajat cu 1/2 norma, era bolnava si nu avea voie sa lucreze mai mult. Nu imi convenea, ba se imbalnavea ea, ba copilu', ba avea sedinta, ba nu mai stiu ce...ne incurca pe toti, ceilalti faceau si treaba ei de multe ori si nu le convenea. Si am preferat o fatuca de 20 de ani, fara obligatii, care statea 10 ore la munca fara probleme...asta e, e dur, dar asta e...

"sky is the limit!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

witeflower, cred ca tine foarte mult de angajator. e adevarat ca platim taxe si hartii, si pt doi angajati facem mai multe hartii, dar nu asta e o problema. eu am cativa angajati cu jumate de norma, doi cu motive de sanatate, doua viitoare mamici si restul, mai au alta slujba. cred ca tine si de genul muncii pe care o presteaza, daca e la foc continuu si necesita prezenta angajatului mereu...si la un program de 12 ore... atunci da, ar trebui angajati doua persoane....zic eu, dar la mine nu necesita prezenta constanta. avem program de 8 ore, fara sambeta si duminica.
in principiu se poate, dar tine de angajator.

Kari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns witeflower spune:

Rory, nu e cazul meu, eu am un job care e ok ca si program (nici bani nu iau prea multi, dar prefer asa decat sa fiu la servici de dimineata pana seara).

Am intrebat pt ca intalnesc zilnic femei care - fie nu lucreaza deloc, ca sa se poata ocupa de copii, fie lucreaza 10-12 ore pe zi si aproape ca nu mai au viata personala, nu mai au timp de familie (ma refer la minimul necesar), nu mai au energie - singurul lor tel este sa-si pastreze jobul (sau, daca le place ideea, sa isi faca o cariera).
Cand ziceam de 1/2 norma nu ma refeream la persoanele care nu au chef de lucru si cauta scuze sa absenteze, ci la cele dispuse sa lucreze efectiv in orele de servici si care, tocmai de aceea au optat pt program redus, ca sa nu fie nevoite sa se tot invoiasca.

Cat despre "viata dura" - da, intr-adevar mi se pare dur. Si nu doar dur, ci si nedrept, fiindca acea tanara de 20 de ani va dori poate sa-si faca o familie in curand (daca programul ii mai permite si daca mai are destula energie pt a-si construi o relatie durabila). Ce vei face cu ea atunci? Ii vei spune - "Draga, n-am ce face, daca nu mai poti fi aici 10 ore/zi caut pe altcineva"?
Si apoi, din experienta ta, un angajat surmenat si nemultumit e eficient pe termen lung? (Sau e valabil principiu "cand se uzeaza angajatul, luam unul nou"?)

Iarta-mi, te rog tonul un pic mai dur - si ia mesajul ca atare, nu e ironic, nici critic - doar incerc sa gasesc raspuns la o problema care ma framanta.

Kariguld - imi poti spune , te rog cateva tipuri de job-uri care crezi ca se preteaza pt 1/2 norma? Informatia ta m-ar putea ajuta sa ajut si eu cateva femei, care chiar vor sa lucreze.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andira spune:

quote:

Kariguld - imi poti spune , te rog cateva tipuri de job-uri care crezi ca se preteaza pt 1/2 norma? Informatia ta m-ar putea ajuta sa ajut si eu cateva femei, care chiar vor sa lucreze.

Call center - e primul care imi vine acum in cap si unul din cel mai intalnite.

Mergi la inceput

witeflower, vrei sa stii in general, astfel de slujbe...?
agent de vanzari, consilier financiar(avem la firma noastra), contabil, administrator firma (asta se preteaza la firme mici, unde nu sunt multe de facut)consultant asigurari,(asigurari in orice domeniu).....

o sa ma mai informez!

Kari

Mergi la inceput

cu jumate de norma se mai poate lucra, agent de curatenie,(noi avem la firma o astfel de persoana, vine 1 ora pe seara de luni pana joi, iar sambata vreo 2, 3 ore si face o curatenie mai generala, primeste 600 lei pe luna), secretara la agentiile de asigurari....dar tine mult de angajatori, acolo este cheia!!!

Kari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns witeflower spune:

merci mult pt idei!
Daca va mai vin si altele, va rog sa-mi scrieti.

Pt curatenie sa gaseste mai usor ceva si pe la noi. Pentru celelalte de ex agent de vanzari am gasit numai pt full-time (insemnand cat poate de mult) si cu permis de conducere.
Contabil e mai usor ca poate tine contabilitate la 1-n firme, cat poate fiecare. Pt administrator - iar am gasit numai full-time. Secretara - la fel (de obicei se cauta una care sa fie la serviciu inaintea sefului si sa plece dupa el, deci...cam 10 ore/zi.
Cu asigurarile - se cauta mai mult ca jobb suplimentar, nu se prea ofera salar fix, ci doar procente din contracte. Cu "perspectiva" ca daca esti bun poti castiga bine sau poti fi angajat full-time.

Dar am inteles ca e pana la urma si o chestiune de mentalitate, deci merita incercat, cautat.

Merci mult si mai astept idei!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

In call center nu e o viata chiar roz. Programul e fix 4/6/8 ore cu pauze fixe (adica faci pp conform programului). Te logezi la ora fixa si te deloghezi la ora fixa (nu sunt acceptate intarzieri nici de 5 min, deci trebuie sa vii inainte ca sa deschizi aplicatiile). Programul in multe locuri este non stop, deci poti prinde ture de noapte.
In mod normal pt asemenea job-uri care cer uzura mare se prefera studenti si nu prea exista persoane care sa reziste mai mult de 2 ani.

(Mentionez ca nu sunt patron/ angajator )

Mergi la inceput

witeflower, poti incerca sa dai anunt in ziar local, e o idee.....
vezi daca prinde...

Kari

Mergi la inceput