Ore suplimentare bona - urgent!

Ore suplimentare bona - urgent! | Autor: ramiha

Link direct la acest mesaj

Buna ziua!

As dori un raspuns din partea mamicilor care au bone. Eu am o fetita de 1 an. De 2 luni am angajat o bona de care am fost pana acum destul de multumita. Lucreaza 4h/zi pt 4 mil(vom trece la program de 8h cand eu voi incepe serviciul), atributiile ei fiind doar sa se joace cu copilul si sa-l plimbe, foarte rar o hraneste ea sau o schimba. Uneori, cand doarme copilul, imi spala cateva farfurii si sterilizeaza biberoanele. In plus, are concediu platit de 21 zile lucratoare pe an.

Zilele trecute am rugat-o sa ma ajute weekendul asta in care noi mergem la o nunta, sa stea cu fata de sambata de la 12 pana duminica dimineata, propunandu-i suma de 500.000. La care ea nici nu a vrut sa discute, "pretul este 1.5 mil, daca vreti bine, daca nu, nu" (intr-adevar, cam asta ar fi pretul daca am calcula nr de ore X salariul ei pe ora X 2 , adica dublu, pt ca e weekend). Despre bani as mai fi discutat (desi mi se pare aiurea sa-i dau pe cateva ore aproape inca jumate din salariu), dar m-a nemultumit atitudinea ei de vanzatoare, pentru ca am simtit ca este o mercenara, vine la job sa-si ia banii si sa jumuleasca "patronul" cat poate de mult.

Eu am facut intotdeauna eforturi sa se simta bine, nu am pus-o sa-mi faca treaba in casa chiar daca fata se intampla sa doarma cand era ea aici (uneori sta si citeste 2 ore cat doarme fata, in timp ce eu fac treaba in casa, dar mi s-a parut ok din moment ce am angajat-o pt copil), am impartit totul cu ea, i-am dat zile libere platite, iar alteori am inteles-o cand avea nevoie sa-si ia liber si a recuperat cand a vrut ea. Intotdeauna sta fix 4 ore, o singura data s-a intamplat sa stea 20 min in plus ca am intarziat eu sa ajung acasa. In fine, am facut tot posibilul sa fiu cat mai corecta cu ea si sa fie cat mai multumita.

Nu vreau sa spun ca la mine e raiul pe pamant al bonelor... dar am mers pe principiul bunului simt... doar ca ei i se pare normal ca eu sa fac tot posibilul sa o multumesc, iar ea sa-si ceara drepturile la maxim.

As vrea un sfat de la voi. Eu nu am mai avut bone pana acum si nu prea stiu cum se procedeaza. Imi place cum se poarta cu copilul, dar... e normal spiritul asta de a nu lasa de la ea absolut nimic, dar a astepta ca eu sa o inteleg si sa-i respect toate drepturile, la litera de lege? Cand face faze de genul asta, simt ca nu ma respecta si ca de fapt nu da 2 bani pe noi, la ea numai salariul conteaza. Imi pierd increderea in ea...

Raluca, mama Nectariei, 30.03.2007

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns adelaki spune:

Eu nu inteleg de ce ii dai 21 de zile lucratoare platite in conditiile in care lucreaza 4 ore/zi, deci si daca avea contract de munca nu primea atata concediu.
Si de ce weekendul se plateste dublu? Ca io daca vin in weekend nu primesc dublu pentru orele respective.

Eu am bona de o luna doar, ii dau 800ron/luna pt 8ore/zi. Iese cu copilul in parc, ii da de mancare, il schimba, ii calca hainutele. Desi nu i-am impus face de mancare si pt noi din cand in cand, spala vase, mai calca si pt noi, etc. In principiu am cazut de acord ca atunci cand avem nevoie de ea sa stea mai mult o sa ii platim orele respective proportional cu salariul.

Adela si bebe Darius (7.11.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramiha spune:

Inca nu-i dau 21 zilel lucratoare. Dar cand vom trece la program de 8h, ii voi da (evident, proportional cu nr de luni lucrate din an). Dc ai contract de munca, orele suplimentare intr-adevar se platesc dublu.

Tu zici ca iti mai calca si tie, iti mai face si mancare etc... bona mea, desi uneori casa e cu fundul in sus iar eu realmente nu am timp sa fac menaj (lucrez de acasa), iar fata doarme, se aseaza fumusel pe canapea si citeste. O data a si dormit, cu mine in camera! Ideea e ca ea nu face nimic in casa, decat dc e pt copil (dar pt copil nu am mare lucru de facut: aranjat niste jucarii, uneori spalat biberoane, farfuriute, ii ia maxim 20 min). Vede ca am nevoie sa ma ajute, dar sta, ca nu intra in atributiile ei.

Singura chestie e ca se poarta frumos cu copilul, are grija de el, pare responsabila.

Raluca, mama Nectariei, 30.03.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ingridnen spune:

Raluca, acesta este doar inceputul....
In genul asta a fost si prima noastra bona... se purta bine cu copilul, avea grija de el... dar in rest nu facea nimic. Citea sau se uita la TV. Si avea grija sa-mi ceara mereu bani in avans si imprumuturi...si eu ii dadeam... caci mi-era teama sa nu se razbune pe copil.

In ce priveste plata pentru weekend... 1,5 mil mi se pare enorm pentru 18 ore, cam atat ar fi, nu ? Din care vreo 10 le doarme copilul si ea la fel...
Eu i-as oferi maxim 1 milion.

Ingrid si Cristi 5 ani si 2 luni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mihaelutat spune:

Raspund intai la prima ta intrebare. Eu de la inceput pentru orele suplimentare, ii calculam in fata cat era ora de munca si intr-adevar dublam. De regula rotunjesc in avantajul ei. Cu acest mod de calcul am lucrat de la inceput ca sa nu avem discutii ca la piata.
Partea a doua este ca, in opinia mea, acest tip de oameni care pot sta absolut nestingheriti sa traga la aghioase in timpul orelor de program si care nu au macar nici un strop de diplomatie sa te faca sa crezi ca e utila, mai devreme sau mai tarziu isi dau arama pe fata si vor pleca fara nici un regret cand vor gasi ceva nou, nu neaparat mai bun.
Si eu la prima bona calcam ca pe oua sa nu o deranjeze ceva la noi sa ne lase balta. In ciuda grijii mele ne-a lasat pentru ca i-a zis cineva ca pe internet scrie ca se dau salarii mai mari decat al ei... Asa ca poti tu sa te porti cu manusi si sa o tratezi ca pe printesa, daca asta ii este caracterul nu ai ce face...
Acuma tu poti sa iti rezolvi treburile cu ea, cat ai nevoie dar nu te astepta la schimbari majore in comportamentul ei, sau sa se ataseze cumva de familia voastra. Iti spun din experineta proprie.
Mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eugcem spune:

quote:
Originally posted by adelaki

Eu nu inteleg de ce ii dai 21 de zile lucratoare platite in conditiile in care lucreaza 4 ore/zi, deci si daca avea contract de munca nu primea atata concediu.

Daca ai carte de munca, prin lege primesti 21 de zile de concediu, indiferent cat de mare e norma. Iti spun asta, pentru ca eu lucrez cu 4 ore pe zi.. si e normal, pentru ca primesc si salariul la jumatate ( si in zilele de lucru si in cele de concediu) Scuze ca am intervenit, dar nu vroiam ca ramiha sa se simta prost din cauza asta, mi se pare normal sa ii dea atatea zile de concediu.
La faza cu tariful pe weekend nu stiu ce sa zic, nu ma pricep.. Acum as vrea sa stea cineva in weekend cu copilul meu ca mergem la o nunta si nu gasesc pe nimeni, nici cu, nici fara bani, dar la o suma asa mare nu ma gandisem, trebuie sa recunosc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kariris spune:

Raluca ce varsta are bona fetitei tale?
Si eu am gemene de 10 luni si au o bona de cand aveau 3 saptamani. Deci zic eu ceva mai greu decat la tine; sa lucrezi cu doi copii de aceeasi varsta si atat de mici. Sunt si eu acasa bineinteles si o ajut.si la mine vine si sambata si duminica dar nu i-am oferit dublu in nici un caz si nici daca am vrut sa plec undeva intr-o seara nu i-am dat nimic in plus pentru acele ore si asta pentru ca nu am vrut sa o invat cu sistemul "sunt platit la ora". In schimb ii dau un salariu bun (poate nu suficient de bun avand gemene, dar totusi facem treaba cot la cot) i-am facut cadouri cu diferite ocazii ei si fetitelor ei.. si nu maruntisuri. I-am dat un bonus dupa primele 7 luni lucrate spunandu-i ca am fost multumita de cum mi-a tratat copilele si pe mine. Deci am incercat sa o fac sa isi doreasca acest post, acest loc de munca si nu sa calculeze orele si sa astepte strict banii pe acele ore. Cum are putin timp liber pune mana din proprie initiativa si face cate ceva prin casa desi eu nu o las, uneori chiar ii interzic anumite lucruri, dar imi spune: "pai ce sa fac daca vad ca tu nu ai timp suficient sa le faci pe toate? nu pot sa stau si tu sa muncesti".
Avem de mancare mancam amandoua, nu avem nu mancam sau mancam iaurturi sau ce o fi. Fetele sunt pe primul loc si pentru mine si pentru ea. Primul lucru cand vine dimineata ma intreaba daca am putut dormi, ca stie ca fac urat daca sunt obosita. Imi scoate si cainele, numai sa fie totul bine si eu sa fiu calma. Programul ei se termina la ora 19 dar sta zilnic pana la minim 20.

Parerea mea e ca tu ai facut-o sa se supraaprecieze. Eu inteleg sa se ocupe exclusiv de copil si sa stea sa citeasca in timp ce tu muncesti (cand copilul doarme) daca e vreo super somitate. adica angajezi o guvernanata cu studii superioare, cu pregatire pedagogica, vorbitoare de cel putin 2 limbi straine, cu o cultura vasta... ok nu o pui sa te ajute. Nu mi se pare ok sa stea si sa nu iti ofere ajutorul.

Ma rog... bona mea imi iubeste fetitele, asta-i clar si s-a atasat si de noi de aceea vrea sa fie totul bine si noi sa fim multumiti.

Lachi mamica deKarina si Iris
http://www.dropshots.com/lachione#albums/a%20treia%20luna

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by eugcem

quote:
Originally posted by adelaki

Daca ai carte de munca, prin lege primesti 21 de zile de concediu, indiferent cat de mare e norma. Iti spun asta, pentru ca eu lucrez cu 4 ore pe zi.. si e normal, pentru ca primesc si salariul la jumatate ( si in zilele de lucru si in cele de concediu) Scuze ca am intervenit, dar nu vroiam ca ramiha sa se simta prost din cauza asta, mi se pare normal sa ii dea atatea zile de concediu.
La faza cu tariful pe weekend nu stiu ce sa zic, nu ma pricep.. Acum as vrea sa stea cineva in weekend cu copilul meu ca mergem la o nunta si nu gasesc pe nimeni, nici cu, nici fara bani, dar la o suma asa mare nu ma gandisem, trebuie sa recunosc

da, asa e ai dreptate, daca ai contract de munca primesti 21 de zile concediu.
Nu am vrut sa o fac sa se simta prost pe ramiha, INSA parerea mea este ca nu trebuie neparat sa dam unei bone, femei de serviciu, om angajat temporar etc. fix aceleasi drepturi pe care le are un salariat. Daca bona vrea sa plece, pleaca si de a 2-a zi daca vrea (povesteau fetele o gramada de cazuri). Un angajat macar e obligat sa dea preaviz.
Eu nu cunosc pe NIMENI care sa se fi dus la serviciu in we si sa fi primit suma dubla pentru orele alea. In primul rand ti se dau ore/zile libere in contul orelor suplimentare, cel mult plata normala.

Sunt de acord sa le platesti concediu, sa le platesti ore suplimentare, bonusuri/cadouri de sarbatori, dar acum sa nu exageram. Plus ca si bona ar trebui sa arate o anumita flexibilitate si bunavointa, ca doar de-aia investesti in ea, nu? Mi se pare IMENS sa ii dai 1.5 mil pentru 24h.
Bona mea cand ma vede dimineata ca ma agit sa spal vase sau cu vreo mancare ceva zice: haideti doamna, mai lasati-ma si pe mine sa mai fac, doar n-o sa stau degeaba cat doarme asta mic!"

Pe de alta parte este adevarat ca este greu de gasit o bona care sa aiba grija de copil, sa se poarte frumos cu el si in care sa ai incredere, asa ca e greu de spus care e atitudinea potrivita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns linasobolina spune:

Punctual
* orele suplimentare se platesc
* weekend-ul se plateste DUBLU
* Bona este bona si NU menajera, stiati de la inceput , prin contract atribitiile ei sunt Ingrijirea copilului si menajul copilului.
* la SERVICIU vii de nevoie, PENTRU CA ESTI PLATIT, nu din pasiune sau din hoby

DAR
aici intervine ca de obicei, latura umana,

* asa ca este bine sa gasiti o bona care este potrivita pentru aceasta MESERIE, careia sa ii PLACA sa aiba grija de copii

* daca bona este cu bun simt si va ajuta, APRECIATI acest lucru

* daca bona are o atitudine deschisa si comunica cu voi, nu luati acest lucru ca si cum ar avea tupeu,chiar daca va irita, este adevarat ca"tonul face muzica"...

* si mai ales atentie, aveti o bona pentru aveti nevoie de siguranta, de linistea pe care o confera prezenta ei,
chiar daca copilul doarme peste noapte,
atunci cand sunteti plecata, o platiti pentru a supraveghea somnul copilului, pentru a fi siguri ca celui mic nu i se poate intampla nimic rau

De aceea indiferent de meseria pe care o ai si pe care o practici, diferenta intre profesionisti si restul, o face factorul uman, atitudinea si mai ales:
"omul potrivit la locul potrivit"!

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by linasobolina

Punctual
* orele suplimentare se platesc
* Bona este bona si NU menajera, stiati de la inceput , prin contract atribitiile ei sunt Ingrijirea copilului si menajul copilului.

DAR

* asa ca este bine sa gasiti o bona care este potrivita pentru aceasta MESERIE, careia sa ii PLACA sa aiba grija de copii

* daca bona are o atitudine deschisa si comunica cu voi, nu luati acest lucru ca si cum ar avea tupeu,chiar daca va irita, este adevarat ca"tonul face muzica"...

* si mai ales atentie, aveti o bona pentru aveti nevoie de siguranta, de linistea pe care o confera prezenta ei,
atunci cand sunteti plecata, o platiti pentru a supraveghea somnul copilului, pentru a fi siguri ca celui mic nu i se poate intampla nimic rau

De aceea indiferent de meseria pe care o ai si pe care o practici, diferenta intre profesionisti si restul, o face factorul uman, atitudinea si mai ales:

Intreaba si vei primi un raspuns!

despre ce contract vorbesti? platesc bonele vreo taxa la stat si nu stiu eu? sau respecta codul muncii? din pdv legal asta e munca la negru cu ff putine exceptii - eu personal stiu doar un singur caz in care bona are contract de munca inregistrat legal, pt care sunt platite taxe si impozite.

eu nu i-am impus bonei mele sa faca menaj, a fost clar de la inceput ca vreau sa aiba grija de copil, insa bunul simt o obliga sa nu stea sa se uite 2 ore la tv cand doarme copilul. nu-i pica mainile daca spala o farfurie.
mie mi se pare reavointa atitudinea descrisa de ramiha

cat priveste profesionistii despre care vorbeai, nu cred ca macar 1% dintre bone au facut vreun curs de ingrijirea copilului, psihologie etc. ne bazam exclusiv pe caracterul lor, asa cum il percepem noi si pe recomandari. nu sunt putine cazurile de copii abuzati verbal sau chiar fizic de bone.

parerea mea este ca suntem asa speriate ca o sa pierdem o bona care ni se pare buna, incat exageram cu acordarea de concedii, bonusuri si alte drepturi si asteptam din partea bonei bun simt si respect,ceea ce in practica se intampla rar. (eu am o colega care a avut aceeasi bona 5 ani, salariu mare, concedii platite, cadouri, etc. intr-o zi bona pur si simplu nu a mai venit. de ce? dupa 2 zile a aflat: ca nu i-a placut nu's ce a zis mama tipei)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hristina spune:

quote:
Originally posted by linasobolina

Punctual
* orele suplimentare se platesc dublu
Unde scrie??? Mie nu-mi plateste nimeni dublu orele suplimentare la scoala si nici statul peste program sa pregatesc viitorul luminos al tarii!
Care contract? Ele sunt platitoare de taxe si impozite?

Pardon?!? Ele vin din pasiune? hobby? si nu pentru bani? Ho! Ho! HO!

DAR

Intreaba si vei primi un raspuns!

Daca tie ti se pare normal comportamentul descris de Ramiha, eu ma retrag fruntas!
De-aia a ajuns,noua parintilor, sa ne fi teama de bone si menajere,mai ceva decat de sef!

Mergi la inceput