Mamici de Noiembrie-Decembrie (26)
Raspunsuri - Pagina 15
elilov3 spune:
degeaba vad ca o vede ca pe o reclama...lasa dau cu copy si paste
TESTELE DE SCREENING PRENATAL
Testele screening masoara gradul de risc de a naste un copil cu malformatii congenitale. Acestea pot fi cauzate de anomalii genetice, transmise prin materialul genetic al parintilor. Dar malformatiile congenitale pot sa apara si atunci cand nu exista antecedente familiale. Femeile peste 35 ani prezinta cel mai ridicat risc de a avea copii cu malformatii congenitale.
Testele screening nu prezinta niciun risc pentru fetus sau mama. In schimb, ele nu pun un diagnostic definitiv deci nu pot indica cu precizie daca fatul are sau nu o anomalie congenitala.
Testele screening evalueaza gradul de risc ca fatul sa aiba o malformatie congenitala in functie de varsta ta. Femeile cu varste sub 35 ani afla ca riscul lor este acelasi ca in cazul unei femei de 35 ani. In cazul gravidelor peste 35 ani, testele screening le ajuta sa afle daca gradul de risc pentru varsta lor este mai mare sau mai mic decat media.
Testele screening utilizate in general in timpul sarcinii sunt:
- Ecografia
- Markeri biochimici in serul matern
- Testarea transluciditatii nucale (NTS- Nuchal translucency screening)
ECOGRAFIA IN TIMPUL SARCINII
Momentul cel mai indicat efectuarii acestui test este intre saptamana 18 si 20 de sarcina, intrucat majoritatea anomaliilor congenitale sunt vizibile in aceasta perioada.
Printre anomaliile care pot fi diagnosticate ecografic se numara defectele de tub neural (spina bifida). In schimb, rezultatele testului in cazul sindromului Down nu sunt concludente. Doar 1 din 3 copii cu sindromul Down au avut rezultate anormale la ecografia din al doilea trimestru.
Malformatiile care nu pot fi diagnosticate prin ecografie sunt deformatiile congenitale ale piciorului si unele anomalii ale cordului.
In majoritatea cazurilor, ecograful ajuta si la aflarea sexului copilului.
MARKERI BIOCHIMICI IN SERUL MATERN
Acest test se mai numeste si test screening cu markeri multipli sau triplu test si se efectueaza intre a 15-a si a 20-a saptamana de sarcina. Este o metoda screening in diagnosticul prenatal al sindromului Down, trisomie 18 sau defectele de tub neural deschise.
Testul consta in determinarea concentratiei a trei markeri biochimici fetali in serul matern: alfa-fetoproteina (AFP, produsa de ficatul fetusului) si doi hormoni ai sarcinii: estriol si gonadotrofina corionica umana (hCG). In unele cazuri, se testeaza o a patra substanta din serul matern: inhibina A, pentru a se aprecia cu mai multa precizie riscul ca fetusul sa aiba sindromul Down.
Nivelurile ridicate de AFP sunt legate de defectele de tub neural deschis. La femeile peste 35 ani, acest test depisteaza aproximativ 80% din fetusi cu sindromul Down, trisomie 18, sau cu defecte de tub neural deschis. La aceasta categorie de varsta, procentul de rezultate fals pozitive (rezultat pozitiv atunci cand fetusul nu are nici una din afectiunile diagnosticate) este de 22%. La femeile sub 35 ani, 65% din fetusi sunt diagnosticati cu sindromul Down, iar procentul de rezultate fals pozitive este de 5%.
TESTE DIAGNOSTICE PENTRU ANOMALII CONGENITALE
Testele diagnostice indica cu precizie daca fetusul are o anomalie congenitala. Dar, spre deosebire de testele screening, acestea sunt invazive si implica riscul producerii unui avort spontan.
Cele mai comune teste diagnostice sunt amniocenteza si biopsia vilozitatilor coriale, amandoua avand o acuratete de 99% in diagnosticarea acestor anomalii. Aceste teste pot de asemenea sa indice sexul copilului. In general, dureaza doua saptamani pana la primirea rezultatelor.
Amniocenteza
Acest test se efectueaza cel devreme in a 16-a saptamana de sarcina. Amniocenteza consta in inserarea unui ac fin in peretele abdominal pana in uter, in sacul amniotic pentru a preleva o cantitate mica de lichid amniotic ce urmeaza a fi supusa testelor.
Celulele din lichidul amniotic vor fi analizate genetic pentru a se determina eventualele anomalii cromozomiale. Lichidul amniotic poate fi testat si pentru determinarea nivelului de alfa-fetoproteina (AFP). O femeie din 200 pierde sarcina in urma acestui test.
Biopsia vilozitatilor coriale
Acest test este efectuat intre a 10-a si a 12-a saptamana de sarcina si consta in inserarea unui ac prin peretele abdominal sau in introducerea unui cateter prin colul uterin pentru a ajunge la placenta.
Celulele prelevate din placenta sunt analizate genetic pentru a se determina eventualele anomalii cromozomiale. Acest test nu poate fi utilizat pentru diagnosticarea defectelor de tub neural deschis. O femeie din 200 pierde sarcina in urma acestui test.
TESTAREA TRANSLUCIDITATII NUCALE
Acest tip de test screening poate fi efectuat intre a 11-a si a 14-a saptamana de sarcina si consta in asocierea ecografiei cu un test sangvin in scopul evaluarii riscului malformatiilor congenitale.
Ecografia este utilizata pentru determinarea grosimii spatiului translucid de la nivelul cefei fetusului. La aceasta se asociaza examinarea nivelului unei proteine din serul sangvin numite proteina plasmatica si a unui hormon numit gonadotrofina corionica umana (hCG).
Rezultatele celor doua teste sunt utilizate in vederea estimarii riscului fetusului de a avea malformatii congenitale.
Efectuat in a 11-a saptamana de sarcina, NTS a dus la diagnosticarea a 87% din cazurile de fetusi cu sindromul Down. Atunci cand testul NTS a fost urmat de o un test sangvin in al doilea trimestru de sarcina (triplu test), au fost diagnosticati 95% din fetusii cu sindromul Down.
La fel ca toate testele screening, rezultatele acestui test pot fi inselatoare. La 5% din femeile care au fost supuse testului NTS, rezultatele au indicat un risc crescut de malformatii congenitale, cand de fapt fatul era perfect sanatos. Acestea sunt rezultatele fals pozitive. Pentru a fi sigura ca fetusul are o malformatie congenitala, NTS trebuie sa fie urmat de un test diagnostic (biopsia vilozitatilor coriale sau amniocenteza).
NTS nu este utilizat pe scara larga, dar le permite femeilor sa descopere din timp daca exista riscuri legate de dezvoltarea fetusului. Astfel, femeile pot decide daca vor efectua si alte teste.
cititi pe indelete expplica bine ce si cum
13+
Miky-ea spune:
Multumesc,Brie!O sa ma interesez in leg cu determinarea nivelului anticorpilor..
+ 14saptamani
Graviduta in 3 luni
http://md.lilypie.com/dzUep3.png
brie spune:
lorena, nu stiu daca intrebarile sunt la fel ca la DT pt ca Medlife erau urmatoarele:
1.CM este regulat (28/30 zile)? cu sau fara anticonceptionale?
2.cate sarcini? cate avorturi la cerere? cate pierderi de sarcini?care au fost motivele?
3.fumatoare? cate tigari pe zi
4.suferiti de vreo boala?
sunt tare curioasa la TT sa vad care vor fi intrebarile.
elilov, spune-mi te rog, la inceputul sarcinii ai luat acid folic? ai mai luat si alte vitamine, fier?
mav, pe unde esti? tot ocupata rau cu munca? 
15+
bebecris spune:
eu iau acid folic de anul trecut de cand ne-am hotarat sa facem un bebe...doar ca bulina care face pluta pe spate s-a incapatanat sa apara...dar eu am continuat sa iau...acum iau asa: bio magneziu, acid folic (2 pastilute/zi) si vitamina C pentru coagularea mea idioata!!
de zi incepe distractia cu clexane-ul...o bucurie!!!!
13+
http://community.webshots.com/user/bebecris78
Copilul este o minune dumnezeiasca, dar din dragoste umana!!!!
mamiseli_11 spune:
quote:
Originally posted by elilov3
cad ca nu merge tot asa incarca pagina pe care incer eu sa va dau e una si e alta pe care o incarca nush ce are incerc altfel
reclama/forum/ftopic2870.html
poate merge de data asta ca deja ma enerveaza
ELILOV VEZI CA "DESPRE COPII" CONSIDERA LINKUL RECLAMA SI DE ASTA NU MERGE. INCEARCA SA SCRII IN CUVINTE ADRESA, DE GENUL: DESPRECOPII PUNCT RO
Mihaela
12+Gargarita lui mami
catalina2307 spune:
kita ideea ta mie mi se pare excelenta.ne-ar ajuta in alegerea spitalului sau a mediculului.
9+ cu 2 louloudakia

Va iubeste mama
mamiseli_11 spune:
Am o mica pauza asa ca va mai scriu cate ceva.
Elilov nu pot decat sa imi inchipui durearea ta si tot mi se pare insuportabila. Sunt solidara cu durerea ta dar bucuria nu trebuie sa lipseasca din viata ta acum cand BB Pavel ti-a facut un asa cadou: o viata noua, un nou inceput.
Te admir, esti o luptatoare! Sa nu te lasi pana la sfarsit!
Nu mai stiu care dintre fete intreba de program scurt la munca. Daca intri pe mail-ul comun gasesti acolo atasata ordonanta privind protectia maternitatii unde spune care sunt conditiile programului redus(adeverinta de la medicul de familie pe motive medicale). Da-mi un semn si iti dau pe PM adresa si parola.
Mihaela
12+
Gargarita lui mami
elilov3 spune:
brie la Pavel nu stiam de acid folic an luat decat prenatale dr din trim II de sarcina....incompetenta revin
Iata si un tabel cu date de risc pe nivel de varsta (am tredus era in eng)
Riscul de a avea un copil cu o boala cromozomiala bazat pe varsta mamei
Varsta la nastere (prima coloana)
Risc de sindromul Down la mijlocul trimestrului de sarcin#259; (a doua coloana)
Risc de sindromul Down la termen (a treia coloana)
risc semnificativ de anomalitate cromozomiala (inclusiv sindromul Down) (a patra coloana)
25 - 1/1250 1/476
26 - 1/1176 1/476
27 - 1/1111 1/455
28 - 1/1053 1/435
29 - 1/1000 1/417
30 1/630 1/952 1/384
31 - 1/909 1/384
32 1/460 1/769 1/322
33 - 1/625 1/317
34 1/310 1/500 1/260
35 1/250 1/385 1/204
36 1/200 1/294 1/164
37 - 1/227 1/130
38 1/120 1/175 1/103
39 - 1/136 1/82
40 1/70 1/106 1/65
41 - 1/82 1/51
42 1/40 1/64 1/40
pentru cine stie engleza iata pagina oficiala
http://www.capitalhealth.ca/YourHealth/BrowseByAlpha/content.asp?guid=DE0BF741-7519-4397-ACA1-247C91C0FF5E&PageTitle=Nuchal%20Translucency%20Screening%20(NTS)&L=G&NavType=Alpha&keyword=Genetics%20and%20Birth%20Defects
Stiu ca va interesa si ma interesa
13+
mamiseli_11 spune:
Kita iti raspund si tie, eu sunt monitorizata de Dr. Pop Ioana si voi naste la Spitalul Judetean Galati. Nu cred ca ajuta pe nimeni asta ca n-a mai zis nici o fata ca e din galati.
Mihaela
12+
Gargarita lui mami