**LMA Capsunele-n scutecele de mai-iunie 2007 (67)
Raspunsuri - Pagina 6
doxinu spune:
Fetele am primit ceve foarte interesant pe mail si le pun si aici sa cititi si voi!
Muscaturi de insecte
Tantarii, albinele si alte insecte se pare ca iubesc pielea tanara.
Desi ne enerveaza si cateodata ne provoaca dureri, majoritatea muscaturilor de insecte sunt inofensive. Trebuie sa fii totusi in alerta pentru ca unele pot provoca celor mici reactii alergice si infectii.
Cum poti sa-l ajuti acasa
Daca micutul a fost muscat de tantar si se scarpina, pune-i o compresa rece sau freaca locul muscaturii cateva secunde cu un cub de gheata. Poti, de asemenea, ameliora mancarimea cu lotiune calmanta (mixtura mentolata) sau cu o pasta preparata din trei lingurite cu bicarbonat de sodiu si una cu apa.
Daca mancarimea persista, intreaba medicul pediatrul ce crema ar putea inlatura disconfortul. De asemenea, taie unghiile copilului, deoarece tot scapinandu-se poate rupe pielea si cauza o infectie.
Albina lasa in urma intepaturii un ac care are atasat un sac cu venin. Nu incerca sa scoti acul cu degetele, deoarece acul va lasa si mai mult venin in urma. Foloseste-ti o unghie dupa ce ai spalat-o bine sau varful bont al unui cutit pentru a scoate acul. Apoi, spala zona intepaturii cu apa si sapun si aplica un pansament rece pentru cateva minute. Ulterior, poti unge locul cu solutie din bicarbonat de sodiu si apa.
Pentru a inlatura durerea si mancarimea, intreaba doctorul ce crema antialergica iti recomanda. Dar fii atenta: daca-i dai copilului un antialergic oral, atunci renunta la crema. Nu se dau niciodata doua medicamente antialergice, ci doar unul.
O alta intepatura periculoasa este cea de capusa. Produce boala Lyme, o infectie bacteriana care, netratata, provoaca de obicei inrosirea ochilor, mancarime tot in zona ochilor, oboseala accentuata, dureri in tot corpul si alte simptome. Daca locuiesti la tara, intr-o zona paduroasa sau pleci in vacanta cu cortul, inainte sa intri in casa sau in cort trebuie sa verifici copilul din cap pana in picioare, sa vezi daca nu are vreo capusa. De asemenea, spala-i bine hainele.
Ca sa inlaturi capusa ai nevoie de pensete. Apuci capusa cat mai aproape de piele si apoi tragi incet, in asa fel incat sa nu cumva s-o storci, pentru ca s-ar putea sa pierzi bucati din capusa pe piele. Daca locuiesti intr-o zona unde bolile provocate de capuse sunt obisnuite, pune o capusa intr-un borcan cu alcool si cheama doctorul pentru sfaturi.
Cheama doctorul daca…
* Muscatura de insecta este neobisnuit de mare, devine dureroasa sau pare a se fi infectat.
Suna la 112 daca…
* Micutul tau are o reactie alergica violenta - dupa intepatura i se umfla tare gatul si pe corp ii apare o urticarie. Riscul cel mai mare este sa faca un soc anafilactic, ceea ce-i poate pune viata in pericol.
Trucuri
Ca sa previi muscaturile de tantari, evita sa scoti micutul afara in zori de zi sau pe inserat. Daca nu este foarte cald, imbraca-l cu camasi cu maneca lunga si cu pantaloni lungi. Consulta medicul daca se impune pulverizarea pielii expuse muscaturilor cu spray-uri speciale.
Sufocari
Intotdeauna, copiii pun lucruri in gura.
Atingerea cu gura a obiectelor de tot felul reprezinta pentru micuti o parte din procesul de cunoastere si invatare, dar, in acelasi timp, ei isi pun astfel viata in pericol. Mancarea tare sau cleioasa este, de asemenea, periculoasa.
Cum poti sa-l ajuti acasa
Daca micutul tau pare ca s-a inecat cu ceva si plange puternic sau tuseste, pentru ca astfel, obiectul care-i obstructioneaza caile respiratorii ar putea fi inlaturat. Sa stii ca plansul si tusea sunt cele mai sigure semne ca blocajul respirator este mic sau chiar nu exista.
Acorda-i primul ajutor copilului daca nu poate sa respire, sa tuseasca sau sa planga, daca scoate zgomote puternice in timp ce inspira, daca s-a albastrit la fata sau daca si-a pierdut cunostinta.
Metode de eliberat caile respiratorii
Pune copilul cu fata in jos de-a lungul antebratului tau, cu capul mai jos decat pieptul. Sprijina-i capul cu o mana, folosindu-ti in acelasi timp coapsa pentru a tine copilul in siguranta. Cu mana libera, loveste-l in spate de cinci ori. Chiar dupa primele doua lovituri, este posibil ca obiectul inghitit sa inceapa sa respire normal.
Daca nu reusesti din prima metoda, ridica-l cu fata in sus si asaza-l in poala tot cu capul in jos. Sprijina-I capul, care trebuie sa fie mai jos decat pieptul. Pune doua degete in mijlocul sternului si bate-l pe spate de cateva ori. Daca in continuare copilul nu poate respira normal, suna la 112.
Daca micutul si-a pierdut cunostinta, aplica metodele de resuscitare cardio-pulmonara (respiratie gura la gura). Pentru instructiuni, suna la 112. Daca in timpul acestor manevre vezi obiectul cu care s-a inecat copilul, incearca sa-l scoti afara.
Truc
Orice adult ar trebui sa stie sa acorde primul ajutor in cazul in care o persoana nu mai poate respira singura. Ca sa eviti inecarea copilului mic, nu-i da sa manace alune, guma, bomboane tari sau bucati de mancare rigida si nu-i oferi jucarii care se pot demonta in bucati mici, pe care ar putea sa le inghita.
Ioana mami de Stefan Bogdan 13.06.2007
POZE INTALNEALA
www.onetruemedia.com/my_shared?z=210f38dfc24c406f33fc4d&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">filmulete cu ingerasul nostru STEFAN
minunea noastra Stefan
tudorcatalin spune:
doxinu,ninutza,bettyR multumim ca v-ati uitat la poze
Ioana,am vazut ca Stefanel a trecut la pantaloni scurti si la tricou.si noi de o saptamana, de cand a inceput caldura pentru Stefanel
pentru Miruna de ninutza
pentru Andreea de betty
Magda,mama lui Tudor Catalin
pozeTudor
doxinu spune:
Arsuri si opariri
Un fier de calcat fierbinte, o cana cu cafea aburinda, un cuptor incins.
Iata doar cateva dintre sursele posibile de arsuri la care copilul tau are acces aproape zilnic si cu atat mai mult cand merge singur si s ecatara peste tot. Este momentul sa te pregatesti ca sa stii cum sa-l ingrijesti daca se arde superficial.
Cum poti sa-l ajuti acasa
Atentie, numai arsurile de gradul I pot fi tratate acasa! Acestea afecteaza doar stratul exterior al pielii, cauzand roseata, dar nu si umflaturi (basici). Daca pielea copilului s-a inrosit, atunci spala zona afectata cu apa rece timp de cateva minute - astfel, vei scadea temperatura pielii.
Evita apa rece ca gheata - aceasta creeaza disconfort bolnavului si este posibil sa incetineasca circulatia sangelui. Aplica o crema cu aloe vera pentru a ameliora durerea si acoepra arsura cu un tampon de tifon umed. Nu pune pe locul arsurii gheata, unt sau alte remedii casnice care, de fapt, pot spori dimensiunea arsurii.
Un fier de calcat fierbinte, o cana cu cafea aburinda, un cuptor incins.
Cheama doctorul daca…
* Bebe are o arsura cu umflaturi - este vorba de o arsura de gradul II, care a afectat atat exteriorul cat si interiorul pielii;
* Arsura este destul de mare, dar pielea nu s-a umflat;
* Arsura i-a afectat copilului fata, mainile, picioarele sau organele genitale.
Suna urgent la 112 daca…
* Micutul nu mai respira;
* A suferit o arsura serioasa de tipul unei arsuri electrice;
* Are basici pe o zona mare de piele;
* Consideri ca necesita atentie medicala imediata.
Trucuri
Nu lasa pe podea vase cu apa fierbinte sau orice obiect incalzit care i-ar putea provoca micutului arsuri.
Nu pune mancaruri sau bauturi fierbinti pe marginea mesei ori pe o fata de masa - curios, copilul va incerca sa le traga spre el sau, mai rau, va trage de fata de masa.
Nu lasa fierul de calcat, uscatorul de par in locuri unde pot fi atinse de catre cei mici.
Aschii sub piele
Inlaturarea unei aschii de sub pielea unui copil agitat reprezinta o provocare chiar si pentru cel mai experimentat parinte.
De aceea, pentru o astfel de operatiune este bine sa s eimplice doia adulti - unul care sa inlature efectib aschia si altul care sa-I distraga atentia de la operatiunea in sine.
Cum poti sa-l ajuti acasa
Spala zona cu probleme cu sapun si, dupa ce ai dezinfectat o pereche de pensete cu alcool medicinal, incearca usor sa scoti aschia. Daca ai reusit, aplica pe zona afectata o alifie antibacteriana si, in cazul in care zina este expusa murdaririi, aplica un pansament. Daca aschia nu se da dusa prea usor, nu mai incerca timp de cateva ore sa intervii. Poate iese singura la suprafata.
Atentie! Niciodata sa nu scobesti pielea, poti cauza o infectie si atunci suferintele vor fi mult mai mari.
Cheama doctorul daca…
* Nu poti sa indepartezi aschia.
Truc
Pentru aschiile fine, foloseste banda adeziva pentru a le scoate afara.
Cucuie
Nu vei uita niciodata prima cazatura in cap a odorului.
Dar, curaj, vor urma si alte cazaturi care se vor solda cu aparitia cucuielor numite popular "oua de rata". Ideal este sa reusesti sa-ti dai seama care cazatura se rezolva numai cu imbratisari si pupaturi si care necesita un ajutor profesional.
Cum poti sa-l ajuti acasa
Daca micutul a cazut si s-a lovit la cap, uita-te bine dupa alte rani si vezi daca se schimba ceva in comportamentul lui. Daca plange, dar este vioi, probabil totul e in regula. Pune-i o compresa rece, ca umflatura sa fie mai mica.
Cheama doctorul daca…
* Micutul vomita;
* Isi pierde chiar si pentru putin timp cunostinta;
* Nu vrea sa se joace;
* Pare a fi obosit, agitat sau prea linistit;
* Are dureri de cap;
* Pare absent;
* A cazut de la o inaltime mai mare de un metru (a cazut de pe masa sau a fost impins).
In urma cazaturii, este posibil sa fi suferit o lovitura puternica (comotie). Iar daca in urma loviturii i s-a luat si parul, atunci copilul tau ar putea avea o fractura.
Suna la 112 daca…
* Micutul tau isi pierde cunostinta pentru mai mult timp
Ioana mami de Stefan Bogdan 13.06.2007
POZE INTALNEALA
www.onetruemedia.com/my_shared?z=210f38dfc24c406f33fc4d&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">filmulete cu ingerasul nostru STEFAN
minunea noastra Stefan
doxinu spune:
fetelor sper sa nu ma injurati ca am scris atat si sa va fie de folos.adica sa aveti habar da sa nu le folositi niciodata.
betty,tudorcatalin,ninutza
Ioana mami de Stefan Bogdan 13.06.2007
POZE INTALNEALA
www.onetruemedia.com/my_shared?z=210f38dfc24c406f33fc4d&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">filmulete cu ingerasul nostru STEFAN
minunea noastra Stefan
doxinu spune:
Intoxicari accidentale
Micutii cred ca orice lucru este comestibil si depinde de tine sa-l feresti sa ajunga la substante care-l pot intoxica.
Cum poti sa-l ajuti acasa
Daca odrasla a ingerat o substanta toxica, suna rapid la Toxapel, serviciul telefonic de urgenta nonstop, destinat informarii populatiei asupra modului in care trebuie acordat primul ajutor unui copil intoxicat pana la venirea Salvarii sau pana la prezentarea la spital, la (021) 210.61.83 sau (021) 210.62.82.
Vei fi intrebata ce s-a intamplat, dar si despre varsta copilului, greutatea lui si daca micutul are stari de voma. Specialistii de la Toxapel iti vor spune daca trebuie sa te deplasezi cu puiul la spital sau daca poti sa-l tratezi acasa.
Atentie! Nu incerca sa-i provoci micutului starea de voma daca nu ai primit instructiuni sa faci asta.
Truc
Nu-i da copilului vreun sirop care-i induce starea de voma. Ultimele cercetari in domeniu sustin ca provocarea starii de voma este ineficienta in cazurile de intoxicare.
Asta mi se pare foarte importanata!
Ioana mami de Stefan Bogdan 13.06.2007
POZE INTALNEALA
www.onetruemedia.com/my_shared?z=210f38dfc24c406f33fc4d&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">filmulete cu ingerasul nostru STEFAN
minunea noastra Stefan
CHOWPERSA spune:
Multumim doxinu
AM JEEP
Alex-cu rochita
ALEX si DIANA
CU MAMICA
ALEX-GABRIEL(05.05.2007)
MINUNILE EXISTA, TOTUL E SA AI INCREDERE
ckristina spune:
doxinu am salvat si am dat si altor mamici
tot copy paste
Majoritatea medicamentelor, incluzand chiar si banalele vitamine sau cele pe baza de plante, pot dauna grav copiilor, daca sunt luate in cantitati prea mari.
Unele din ele pot fi chiar fatale pentru copii, mai ales pentru cei de varste mici.
Asa ca asigura-te in permanenta ca tii toate medicamentele bine incuiate in dulapiorul special creat pentru ele, intr-un loc departe de accesul lor.
Toate medicamentele din lista urmatoare pot avea efecte daunatoare daca sunt inghitite de copii fara supravegherea unui adult si in lipsa sfatului avizat al medicului pediatru:
Morfina si alte analgezice din grupa ei de efecte.
Morfina poate fi luata pe cale orala, atunci cand este sub forma de tablete, dar poate de asemenea sa fie si injectata subcutanat, intramuscular sau intravenous.
Este total interzisa la copii, insa se poate afla in dulapiorul cu medicamente din casa in cazul in care unul din adulti sufera de afectiuni ce solicita medicamentul respectiv.
Efectele morfinei sunt urmatoarele: frisoane, constipatie, pupile micsorate, crize de lesin, gura uscata, carcei si crampe, miscari musculare necoordonate, halucinatii, dureri abdominale, presiune crescuta/scazuta a sangelui.
Paracetamolul.
Paracetamolul este un derivat de para-aminofenol cu actiune analgezica si antipiretica, recomandat in durerile fara inflamatii.
El reprezinta cel mai utilizat antitermic la nivel mondial. Paracetamolul este folosit si in stari febrile la copiii care au peste 3-4 luni de viata, de obicei sub forma de sirop cu diferite arome.
Insa, in doza mare si luat necontrolat, paracetamolul poate provoca leziuni hepatice grave, atat copiilor cat si adultilor. Aspirina si paracetamolul nu se iau simultan. Cele doua medicamente se pot asocia prin alternanta in tratamentul virozelor respiratorii, dar numai la adulti.
Antidepresivele.
Medicatia prescrisa in tulburarile de dispozitie poate contine diferite combinatii de medicamente antidepresive si psihoterapeutice.
Insa ele pot provoca aparitia unor efecte adverse destul de grave, cum ar fi: senzatia de gura uscata, constipatie cronica, stare de sedare sau din contra, stari euforice.
In cazul in care depistati aparitia acestor simptome la copil, sunati imediat medicul, caci spalaturile stomacale se impun de urgenta.
Somniferele.
Somniferele (hipnoticele) sunt substante medicamentoase care au ca efect principal sedarea organismului si inducerea somnului.
De regula, nu este bine ca medicamentele sa fie utilizate fara recomandare medicala si pentru cele mai multe produse este necesara o reteta.
Acest lucru este absolut normal, pentru ca un medicament folosit incorect poate prezenta efecte adverse sau poate provoca stari asemanatoare celor cauzate de droguri si, implicit, dependenta.
Insa in multe case exista somnifere utilizate de parinti in cazul in care sufera de tulburari de somn, somnifere care pot ajunge pe mana copiilor. Efectele lor sunt foarte grave: stari de lesin la incercarea parintilor de a-i trezi din somn, soc anafilactic, stari de voma, tremuraturi ale membrelor.
www.dropshots.com/ckristina" target="_blank">CRISTINA si BIANCA(05.06.2007)
www.helpsonia.com/" target="_blank">de la o inima mare la inimioara Soniei!
Madi spune:
quote:
Originally posted by bettyR
Madi, ma bucur ca mananca acum Ana bine. M-am mai uitat la filmuletul de 1 an si am vazut ca intotdeauna a fost rotunjara Ana ta si Isa de petit_ange la fel. A mea se trage la fata cand nu mananca. Am in plan sa ii scot iaurtul, dar nu stiu cum ...
Betty, mamica fericita de Andreea (13.05.2007)
Betty la noi imaginea de dolofanica (mai ales de cand era mica) e datorata faptului ca Ana e mai mica de statura. Adica ea are numarul de kilograme din "grafice" pentru varsta ei, dar nu si centimetri. Deh, la nastere a avut 46 cm!
Am vazut poze cu Stefan cel plimbaret si cu Miruna aviatoarea
Am intrat azi intr-o farmacie sa ii cumpar Anei crema de protectie solara, si am vazut, intamplator, o crema de la Bioderma pentru iritatii periorale. Scria acolo ca bebeii fac des asemenea irtatii de la enzimele din saliva, mai ales in cazul in care isi sug degetul sau suzeta. Eu cred ca si Ana tot asta a facut (cum a zis si doc a doua oara).
Madi si Ana Teodora (27 aprilie 2007)
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=5a0da9d9a5b58ded6a7a52" target="_blank">PENTRU ANA, LA 1 AN
Asa creste Ana
Maturitatea omului este de a reusi sa gaseasca seriozitatea cu care se juca cand era copil.
"Daca ti se pare ca esti prea mic ca sa ai un impact, incearca sa mergi la culcare cu un tantar.”
petit_ange spune:
Betty, Madi, Ella merci de raspunsuri. Betty, m-ai pus pe ganduri cu calcemia, ca Isa chiar mananca multe branzeturi, ii place iaurtul, cascavalul si branza topita si i-am tot data, am zis ca macar asta sa manance daca altceva nu vrea. O sa vad ce zice dr de analize, i-am mai facut pe la 6 luni tot din aceleasi motive si n-a iesit nimic.si au chinuit-o rau pana sa reuseasca sa ia sange. Madi, din pacate nu prea are cine sa-i dea ca sotul ajunge tarziu acasa, in weekend ii mai da el dar si nici de la el nu vrea. Dar Ana cum s-a obisnuit sa manance ? treptat? imi amintesc de cand ai fost la dr cu ea. Pediatra ei zice sa ii fac si altele de mancare , sau sa ii dau vitamine, dar iin fiecare zi indiferent ce ii fac nici nu vrea sa guste... Mancare nu vrea deloc, in schimb fructe mai mananca. Ella, eu am incercat si la borcanel dar tot aia a fost. Bobby mancare gatita acasa mananca de toate?
Pupici.
bettyR spune:
Petit_ange, daca nu i-a iesit Ca mare la 6 luni poate nu asta e cauza, cateodata ma gandesc ca nici la Andreea nu asta e problema, ca acuma mananca, acuma nu, si doar Ca e cam la fel ca noi i-am facut la 2 sapt analize, dar din cauza rahitismului. Incearca doar sa reduci din lactate si asa poate o sa vrea sa manance. Nici la mine nu a functionat sa ii dea altcineva sa manance, nu vrea nici atat, tot eu am cel mai mare succes. Schimba-i lingurita, incearca si cu lingurita normala, nu de plastic, castronelul, locul la scaun sau nu o mai pune in scaun, tine-o in brate si da-i cu cealalta mana, ia si tu o gura, la mine asa a mers. Sa stii ca nici cu vitamine nu a mancat. Tot asa cu redus lapte si dat putin si des, ii dadeam fructe la inceput ca fix aceleasi lucruri accepta si Andreea, orice lactate si ceva fructe. Da-i banana combinate cu alte fructe ca sa nu o doara burta si lapte doar seara si dimineata. Nu ii mai da lapte peste noapte daca poti. Eu i-am pus patrunjel proaspat in mancare si asa i-a trebuit. Fa-i sarmalute cum zicea Madi, sau chiar normale dar cu carne de vitel si verdeturi, asta vreau eu sa incerc. E tare greu pana incepe sa deschida din nou gura. Fii atenta la scaunele ei si daca auzi zgomote in burtica ca poate o doare burta. A mea facea si kk verde, si noaptea se trezea plangand si auzeam cum ii fierbe in burtica. Da-i Sanzyme ca face pofta de mancare si ajuta la digestie, is f usoare si nu are ce sa ii faca rau, dar intreaba dr si doar daca face kk rau si o doare burta, altfel nu are sens.
Da-i suc de portocala inainte de mese, ascunde piure, carnita, ou in paine, bucatele mici, mici si da-i cu mana. Eu numai asa am reusit, eram si eu disperata ca nu manca de 5 sapt. Si dupa 4 zile a inceput sa manance, cate putin, e drept ca e greu ca a mea slabise, era fara chef de joaca si abia m-am abtinut sa nu ii dau un biberon de lapte, dar mi-a fost frica sa nu ii fac rau la rinichi.
Urmareste cand ii este ei foame, si da-i mancare de cate ori poti si vrea sa manance.Da-i apa, sucuri cat vrea ca poate ii este si sete. Nu urmari nici un program, regula, numai pe ea, cand o vezi ca ii este foame, incearca, dar asa fara scaun, lingurita, pana uita. Eu ti-am spus fix cum am facut eu, sper ca nu le-am deranjat pe fete cu mesajul lung, dar poate te ajuta ca stiu ce rau e.
Betty, mamica fericita de Andreea (13.05.2007)