Treburile casnice - impreuna?

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns angipangi spune:

quote:
Originally posted by Guestus

Da acum serios...trebuie sa te mariti...sa faci 2-3 copii...sa treaca 4-5 ani...ca afli ca Giuvaerul nu face nimic in casa? nu prea inteleg asta.

vezi de la inceput ca nu face nimic ,dar dupa 2-3 ani te saturi si incepi sa

mamica de ANGELIK-MELANY si ROBERTO http://blingee.com/profile/dorateodora

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns try spune:

quote:
Originally posted by cristiama

Acum vin eu cu intrebarea cand ai un sot "roman" 100% CE FACI?
Poti sa divortezi, da poate il iubesti pe sotul roman. Si te apuci sa educi, la peste 30 de ani. GREUUUU!

Pai daca problema nefacutului e mai mare ca dragostea ce i-o porti, atunci il lasi si pleci mai departe. Daca nu, atunci ori duci toata viatza o lupta continua, ori ajungi la concluzia ca mai degraba te schimbi tu (adica iti schimbi modul de a vedea lucrurile) pana sa ajungi sa-l schimb tu pe el. De ce? pt ca toata problema rezida in nemultumirea pe care el ti-o provoaca prin faptul ca nu se implica indeajuns. Daca inveti sa accepti asta o sa ai sansa sa nu mai experimentezi aceasta nemultumire si o sa te simti mai impacata.
eu una am ajuns la concluzia ca daca vrei sa schimbi pe cineva trebuie mai intai sa dovedesti ca te poti schimba pe sine, abia atunci poti sa ai pretentia sa schimbi pe altcineva.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Dahriana

Imi cer scuze daca am generalizat.

Uitati-va pe forum : Cati soti romani faci si cati stau cu telecomanda in mana si sotia munceste?

Hai sa-ti spun un secret, cele cu soti de-aia exemplari nu prea dau pe la astfel de subiecte pt ca ele nu au problema asta, iar faptul ca auzi 10 strigate de indignare nu exclude existenta a altor 10 femei fericite (dpadv).
Si ai mei frati au fost obisnuiti sa faca de toate intr-o casa, iar asta a venit de la educatia primita acasa, nu de la societate. Are si societatea influenta ei, exista peste tot spirit de turma, dar acolo unde educatia de-acasa a fost una temeinica si de succes, atunci mai putin putem vorbi de o influenta a societatii. Acolo unde societatea pare ca are un rol important de fapt e vorba de o educatie de-acasa incompleta.
Daca e sa luam in calcul rolul societatii, eu as zice mai degraba ca de vina a fost mentalitatea existenta la nivelul parintilor nostri, cand se credea ca cu cat scuteste mama copilul mai mult de traba, cu atat ii ofera o copilarie mai fericita, mai mult timp pt studiat, mai putine griji si nelinisti etc. De ce? pt ca ei fost copii munciti la greu, care ziua mergeau la scoala, seara la sapa/coasa si li s-a parut greu.
Pe de alta parte, mentalitatea lor se trage si din repartizarea muncilor dintr-o gospodarie de la tara (caci sa fim seriosi, majoritatea parintilor nostri se trag de la tara): la tara femeia gatetea, facea curat, ingrijea copiii, cosea, tzesea, calca, spala, avea grija de gradina de legume si zarzavaturi. Barbatul mergea la servici, repara, construia case, muncea la camp, avea grija de animale etc. Duminica barbatii ieseau la discutiile lor despre politica in raspantia satului, iar babele se adunau pe-o banca si barfeau vecinele din sat. Deci exista o impartire clara a responsabilitatilor, dar nici unul din parteneri nu taia frunza la caini.
Ce-a facut familia moderna? Dupa ce el si ea s-au mutat la oras? Ea si-a luat servici ca asa a fost tendinta, a avut nevoie de independenta financiara. Si in plus a ramas cu toate celelalte treburi aferente, mai putin partea cu gradina. Iar barbatu' ce-a facut? pai mergea la servici si... cam atat, ca livezi de cosit nu mai avea, casa de construit mai putin, de reparat... pe ici pe colo, ce poti face intr-un apartament, mai schimbi un bec, mai repari o clanta, mai chituiesit un geam. S-au descoperit apoi berea si meciurile tv.
Cum sa preia el parte din curatenie, gatit, ingrijit copii (si cand spun asta ma refer nu la educatie, ci la toate rutinele zilnice pe care o mama le face cu copiii: dat mancare, facut baie, imbracat, schimbat, scos afara etc.), de calcat sau spalat si alte asemena nici nu poate fi vorba, cand toate astea au fost facute de femeie de cand lumea si pamantul? Iar femeile, in inertia lor ce-au facut? Si-au invatat baietii aceeasi ordine a lucrurilor cu care au crescut ele, caci asa li se parea cuminte si conform normelor.
Plus ca femeia, la acea vreme, o fi castigat ea dreptul de a merge la munca, insa nu castigase dreptul de a fi pe picior de egalitate cu barbatul care de regula avea ultimul cuvant, deci greu sa i te impotrivesti si sa-i tii piept. Ei, asta e mentalitatea societatii romanesti si asa s-a construit ea. E nevoie de inca vreo 2 generati isa ajunga si barbatii romani sa ca cei irlandezi (sau ce exemplu dadeati voi pe aici). Dar ei trebuie avut in vedere ca au depasit faza rurala de mult, nu ca noi doar de 30 de ani. Un pic inainte de revolutie 60% din populatia romaniei traia la sat, iar satul romanesc n-are nici in clin nici in maneca cu traiul la casa din zonele rezidentiale din Germania.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Guestus

Da acum serios...trebuie sa te mariti...sa faci 2-3 copii...sa treaca 4-5 ani...ca afli ca Giuvaerul nu face nimic in casa? nu prea inteleg asta.

Nu Guestus, dar cand esti in doi nevoile sunt mici, e usor sa acoperi totul, plus ca daca-ti mai vine sa-ti mai bagi piciaorele-n ea de treaba, o poti face, cel mult poti afecta doua persoane adulte care oricum nu se supara prea tare. Atunci problema nu pare mare sau de multe ori nu e deloc, nici femeia si nici barbatul nu stiu ce-i asteapta de fapt, e greu de anticipat. Dar cand ai 2-3 copii deja, treburile se complica al naibii de mult: treaba se inmulteste, rabdarea se micsoreaza, nevoile personale raman nesatisfacute, frustrarea creste si uite-asa ajungi la una complicatie care uneori mai poarta si numele de divort.

Un alt fel de raspuns la intrebarea ta ar fi: da' barbatul de ce are nevoie de 4-5 ani si 2-3 copii sa-si dea seama ca giuvaerul are gura mare, e cicalitoare si vrea sa se intample totul doar ca ea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dahriana spune:

try,ai mare dreptate.
Cel mai sigur,asta e cauza.Educatia primita,Romania ca tara,mentalitatea.

Dar de ce oare nu vor si ei sa invete ca nu-i normal sa fie el cocos si ea gaina ? Sau asteapta sa le ia strainii toate femeile si sa ramana burlaci ?
Sincer,eu vad din ce in ce mai multe romance casatorite cu straini si care sunt mai mult decat fericite.Pur si simplu cu un strain te simti pe picior de egalitate!

..Dahri...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

quote:
Originally posted by Dahriana

try,ai mare dreptate.
Cel mai sigur,asta e cauza.Educatia primita,Romania ca tara,mentalitatea.

Dar de ce oare nu vor si ei sa invete ca nu-i normal sa fie el cocos si ea gaina ? Sau asteapta sa le ia strainii toate femeile si sa ramana burlaci ?
Sincer,eu vad din ce in ce mai multe romance casatorite cu straini si care sunt mai mult decat fericite.Pur si simplu cu un strain te simti pe picior de egalitate!

..Dahri...

auzi...pe tine te maritam cu 1 japonez...ca aia sint muncitori tare de tot. sa vezi cum o sa stai tu cu tigara in mina stinga si cafeaua in dreapta si el o sa faca tot prin casa...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristiama spune:

Hai sincer fetelor, daca ALTCINEVA ar face mancare buna, aburinda, pt noi ar mai avea rost sa ne stresam noi cu:
- ce gatesc azi?
- ce-mi lipseste pt mancare?
- sa nu uit sa scot dimineata din congelator
- sa stai in caldura la bucatarie, in picioare

Asa ca pot sa inteleg de ce nu invata sotii nostrii sa gateasca, calce, faca curat.... pentru ca lucrurile aste le facem noi: cu galagie cate-odata dar le facem!

Eu n-am gasit reteta miraculoasa sa transform sotul roman in suedez! Sper sa obtin la vara, cand voi sta o perioada in Suedia, mai multe tips-uri despre cum fac altii si promit sa impart cu voi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

cristiama...dar daca sotul o sa munceasca 1 h in plus zilnic si cu banii te duce numai la circiuma sa maninci mincare buna si aburinda ...atunci o sa-i calci camasile/curat fara comentarii?

suedezii aia cica beau in weekend... poate dai Giuvaerul si-l gasesti pe dracu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nonna76 spune:

Eu am un sot de care in mare masura sunt multumita.Nu facem treburile casnice impreuna dar le impartim.Si e bine asa.
Eu fac mincare , curatenie in dulapuri si spal ( sortat rufe pentru masina, intins) si calc.El duce gunoiul, plateste facturile, da cu aspiratorul, spala pe jos.
Restul lucrurilor le facem impreuna dupa cum avem timp sau cum se nimereste.
La inceput a facut ochii mari cind i-am zic ca nu ma marit sa fac mincare si smotru dar s-a obisnuit si se simte bine cind il laud ca e baiat bun.

Avem 8 ani de casnicie si 2 baieti.Iar cu baietii sta uneori mai mult ca mine.
Deci se poate.Si am intilnit multe cupluri in care barbatii se comporta cum trebuie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sdaniela spune:

Nu imi place sa cred ca e adevarata faza ca barbatii romani si cei straini is atat de diferiti. In fond tot barbati sunt si prin natura lor nu prea is facuti sa puna mana si sa faca treburi casnice. Barbatul e cu vanatoarea, pescuitul, fotbalul, etc. Inca de cand is in burta mamei cica manifesta tendinte de emancipare in comparatie cu fetele.
Eu sustin sus si tare ca si barbatii romani sunt la fel de buni ca si cei suedezi, finlandezi, croati, etc. (daca nu poate mai buni)
In Finlanda cica femeile sunt mult mai barbatoase. Barbatii sunt mai mamosi si mai timizi. Mie nu mi-ar placea sa am o momaie langa mine pe care sa il duc de nas si sa fac ce vreau din el.
Al meu nu e roman, dar e nascut si a trait aici toata viata, nu se implica in treburile casnice, dar nu ma las si tot il fac eu sa mai puna mana si pe matura. Ideea e ca roman sau nu tot barbat e si prin natura lui nu le are cu curatenia.

Mergi la inceput