M-a mintzit,sau ...

M-a mintzit,sau ... | Autor: hannen

Link direct la acest mesaj

...nu?Si daca da,cum sa procedez?Si daca nu,cum sa aflu ?
Este vorba de fetitza mea de 6 ani si 7 luni care din aprilie este clasa 1.
Povestea e asa.
De vreo doua sapt. a inceput sa-mi zica de o fetita din clasa care o necajeste,ii zice "proasta",ii zice ca o uraste,mereu se enerveaza(fetita aia) si tipa "koraaaa"(asta e stilul japonezilor) .
De cind am aflat i-am zis unei vecine (care are si ea baiatul in clasa 1 si cu care ne-am imprietenit) si ea mi-a zis ca a auzit-o pe fie-mea zicind de fetita aia care o necajeste de mai demult pt. ca merge si se joaca cu baiatul ei la bunici.
Acum doua zile a venit acasa cu pachetzelul aproape intreg iar cind am intrebat-o de ce nu l-a terminat mi-a zis ca "Minami chan a venit si mi-a zis "nu mai e timp sa maninci,lasa-l proasto!"(pt. "japonici" mo taberu jikan nai,nokose bakayaro...!)
Normal ca m-a suparat cind am auzit si i-am zis lui taica-su care ieri s-a dus la scoala si facind-o pe nervosul i-a explicat educatoarei ca el a inghitit destule in aproape 20 de ani aici,dar ca nu o sa suporte acelasi "tratament" la copiii lui si ca daca nu face cumva sa rezolve problema o sa iasa nasol.
Ea a zis ca se ocupa ,el m-a sunat si mi-a dat raportul ,eu bucuroasa nevoie mare pina pe la 16:20 cind ajunge fii-mea acasa si cu o voce sfirsita imi zice "Mama ,iarta-ma !"Zic "de ce sa te iert?" "Iarta-ma ca am mintit de Minami chan!"
"Cum asa?" Si s-a pus pe plins si pe povestit ca fetita aia nu i-a zis niciodata nimic si ca ea a mintit.
Zic cum mai mama sa minti,ce-ti veni sa "fabrici" asa povesti?
Cica asa i-a venit ei in cap.
Desi m-am enervat,mi-am tinut cumpatul si l-am sunat pe taica-su care mi-a zis sa nu o cert si sa am rabdare ca vine el acasa sa vorbeasca cu ea.
Ea zice ca a mintit,barbata-miu imi zice ca poate au impins-o aia de la scoala de la spate sa zica asa,prietena mea zice ca ea e sigura ca nu m-a mintit ci ca ii este frica de copila aia si de asta a intors povestea in defavoarea ei.

Eu ce naiba sa mai cred?
V-ati confruntat cu asa ceva?Cum ati rezolvat problema?

Sotul meu zice ca sa nu ma supar ,ca e inca mica si ca toti am facut asa cind am fost copiii.eu sincer nu-mi amintesc sa fi mintit,de fapt si acum mi-e imposibil sa mint,ma dau de gol ...e prea mult spus,nici nu mint pt. ca efectiv nu stiu cum.
Nu stiu cum sa procedez sa aflu adevarul si daca m-a mintit cum sa o dezvat de prostul obicei,pt. ca mi-e nu-mi suna bine deloc viitorul daca de la 6 ani ma minte!
Unde mai pui ca am cazut si de papagali la scoala,ce-o fi zis invatatoarea "uite-i bey si pe astia ce se zbuciuma si odrasla lor minte de stinge!"
Sunt asa suparata!

Hannen mamica de trei printzese Amira Israa Inas

www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Pozici
www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Noutati
www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Amira scolarita

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns witeflower spune:

Lucrand zi de zi cu copiii, am intalnit situatii in care un copil il teroriza pe altul (batut, jignit sau cerut bani, sandvis, lucruri...). Copilul abuzat isi face poate curaj sa spuna cuiva, dar intre timp, celalalt avea grija sa-l ameninte. Astfel, cand erau pusi fata in fata, celalalt incepea sa se rasteasca la el: "Ia zi, ma, te-am batut eu? Te-am amenintat? Ti-am cerut eu bani?"
Atunci, copilul abuzat, cu voce stinsa si cu ochii plecati, "recunostea" ca nu i-a facut nimic sau ca de fapt a fost altcineva, ca l-a confundat...

Ii poti spune o poveste cu personaje fictive, fie si cu animale - in care e vorba despre o situatie de santaj emotional. Si discutati apoi pe tema, fara sa faci legatura cu colega ei de clasa. O poti intreba chestii de genul :"Tu de crezi ca iepurasul nu a vrut sa-i spuna regelui padurii ce i-a facut vulpea?"
Poti sa nu termini povestea, sa faceti un joc in care tu incepi, iar fetita continua/ termina povestea, asa cum crede ea ca o sa se intample.

Poti afla astfel care sunt ideile, temerile, problemele ei in relatie cu colegii. Poti discuta cu ea ce inseamna sa te lasi intimidat, santajat si care sunt consecintele, ce poti face.
Daca nu reiese nimic din asta, poti mai tarziu crea o poveste pe miciuna ("Iepurasul a vrut sa se razbune pe vulpe si a spus ca....").

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns witeflower spune:

Daca sunt indicii clare ca e intimdata de colega ei si de-aceea a "recunoscut" minciuna, poti avea cu ea o discutie intre 4 ochi, una stric secreta. Ii spui ca nu esti suparata pe ea, ca nu o vei pedepsi orice ai afla, dar trebuie sa stii adevarul. Si ca, orice ti-ar spune, e secretul vostru, o vei intelege si nu vei mai spune la nimeni.

Daca marturiseste ca intr-adevar colega o terorizeaza, o convingi tu ca "asta trebuie sa-i spunem si lui tati" si ca "tati o sa inteleaga" si nu se va mai duce nervos la scoala, ci veti hotara toti trei impreuna ce e mai bine de facut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

In primul rand nu ar mai trebui sa-ti faci probleme pentru asta:

quote:
Unde mai pui ca am cazut si de papagali la scoala,ce-o fi zis invatatoarea "uite-i bey si pe astia ce se zbuciuma si odrasla lor minte de stinge!"

si daca a mintit, doar nu-ti inchipui ca este primul copil care minte pe care l-a intalnit invatatoarea.

Pe de alta parte faptul ca invatatoarea nu a incercat sa nege de cand a fost sotul tau la ea... mi se pare ciudat.

Si daca a mintit, ceva se petrece cu fetita ta.
A mai fost la gradinita pana acum?

Sau poate fetita ta a interpretat gresit gesturi ale fetei respective, fara ca acestea sa fi fost intentionate. Eu am patit asta cu baietelul meu, care l-a impins pe altul (dar de 4 ani) din instinct ca-i sarise in spinare, acesta din urma a cazut si s-a lovit, iar concluzia lui a fost ca baietelul meu este cel care l-a lovit. Cand i-am "luat la bani marunti" (pentru ca stiam ca fiimiu nu bate pe nimeni) a recunoscut ca de fapt a cazut singur...i-am explicat ca baietelul meu nu a vrut sa se loveasca, dar nici el nu trebuia sa sara pe el...
Si baietelul meu la un moment dat interpreta gresit actiunile celorlalti copii, daca vreunul il impingea din greseala, in timp ce alerga, se supara, apoi i-am explicat ca unele lucruri se intampla fara ca celalalt sa fi vrut... si atunci lucrurile stau altfel.

Si ceea ce spune whiteflower este o idee, ca sa afli adevarul... totusi este prea curand ca deja sa fi fost terorizata de fetita respectiva asa de rau...iar daca este asa se pare ca nu-i insuflati suficienta incredere, ca daca va spune voua lucrurile se vor rezolva...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

whiteflower,multumesc pt. idei

filofteia,adevarul este ca nu stiu ce mi se pare mai grav,faptul ca a "nascocit" o poveste(si aici fac tot felul de scenarii,nu pot sa inteleg de ce ar face asa ceva) sau ca nu are destula incredere in noi incit sa ne spuna adevarul indiferent de care ar fi el.
Tot timpul i-am povestit si eu si taica-su,i-am dat exemple,i-am aratat o situatie sau alta ,intimplari ,cazuri reale de copii abuzati si care s-au sfirsit tragic.am incercat si incercam sa avem o relatie apropiata si cel mai important lucru este sa ne povesteasca tot ce se intimpla cu ea in afara casei,ce simte,ce "traieste" ,sa nu ne ascunda nimic pt. ca noi suntem singurii care o putem ajuta si ca minciuna nu duce la nimic bun.Tot brodind o minciuna ca sa acoperi pe alta te afunzi din ce in ce mai rau si mama si tata nu te vor mai putea ajuta.
chiar daca ai gresit ,spune adevarul.Chiar daca ne suparam,cu siguranta va trece mai repede o suprarare sau o mica mustruluiala ,in comparatie cu consecintele unei minciuni.

E singura de alta nationalitate din scoala,suntem constienti ca nu-i este usor,poate mai mult decit constienti,suntem cu antenele intinse ,dar daca ea nu ne "ajuta" ,noi nu vom putea sa o ajutam,asta vrem sa inteleaga.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Eu nu cred ca fetita ta a mintit, mai ales ca ti-a spus de mai multe ori ca are neplaceri cu o colega, deci nu a fost ceva brusc, legat doar de pachetelul de mancare. Probabil ca invatatoarea le-a confruntat si cealalta, tupeista, a negat vehement, a acuzat-o ca a mintit si poate a si intimidat-o in vreun fel pe fiica ta.
Daca invatatoarea va face ulterior vreun comentariu, tu sa insisti ca ea sa le observe in continuare pe fetite,mai ales in pauze pentru a se convinge singura care e adevarul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adi_dalma spune:

sincer nici eu nu cred ca fetita a mintit.Cred ca educatoarea nu a avut tact suficient (poate le a pus fata in fata) si dupa confruntare micutza samuraie ti a amenintat cupilul .

Cel mai bine este sa i spui ca tie trebuie sa ti spuna adevarul si ca va fi intre voi STRICT.

Mergi la inceput

Da,exact asa s-a intimplat.Le-a dus la infirmerie si le-a pus fata in fata.
M-a sunat pe seara si eu suparata l-am dat pe barbata-miu la tel. ca nah,el s-a dus ca zmeul la scoala,acum sa se scoata cum o sti(bineinteles ca este un domn si un diplomat si a rezolvat problema) si invatatoarea ia zis ca le-a confruntat si ca dupa o vreme Amira a izbucnit in plins si a zis ca a mintit.

Ce m-a pus pe ginduri si-am inceput sa ma indoiesc ca minte a fost faptul ca simbata trecuta ,seara,m-a intrebat "mama ,maine am liber?" si cind a aflat ca da,a parut usurata.
Atunci am intrat la banuieli cum ca iar cam fi teama sa mearga la scoala.
Iar ieri,tot rasucind discutia pe toate partile ,cind am intrebat-o ce a zis fetita aia ,dupa multe raspunsuri "nu mai minti!" mi-a zis ca si-a cerut scuze si ca nu mai face.
Zic de ce ma sa-si ceara scuze,parca ai zis ca nu ti-a facut nimic si ca tu ai mintit,deci ea de ce si-a cerut scuze pt. ceva ce nu a facut?
Iar a intors vorba!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amina_Marina spune:

Hannen, schimba-i clasa, mut-o la alta clasa
. Amira nu minte si incearca sa vorbesti cu parintii acelei fete.Du-te si asista la ore studiaza-o atnet pe acea fetita sa vezi ce reactie are daca esti tu acolo, plus comportamnetul Amirei, relaxata sau panicata.Trebuia s-o dai la scoala din centru orasului unde sunt copii de straini mai multi decit la alte scoli, sau la particulara, nu e foarte scump.

.............................................
Doi Trandafiri Albi,
in Rasaritul Primaverii.
...........................

Reflexia luminii pe suprafata apei
se misca neincetat.
totusi luna straluceste
si nu pleaca nicaieri
ea sta, dar se misca.

Mergi la inceput

Initial trebuia sa mearga la o scoala in centru,pt ca acolo locuiam ,dar ne-am mutat la sf. lui februarie asa ca am dat-o la scoala din "cartier"pt. ca nu aveam chef sa fac naveta zilnic de la 7:00 dimineata ,nu de alta dar mai am doua mai mici.
Oricum,scoala asta este cea mai mare din oras,dar fiind mai la periferie copiii nu prea au vazut "gaijini" asa ca se cam holbeaza la ea ca la un "alien".
Aici nu avem decit o singura scoala particulara la care merg de obicei copiii care au fost la aceasi gradinita.Au teste la inscriere..iar eu am aflat anul trecut prin oct. de existenta ei .
Si preturile sunt mari!
Cunosc dr. chirurg(chirurgie plastica) care nu mai face al doilea copil din cauza ca scoala particulara e scumpa.

Edit; iar ca sa ma duc sa studiez pe la scoala,desi si al meu imi zice,sincer nu cred ca voi afla cine stie ce deoarece eu sunt "vizibila" de la o posta si se string toti in jurul meu urlind "gaijiiiiiiiiiiiiin daaa,america jiiiiiiiiiiiiiiin ..." si altele.
Stiu sigur ca daca ma vede fetita respectiva chiar daca i-ar face ceva de obicei,n-ar avea curaj stiindu-ma acolo.
Alta solutie n-am decit sa o las pe inv. sa le supraveghieze iar eu sa incerc sa "storc" adevarul de la amira pe cai ceva mai ocolite.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GGina spune:

Poate i-ati "explicat" prea mult ce s-ar putea intimpla la scoala ,dar nu si cum sa se apere ,sau sa se fereasca .

Mergi la inceput