Vacante altfel...

Vacante altfel... | Autor: simali

Link direct la acest mesaj

Dupa parerea mea vacantele impreuna cu copiii sunt ocazii extraordinare de a ivata lucruri noi, de a intari legaturile dintre membrii familiei, de cunoastere reciproca, de descoperire a limitelor, etc.
Cand mergi la un hotel de 5 stele "all inclusive" te intorci exact asa cum ai plecat - poate cu 2-3 kg in plus.
Nu spun ca astfel de vacante nu sunt necesare uneori - cand sa zicem esti extrem de obosit si chiar nu-ti arde de altceva sau cand ai copii sub 3 ani - dar cred ca abuzul de all inclusiv si de turism "de masa" unde copiii invata de mici sa stea aliniati ca sardelele pe plaja, fiecare sub umbreluta lui si sa primeasca hrana in plisc la ore fixe este foarte pagubos pe termen lung, atat pentru formarea caracterului copilului cat si pentru familie in intregul ei.

Am deschis acest subiect pentru a schimba idei cu cei care, la fel ca mine si prietenii mei, vor sa faca altceva in vacante cu copiii lor.

Incep prin a va descrie vacanta trecuta pe insula Iraklia - Grecia.

Vacanta a inceput cu planificarea excursiei si documentarea.
Baiatul meu, Vladut, (7 ani acum) a luat activ parte la toate. Am studiat harti, am invatat despre mitologia Grciei, despre clima mediteraneeana (cand ne-am pregatit bagajul), despre plante si animale pe care este posibil sa le intalnim, despre mijloacele de transport pe care le vom folosi.
Am plecat doua familii (4 adulti si 3 copii) cu rucsacii in spate (cateva tricouri, pantaloni scurti, sandale de mers, costume de baie, palarii, cearsafuri de plaja, cateva obiecte de toaleta) de la aeroportul Otopeni cu o cursa Tarom, undeva pe la 3AM. Am ajuns pe aeroportul din Atena la 7 dimineata. Din aeroport, exista metrou direct pana in portul Pireu de unde se face imbarcarea pe feribot-ul pentru Iraklia. Noi am rezervat si am platit biletele pe internet la "Blue Star".
La statia de metrou din portul Pireu este cuseta cu cifru unde, contra 3-4 EUR se pot lasa rucsacii 24 de ore. Cum feribotul nostru pleca la 7 seara am lasat bagajele acolo si ne-am intors cu metroul cateva statii pentru aedea Atena. Statiile de metrou din Atena sunt deosebit de curate, adevarate muzee - pline cu vestigii arheologice gasite la efectuarea sapaturilor sau replici ale unor statui celebre aflate, oricum, la British Museum. Am coborat exact in centru si ne-am dus sa vizitam Acropole (exista o harta cu metroul din Atena pe net si ne-am orientat foarte usor). Acum s-a deschis si muzeul Acropole care merita vazut. Pe Acropole a doua oara nu ma mai urc nici sub amenintarea armei.
Am vizitat o gradina botanica foarte frumoasa exact in centru (curmali, bananieri, maslini, etc. - copiilor le-a placut foarte mult).
Seara ne-am imbarcat pe feribot - exact peste drum de statia de metrou. Feribotul Blue Star este un fel de mare oras plutitor - are fast food, cafenea, restaurante, magazin, etc. Scaunele sunt ca cele de avion, mocheta pe jos, aer conditionat, curatenie. Am ajuns la 2 noaptea pe insula - destul de obositoare calatoria dar copiilor le-a placut - mai ales inghetata de ciocolata mancata pe punte a fost super...
Cand am coborat, gazda noastra, Georgios 9de la Villa Glafkos - pe care o gasiti pe site-ul de mai jos la "accomodation" - ne astepta imbracat intr-un costum iraklian si ne-a condus la studiouri.
Puteti afla mai multe despre Iraklia pe site-ul
www.iraklia.gr
Are cam 50 de locuitori, o scoala cu 5 copii si 10 profesori, un mic punct sanitar, un magazin mic dar cu de toate (de la pasta de dinti si periute la mai toate alimentele pe care le poti gasi intr-un supermarket grecesc), cateva taverne si doua plaje de vis pe care esti aproape singur. Cateva poze aici.
http://community.webshots.com/user/simali71

Mai toata lumea vorbeste ceva engleza si nu au fost probleme cu comunicarea.
Intr-una din zile am fost cu feribotul pe insula invecinata Naxos - cosmopolita si foarte frumoasa. Ne-am satisfacut si cheful de shopping cu aceasta ocazie si am vizitat castelul din orasul stup.

In rest am mancat la taverne mancare greceasca, am invatat sa prindem si sa gatim caracatita in stil Iraklian, am facut scufundari - cu copii cu tot - am stat la soare, am inchiriat o masina si am vizitat o pestera, am invatat despre arta cicladica - o civilizatie recent descoperita, am stat toata ziua in acelasi tricou si pantaloni scurti, am umblat deculti, ne-am plimbat pe magarus, etc. N-am avut televizor, nici calculator, nici internet, nici aer conditionat, NIMIC.

La plecare copilul meu citadin a spus cu lacrimi in ochi "a fost cea mai frumoasa vacanta din viata mea".


alice

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Bebe Beca spune:

Foarte, foarte fain!

Ioana si Rebeca

http://community.webshots.com/user/bebebeca

http://community.webshots.com/user/bebeca2004

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lau10 spune:

Super subiect si super vacanta!!
Si e am aceleasi gusturi, imi place sa ma duc intr-o vacanta educativa decat intr-una de stat la plaja.
Pana acum nu am putut nu fetita noastra pentr ca era prea micuta, anul asta insa e prima data cand vom merge intr-o vacanta PENTRU EA.
Plecam peste 2 saptamani in Germania si ne-am facut deja itinerarul. Vom vizita Berlinul vreo 2 zile, o zi merggem sa vedem o insula tropicala facuta artificial, apoi vom merge intr-un safari pe langa Hamburg, apoi vizitam Hamburgul si inapoi iar in Berlin pentru inca o seara.
Acum normal, fetita mea nu are decat 4 ani si 8 luni deci nu po sa-i explic de istoria zidului Berlinului sau alte amanunte din astea, insa voi incerca pe cat pot pe limba ei sa ii explic.
Dar mi-a placut la nebunie cum ai povestit, mai ales ca mi-ai trezit niste amntiri super de acum 7 ani cand am facut o excursie asemanatoare in Turcia cu parintii mei.

Laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Superb! Cam asa ne dorim si noi o vacanta. Am facut ceva asemanator in Creta, acum niste ani buni, dar de cand cu bb-ii ne-am reprofilat pe all inclusive. Acum cel mare are 5 ani si cel mic are 2 ani jumate si in vara asta incercam un bungalow in Thassos.

Noi suntem destul de plimbaciosi - cu tot cu copii, ca fara nu concepem concedii. Anul trecut am fost in septembrie 10 zile in delta.
In octombrie am fost in Apuseni. Am combinat vizitat neamuri cu serviciul lui tati. Am plecat la Hunedoara, la strabunicul lor 3 zile, apoi in Apuseni am dormit la o pensiune agro-turistica(cu vacuta si stupi) la Pestera Ursilor, am bantuit prin munti (mai stiti cum arata padurea cu frunze rosii in soare?). 1 noapte in Cluj si una la Sovata - ca sa termine si tati ce treaba avea.
In ianuarie am facut o expeditie pana in Germania: 1 noapte in Austria, 7 nopti in Germania, 1 noapte in Austria, 2 nopti in Ungaria. Am mers cu vaporul pe lac, am coborat in salina, saniuta si bulgareala, castele si gradina zoologica, aquaparc, evident putin shoping (culmea, mai mult pt ei).
De Paste ne-am dus pana in Bulgaria sa vedem cum e (un litoral de la noi putin mai "spalat" in statiuni si pitoresc in Balcik. Am trecut pe la castelul reginei Maria.

Sper ca de la anul, dupa ce scapam de baxul de pampersi si de lapte tarate dupa noi in concedii sa putem cerceta si zone mai neumblate.




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns teo1970 spune:

din aceleasi motive pe care le-ai mentionat si tu la inceput, Alice, am schimbat vacanta all inclusive din Antalia cu cea la Georgios, in Iraklia

noi o sa plecam la inceputul lui iulie (abia astept si eu ); singura diferenta este ca ccc copii nostri nu stiu nimic despre aceasta vacanta, vreau sa fie o surpriza totala si, sper eu, o amintire de neuitat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

Minunat subiect... Tare imi mai place sa ma plimb....

Vreau sa va spun insa ca lucrurile nu stau chiar asa cu "all inclusive"-ul...Adica, in multe locuri unde sunt hoteluri cu "all inclusive" sunt si multe excursii optionale. Acum, sigur, daca nu esti plin de bani, nu-ti prea vine sa platesti all inclusive si sa pleci toata ziua, sa nu profiti de toti banii dati. De aceea si eu prefer sa platesc cat mai putin pentru masa, dar daca as avea multi bani...

Am fost week-end-ul trecut la targul de turism si am adunat o groaza de pliante. In unele apareau si excursiile optionale. Sunt foarte multe chiar si in Turcia (e o cascada, diferite orase antice, seri folclorice). Apoi sunt alte activitati de tipul cursuri de scufundari. A, da, sunt si excursii pe mare, cu vaporul, cu sau fara scufundari. Si in Tunisia sunt excursii optionale, nu mai vorbesc de Egipt.

In urma cu trei ani am fost pe Costa Brava (aveam doar demipensiune si cred ca am ratat trei cine din sapte...). Erau numeroase excursii pentru toate gusturile. Noi am fost de doua ori la Barcelona (prima data cu autocarul, tur de oras, Sagrada Familia, stadionul, acvariul si o fantana superba... a doua oara pe cont propriu, cu trenul, la Zoo). Am fost la Port Aventura, o dupa amiaza. Am fost intr-o seara la un spectacol "medieval" (ceva pentru copii, mai ales). Si am mai facut o excursie pe mare, cu un vapor, cu oprire in mai multe statiuni. Mai erau o multime de alte excursii, in Andorra, Barcelona cu vizitarea operelor lui Gaudi, Barcelona cu corida (bleah), vizitarea unor manastiri, o excursie cu tema Salvador Dali....

Anul trecut am fost in Tenerife. Tot demipensiune si "animatie" - care era simpatica, numai ca nu prea au vrut sa participe copiii mei - de exemplu, copiii au pictat tricouri care apoi au fost vandute la licitatie in beneficiul copiilor din America de Sud. Ei, bine si aici erau excursii pe toate gusturile: parcul Loro, cu papagali si dresuri de delfini, orci si foci, un alt parc cu pasari, un parculet unde intrai in cusca (mai corect sera) maimutelor si le puteai hrani, plimbare cu vaporul pe mare, plimbare cu submarinul (of, aici nu am avut voie, aveam un turist sub doi ani...). Pentru doritori, pescuit in ocean, excursii in celelalte insule....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

Mi-am amintit inca ceva: in Tenerife erau si oferte de drumetii pe munte...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alra spune:

alice, super vacanta

eu cred ca m-as sui pe pereti la all in, si apoi nu mai imi vine sa stau la hotel cu laura caci nu o pot culca la o ora decenta si sa inchid usa.
de cand s-a nascut laura noi inchiriem apartamente cu cel putin 2 camere. iesim la jumatate de pret fata de hotel, pentru un comfort mult mai mare, nu mai zic de spatiu + alte facilitati - masina de rufe, uscator, bucatarie. eu nu gatesc in concediu, da micu dejun luat la ora la care vrem noi si constand in ceea ce vrem noi mi se pare un punct mare in plus. si apoi seara ai libertatea sa incerci diverse restaurante. sau daca nu ai chef sa iei o pizza sus.

cum facem noi - luam cazare intr-un loc (preferabil o statiune sau oras turistic) si apoi facem excursii in zona - pana in 2 ore de condus. cand nu avem chef de plimbari departe iesim la promenada in orasul in care stam.

am vazut o gramada in concedii cu laura: in primul an am stat o saptamana in normandia si una in valea loirei, anul trecut am fost la strasbourg si am vizitat alsacia si anul acesta, intr-o luna mai precis, mergem in italia la lacul como - tot in ideea sa ne odihnim si sa vizitam imprejurimile.



Vacanta cu Laura in Romania

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

quote:


din aceleasi motive pe care le-ai mentionat si tu la inceput, Alice, am schimbat vacanta all inclusive din Antalia cu cea la Georgios, in Iraklia
quote:



Va tin pumnii sa aveti o vacanta reusita. Sa postezi poze dupa ce te intorci.

quote:


cum facem noi - luam cazare intr-un loc (preferabil o statiune sau oras turistic) si apoi facem excursii in zona - pana in 2 ore de condus. cand nu avem chef de plimbari departe iesim la promenada in orasul in care stam.
quote:



Este super sa participi la viata locurilor in care te afli. Hotelurile sunt standardizate pentru a indeplini in medie exigentele unui numar cat mai mare de oameni - la Holiday Inn in Grecia lucrurile nu sunt mult diferite de Holiday Inn din Constanta. Cand pleci tu singur de capul tau printr-un oras si apoi te asezi la o terasa printre localnici sau mergi la un club sau intr-un parc, sau pur si simplu iti cumperi de la o bacanie locala nu stiu ce nebunie ti-a facut cu ochiul, locul respectiv iti ramane in suflet intr-un mod diferit.

Dar eu cred ca cel mare castig - atat pentru copii cat si pentru restul familiei - este documentarea in sine. Cand pleci intr-un loc nou pe cont propriu e musai sa inveti despre locul respectiv, sa studiezi harti, sa-ti faci un plan cu ceea ce vrei sa vezi. Noi facem asta cu totii. Plus ca atunci cand intri intr-un muzeu si esti tu insuti ghid pentru copiii tai este altfel decat atunci cand te duce de manuta nenea ghidu' si spune tuturao in mare viteza ce are el chef sau ce (nu) a invatat in mare viteza despre locul respectiv.

De pilda noi am fost in primavara asta la Balcic (ad hoc) si mi-a venit sa-mi dau cu pumnii-n cap ca nu m-am pregatit de acasa cu informatie pentru ca bulgarii nu aveau nici un fel de informatie afisata in locuruile importante, totul era de izbeliste, iar noi ne-am plimbat ca niste muste bete de colo pana colo fara sa intelegem ce ni se intampla. Am crezut ca o sa pot cumpara macar un pliant de la intrare dar toate erau in limba rusa - nici macar in engleza - iar singura brosurica de cam 15 pagini intr-o limba romana de-ti smulgeai parul era incompleta, plina de minciuni si defaimatoare la adresa Romaniei (afirmatii de genul "Regina Maria era brigiora de prima clasa si poetesa de a doua clasa", "Romania este unica tara, catre care nimeni din Europa nu se refera serios", "Oraselul (Balcic) se violeaza de construirea rezidentei regala").

Pe langa resedinta reginei, romanii (pictori, sculptori, jurnalisti)au venit si au construit la Balcic - un fel de Vama Veche la vremea aceea - 130 de vile de mare frumusete (Bratianu, Ion Pilat, mosierul Smarandescu, sculptorul Storc, etc.). Balciul a fost pus pe harta boemei europene de Regina Maria si de artistii romani. Localnicii au prosperat. Acum taie bilete si incaseaza bani frumosi. Dar nicaieri in brosura acestui Alexandar Lambov nu se simte nici cea mai mica unda de admiratie sau entuziasm.

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Anul acesta am vrea sa incercam o excursie pe Valea Loirei (cu masina). Ma gandesc sa dormim in fiecare noapte in alta parte - uneori la mici pensiuni sau hoteluri locale, alte ori la camping-uri. Ceva gen un castel si un orasel pe zi.

Am gasit pentru inceput un camping in zona (de 4 stele) si mai caut pensiuni cochete in orasele pitoresti cu castele. Eventual ferme? Sau mici hoteluri (nu mai putin de 3 stele). A mai fost cineva in zona?

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

quote:


In urma cu trei ani am fost pe Costa Brava (aveam doar demipensiune si cred ca am ratat trei cine din sapte...).
quote:



Noi mergem in extrasezon la mare in Romania la un hotel care are numai pachete cu demipensiune. O metoda buna ca sa nu platesti mese de pomana este sa-i rogi sa-ti inverseze cina cu pranzul. Dupa pranz poti sa pleci si sa hoinaresti in voie unde vrei.

alice

Mergi la inceput